Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist – hledání kamene mudrců

  • Japonsko Hagane no renkindžucuši (více)
Trailer 3

VOD (1)

Alchymista Edward Elric hledá způsob, jak vrátit bratru Alovi jeho tělo. Pozorně ho přitom ale sledují záhadné příšery a taky armáda, která je u moci. (Netflix)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (36)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Některá manga by měla zůstat prostě jen v tom komiksovém provedení, protože jí hraná forma tolik nesluší. Tady je celkem fajn, jak vypadají souboje, jak je to trikově skutečně povedené, ale ty emoce z toho pořádně dostat nejdou. A přitom na stránkách mangy se to daří skvěle, ať už emoce vesele anebo temnější. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem to čekal horší, mnohem horší. Fullmetal Alchemist ale dokázal skvěle zachytit ducha předlohy, přičemž vychází z cca prvních 20 epizod a bere si i jednu linku z finále, aby toho případné pokračování nemusely řešit a uzavírat tolik. Některé postavy vypadají sem tam komicky, jelikož Alchymista vychází z evropské kultury a postavy tak v předloze i vypadají, ale to se dá seriálu prominout, jelikož jsou povětšinou všechny velmi dobře zahrané, především ztvárnění Mustanga a Hughese musím pochválit. Na televizní film má snímek i docela slušně udělané efekty, hůře vypadá akorát nesmrtelná armáda z finále, která působí dost plastově a digitálně. Za pokračování bych se nezlobil, ale těžko říct, zda se do něj bude chtít Netflix pustit, když film nebyl úplně dobře přijat. 75% ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Pro člověka neznalého anime, mangy, ideální úvod do světa Fullmetal Alchemist, sice poněkud nudný a roztahaný úvod, ale film pak celkem solidně jede, penězi se nešetřilo, obsazení výborné (Hondy se musím zastat, Winry přece byla otravná a na pěst i v originále, tady je věrna své postavě). Perfektní vizuál, výprava, efekty, solidní souboje, ano film má problémy udržet tempo a větší konzistenci příběhu, ale rozhodně jedna z nej. adaptací mangy, anime, co se dá za poslední roky vidět, bohužel pokud předlohu znáte nemůžete být úplně nadšení, je fakt, že film má málo pamětihodných scén a tak nějak Vás úplně neusadí do židle. Přesto solidní a jedna z výjimek ukazující, že live-action nemusí být jen béčková, nekvalitní záležitost, počkejme si na pokračování pokud bude, nemá zatím zprávy, zda si film komerčně vedl dobře. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Tak mohla bych tomu vyčíst milion věcí od překopaného děje přes občas nesedící hudbu až po trochu přehrávající herce, ale mě to fakt bavilo. Mělo to spád, nenudilo, efekty i vzhled postav se povedly. Asi první hraná adaptace nějakého animovaného seriálu, která pro mě není zklamáním a já bych chtěla vidět, jak by se tvůrci vypořádali se zbytkem seriálu (a mangy). SPOILER A ano, u Hughesovy smrti opět několik slz ukáplo, takže pod čtyři hvězdy nepůjdu. Konec SPOILERU. Tenhle film jen potvrdil, že Ocelový alchymista je moje srdcová záležitost. 7/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Fullmetal Alchemist" má v prípade môjho hodnotenia asi jeden veľký benefit. Nikdy som nevidel anime predlohu a tým pádom môžem film ohodnotiť sám o sebe bez toho, aby som nejakým spôsobom bol ovplyvňovaný pôvodnou adaptáciou. Za posledné roky som mal takto možnosť užiť si niekoľko takýchto filmov. Spomeniem aspoň "GANTZ: O" a "Blame!". Bol som schopný sa do oboch príbehov dostatočne ponoriť a samé o sebe pre mňa fungovali dobre. No myslím si, že oproti tomuto filmu mali ešte jednu prednosť. A to je fakt, že boli kompletne animované. Tu sa pokúsili o hranú verziu a miestami to skutočne filmu škodí. Úprimne si myslím, že keby bol film animovaný (či už počítačovo alebo ručne), tak by to celé mohlo vyzerať oveľa lepšie. Lebo mnohé scénky majú najväčšie problémy vďaka nie najlepšej animácii, ktorá sa má prepojiť s hranými scénkami. A vyzerá to veľmi neprirodzene a neustále ma to rušilo. Okrem toho si myslím, že tento príbeh je neskutočne komplikovaný a neviem sám, či som to pochopil úplne správne. A radšej sa to tu ani nebudem snažiť vysvetľovať, lebo by to v prvom rade zabralo moc času a mohlo by to ukázať, že som úplne mimo. A ani jedno ani druhé tu moc nechcem. Dalo sa to vidieť, no mal som trošku problém pochopiť niektorým veciam. Postavy sú celkom okey, no opäť by som povedal, že nie všetky. Ed a Al sú najlepší keď spolu komunikujú a počúvame, čím si spolu prešli. Winry je miestami otravná, miestami okey, no nemám pocit, že by tu mala nejakú veľkú rolu. Až na jednu výnimku ma nenapadne nič veľké, čím by dokázala nejako ovplyvniť príbeh. Kapitán je podľa mňa veľmi dobrou postavou a rozhodne niekto, kto ukázal asi aj najväčšiu dávku charakteru. Plukovník s ohnivými prstami je tiež dobrý a vie používať svoje zbrane, no akosi som mal pocit, že sme sa o ňom mohli dozvedieť viac. A potom sú tu zloduchovia filmu. Bytosti, ktoré vyzerajú ako ľudia, ale v skutočnosti reprezentujú jeden z hlavných hriechov. Závisť, túžbu a obžerstvo. A opäť mám pocit, že sa najviac venovali jednej z postáv viac a ostatné dokopy ani moc nevyužijeme. Ich schopnosti sú super a aj vysvetlenie kto sú na konci, no dalo sa z nich vyťažiť oveľa viac. Miestami sa nás film snaží zamotať, no dokážeme ho rozmotať moc rýchlo. Ako celok som rád, že som to videl a možno by som si pozrel aj originál anime (vidím, že je veľmi populárne), no nemám pocit, že ide o dobrý film sám o sebe, nevie nás dostatočne dobre ponoriť do tohto materiálu a nevie dobre podať takto komplikovaný príbeh. Takže to nemôžem odporúčať ani ako film sám o sebe nejako výrazne. Rozhodnite sa sami, ale nemyslím si, že prídete o veľa, ak film odignorujete. Hodnotenie: C+ ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • V mange a aj v animovaných verziách je postava Edward Elric (Ryosuke Yamada) vysoká tak po plecia ostatných hlavných postáv. V tomto filme má ale rovnakú výšku ako ostatné hlavné postavy. Preto, keď sa v dialógoch objaví narážka na jeho "nízku" výšku, nedáva to veľmi zmysel. (Johnny.ARN)
  • Inspirováno mangou „Hagane no Renkinjutsushi“, kterou napsala Hiromu Arakawa. Tato manga získala v roce 2004 cenu za nejlepší Mangu roku a od té doby byla v hledáčku filmových producentů. (UncleMorty)
  • Většina scén se natáčela v Italském městě Volterra a jeho přilehlém okolí. Zbytek filmu se dotáčel následně v ateliérech v Japonsku. Točilo se od června 2016 do 26. srpna 2016. (UncleMorty)

Reklama

Reklama