Reklama

Reklama

Co moře pohltí

  • Velká Británie Rich and Strange

Manželé, které ubíjí každodenní rutina, se rozhodnou utratit nečekaně nabyté peníze za luxusní plavbu po světových oceánech. Jeden z prvních filmů Alfreda Hitchcocka. (Netflix)

Recenze (25)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vtipná a nápaditá úvodní grotesková pětiminutovka, která je následně na hodinu pohlcená v moři nudy, nedějovosti, nevtipnosti a momentek z cesty kolem světa jak ze špatného kinožurnálu. Závěrečná dvacetiminutovka sice stále nefunguje ani jako romantický film, ani jako komedie, ale něco málo se v ní přeci jen uděje. Díky aspoň za to. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Pro Hitchcocka velmi netypický film celou první polovinu nabízí pouze nepříliš vtipné scénky z cesty, aby se zlomil do trochu zajímavějšího melodramatu, končícího dobrodružstvím na potápějící se lodi. I v knize Rozhovory Hitchcock - Truffaut se o Rich and Strange Hitch nechtěl moc bavit, není totiž opravdu o čem. Filmařsky až na dvě tři scény taky nepříliš zajímavé, slabší tři hvězdičky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vysloveně příjemný britský film. Hitch a Alma zvolili tehdejší bestseller australského spisovatele Dale Collinse a jeho adaptaci realizovali do roku od vydání. Jistě se také inspirovali skutečností, že předchozí filmy podle Collinse natočili v Hollywoodu. Zajímavé exotické prostředí a obyčejní lidé jako hlavní hrdinové patřili tehdy k dobrému tónu. Navíc měl Hitch konečně také příležitost obsadit Joan Barry, která v Blackmailu dabovala Anny Ondrákovou. A skutečně, hlasový projev je stále týž, jenom Barry zkrátka není tak dobrá herečka. Pouze dobře vypadá a má vhodný přízvuk. Z dobového hlediska by se film dal označit za part-talkie. V americké distribuci pod názvem East of Shanghai, protože Rich and Strange složitě odkazuje na Shakespearovu Bouři. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Asi najeklektickejší film pána Alfréda. (eklektický - kto vyberá a spája prvky z rozličných i protichodných názorov, smerov - najmä z umenia a filozofie). Veď len kuknite: nemý film, zvukový film, groteska, počiatočný zvukový film, dokumentárny film, ľúbostná dráma, čínske mačacie mysty (uhrančivé tváre nemých Číňanov nemali chybu), zemepisný film, komédia, film s morálnym posolstvom, všetko v jednom. Tu zrejme nešlo režisérovi o to, aby to nejako uhral, ale najmä o to aby sa zahral. Skvelá vec. Poznámka Hitchcock film nejako zvlášť nekomentoval, pretože pre neho boli pri bilancovaní zaujímavé len divácky úspešné a veľmi navštevované filmy. Poznámka 2: Psíček a mačička boli na polievku, do ktorej dali všetky mňamky dvaja, pán Alfréd to zvládol sám. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Podivny mismas stylov a zanrov. Tie prechody medzi nemou groteskou, romantickou komediou, vztahovou dramou, katastrofickym filmom a bohviecim vsetkym este nie su hladke. A mozno som prilis pruderny, ale manzelsky par, ktory hned pri prvej moznosti podvadza svojho partnera, nie su pre hrdinovia, s ktorymi by som sa vedel identitikovat. 6/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na exotické exteriéry (asi sa jednalo o štúdiové interiéry) musím nesúhlasiť s väčšinou. Film sa v Hitchovej filmografii vymyká, nejde o nič typického. Ak by ste nevedeli, že to točil on, nemalo by vás to prečo napadnúť. Pre Striedmu stopáž a sympatické herecké výkony spolu s hore uvedeným bonusom dávam ľahko nadhodnotených 80%. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Jeden nemajetný mladý pár je šťastný, dokud nezjistí, že kolem jsou i jiní lidé. Dík nečekaně získanému obnosu peněz si můžou konečně dovolit vysněné cestování, ale loď je plná nástrah jako gentlemenský postarší námořník a mladá koketující princezna... __ Hitchcocka lze rozeznat jen z úvodní pětiminutovky, kde se téměř bezeslova v rychlé montáži představí hlavní páreček. Zbytek je tuctově nasnímaná (ne)romantika, která sice poměrně věrohodně zachycuje vzrůstající problémy mladých manželů a jejich postupné citové přilnutí k novým známostem, ale sotva bych řekl, že je něčím zajímavá nebo vyjímečná. Zbytečně moc času se věnuje nepodstatným záležitostem jako je postava "vzdálené příbuzné tety Kateřiny" a některé určující momenty jsou značně odbyté. Spolu s prokládáním kýčovitých pohlednic to pak celé budí dojem lehké karikatury. Typově přesná a sympatická čtveřice herců se tak hlemýždím tempem posouvá po očekávaných kolejích k podivnému finále, které jediné je taky překvapivé, ale i do děje docela nezapadající. Na druhou stranu dovolilo Hitchcockovi něco předvést z jeho talentu. __ Snad jen zásluhou sympatických herců a za občasné vydařené momentky průměrné hodnocení. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Netradiční Hitchcock. Kdo by od krále napětí čekal romantickou komedii ? První polovina snímku je bohužel poměrně nudná a naštěstí film zachraňuje druhá část a poslední 5 minutovka je docela zábavná. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudný a kŕčovitý film o páre, ktorý získa financie na vysnívanú cestu. Komické prvky nie sú zábavné ani náhodou a o nejakej dramatickej línii snáď nemôže byť ani reč. Ešte badať pozostatok éry nemého filmu (popis niektorých situácií cez text) a to, že na režisérskej stoličke sedí síce talentovaný,ale stále málo skúsený "chalanisko" (ktorý sa raz bude radiť medzi velikánov kinematografie:) ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

První půlka je celkem nudle, až ve druhé půlce se z toho stává film. Scéna na potápějící se lodi je skvělá, nicméně všechno mi ve filmu připadá takové moc rychlé. Jsou doma, pak najednou na lodi, sem tam zastávka, loď se potápí, pak jsou na jednou na jiné lodi, a pak najednou doma. Všechno moc honem. (5/10) ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Zamilovaný příběh nešťastného manželského páru OK, ale proboha, proč se ta kráva vrátila k tomu kreténovi? Co to jako mělo bejt? To jako máme věřit, že se z hulváta během jedné dovolené stane slušňák a romanticky milující manžel? Možná lidi v roce 32 tohle zbaštili! ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Lehce naivní snímek s ne zrovna propracovaným dějem, jehož průvodní myšlenka je že opustit jeden druhého není vždy tak snadné jak si myslíme a že není všechno zlato co se třpytí. Sem tam vtipné momenty nevytrhávají film z průměru, kterým bezesporu je. 60%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kdybych znova nezačal číst rozhovory Hitchcocka a Truffauta a tenhle film mě na základě nich z nějakého důvodu nezaujal, asi bych se na tenhle Hitchcockův film ani nepodíval. Ale stalo se a upřímně, teď si říkám, že jsem to klidně mohl vynechat. Ano, pár úsměvných scén se v tom sice najde, ale jinak je to docela nudný a nezajímavý romantický příběh o jedné exotické plavbě, která toho moc zajímavého nepřinese a nic výrazného nezanechá. Stojí to za vidění jen v případě, kdyby někdo chtěl vidět přesný příklad filmu z předělu ér němého a zvukového filmu, protože tu jsou prvky obojího dost patrné a zajímavě se to propojuje dohromady, ale jinak Co moře pohltí snad ani nemá smysl vidět, jelikož Hitchcock v tom vidět skoro vůbec není, snad jen v jedné noční scéně, která jako jediná opravdu byla vyloženě hitchcockovská a neustále jsem u ní čekal, kdy se to zvrtne v thriller. 2* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červenci 2018. Co moře pohltí... nevyváženě podivný melodram je zavádějící charakteristickou filmu. Přesnější je označení cynický šťouchanec střední třídě. Hitchcock si dobírá jejich sny a představy o lepší společnosti. Konfrontuje jejich světonázor a pocit světáctví s vlastní omezeností a předsudky. Bere jim iluze a nechává je napospas všeobecnému výsměchu. Kruté a výstižné. Hlavní postavou svérázné komedie je Fred Hill (zajímavý Henry Kendall), nespokojený s ubíjející všedností běžného života střední třídy. Splnění snu ho vrací do dětských představ romantického dobrodružství tajuplných dálek, exotických krásek, nebezpečí, blahobytu a rozmanitého opájení se životem s lákavou příchutí. Nové možnosti mají překážky pouze ve vlastních hlavách. Buranství si nalévá ambrosii v klaunské čepici. Hlavní ženskou postavou je Emily Hill (pozoruhodná Joan Barry), křehká a skromná Fredova manželka. Dobrodružství jí přinese chybějící romantické omámení, a přesto netouží po překročení vlastního stínu. Výraznou postavou je kapitán Gordon (sympatický Percy Marmont), elegantnější a obdivovanější podoba lepších kruhů. Kavalírství je k dispozici s diskrétním odstupem a vždy s ochotně pomocnou rukou. Důležitou postavou je atraktivní princezna (Betty Amann), podmanivá vůně tajuplných dálek a vábivé pozlátko zdání a naděje. Splnění odvážného snu je blízko svého uzavření. Z dalších rolí: vlezlá spolucestující na lodní plavbě kolem světa (Elsie Randolph), či bavící se spolucestující plukovník (Aubrey Dexter). Co moře pohltí je cynickým políčkem omezenosti střední třídy. Velmi pozoruhodná neuctivost. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Škoda, že první a druhá polovina jako by k sobě nepatřily. Druhá polovina je výrazně lepší a zajímavější než první. Herci se do svých rolí hodí. Místy mírně nudný, občas až příliš "němý" film. Na Hitchcocka slabý průměr. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Film, který už je zvukový, ale herci ještě hrají především gesty a obličejem, o přirozenosti samozřejmě nemůže být ani řeči. Ovšem obě hlavní ženské postavy jsou naprosto klasické krásky tohoto období (kladná hrdinka blondýnka a svůdnice bruneta) a film nepostrádá humor. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé střídání žánrů (nebo spíše jejich nešťastné využívání?) zde velký Mistr předvádí, objevují se i neobvyklé prvky grotesky. Ale celkem děj o ničem a velká nuda, kterou drží nad vodou krátká stopáž. 40 % ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Slabší tři hvězdičky - hlavně za to, že Mistrova charakteristika jednotlivých postav, smysl pro detail, humor a krásná blondýna (důležité atributy všech jeho pozdějších filmů), nechybí ani zde. A jeden důležitý poznatek - jsme přece v roce 1931! ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Film nesie posolstvo, že po románikoch na oboch stranách manželia oľutujú svoje správanie a vrátia sa k sebe. Celé je to však pohltené, ako distribučný názov hovorí, v mori... v mori nudy, slabého deja a mizerného, amatérskeho strihu. Dá sa na to dívať len kvôli peknej Joan Barry. ()

Reklama

Reklama