Reklama

Reklama

Světový šampión

  • Česko Světový champion (festivalový název) (více)

Sám Alfred Hitchcock označil film za Světový šampion, u kterého si kromě režie napsal i scénař, za druhý opravdu "hitchockovský" snímek ve své kinematografii. (oficiální text distributora)

Recenze (28)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Film, jehož hodnota je nepopiratelná spíše z historického, než-li z diváckého hlediska. Ani nově zrestaurovaná kopie, ani živý klavírní doprovod skladatele Neila Brandta prostě nezakryje téměř devadesát let stařeckého nánosu. Hitchcock sice v mnoha ohledech naprosto parádně komponuje scénu, s dokonalou sebejistotou přechází z humorné grotesky do sportovního dramatu, ve kterém se osudově střetávají dva muži, aby získali srdce jedné ženy, ale po skončení vám vytane na mysli hlavně to, že kdyby to trvalo polovinu času, pravděpodobně byste se bavili ještě o něco lépe. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Hitchcocka tu dost omezovala absence zvuku a tak mnohé scény nejsou dotaženy do té míry, ve které už by se daly nazvat "hitchcocovsky vypjaté". Boxerský námět s romantickou linií milostného trojúhelníku mě navíc moc nezaujal. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

"Dramatická komedie o dvou boxerech zamilovaných do stejné ženy." Na pouti vystupuje One-Round Jack (Carl Brisson), boxer, který protivníka z řad návštěvníků pouti vyřídí během jediného kola. Jednoho dne se ale na pouti objeví Bob Corby (Ian Hunter), který nejen, že vydrží první kolo, ale dotáhne to až do čtvrtého, ve kterém Jacka knokautuje. To vše sleduje prodavačka lístků (Lilian Hall Davis), které se Bob zalíbí. Dívka se líbí i Jackovi, ale Bob si ji získá tím, že jí koupí za peníze z vyhraného zápasu náramek ve tvaru hada. To je jakože symbol hříchu:)) A to je 20. minuta. Do této chvíle je příběh ještě poměrně zajímavý, ale další peripetie milostného trojúhelníku už tak zajímavé nebyly. Ačkoliv se Hitchcock snažil a film zaplnil nejrůznějšími nápady, je vidět, že mnohem více mu svědčí napínavé příběhy. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vadia tam iba dve veci. Strasne velmi tomu chyba zvuk (prosim vas, dodajte do toho niekto ruchy a zlozte tomu hudbu na mieru). A myslel som, ze doba totalnych krav, ktore by si zasluzili minimalne valcekom po hlave zacala az tretou seriou Sexu v meste. Inak vyborna sportova drama. Nevededel som ako to dopadne, ustredne trio je krasne melodramaticky funkcne a podobne pribehy boli dobre pred takmer storocim ako aj teraz. Oproti slabuckemu Pleasure Garden urobil Hitchckock hned dalsim filmom obrovsky skok dopredu. A za dverami sa uz rysoval jeho prvy masterpiece. Toto je ale takisto vyborny kus filmarciny a velmi ma to bavilo. Velmi silnych 7/10 ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Hitchcockova režie je jistá a několikrát vytáhne výborný vizuálni nápad, takže absence zvuku tu nijak nevadí. Bohužel příběh o milostném trojuhelníku boxerů a nerozhodné ženy není příliš zajimavý, spíš silně odhadnutelný a na 85 minut je ho málo. Naštěstí spojení talentovaný tvůrce & sympatičtí herci dokázalo z filmu vyždímat víc než slušnou zábavu, už třeba tím, ze fandit se dá oběma kohoutům. __ Mimochodem, hlavní herečka, roztomilá Lillian Hall-Davis, po delších psychických problémech spojených s předčasným koncem kariéry (zvuk) spáchala v roce 1933 sebevraždu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úvodních dvacet minut je skoro geniálních - je v nich plno vtipu i ve druhém plánu (scény s ramínkem na šaty), a mají dramatickou výstavbu. Ve chvíli, kdy je jasné, oč půjde, film hodně ztrácí tempo, i když i zde jsou další vynikající scény a humorné sekvence (mimochodem, scéna setkání cirkusáků v bytě kolem tuším 55.minuty mi silně připomněla Rope / Provaz). Myslím, že v té době prostě šly na odbyt romantické příběhy, a tak Hitch natočil zrovna totok. Je to hitchcockovské ve svém podání a stylu, ale ještě ne příběhem, který je spíše komerční. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Někdy během filmu mi prolítlo hlavou ... takový němý zamilovaný předchůdce Rockyho...ale s pěknou živou hudbou. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Je skoro až neuvěřitelné, že tento orezlý milostný triangl dokázal mladý Alfred Hitchcock rozeznít zcela novými tóny, a vytvořit tak skutečně působivé umělecké dílo. Je to sice stále týž otřepaný sujet, ale je vypravován zcela originálním jazykem, v němž je každý obraz důkladně promyšlen, přepečlivě vystavěn a účelně přispívá k výstižnější psychologické kresbě postav či k charakteristice prostředí. A právě díky tomuto způsobu vyprávění, soustředěnému k detailu, často rafinovaně volenému a emocionálně bohatému, má smysl se do tohoto Ringu vrátit. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Boxerské téma na každém rohu, klišé a milostný trojúhelník v centru dění. Dnes žel bohu nic nového pod sluncem, kdysi to ale musela být velká senzace. Díky absenci zvuku několik humorných scén působí až "Chaplinovsky". V kontrastu se ale ve filmu objevuje i několik klasických scén nesoucích Hitchcockův podpis, zvláště pak zuřivé boxerské výrazy a žárlivá imaginace Carla Brissona. Přesto jsem ale čekal trochu více. 6/10 ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Moc mě neberou filmy ze sportovních soutěží, i když se jedná vlastně o romantické melodrama. Hlavní hrdina se dokázal rozzářit a svým úsměvem rozsvítit celé plátno. Avšak byl film zdlouhavý a místy nudný. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Závěrečný boxerský souboj je natočen lépe než ten v o padesát let mladším Rockym. Hitchcock byl zkrátka vyzrálým režisérem už v 28. Jenom škoda, že ten příběh je dost jednoduchý, předvídatelný a s rozpačitým vyústěním. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Pominu-li ten tak trochu nevydařený závěr, docela by mě zajímalo jestli to byl skutečně záměr, tak jak to nakonec vyznělo. Každopádně vcelku průměrná podívaná. 60% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Další Hitchcockův němý film se mi líbil ještě méně než ten, který jsem viděla dříve. Příběh mě moc nezaujal a nedokázal vtáhnout. Milostný trojúhelník nebyl dotáhnut do konce, nijaké emoce, vášně... Celkem nuda. Zápasy díky tomu nevynikly, navíc jim chyběl zvuk, což je u němého filmu sice jasné, ale zde je to na škodu. Nemůžu jít s hodnocením výše. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Skoda ze Hitchcocka tak obmedzovala absencia zvuku, rezisersky uz trochu lepsie nez Pleasure Garden, z divackeho hladiska to ale brutalne zostarlo, obstoji snad lenz historickeho uhla pohladu . 50 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červnu 2018. Světový šampion je další z filmů němé éry, který je zajímavý především z historické stránky a nepohrdnou jím zřejmě ani fanoušci Alfreda Hitchcocka. Melodramatická zápletka je průzračná v odhadnutelnosti svého průběhu, obraz si pohrává s významem symboliky, a originální název filmu Ring dostává více tvarů a významů. Sportovní úsek je v dobré kondici a udržuje dynamiku v napětí pohybu. Odlehčený půltón je předzvěstí vyústění. Hlavní postavou sympaticky zlehčeného melodramatu je 'One-Round' Jack Sander (příjemný Carl Brisson), nepřemožitelný pouťový silák a nová kometa boxerského ringu. Výzva sportovního úspěchu nabízí lákavý bonus v pohodlí. Výzva se násobí i přesunutím do osobní roviny a soupeření o lásku ženy hledá celkového vítěze. Fyzický střet je nejsrozumitelnější. Hlavní ženskou postavou je Mabel (zajímavá Lillian Hall-Davis), mladá žena, popletená novou pozorností a znenadání se vyskytnutých možností zlepšené životní úrovně. Cudnost morální etikety si vybírá svou daň a zkušenost se hltá s lehkomyslnou dětinskostí. Milostný trojúhelník uzavírá Bob Corby (zajímavý Ian Hunter), boxerský šampion těžké váhy. Sebevědomý šarm je jeho zbraní a pouze vítěz bere vše. Humorné odlehčení je doménou Jackova trenéra (Gordon Harker) a jeho výrazné mimické hře obličeje, zábavnější komentář děje. Z dalších rolí: Bobův chytrý manažer James Ware (Forrester Harvey), vykutálená kartářka (Clare Greet), či pouťový řídící (Harry Terry). Světový šampion je zajímavostí filmové historie. Sympatické a nedůležité. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

[zhlédnuto s živým doprovodem Zabelov group] Díky mimořádnému výkonu muzikantů pod plátnem je to ještě za 4 hvězdičky, ale o fous. S horším doprovodem bych to viděl na 3 hvězdičky. Hitch to napsal šikovně: divákovy (nebo aspoň moje) sympatie se během filmu neustále přelévají z jednoho rohu milostného trojúhelníku do druhého a film tak člověka (nebo aspoň mě) baví po celou dobu. Přece jen jsem ale čekal ještě lepší kousek. ()

Noctis 

všechny recenze uživatele

Vtipná, svižná a napínavá záležitost, která se v mých očích řadí mezi nejlepší Hitchcockovi němé filmy. ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Je na co se koukat, ale zatímco THE MANXMAN mě naplno vtáhl do dramatického příběhu, THE RING tak nějak nemá o čem vyprávět. Samotný příběh je dost hloupý a jednoduchý a není dobře vyvážený, protože Jednokolový Jack na sebe neprávem strhává veškerou pozornost. Můj nejsilnější pocit po filmu bylo prozření, že THE MANXMAN je ještě lepší, než se mi původně zdálo, a to není dobře. ()

Reklama

Reklama