Reklama

Reklama

Viktorie

(seriál)
TV spot 2
Velká Británie, (2016–2019), 22 h 47 min (Minutáž: 46–95 min)

Tvůrci:

Daisy Goodwin

Předloha:

A.N. Wilson (kniha)

Hrají:

Jenna Coleman, Daniela Holtz, Adrian Schiller, Catherine Flemming, Tommy Knight, Margaret Clunie, Anna Wilson-Jones, Eve Myles, Nell Hudson (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Obsahy(1)

Seriál z dílny uznávané spisovatelky Daisy Goodwin, která je zároveň autorkou jeho scénáře, mapuje rané období vlády jedné z největších panovnic v dějinách. Velkolepý výpravný seriál s hvězdným hereckým obsazením, který čerpá ze skutečných událostí a podrobných deníků samotné královny, vykresluje detailní portrét její proměny ze spontánní osmnáctileté dívky v dospělou ženu, matku a panovnici Spojeného království Velké Británie. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (64)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Skvostně výpravný seriál se soustředí hodně na citový, rodinný a soukromý život mladé královny. V pozdějších epizodách se věnuje i historickým událostem. Je dobře natočený a nedělá svým tvůrcům ostudu. Diváci ho můžou zhlédnout bez pocitů trapnosti nebo směšnosti. Nemám žádné větší výhrady, zároveň však nemám nic, za co bych ho vychválila nad ostatní povedené série z historie. Všechny řady si poklidně uplynou, divák je dodívá a nemá potřebu vidět je znovu. SHRNUTÍ: Chtělo to víc dramatu. I příšerný masakr v Afghánistánu nebo děsivý hladomor v Irsku byly hladce uměřené. P. S. Hodně nesmyslný vrchol viktoriánské éry je stavba Křišťálového paláce. To fakt dali snad víc. ---- Mrzí mě, že v pozdějších dílech zmizela postarší nechtěná dvorní dáma. Protože ona byla většinou puritánská xenofóbní osina v zadku. Ale několikrát dokázala, když došlo na lámání chleba, tak velmi suše a cynicky, uměla poradit, pomoct a podržet. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem si našla na základě jiného seriálu - The Crown, který mě totálně odrovnal. U Victorie se to rozhodně říct nedá. Přišlo mi to hodně "umělé" a přesto, že vím, že to není o zeleném plátně, přesto mám pocit, že plno věcí tam před zeleným plátnem je a proto to na mě nepůsobilo ani tak moc přesvědčivě. Nevím, zdali je to tím, že neměli třeba tak veliký rozpočet, ale prostě mi to přišlo takové nepřirozené. "Láska" Victorie a jejího muže Alberta mi přišla poněkud zvláštní a doteď jsem nepochopila jaký tedy byl, když se předtím- jak v seriálu aspoň znázornili - choval. Ve výsledku - vlastně mi tento seriál přišel poněkud zbytečný :D O to hůř, že bude druhá série :D ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu chápu, že je u tak citově založené a teatrální osoby, jakou královna Victorie skutečně byla, nutné zabývat se i jejím milostným životem, na stranu druhou ale nevidím důvod, proč by právě jen jejím láskám měl být v seriálu věnován takový prostor. Vypadá to, že tvůrci Victorie jaksi pozapomněli, že tato řečená byla nejen milující a citlivá žena, ale také (a pozor, právě tohle ji odlišovalo od ostatních daleko více) královna Anglie. A jako taková musela, kromě svého milostného života, řešit i věci sociální a politické. Bohužel těmto je věnováno v každém dílu tak 5%, někdy ani to ne. Zbytek je červená knihovna s hezkými kostýmy + z nepochopitelných důvodů i jakási "Downton Abbey" linka služebnictva, která je na celém seriálu snad úplně nejhorší složkou. A aby toho nebylo málo, vše nasvědčuje tomu, že seriál stříhal místo člověka automat, protože takhle amatérsky necitlivě useknuté konce scén jsem ještě nikde neviděla. /// Victoria je seriálová oddechovka, něco, na co se dobře a snadno dívá, nemusí se u ní příliš přemýšlet a uvědomovat si jakákoli fakta. Všechno je podáno tak jednoduše, že to pochopí i dítě předškolního věku. Navzdory očividně nízkému rozpočtu, který se nejvíce zrcadlí na počítačem neuměle dodělaných exteriérech, se vyvedly alespoň kostýmy a vyvedla se hudba (úvodní znělka je výborná). Jenně Coleman lze snad vyčíst jen to, že je na svou roli až příliš hezká a má podivné kontaktní čočky (což ale není její chyba) a Rufus Sewell jako Lord Melbourne i na minimálním prostoru dokazuje, jak dobrým je hercem. Navíc mezi jeho postavou a Victorií je daleko větší "chemie" a uvěřitelnější vztah, než mezi Victorií a Albertem. Tom Hughes se svým jedním výrazem obličeje nebyl pro roli královnina manžela zrovna nejlepší volbou, ale chápu, že rozpočet zřejmě nebyl dost vysoký na to, aby v seriálu mohli být víc, než max. tři dobří herci. Každopádně s odchodem lorda M. ze scény pro mě, jako pro diváka, seriál končí. 2,5* ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Roztomilé. Nikoli bezchybné, ale mně se na to přesto dobře dívalo. Příjemně zromantizované, vidíme patrně méně intrik, než jaké probíhaly ve skutečnosti a málo ze skutečného politického zákulisí. - Mnohé historické filmy o královnách jsou značně zidealizovány, okleštěny a nedrží se přesně faktů. Většinou sklouzávají do vlekoucího se sladkobolného melodramatu pro ženy. U modernějších příslušníků královské rodiny se zase třeba u některých zpracování dozvídáme jen to nejzákladnější a jsou to jako by na zakázku vyrobené "umělohmotné" rádobyživotní příběhy, jednostranně zpolitizovány bez dramatického příběhu a zábavnější linky. Charaktery bývají černobílé. Většinou je to jen poupravené politizování k uzoufání, která nemá skoro žádný dramatický spád. Nebo životopisný film zase padá do druhého protipólu a extrému - do čistě vztahové romantické limonády. - Proto jsem v hodnocení v tomto žánru shovívavější a protože si vystačím i s povrchnějším nastíněním životních osudů panovnic a vím, že historie se stejně vždy přepisovala, výpravný seriál o prvních letech vládnutí královny Viktorie se mi zatím celkem líbí. V porovnání s unylou verzí samostatného, kýčovitého filmu "Královna Viktorie", u kterého jsem usnula snad do deseti minut, se mi toto jeví jako mnohem zdařilejší dílo. Ano, možná je to trochu pohádka oproti realitě, do jejíž skutečných hlubin ovšem stejně nikdo nemůže zcela nahlédnout. Já to beru jako odpočinkovější díl na páteční večer. A protože si potrpím na kostýmní hrátky a krásné paláce a líbí se mi zpracování povahy mladičké královny, která se brzo oprostila od matčiných rad, manipulací a přestala se jí držet za sukně (i přes její počáteční infantilní záliby například v panenkách...), zatím seriál chválím. Není to úchvatné drama, ale to jsem ani nečekala. Lepší průměr, pokud do toho tak jdete, nebudete zklamáni. Já alespoň nejsem. Prozatím. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Popravde, čakal som od tohto seriálu viac, ale nie som ani vyslovene sklamaný. Oceňujem dejovú linku, ktorá sa snažila byť pomerne obsažnou a informatívnou, aj keď na strane druhej hodila by sa tu lepšia dramaturgia, lepšie dramatické podanie udalostí. Formálna stránka však bola výborná - na Jennu Coleman sa veľmi dobre pozeralo a oslovilo ma aj dobové stvárnenie Londýna. Spolu s výbornou výpravou a kostýmami to vo mne zanechalo pozitívny dojem, ktorý na hodnotenie slabším nadpriemerom určite stačí. 70/100 ()

Galerie (796)

Zajímavosti (10)

  • Přirozená barva očí Jenny Coleman je hnědá, proto, aby mohla hrát Victorii, nosí modré kontaktní čočky. (tessincolor)
  • V seriálu je naznačeno, že Victoria (Jenna Coleman) chovala k lordovi Melbournovi (Rufus Sewell) romantické city, ale ve skutečnosti ho viděla pouze jako otcovský vzor, který jí v dětství chyběl. (tessincolor)

Reklama

Reklama