Reklama

Reklama

Viktorie

(seriál)
TV spot 2
Velká Británie, (2016–2019), 22 h 47 min (Minutáž: 46–95 min)

Tvůrci:

Daisy Goodwin

Předloha:

A.N. Wilson (kniha)

Hrají:

Jenna Coleman, Daniela Holtz, Adrian Schiller, Catherine Flemming, Tommy Knight, Margaret Clunie, Anna Wilson-Jones, Eve Myles, Nell Hudson (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Obsahy(1)

Seriál z dílny uznávané spisovatelky Daisy Goodwin, která je zároveň autorkou jeho scénáře, mapuje rané období vlády jedné z největších panovnic v dějinách. Velkolepý výpravný seriál s hvězdným hereckým obsazením, který čerpá ze skutečných událostí a podrobných deníků samotné královny, vykresluje detailní portrét její proměny ze spontánní osmnáctileté dívky v dospělou ženu, matku a panovnici Spojeného království Velké Británie. (HBO Europe)

(více)

Recenze (64)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se vlastně dívat nechtěl, ale nakonec pokračuji ve sledování britských kostýmních dobovek. Někteří zde si stýskají na nedostatek intrik, zákulisní politiky a tak dále. Mně to tak nějak stačí, v době, kdy se tvůrci seriálů předhánějí v tom, kdo do nich nacpe více horizontálního joggingu (pokud možno s praktikami, za které by jinde divák musel platit), krve a jiných tělesných tekutin, psychopatických charakterů a nesmyslně překombinovaných zápletek, je tohle docela příjemné a klasicky konzervativní, důvod, proč jsem měl rád Downton. Na Jennu Coleman se dobře dívá (je rozhodně hezčí než reálná Vika) a jak už to u britských hereček bývá, navíc umí i hrát, na rozdíl od zámoří. Doufám, že se to ještě nezkazí, ale po dvou dílech jsem docela spokojen. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Po štyroch dieloch musím konštatovať, nie, napriek fantastickým kompozíciám obrazu, svetlu a kamere a perfektnému digi Londýnu devätnásteho storočia, jednoducho nie. Je to rozťahané a dramaturgicky veľmi slabé, historicky nulovo výživné (akokoľvek presné by to bolo), lebo sa dozvieme len o tom ktorým smerom búchalo kráľovnino srdiečko a nie o jej role v politike impéria. Niektoré momenty ako guilty pleasure dobré, najmä behanie v lese s s prvým saským emo Albertom a spomaľovačky psíka. V neposlednom rade to v porovnaní s naposledy videnou ruskou peckou pôsobí ako veľmi chudobný a nevyrovnaný príbuzný. 6/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi velkoryse natočenou kostýmní romantizující podívanou, existuje velmi slušná šance, že se vám Viktorie bude líbit. Řemeslo je to bezesporu kvalitní. Potíž je v tom, že jsem ve Viktorii od začátku viděl směřování k červené knihovně a tu skutečně nemusím, takže záhy jsem sledování vzdal. Pokud totiž hledáte něco víc, hlubší ponor do viktoriánské éry, nebanální dramata a nekonvenční zpracování, musíte se obráti jinam. Celkový dojem: 45 %. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to pompézní, barevné, řemeslně dokonalé..., ale zdlouhavé, nedramatické... - nudné. Ve druhé sérii se děj trochu rozhýbal a začal být zajímavější. Po jejím shlédnutí přidávám 4-tou *. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Popravde, čakal som od tohto seriálu viac, ale nie som ani vyslovene sklamaný. Oceňujem dejovú linku, ktorá sa snažila byť pomerne obsažnou a informatívnou, aj keď na strane druhej hodila by sa tu lepšia dramaturgia, lepšie dramatické podanie udalostí. Formálna stránka však bola výborná - na Jennu Coleman sa veľmi dobre pozeralo a oslovilo ma aj dobové stvárnenie Londýna. Spolu s výbornou výpravou a kostýmami to vo mne zanechalo pozitívny dojem, ktorý na hodnotenie slabším nadpriemerom určite stačí. 70/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Po první sérii obrovské zklamání. Přišlo mi to celé, jako skoro až telenovela, která nemá s historií moc společného. Hodně si rozmyslím, jestli dám šanci ještě druhé sérii, ale zatím to na to vůbec nevypadá. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na The Crown to nemá ani omylem. Odpočinková limonáda pro holky, co rády ráchají dlouho ve vaně a mají chuť na nenáročnou kulisu. :-) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nechávam 4 hviezdy, hoci úvodné časti kvalitou a zaujímavým spracovaním sú jednoznačne pred záverečnými. Pozrel som si len prvú sériu a tá má svoju kvalitu. Výborné kostýmy, dobová atmosféra s intrigami na dvore a veľmi dobrá herečka, ktorá je podstatne krajšia ako kráľovná v skutočnosti bola. Určitým nedostatkom je prílišná orientácia na ľúbostné vzťahy, hoci chápem, že toto priemerného anglického diváka zaujíma asi viac, než nejaké politické reformy. Orientácia na srdcové záležitosti ale spomaľuje dej a za 8 častí prejde v príbehu len málo mesiacov. Pri takomto tempe, keď kráľovná vládla 64 rokov, to bude mať 30 sérií. Aj kvôli tomu sa do druhej série radšej nepúšťam. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Tušila som, že seriál v ktorom sa znovu "stretnú" Doctor Who a Torchwood, nemôže byť zlý. V podstate som sa nemýlila. Myslím, že Jenna urobila dobre, že Doctora opustila, kvôli tomuto seriálu, oni by ju časom vymenili tak či tak a jej fanúšikovia (teda ja) by prišli o mnohé. Uvedomujem si, že tomuto seriálu by sa dalo mnohé vyčítať a preto ani nesiaham po piatich hviezdičkách. Na druhej strane som si však užila krásnu osemdielnu jazdu, pri ktorej som sa ani na sekundu nenudila. Preto nižšie ako pod štyri hviezdičky tiež ísť nemôžem. Teším sa na druhú sériu a vrhám sa do spárov koruny... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přehlídka kostýmů, nic jiného. Dramaturgicky nezvládnuté - chybí jakékoliv napětí, zápletky, resp. když už se něco jako zápletka objeví, je to smeteno pod koberec nebo se vše hned vyřeší či jde o tak nejapnou záležitost, že ji ani zápletkou nazvat nejde. Postavy jsou tak dokonalé vzhledově, až to vypadá jako seriál pro čtenářky Bravíčka, Elle, případně Marianne. Osudy postav jsou mi zde šumák, jak nevěrohodně a mizerně charakterově jsou podány. Spousta zbytečných až nadbytečných scén, zato jiné, pro mne podstatnější pro děj, chybějí. Hudba zcela chybí nebo je upozaděna, často tvoří jen vatu na pozadí. Dokonce ve filmu chybějí i majestátnější lokace - jo, u scény svatby natáčeli v katedrále, ale jinak mi přijde, že nevylezli z ateliérů, kde točili jídelnu, šatnu a ložnici, vše v jednom. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Skvostně výpravný seriál se soustředí hodně na citový, rodinný a soukromý život mladé královny. V pozdějších epizodách se věnuje i historickým událostem. Je dobře natočený a nedělá svým tvůrcům ostudu. Diváci ho můžou zhlédnout bez pocitů trapnosti nebo směšnosti. Nemám žádné větší výhrady, zároveň však nemám nic, za co bych ho vychválila nad ostatní povedené série z historie. Všechny řady si poklidně uplynou, divák je dodívá a nemá potřebu vidět je znovu. SHRNUTÍ: Chtělo to víc dramatu. I příšerný masakr v Afghánistánu nebo děsivý hladomor v Irsku byly hladce uměřené. P. S. Hodně nesmyslný vrchol viktoriánské éry je stavba Křišťálového paláce. To fakt dali snad víc. ---- Mrzí mě, že v pozdějších dílech zmizela postarší nechtěná dvorní dáma. Protože ona byla většinou puritánská xenofóbní osina v zadku. Ale několikrát dokázala, když došlo na lámání chleba, tak velmi suše a cynicky, uměla poradit, pomoct a podržet. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Královnička je krásná, ta je vám tak krásná. A i přesto, že je mi navíc i sympatická a líbilo se mi, jak Jenna hrála, nějak to nestačilo. Chtěla bych víc politiky, víc pletichaření, víc všeho toho s čím se musela po nástupu na trůn potýkat, víc reálného života a méně zamilovaných pohledů. Vždyť prostřední díly nebyly o ničem jiném. V patnácti bych možná byla nadšená, ale teď mě to baví asi tak prvních 15 minut. Navíc mé hříšné myšlenky patřily lordu M. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Roztomilé. Nikoli bezchybné, ale mně se na to přesto dobře dívalo. Příjemně zromantizované, vidíme patrně méně intrik, než jaké probíhaly ve skutečnosti a málo ze skutečného politického zákulisí. - Mnohé historické filmy o královnách jsou značně zidealizovány, okleštěny a nedrží se přesně faktů. Většinou sklouzávají do vlekoucího se sladkobolného melodramatu pro ženy. U modernějších příslušníků královské rodiny se zase třeba u některých zpracování dozvídáme jen to nejzákladnější a jsou to jako by na zakázku vyrobené "umělohmotné" rádobyživotní příběhy, jednostranně zpolitizovány bez dramatického příběhu a zábavnější linky. Charaktery bývají černobílé. Většinou je to jen poupravené politizování k uzoufání, která nemá skoro žádný dramatický spád. Nebo životopisný film zase padá do druhého protipólu a extrému - do čistě vztahové romantické limonády. - Proto jsem v hodnocení v tomto žánru shovívavější a protože si vystačím i s povrchnějším nastíněním životních osudů panovnic a vím, že historie se stejně vždy přepisovala, výpravný seriál o prvních letech vládnutí královny Viktorie se mi zatím celkem líbí. V porovnání s unylou verzí samostatného, kýčovitého filmu "Královna Viktorie", u kterého jsem usnula snad do deseti minut, se mi toto jeví jako mnohem zdařilejší dílo. Ano, možná je to trochu pohádka oproti realitě, do jejíž skutečných hlubin ovšem stejně nikdo nemůže zcela nahlédnout. Já to beru jako odpočinkovější díl na páteční večer. A protože si potrpím na kostýmní hrátky a krásné paláce a líbí se mi zpracování povahy mladičké královny, která se brzo oprostila od matčiných rad, manipulací a přestala se jí držet za sukně (i přes její počáteční infantilní záliby například v panenkách...), zatím seriál chválím. Není to úchvatné drama, ale to jsem ani nečekala. Lepší průměr, pokud do toho tak jdete, nebudete zklamáni. Já alespoň nejsem. Prozatím. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jsou tu králové a královny, princové a princezny, láska a ctižádost, boj o moc a o vliv, prostě vše, co si žánr vyžaduje. 1) Pojmout historický film jako červenou knihovnu asi nebyl ten nejšťasnější nápad._____ 2) 30letý Tom Hughes (princ Albert) v roli vůbec nedává vyniknout své fyzické přitažlivosti. Zaujali mě i 33letý přitažlivý David Oakes (Albertův bratr Ernest), 25letý Jordan Woller (blonďatý gay lord Alfred Paget) i 23letý Leo Suter (Edwar Drummon, soukromý tajemník ministerského předsedy Roberta Peela, taky gay)._____ 3) Jordan Woller je synem lesbické matky a anonymního dárce semene a vyrůstal v péči, jak říká, svých tří matek. One of the great things about being born to a gay couple is that they have to work hard to have a baby, so you know you were really wanted, říká. Stal se později sám dárcem spermatu._____ 4) Celý vztah dvou mladíků je literární license autorky scénáře. Ve skutečnosti se nikdy neznali. Paget se stal dvořanem až tři roky po smrti Drummonda. I další osudy těchto historických postav si autorka upravila podle potřeby._____ 5) Pro mě to není manželství z rozumu, říká princ Albert. Ne, je to manželství z nerozumu, odvětí zamilovaná Viktorie. Co na to jen říci?_____ 6) 10.9.2019 - Třetí řada se mi líbila víc, možná jsem si prostě jen na rukopis autorů zvykl._____ 7) Stále více bije do očí omezený rozpočet - kapesní dvůr._____ 8) Zaujal mě 41letý Laurence Fox (lord Palmerston). ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

U mě tenhle seriál byl ve výhodě, ještě než se začal vysílat, jelikož tuhle dobu a postavu miluju. Obsazení se mi líbilo a stále líbí, Jenna Coleman je fajn a nevadí mi, že je hezčí než skutečná Victorie, je jí podobná a hraje dobře. V Doctorovi Who me iritovala, ale tady jsem zapomněla, že nějakou Claru hrála, jako Victorie je skvělá. Z Alberta jsem nebyla tak nadšená, jelikož herce znám pouze z Dancing on the Edge, kde měl děsnou postavu, ale po čtvrté episodě, kterou jsem jako jedinou zatím viděla hned dvakrát, protože se mi tolik líbila, musím říct, že ho asi budu mít ráda :) Jeho Albert je správně upjatý, zásadový, morálně na výši a společensky dost nechopný. Rufus Sewell je samozřejmě jako vždy skvělý. Kostýmy jsou fascinující. Downton Abbey mi to asi nenahradí, ale zatím to sleduju s velkým zájmem. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Nějaký ten pátek už v Anglii žiju, a tak jsem si řekl, že by nebylo od věci znát i trochu jejich historie. A letos se mi s tím rozhodla pomoci i stanice ITV, která si připravila "minisérii" Victoria. Nebudu ale lhát, nejspíš bych se k ní nikdy nedostal, kdyby to nebyla role, kvůli které Jenna Coleman opustila Doctora Who. Obsazení je jedna z prvních věcí, která na seriálu zaujme. V čele je samozřejmě právě Jenna Coleman, ale v jejím okolí se pohybuje několik dalších velmi dobrých herců. Ať už je to třeba Rufus Sewell, nebo Eve Myles, případně několik pro mě neznámých jmen. Dobří herci se však čekat dali, protože britové dobová dramata umí a většinou je o ně velký zájem. Vychválil jsem tedy herce a pochvalu zaslouží jistě také kostýmy a dobová atmosféra. Mě osobně se líbily záběry na Londýn nebo Westminster Abbey. Tohle všechno se podařilo, ale určitě je i pár věcí, které mě až tak neokouzlily. Například celá ta linka z „kuchyně“ mě nijak nebrala. Mnohem radši bych víc intrik se kterými se Victoria musela potýkat. Celkově se mi to vážně líbilo, i když jsem si původně nemyslel, že to je seriál, kvůli kterému bych musel každý večer zasednout k televizi. Nakonec jsem k němu usedal pravidelně a jsem rád, že ITV se rozhodla své minisérii nadělil druhou sérii. 2. série I druhá série mě bavila a nedočkavě jsme čekali na každou další neděli, abychom mohli nakouknout, co se děje v paláci. Plusy zůstávají pořád stejné a bavili mě víc i linky "poddaných", i když ta homosexuální mě vytáčela. Doteď jsem totiž tomu vyobrazení doby docela věřil a líbilo se mi to, ale tohle tam podle mě nesedí a působí to pouze jako snaha zalíbit se skupině diváků. Když už tak podle mě měli použít anonymní postavy "z kuchyně" místo těch, které se skutečně dají dohledat. Ale je to jen taková drobná kaňka na jinak velmi povedené sérii. 3. série Třetí řada udělala tlustou čáru za známými postavami a posunula děj jiným směrem. V centru zůstává pouze Viktorie a Albert a tak by to i mělo být. I když tentokrát jsou spíše na válečné stezce než zamilovaným párem. To však nic nemění na to, že jsem se na každou epizodu těšil a náležitě si ji vychutnal. Jsem zvědav, kdo se vrátí v příští řadě. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem si našla na základě jiného seriálu - The Crown, který mě totálně odrovnal. U Victorie se to rozhodně říct nedá. Přišlo mi to hodně "umělé" a přesto, že vím, že to není o zeleném plátně, přesto mám pocit, že plno věcí tam před zeleným plátnem je a proto to na mě nepůsobilo ani tak moc přesvědčivě. Nevím, zdali je to tím, že neměli třeba tak veliký rozpočet, ale prostě mi to přišlo takové nepřirozené. "Láska" Victorie a jejího muže Alberta mi přišla poněkud zvláštní a doteď jsem nepochopila jaký tedy byl, když se předtím- jak v seriálu aspoň znázornili - choval. Ve výsledku - vlastně mi tento seriál přišel poněkud zbytečný :D O to hůř, že bude druhá série :D ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu chápu, že je u tak citově založené a teatrální osoby, jakou královna Victorie skutečně byla, nutné zabývat se i jejím milostným životem, na stranu druhou ale nevidím důvod, proč by právě jen jejím láskám měl být v seriálu věnován takový prostor. Vypadá to, že tvůrci Victorie jaksi pozapomněli, že tato řečená byla nejen milující a citlivá žena, ale také (a pozor, právě tohle ji odlišovalo od ostatních daleko více) královna Anglie. A jako taková musela, kromě svého milostného života, řešit i věci sociální a politické. Bohužel těmto je věnováno v každém dílu tak 5%, někdy ani to ne. Zbytek je červená knihovna s hezkými kostýmy + z nepochopitelných důvodů i jakási "Downton Abbey" linka služebnictva, která je na celém seriálu snad úplně nejhorší složkou. A aby toho nebylo málo, vše nasvědčuje tomu, že seriál stříhal místo člověka automat, protože takhle amatérsky necitlivě useknuté konce scén jsem ještě nikde neviděla. /// Victoria je seriálová oddechovka, něco, na co se dobře a snadno dívá, nemusí se u ní příliš přemýšlet a uvědomovat si jakákoli fakta. Všechno je podáno tak jednoduše, že to pochopí i dítě předškolního věku. Navzdory očividně nízkému rozpočtu, který se nejvíce zrcadlí na počítačem neuměle dodělaných exteriérech, se vyvedly alespoň kostýmy a vyvedla se hudba (úvodní znělka je výborná). Jenně Coleman lze snad vyčíst jen to, že je na svou roli až příliš hezká a má podivné kontaktní čočky (což ale není její chyba) a Rufus Sewell jako Lord Melbourne i na minimálním prostoru dokazuje, jak dobrým je hercem. Navíc mezi jeho postavou a Victorií je daleko větší "chemie" a uvěřitelnější vztah, než mezi Victorií a Albertem. Tom Hughes se svým jedním výrazem obličeje nebyl pro roli královnina manžela zrovna nejlepší volbou, ale chápu, že rozpočet zřejmě nebyl dost vysoký na to, aby v seriálu mohli být víc, než max. tři dobří herci. Každopádně s odchodem lorda M. ze scény pro mě, jako pro diváka, seriál končí. 2,5* ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Je to taková červená knihovna. Jakoby předlohu napsala Rosamunde Pilcherová… a značně si vymýšlela ohledně osobních vztahů historických osob a dějinných událostí. Obyčejný dokument o skutečné královně Viktorii by byl mnohem víc vzrušující. Přestože finále třetí řady končí dvojitým cliffhangerem, mě vůbec nezajímá, co se s těmi unylými postavami stane v příští možné sérii, a doufám, že už žádná nebude. ()

Reklama

Reklama