Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Polovina třicátých let znamenala pro šedesátiletého Winstona Churchilla velký boj s mnoha démony. On sám by se nejraději věnoval sepisování biografií svých předků, jeho žena Clemmie však po něm chce víc. Zdá se jí, že velký státník zpohodlněl, že z něj uniká energie více, než je zdrávo. Je možné, že politikovi, jemuž dříve tleskal celý britský parlament, už opravdu ujíždí vlak? Koloniální systém upadá, svět se připravuje na příchod nových pořádků, vše se dynamicky střídá a mění. Bude v tomto ovzduší stárnoucí řečník schopen obstát? Čekají ho ta nejzávažnější rozhodnutí jeho života (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na HBO standardně precizní životopisné, televizní a politické drama, které pro zájemce představuje jedno ne úplně šťastné období Winstona Churchilla a zároveň dává šanci vyniknout anglickému elegánovi Albertovi Finneyovi, který si svojí roli vysloveně užívá. Hlavně teda ve vaně. Samozřejmě tedy počítejte se skvělým hereckým výkonem, ale i s klasickým popisem života jednoho státníka. Podobných dramat je bezpočet a všechny jsou si kvalitou srovnatelné. Na televizní film adekvátní, nějak jsem v něm ale nenašel nic, co by mě informačně hlouběji obohatilo. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velké herecké sólo Alberta Finneyho, který skutečně je Winstonem Churchillem. Dobrou protihráčkou je mu Vanessa Redgrave, zajímavé je jak nevyužití jsou další skvělí herci ve vedlejších rolích (Jacobi, Wilkinson, Broadbent), kteří se zde skutečně spíše jen mihnou. Mně se film dost líbil, je to ovšem do jisté míry dáno tím, že mě dost baví historie, zvláště novodobá. Je otázkou, jak dokáže film zaujmout diváka, který o Churchillovi ví jen to, že byl tlustý a kouřil doutníky. Film sleduje totiž spíše méně atraktivní část Churchillova života (1934-1939), kde jde o to, že přednáší ve sněmovně projevy, kterým se ostatní smějí, aby se nakonec Winston vrátil jako lord admirality. O jeho nejslavnější etapě života (premiérování za války) se dočteme jen před závěrečnými titulky. Velký prostor dostává nejen Churchill jako politik, ale i jako člověk se všemi neduhy - se svými depresemi, rozmrzelostí, bolestmi, obavami ale i s láskou ke své ženě. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmy s takýmto obsahom by sa mali premietať na hodinách dejepisu a s takýmto výkonom na hodinách herectva. Výkon Alberta Finneyho ma totálne uchvátil, rovnako ako vyspelá a kvalitná televízna produkcia, ktorá ma vo všeobecnosti na ostrovoch taký vysoký štandard ako nikde na svete. Perfektný mix životopisnej drámy s krásnym sviežim nadhľadom a smutných udalostí, ktoré sú úzko spojené ešte s nedávnou minulosťou. A - že to tak vôbec nemuselo byť - na túto tému jeden z lepších filmov. 80%. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Neurazi ani nenadchne. Od tak výborné herecké sestavy bych očekávala něco víc. Albert Finney a Vanessa Redgrave odvedli výbornou práci, přesto mi to místy připadalo mdlé. K odpolednímu odpočinku dobrá volba, ale vidět tam Broadbenta, Hardwicka nabo Jackobiho jen tak okounět, to zamrzí. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Nadmieru vydarený film sledujúci síce nie natoľko významné, ale o toľko činné odbobie Sira Winstona Churchilla. Už samotný názov je predzvesťou, o čo pôjde. Film sa viacej sústreďuje na Churchillov osobný život v jeho ,,podvečere", neistú budúcnosť a s tým spojené obavy, čo na pôsobivosti získava hlavne výborným výkonom Alberta Finneya a v závere vykračuje v ústrety veľkého vodcu anglického ľudu počas najväčšieho vojnového konfliktu v dejinách. Veľmi pekne je vykreslený vzťah k jeho milovanej žene Clemmie, okrem nej treba oceniť aj vedľajšie výkony hercov ako Jim Broadbent, Linus Roache či Ronnie Barker ako Churchillov komorník. Ocenenia tromi cenami BAFTA (herec - Finney, masky a výprava), tromi cenami Emmy a dvomi Zlatými glóbusmi (najlepší TV film a herec) sú dostatočnom zárukou na to, aby tento film dostal plný počet v hodnotení. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

60. Zlatý Glóbus za rok 2002 - cena (2) - *Nejlepší minisérie / TV film, *Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Albert Finney + nominace (2) - Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Vanessa Redgrave, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Jim Broadbent ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný film. Albert Finney měl o Churchillovi natočit všechny jeho vzpomínky, takhle se hraje válečný britský ministerský předseda. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Krásná čistá anglická práce. Finney nehraje, ale on JE Churchill. Vztah s jeho ženou je nádhernou lekcí tolerance a zralé lásky z doby, kdy ženy ještě pevně stály za svými muži. Film je trochu monumentální oslavou toho pána, který chlastal jak Dán a zachránil Evropu před nacismem. Vanessa Redgrave je boží. Chtěl jsem si trochu doladit znalosti dějepisu a způsobil jsem si zážitek...85% ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Košatý dub v parku, podzimně vybarvený, Nádhera v prvních vteřinách. Jsme přece v Anglii. A Churchill jako když vyšije, s nezbytným doutníkem, buřinkou, motýlkem, kilogramy nadváhy. Božský Finney. Mračna se symbolicky stahují už na začátku, při retrospektivě bitvy. Odvážné záběry nahého Churchilla, byť jen zezadu, ale dokonce na WC. Komorníkovi „vy jste pil?“. „Teď ráno? Pochopitelně že nikoli.“ „Doufám, že ta whisky byla vaše, a ne moje.“ Břitký anglický humor. V roce 1934 měl i Winston problémy s placením účtů. Důležitější byla Indie a Gándhí. V roce 1934 Churchill na dně popularity, odstavovaný politik. Zato Hitler na vlně popularity, roste jeho vliv i moc. Roste i vojenská síla Německa. Nikdo to nechce slyšet, jen Churchill to jasně vnímá a vyráží do boje. Mluví o diktatuře, perzekuci Židů, ale nikdo to nechce slyšet, natož pak Sněmovna lordů v čele s Derekem Jacobim. Paní Curchillová je vzácně milující a chápající ženou, ale v určité chvíli je nutné hodit mísou růžičkové kapusty. Aby pak mohla jet na Komody studovat varany! Úsměvná scéna s Churchillem ve vaně a za dveřmi sekretářka, nelze přece ztrácet čas. Informace a dezinformace hrají hlavní roli. Politické vyhrožování bezskurpulózní, nic se nezměnilo. Stejně jako žárlivost manželů. „Děkuji ti za nerozvážnost, když sis mne vzala. Za nerozumnost, že jsi se mnou zůstala a že jsi mne milovala tak, jak by mne nikdy nikdo nemiloval.“ Curchill prorokoval nejen válku, ale i porážku Německa. My víme, že měl pravdu, jeho souputníci dlouho nevěřili. „Každá nepřátelská síla by pochodovala naším kouskem Anglie. Jsem zvědavý, kolik máme času.“ Strhující těsně předválečný vývoj v Anglii. Velká postava, velký herec Albert Finney. A zdatně sekundující Vanessa Redgrave jako manželka. ()

efko 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy sú vo všeobecnoti medzi divákmi na celom svete veľmi obľúbené, bez rozdielu, či ide o vážené či menej vážené, seriózne či viac-menej bizardné osobnosti. Winston Churchill patrí medzi tie vážnejšie, no nemenej zaujímavé postavy ľudskej histórie. Hoci film zachytáva len malý úsek z nesporne zaujímavého života tohto veľkého politika, dokáže diváka zaujať. Môže za to aj výborný Albert Finney, vďaka ktorému divák nadobúda pocit, že v hlavnej úlohe vidí skutočného Winstona. Film je po obsahovej aj vizuálnej stránke vydareným televíznym dielkom. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, nejen kvůli podmanivému výkonu Alberta Finneye, ale také pro svůj inteligentní scénář, ve kterém se Winston svléká do naha (v některých scénách doslova). Stejně jako v pokračování (Into the Storm, 2009) lze příběhu snad vytýkat jistou zkratkovitost, ale zde to ještě není tak hrozné. V druhém dílu, kdy je Winston už ve válce (a hraje ho opět skvělý Brendan Gleeson) mi to vadí víc. Ale jenom o jednu hvězdu, zde nemohu jinak než dát plné hodnocení. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Trošku nevím co si o takovém filmu myslet. Po filmové, řekněme řemeslné stránce není co vytknout. Herci jsou výborní, stejně tak hudba, kostýmy, dobový Londýn, celkově je film celkem působivý, a ani není zbytečně zdlouhavý. Co se mi ale nelíbí, je politický postoj celého filmu. Nevím proč oslavovat Churchilla, byl to stejný hajzl jako Hitler. Zase jsou zde zmíněni jako Hitlerem utlačovaná rasa jenom Židé, a z celého filmu mám pocit, že není tak docela férový. Opravdu nemám ten "slavnostní" dojem z téhle doby, a nemyslím si že byl Churchill hrdina. Jenom další zlý dědek u moci. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si tři Churchilly od Nejtemnějšího hodiny.Oldman vypadá a trochu je,Gleeson je ale nevypadá,ovšem A.Finney….ten by mohl asi vyučovat Winstonovství! ()

maeb 

všechny recenze uživatele

Produkce HBO zase zabodovala. Vynikající drama o politické legendě Winstonu Churchilovi s perfektním Albertem Finneym v hlavni rol. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

tak nevím hodně uživatelů jsou z tohoto filmu nadšení, ale u mě bohužel se všechno míjí účinkem, není film vyloženě špatný, ale vše nějak pomalu plyne, a nijak zvlášt herecký výkon taky v tomto neshledávám,ale ne každýmu se zrovna toto musí líbit, ale dodívat se na tento film šlo, takže vlastně zase tak velký průser to nebylo. ()

Eeve 

všechny recenze uživatele

Prekvapilo ma, ako sa mi tento film zapáčil, ja osobne veľmi historické filmy nemusím, takže som k tomu pristupovala skepticky. Presvedčili ma v prvom rade solídne herecké výkony, Finney ako Churchill naozaj skvelý, nič by som na ňom nemenila. Jeho milujúca a vždy pri ňom stojaca manželka Clemmie, alias Vanessa Redgrave ma očarila ako herečka. A takisto mnoho ďalších, vedľajších rol, skvelo zahraných. V druhom rade ma ma zaujala výprava, najmä emocionálne, jemne patriotisticky a hlavne krásne "prírodne" vytvorený úvod, ktorý hneď osloví. A v neposlednom rade celý priebeh filmu, tak, ako ho tvorcovia pojali, nevidí sa to často - poväčšine sa upriamuje pozornosť najmä na politický život, hlavné historické udalosti a podobne, tu vidíme plynúť i život - normálny, taký aký mal a bude mať každý smrteľník, a problémy s ním spojené (dlhy, depresie, rodinné šarvátky a problémy). Churchill je tu zobrazený nielen ako presvedčený vlastenec a neškrupulózny politik, ale aj ako otec rozvádzajúcej sa dcéry, ktorý nevie, ako ju v nešťastnej situácii uchlácholiť, maliar, staviteľ múrika :), a milujúci otec a manžel. Som zvedavá na pokračovanie. PS: Neviem, či bol film nadabovaný, no naozaj odporúčam pozerať ho v originálnom jazyku, to je nenahraditeľné. ()

BGH 

všechny recenze uživatele

Velke zklamani.. nuda, sed, nic co by stalo za zminku. Snad jen prisernej dabing a mizerna radoby patrioticka hudba. Nepovedena televizni inscenace z toho cpi na sto honu... ()

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Reklama

Reklama