Reklama

Reklama

Sabotáž

  • Velká Británie Sabotage (více)
Trailer

Obsahy(1)

Špionážny thriller o žene, ktorá vo svojom láskavom manželovi, manažérovi kina (Oscar Homolka), odhalí nebezpečného kriminálnika, chystajúceho bombovú sabotáž v londýnskom metre. V USA bol v dobe svojej premiéry film uvedený pod názvom THE WOMAN ALONE. (POMO)

Recenze (44)

T2 

všechny recenze uživatele

Má to pomalší rozbeh ale posledných 20minút je krásne vygradovaných a dialógovo skvostne zostavených. /videl v kine: 50%/ (videl na festivale Art Film Fest 2012) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovy britské filmy jsem dřív považoval za takový rozjezd před skvostnou americkou kariérou, ale dva snímky z roku 36 (kromě Sabotáže ještě Secret Agent) mě vyvedly z omylu. Vizuálně ještě ne tolik vypiplané, ale už tehdy velmi rafinované, napínavé a nejednoznačné podívané. Mám dojem, že leckteré dějové zvraty by jednoduše v Americe neprošly. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tentokráte Charles Bennett adaptoval pro Hitche román Josepha Conrada z roku 1907 The Secret Agent: A Simple Tale, který se odehrává v roce 1886. Změny tedy byly skutečně značné a nebudu zřejmě první, koho napadlo při tom strhujícím finále, že jde jen o novou (leč výbornou) variaci na Blackmail (první setkání Bennetta a Hitche, 1929). V pozdějších adaptacích se filmaři znovu vrací s dějem do 19. století, je to zkrátka otázka pojetí. Každopádně nijak zvlášť nelituji, že tentokráte Donat nemohl a hlavní roli vytvořil jiný Kordův oblíbenec, Loder (pozdější manžel Hedy Lamarr). Parádní výkony podávají Rakušan Homolka s Američankou Sidney. A samozřejmě ten malý klučina Desmond Tester je též velmi autentický. Nebudu nicméně zakrývat, že mi bylo zdaleka nejlépe v prostorách toho průchozího komorního kina na rohu. Velmi chytře bylo zakomponováno do děje i atmosféry. Na závěr se mohu jen podivovat nad těmi výkyvy kvality, které stíhaly ve 30. letech všechny ty špionážní filmy dělané sériově jak Baťovy cvičky. Inu, byl to trend a jako takový se musel nasytit. Jednou byl výsledek jako zde velmi dobrý, jindy laciný. A to za kamerou i před ní mohli často stát titíž. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

I s přihlédnutím k dost krátké stopáži svižná, hodně úderná a překvapivě nikterak odlehčená jednohubka s libovou a pekelně napjatou scénou převozu filmu s vyvrcholením, které by si dnes už asi dovolil natočit málokdo (spíš nikdo). Pro mě zatím společně s Lady Vanishes nejlepší meziválečný Hitchcock. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se do toho filmu nemohl vůbec dostat. Přišlo mi to i přes krátkou stopáž dost rozvláčné a dějově zbytečně zamotané. Jeden z těch slabších Hitchů. Až závěrečná dvacetiminutovka měla docela drajv a vytáhla to nakonec na slabší 3* Ps : Jo a za ten spoileroidní obsah, by tu měli někoho nakopat a ne to tady ještě prezentovat i když, že by mě to tady překvapovalo, to se říct nedá.50% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dosť sklamanie. Hitchcock na pol plynu. Málo hravé, v prvej polovici málo napínavé, v druhej až príliš skratkovité a všetky postavy na čele s asi najneschopnejším agentom v histórii Scotland Yardu nezaujímavé. Má to samozrejme pár výborných scén a jeden megaprekvapivý moment ale aj tak jeden z 3 najslabších Hitchovich filmov čo som videl. 7/10 hlavne za scénu s prenosom bomby, ktorá robí česť menu svojho režiséra. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Od Alfreda Hitchcocka jsem očekával poněkud více. Na krátkou stopáž byl tento počin dosti rozvláčný a nabízel tak i prostor pro nudu. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podobně jako třeba v případě pozdějšího Hitchcockova snímku Jamaica Inn se Sabotáž připravila o značnou část napětí tím, že hlavní záporák je známý od začátku, přesto je ten příběh celkem poutavý, a někdy od 45. minuty, kdy dostane malý Stevie - nic netušíc - za úkol dopravit na Piccadilly Circus časovanou bombu, to nečekaně napínavé být začne - ke konci už jsem skoro nedýchal, jak jsem netrpělivě čekal, jak to celé dopadne, a po této stránce musím říct, že mě to rozuzlení docela šokovalo, protože jsem to fakt nečekal (asi pod vlivem současné mainstreamové produkce, kde by něco takového bylo v podstatě tabu). Spolu s tím, že film téměř nijak neobjasňuje motiv sabotážních útoků, se to u mě podepsalo na tom, že jsem z toho byl nakonec spíš lehce rozladěný, přesto si myslím, že ta conradovská látka není špatná, a když člověk nebere poznamenanost dobou jako chybu, ale vlastnost, může mu ten film něco dát i v roce 2022. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Hitchcock se v Sabotáži rozhodně s ničím nemaže a servíruje divákovi napětí v té nejčistší podobě. Kupříkladu přenáška filmů spolu patří bezesporu k tomu nejnapínavějšímu mezi Hitchovými britskými kousky. Nemohu nezmínit ani skvělé "draculovské" pohledy Oskara Homolky. Jen škoda toho, podle mě předčasného a lehce nevýrazného, vyvrcholení. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Namiesto komentáru informácia zo zákulisia: Hitchcock ľutoval poňatie kľúčovej scény filmu, pretože mal s obecenstvom akési nepísané pravidlo, že neublíži nikomu, ku komu cez film prejavoval sympatie. Na druhej strane tento aj na dnešnú dobu prekvapivý moment robí zo Sabotage dodnes zaujímavý film aj v rámci bohatej Hitchovej tvorby. Ja mám rovnako rád aj tie jeho nie až tak populárne a známe kúsky, vrátane Sabotáže. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento Hitchcockův anglický meziválečný film se odehrává v Londýně a pojednává o majiteli kina Verlocovi (výborné pohledy házející Oskar Homolka), který je kvůli penězům zapleten do sabotáže. Sabotáž se sice povedla (výpadek proudu), ale Londýňané se tomu vysmáli. Když je potom na Verloca vyvíjen tlak ("London must not laugh on Saturday"), do další sabotáže/atentátu se mu nechce - nemá zájem na ztrátách na životech. Jenže je zahnán do kouta a přikývne. Od této chvíle je výborně gradovaná atmosféra, jejíž vrcholem je cesta Stevieho - typický příklad hitchcockovské "bomby pod stolem". Divák ví něco, co postava ve filmu neví - a čas běží.. Samozřejmě by se toho dalo snímku z dnešního pohledu spoustu vytknout (některé dialogy, herecké výkony, naivita), ale to bychom byli nespravedliví. Sabotage rozhodně stojí za zhlédnutí a (i vzhledem ke kratší stopáži) nebude vás nudit. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Hitchcockovina" se všemi patřičnými ingrediencemi.Budete vhozeni rovnou do rozjetého vlaku, rychle se rozkoukejte, seznamte s cestujícími a už se před Vámi odvíjí celá krajina příběhu o vyšetřování připravovaného teroristického útoku v Londýně. I když to jsem začal docela nešťastně ,ono vyšetřování hraje spíš druhé housle, podstatnější je postupně budovaná atmosféra elektrizujícího napětí, které napomáhá zejména výkon Oscara Homolky v roli vykonavatele útoku. Vlak s naším příběhem nabírá na obrátkách , dostane se nám obvyklých "hitchcockovských" záběrů na hodiny a vlastní finále je ,nejen na svou dobu, odvážné a kruté... Mohu to uzavřít tak, že jsem opět viděl velmi dobrou mistrovu práci, která neztrácí téměř nic ze své atraktivity ani po tolika letech. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ranný ešte britský Hitchcock,ktorý sa pomaličky rozbieha bez povestných maličkých úlohách,ktoré prídu neskôr,a tak rozohráva príbeh z predvojnového Londýna,ktorý sa ocitá v de-facto smiechu,lebo sabotéri spôsobili výpadok prúdu večer,taký blackout,ale všetci majú z toho neuveriteľnú PASIU,títo sú teraz na smiech,tak sa chcú pomstiť a prísť s niečím väčším,napríklad výbuch v metre,čo malý brat hlavnej hrdinky,ktorá pracuje v kine nestihne,nevedomky má doniesť bombu do metra,nestíha to,z čoho exploduje autobus,v ktorom sa chce dopraviť na miesto.Zahynie tak ako všetci ostatní v buse. Tento malý chalan nie je terorista,vezmite si,že skutočnú pasiu majú skutoční teroristi,ktorí sa do cela inšpirujú? Teroristické útoky v Londýne v roku 2005? Vlastne filmári im všetkým pekne nahrávajú... Krátky film,ktorý nie je od veci vidieť,Homolka podáva dobrý výkon,nenudíte sa,ale niečo mi na tom vadilo... Dve scény sú mimoriadne: spomínaná cesta busom a finále,ktoré sa bude odvíjať úplne inak ako sa tesne predtým zdá... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Ako divák roku 1936 by som bol unesený a užíval by som si prvotriedny triler plný akcie a napätia. Ako divák roku 2007 som vcelku znudený slabou dynamikou príbehu, zlými hereckými výkonmi a otravnou hudbou...V celku lepší priemer, najmä vďaka príjemnej stopáži a mužovi na režisérskej stoličke. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Už mladý Hitch vedel natočiť parádne napínavé scény. Gradácia, strihy, uhly pohľadu, hudba.... všetko v dokonalej symbióze. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

I can't stand it, I know you planned it...Zločin, trest a sabotáž. Toho chlapca je škoda, bol to sympaťák. (Art Film 2012) ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Ten Hitchcock, to ti je ďalší človek, čo sa mu pán Boh po nociach zjavoval. Neviem si ináč vysvetliť, ako na toto mohol v 36. roku prísť. Bomba nie je tentokrát pod stolom, ale nesie ju chlapec pod pazuchou. Divák vie viac ako postava a ide od strachu zomrieť. Hitchcock prikladá polená pod kolená a nechá diváka v očakávaní, či sa podarí chlapcovi bombu pred výbuchom dopraviť na miesto určenia. Teda thriller. Scéna, keď nastupuje chlapec s bombou do električky (myslí si, že nesie kotúč filmu), sa ocitla aj v Tarantinových Bastardoch. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě jsem příjemně zaskočená tím, že pan Hitchcock tento snímek přivedl na svět v roce 1936, zdá se mi to prostě neuvěřitelné..  Jedná se o jízdu drsnou a nesmlouvavou, upřímně řečeno mi vyrazil dech.. Příběh mladé ženy (mimochodem Sylvia Sidneyová je jako půvabná okatá panenka, míněno pochvalně, líbila se mi), jejího malého brášky a manžela mě vtáhnul na první dobrou a jak se to rozjelo, tak jsem byla napnutá jak struna, jak to celé dopadne.. Drobné výtky si nechám od cesty, vůbec nejsou podstatné... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nevýrazný rozjezd, ale o to lepší průběh a dojezd. Ta jízda autobusem a to nervy drásající napětí u Verloků doma po tom, co se to stalo. Takovýhle vypjatý scény Hitchcock fakt točit umí. ()

Reklama

Reklama