Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (925)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak si to důstojně zachovalo nadhled. Ať už zvolenou hudbou, doslova absurdní stavbou některých scén nebo groteskní linií "kámoše od letištní ochranky, co je lepší vyšetřovatel než klasický poldové“. A taky se mi líbilo, že i když je tu rasismus použit coby ústřední téma, tak se ani v náznaku nejedná o žádnou agitku a Jordan Peele je skutečně velmi dalek toho, aby se stylizoval do role jakéhokoliv mravokárce. Get Out je totiž tak dobře napsaný a zrežírovaný film, že téma rasismu spíš jen chytře a satiricky využívá k vlastnímu prospěchu. Plus se rozhodně nebojím říct, že mi tento „satirický horor o rasismu“ přišel nesmírně zábavný. Pokud chtěl Jordan Peele na něco poukázat, tak to udělal velice inteligentně, zábavně a s královskou dávkou nadhledu. Když Rose skoro na konci projíždí stránku “Nejslibnější atleti NCAA“ za zvuku opojného “Time of My Life“, tak jsem se upřímně od srdce zasmál. "Kámo, já ti říkal, ať tam nejezdíš“. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Atmosférická, mrazivá pecka ze které je člověku až špatně. Ať teď někdo zkusí říct, že Peele umí jen komediální skeče. Naprosto dokonale gradující napětí, od prvních chvil člověk tuší, že je něco hodně špatně. Služka je dokonale scary ve svých scénách, ze zahradníka má člověk také hodně tíživý pocit a celkově herecké obsazení na jedničku. Hudba je také vybraná naprosto luxusně a celkově tady nemám absolutně co vytknout, navíc s rozpočtem co film měl je to až zázrak, že se vše tak dokonale povedlo. Tady všichni přiložili ruku k dílu, aby udělali prvotřídní horor, a ne aby si jen shrábli výplatu a nějak to odflákli nebo rutinně natočili a zahráli. Kdepak, tady se do toho dalo srdce a výsledek je absolutní paráda. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Film v ktorom rezonuje politická situácia po voľbách v Amerike, ma celkom prekvapil. Ide totiž asi o najkvalitnejší komerčný horor ktorý vyšiel tento rok. Má to neskutočnú mrazivú atmosféru, IQ postáv tak rapídne neklesá, hoci od reality má ďaleko no s porovnaním ostatných filmov ide o nadpriemer. Rasizmus ako (paranoidný) prvok nebol vôbec samoúčelný a nakoniec vo finále o to vôbec nešlo. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Get Out of my swamp! Celkově je to nadpřirozeně dobrej snímek, co se týče rozpočtu jednoznačně! Mrazivá atmosféra, napínavost, stupňování do samotného bodu šílenství, všechno to tvoří universum, který každý divák Mysteriozního Horor snímku chce. Bohužel už od půlky filmu jsem to jaksi předpověděl a věděl, že je do toho zamotaná i ta nejbližší postava, kterou hlavní protagonista zná nejlíp ze všech. Zakončení snímku je ve stylu klasickýho klišé Slasheru, tím pádem chybí moment překvapení. 75% - 7/10 ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Podvratný satirický thriller s hororovými prvky, který trefuje (doslova) do černého. Debutující Jordan Peele od začátku pracuje s obyčejnou premisou, kterou doplňuje houstnoucí atmosférou, kdy nejprve jen naznačuje a posléze už je jasné, že něco v celé rodině je hodně divné a ne úplně dobré, jen není zřejmé co. Postupem času se vše začíná vyjasňovat, ale atmosféra pořád houstne a divák je v dobrém slova smyslu neklidný. To ještě umocňuje hodně minimalistická hudba a v rámci možností zajímavá vizuální stránka, ocenit se dá i fakt, že postavy se chovají zcela normálně. Celý film ale pozdvihují satirické prvky, které decentně naznačují trvající rasismus v americké společnosti, nadřazenost bohatých, což ale odlehčují i nečekaným a někdy i hodně černým humorem. Podařilo se i obsazení, protože Daniel Kaluuya je velký sympaťák a nic netušícího hocha hraje s naprostým přehledem, velmi dobrá je ale i Allison Williams a vlastně i zbytek ansámblu je výborný. Je trochu škoda, že závěr se mění v klasický slasher (proti němuž vlastně film trochu bojuje), zase to ale tolik nevadí, protože je pořád natočen výborně, jen to trochu mrzí, protože v kontextu předchozího děje by člověk čekal něco originálnějšího. I přesto ale Get Out patří k zatím nejlepším žánrovkám uplynulého roku a divácký úspěch si jednoznačně zaslouží. 80% ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Od předloňského "Dárku" jsem se v kině necítila tak nepříjemně. Peele dokáže na minimálně dvě třetiny filmu zarazit diváka do sedačky pečlivě vybudovanou atmosférou celého příběhu. Komediální vsuvky v podobě kamaráda hlavního hrdiny mi zde sice příliš neseděly (stejně jako závěrečné gore momenty), ale jinak hodně zajímavá podívaná. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Chuťovka. Peele má youtubové korene. Cítiť to - v dobrom aj zlom slova zmysle. Pozitívne v scenáristickej kreativite, thinking outside the box a zmysel pre detail, negatívne v povrchnosti, hre na efekt, neochote ísť do hĺbky, do ktorej by v tejto tématike absolútne mohol a kvôli ktorej Get out nie je ničím viac ako skvelou žánrovou jednohubkou. Ale i tak si ho budem navždy pamätať, ako TEN film pri ktorom diváci v multikine tlieskali a nahlas povzbudzovali postavy. Krásny zážitok, pre toto milujem filmy. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Dobrá žánrovka, a přitom to místy působilo tak netradičně. Každopádně se jedná o zajímavý bizár s patřičnou atmosférou a konotacemi, které sice asi neoceníme my v Česku, ale věřím, že v USA ano. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Přechválený film, který není ani mysteriózní, natožpak horor. Spíš mi to celý přišlo jako pečlivě vykonstruovaná černo-bilá agitka na téma utlačovaných Afroameričanů a celá zápletka byla napsaná výhradně jako rádoby objektivní politicky korektní berlička/alibi. Film jako takový mě totiž vůbec nebavil. Neupírám tomu profesionální zpracování a očividný nápady, ale rozjíždí se to fakt pomalu, chemie mezi hlavním párem neexistuje a hlavně, nejedná se vůbec o žánrovku. Napjatě jsem čekal na nějaký to napětí, až jsem z toho usnul. A teď politicky nekorektně, budeme nazývat věci a lidi pravými jmény. Negr si natočil nízkorozpočtovej rádoby horor na téma utlačovaných negrů, protože je sám zkurvenej rasista a nemá rád bělochy. Hodně vychcaně natočenej film, kterej mě spíš vytočil, než bavil. Kalkul jako hovado a hype roku. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Těma pěti jsem to možná trochu přepálil, koneckonců není to ani úplně originální, ale je pravda, že jsem se na to fakt hodně těšil a překvapuje mě, že Peele, kterého znám jen jako baviče z trhlých skečů dokázal vyprodukovat takovýhle tísnivý a sugestivní snímek. A hudba tomu dost pomáhá. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Obrátený rasizmus nikdy nebol zábavnejší. Natočte film v opačnom garde a oproti reakciám, ktoré nastanú dve sekundy po prvej projekcii, vám vzbury vyvolané atentátom na Martina Luthera Kinga Jr. budú pripadať ako hipisácke festivaly kvetín, lásky a mieru. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.........výborný horor,originálny, s atmosférou,dobrými hereckými výkonmi.Koniec trocha slabší...malá poznámka:v dnešnej super korektnej dobe ak by úlohy boli vymenené (afroameričania hrali neafroameričanov a opačne - ozaj ako sa to správne napíše,aby nebol niekto urazený.....? ) tak by sa už písalo o minimálne naznačenom rasizme....ale mne to nevadí-bavil som sa.... ()

j.bena 

všechny recenze uživatele

By mě zajímalo jaká kriteria dávají filmu jeho žánr, pač někdy jsou vedle. No bavila jsem se od začátku do konce o tom žádná, ale něco mi na tom filmu vadilo a nemůžu do teď s úplnou přesností říct vlastně co...proto dávám 70% ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Tak tahle neskutečná nudná slátanina má větší hodnocení než Vetřelec: Covenant? Velmi nesympatičtí herci, nuda od začátku do konce, mizerně natočené, nesmyslné. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Uteč černoušku, uteč. Nebo z Tebe bude Tom Lobotom. Docela povedenej mysteriózní sriler. Hororem bych to asi nenazýval, ikdyž pár scén je dostatečně creepy. Nechci a nebudu nic vyzrazovat, protože bych musel mooooc zaspoilerovat a to už jsem trochu udělal. Každopádně slušnej kást, velice slušná atmoška a docela dobrej nápad. A když to vezmu kolem a kolem, raději budu podporovat a.s.Kutná Hora, než abych čuměl ze sklepa a sem tam ocinkl lžičkou šálek. Nechápete? To je dobře. Směle do toho. 65% P.s.: zdá se mi to, nebo ta Elisn byla hezká a sympatická jen do půlky filmu a v momentě se změnila v hnusně vypadající koní ksicht s metadonovou minulostí ? ()

Aristes 

všechny recenze uživatele

Po scéně s hledáním klíčů to šlo do kopru. Plíživé napětí vyrůstající z nejednoznačnosti a neuchopitelnosti všudypřítomné hrozby se vypařilo, a zbytek včetně závěrečné pointy svojí pitomostí klesl na úroveň průměrných hororů současné americké produkce. Téma rasismu se tu nijak neřeší a slouží pouze jako kulisa k vyprávěnému. Bez nudy, ale přesto zklamán. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Že by to bylo nějak extra originální..., to asi ne (kdyby tohle někdo uklohnil okolo r. 65 tak to by teda byla hystórie filmová). Že pan doktor Král Martin Luther byl ixtou reinkarnací jistého abého Lincolna (tedy alespoň co se étosu týká), to ví každý (jen jsem netušil že nešlo ani tak o duševno a étos, ale o šikovný chirurgy). A protože rasismus už není nějaký ten pátek in a v majnstrýmu ho nahradili témata jako mýtoo, případně barvy duhy (ne že by rasismus někam zmizel, to von né,  jen to už není protěžovaný underground jako v době vzniku třeba Sweet Sweetback´s Baadasssss song), bude dvojka o zlejch heterácích co zatouží po mase kohokoli  kdo bojuje pod duhovou vlajkou. --- A pak že témata nejsou. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama