Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (925)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Největší chyba je přistupovat k tomuto filmu, jako k hororu. Není to čistokrevný horor, spíše thriller a moc lekaček v něm taky není. Což, znamená to, že pokud budete očekávat horor bude zklamaný. Já bych film popsal, jako thriller s hororovým nádechem, který je okořeněný o velkou dávku satiry a sociálního přesahu. Režisér Jordan Peele chytře pracuje s tématem, využívá stereotypizace černochů a přináší hutný film, z něhož není dobře, když u něho začnete přemýšlet a vidět ten přesah v dialozích a scénách. Lze si film užít i bez toho, ale jakmile přestanete brát film, jen jako medium, tak je to o něčem jiném. Nicméně to nemění nic na tom, že první půlka je pomalejší a trochu nudnější. Je to účel, ale trochu jsem se nudil. Druhá je akčnější a taky krvavější a ta mě sedla mnohem více. Peele si sehnal dobré herce a ty film táhnou nahoru. Daniel Kaluuya hraje moc dobře, zvláště když se snaží působit v klidu a v pohodě. Bradley Whitford a Catherine Keener jsou dost dobří a mají zajímavé momenty a scény. Nejvíce se mi, ale líbil výkon Allison Williams, která to zahrála perfektně. Uteč je dost dobrý film, který mě bavil, ale nevím jestli si ho někdy pustím znovu. PS: Scéna s písničkou Timy of my Life je naprosto dokonalá. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je fakt dost psycho :) Zajímalo by mě, v jak moc choré mysli, se takový námět zrodí. Rád se na to někdy ještě podívám. ()

ELBobes 

všechny recenze uživatele

Ještě den po zhlédnutí mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu na výraz v obličeji návštěvníka Logana po tom, co ho hlavní hrdina Chris vyfotil. Úryvek v popisku filmu: "...připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek" vystihuje toto dílo naprosto přesně. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Podobných filmů jsem pár viděl, ale chválím, že závěr je jiný, než člověk původně čekal, i když to k něčemu takovému směřovalo. Správně bizarní, genderově vyrovnaná Taková normální rodinka ("Dědo, sejmi ho!"), kde nakonec i několik předchozích, podivných dialogů dá smysl. Scény v propadlišti byly špicovní! Jen ta všemi zmiňovaná atmosféra mi nějak utekla... ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Masterpiece !!!! Napínavé, krvavé, vtipné a perfektně atmosferické. Ani jedna z těchto vlastností se neruší a vše je krásně vypipláno, pro maximální zážitek. Bravo !!! ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80-85% ... Už len tá originalita sa mi rátala. Toto by sa nadnesene dalo nazvať pozitívnou diskrimináciou :-D A navyše to malo hrozne dobrú napätú atmosféru. Creepy and funny at the same time. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Propíranou rasovou otázku akcentují tvůrci na můj vkus až dost, ovšem stále (a především) se jedná o výborný, originální a napínavý horor. Při skvěle napsaném i natočeném seznamování s abnormálně přátelskou rodinou své (bílé) přítelkyně zjevně cosi nehraje, což thrillerové finále červeně podtrhne. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

K tomu, aby první setkání s rodinou vaší bílé holky bylo hororem, nepotřebujete být ani černej a její příbuzní ani nemusí být zdaleka tak šílení, jako jsou v tomhle filmu, takže v tomto směru si tvůrci ušetřili velkou část námahy. :D Jinak nevím, jakým nedopatřením se tenhle "over the top" snímek dostal k nominaci na Oscara za nejlepší film. V druhé polovině vyznívá spíš jako šílená komedie, nebo do směšného extrému vyhnané drama, které má zřejmě za úkol divákům sdělit jediné - pokud žijete v rasově smíšeném vztahu, rozejděte se, než bude pozdě! (:D) Vedle takto nesmyslné, biologicky absurdní pointy, jakou má Get Out, působí třeba i Saw série, jako realistický dokument, kde vlastně chování postav většinou dává smysl a jejich charaktery nejsou vylíčeny tak "černobíle". V tomto snímku doslova. Přitom, kdyby se pečlivěji pracovalo na původní zápletce - tedy jak se všichni bílí příbuzní Chrisovy holky tváří, že jsou z něj nadšení, ale jejich pohledy a poznámky vypovídají o opaku, a dusno mezi postavami by se stupňovalo zcela na realistické bázi, pak by z Get Out mohl vzejít skutečný horor o lidských předsudcích a navrch výborné drama. Takhle je to jen místy zábavná fraška. ()

Nyck 

všechny recenze uživatele

Mrazivě znepokojující, až sugestivní atmosféra, která vás naplno vcucne do děje a vyplivne až po 103 minutách. Jak hororové náměty příliš nevyhledávám, tak v tomhle případě jsem rozhodně zvolil dobře a Get Out si naprosto zaslouží chválu, která se na něj ze všech stran valí už od jeho uvedení. Zajímalo by mě, jak by byl film přijatý s alternativním závěrem. Osobně mi více sednul ten v základní verzi. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Užívám si při filmech, kdy se člověk objeví mezi lidmi, kteří jsou na první pohled milí, na kterých jde ale v rozvíjejícím se ději postupně vypozorovat jakási podivnost – jakási podivnost v chování těch zpočátku normálních lidí. A já mám prostě touhu s hlavním hrdinou tu záhadu rozlousknout. Ať už se potom jedná o jakési sociální, genetické či jiné inženýrství. Film pro mne nebyl šokující, to by musel obsahovat nějaký zvrat, který jakoby do logického vyústění nepatří. Mně osobně bohatě stačí fakt, že byl film mysteriózní a s „divnými“ lidmi. Každopádně na jeho rozpočtovou levnost a celkovou neznámost byl dost dobrý. Dal bych nejraději tři a půl hvězdy, čtyřma bych totiž trošililinku zdegradoval dosavadní čtyřhvězdičkové filmy. PS: Nejhorší je, když jsou lidé už tak za hranou, že pro nějaké své přesvědčení, ideologii či filosofii, jsou schopni „používat“ jiné lidi pro své účely bez jakéhokoliv morálního dilematu ve smyslu a pod rouškou nějakého vyššího lidství. S těmito lidmi bych neměl v žádném případě slitování. Jsou to přesně ti, co dělají (z jakýchkoliv zrůdných důvodů) pokusy na lidech a vlastně jim ani nedochází, že obětmi jsou živé bytosti, které normálně cítí bolest, strach – prostě normální psychické a fyzické emoce. Jak říkám, na svou „levnost“ hodně dobrý film. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Peele je génius. Tohle byl opravdu napínavý film, balancující na hraně hororu a thrilleru. A ještě zvládl přihodit sem tam špetku humoru a ono to celé drží pořád pohromadě a funguje skvěle celou dobu. Osobně jsem rád i za to, že hlavní postavy nejsou pitomci. Jak ty v ohrožení, tak ty ohrožující. A že vlastně ústřední postava má i trošku navrch, i když je situace svízelná. Hororový prvek Uteč splňuje, místy jsem byl "creeped" až až, thriller taky, protože napjatý jsem byl minimálně půl filmu. Konec byl také velmi příjemný, nesnaží se hrát žádnou meta či mindfuck kartu a důstojně to dotáhne do solidního konce. A to já beru. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Uteč je skvělým mysteriózním thrillerem se skvělým hudebním pozadím. Má skvělou atmosféru a výborné herce. Jednu velkou vadu však má a tou je předvídatelnost. Již od scény podávání čaje jsem přesně věděl pointu filmu. Na druhou stranu aspoň částečně vsadili do pointy fragmenty, které překvapily. Závěr byl však výborný a napínavý a zda hlavní protagonista přežije není vědět do poslední chvíle. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Get Out přišlo do Evropy s až neuvěřitelnými očekáváními, které jsou způsobené enormními tržbami za oceánem, ale také tématem, kterým se snímek celovečerně debutujícího režiséra Jordana Peela zabývá. U nás je to s filmy s touto tématikou trochu složité, vždyť jediné co lidi zajímalo u Moonlightu je, že je to o černošském homosexuálovy, ale na to jak je film natočen už nikdo moc nehledí. Get Out má tu výhodu, že je až neuvěřitelně přívětivým filmem pro velké publikum, je filmem z trochu jiného hororového soudku a na velkém plátně funguje výborně, proto doporučuji vyrazit do kina a nečekat na blu-ray. Jordan Peele ukázal, že se dokáže oprostit od svých komediálních kořenů, přesto na ně zcela nezapomíná a v Get Out je hned několikrát využije. Místy se film mění až v komedii a chápu, že to pro někoho může působit rušivě, ale film je o kolo tohoto konceptu vystavěn a komediální prvky jsou hlavním stavebním kamenem filmu a bez nich si nedovedu představit, že by to fungovalo až takhle dobře. Tahle satira na rasovou problematiku ve společnosti je inteligentní, zábavná, provokativní a dokáže vyvolat dlouhé konverzace což je vždy známkou výjimečného filmu. Kritika rasismu tady není představena na plno a otevřeně, ale je skryta za postupným rozplétáním dějové linky a odhalením tajemství postav rodinky pánů domácích. Je to prostě čistá hororová zábava, kdy je každému od začátku jasné, že něco nehraje a film nám tuhle záhadu ve stylu Stepfordských paniček pomalu odhaluje. Jordan Peele má nakoukané hororové klasiky a ukazuje to naplno, dokáže skvěle budovat atmosféru, dokáže napsat chytré a creepy postavy a hlavně to všechno dokáže divákům prodat, což je pro hororové snímky nesmírně důležité. Herecké výkony naprosto super od všech vedlejších rolí až po v hlavní roli skvělého Daniela Kaluuya. Film dle mého názoru ustál svoje očekávání s naprostým klidem a svojí reputaci si v Evropě rozhodně nepokazí. Jordan Peele už chystá další podobný film takže je na co se těšit. 88% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Smekám. Prostě smekám. V dnešní době vytvořit kvalitní horor plný napětí a strachu je těžké. A v rámci psychologie je to ještě těžší. Ale ono se to povedlo. Dnes v roce 2017. Neuvěřitelné. Sice uznávám, že v rámci celkového rozuzlení s těma nepravděpodobnými lobotomiemi to asi moc nevychází, ale je to detail, který jsem schopen přehlídnout. Protože zde byla budováno dokonalá atmosféra a napětí vysokého typu. Jako kdybych se vrátil do časů, kdy horory ještě za něco stály. Děkuji. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Jsou zvrácení, jsou úchylní, jsou bílý? Ne, tak úplně. Doufal jsem v nějaké překvapení, protože námět mi přišel dost podlézavý a na míru ušitý korektní Americe. A čeho jsem se dočkal? Podprůměrného thrilleru s docela vtipným nápadem, který to zajímavě otočil. Za ten dávám slabé tři hvězdičky...52%. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Motív to síce nie je úplne nový, ale je podaný vcelku zaujímavo. Človek má zlý, nepríjemný pocit prakticky od začiatku a v momente, keď sa celá záhada prevalí, všetko začne dávať zmysel a pekne do seba zapadať. Záver mi pripadal až moc jednoduchý a priamočiary, ale zase výraznejšie nesklamal. Get Out je aj na základe tržieb príkladom, že aj za málo peňazí sa dá fakt urobiť veľa muziky. 80% ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době horor, který staví na kvalitně vystavěném scénáři a ne laciných lekačkách. Postupným odhalováním zajišťuje, že je divák na plátně doslova přibitý. Jeden z nejzajímavějších filmů roku. ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Byl to hodně, hodně zvláštní příběh, u kterého si nejsem úplně jistá, jestli jsem ho na 100 % pochopila správně. Nicméně to z nějakého podivného důvodu skvěle funguje a já se vážně bavila. Film mi utekl hodně rychle, vždycky se něco dělo - hlavně teda, když hlavní postavě bylo divné chování rodinných příslušníků jeho přítelkyně a také známých. A pak ten konec, který jsem si teda vyloženě vychutnala. Já film rozhodně hodnotím kladně, ale nejsem si úplně jistá, jestli si zaslouží všechny ty nominace, přijde mi to jako zbytečné zabrání jednoho místa na film, který by si to zasloužil víc. Ale tímto už se dostáváme do úplně jiných vod a do úplně jiné diskuze. Musím ještě vyzdvihnout herecký výkon Daniela Kaluuyi, který tu byl opravdu skvělý a já doufám, že právě "Get Out" mu zajistí přísun mnoha zajímavých rolí. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama