Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Byl to hodně, hodně zvláštní příběh, u kterého si nejsem úplně jistá, jestli jsem ho na 100 % pochopila správně. Nicméně to z nějakého podivného důvodu skvěle funguje a já se vážně bavila. Film mi utekl hodně rychle, vždycky se něco dělo - hlavně teda, když hlavní postavě bylo divné chování rodinných příslušníků jeho přítelkyně a také známých. A pak ten konec, který jsem si teda vyloženě vychutnala. Já film rozhodně hodnotím kladně, ale nejsem si úplně jistá, jestli si zaslouží všechny ty nominace, přijde mi to jako zbytečné zabrání jednoho místa na film, který by si to zasloužil víc. Ale tímto už se dostáváme do úplně jiných vod a do úplně jiné diskuze. Musím ještě vyzdvihnout herecký výkon Daniela Kaluuyi, který tu byl opravdu skvělý a já doufám, že právě "Get Out" mu zajistí přísun mnoha zajímavých rolí. ()

Dagoussek 

všechny recenze uživatele

Od začátku je vidět, že se něco divného děje. A tipujete kdo v tom má prsty. Ve finále jsem ani nebyla překvapena tím, kdo za tím vším vězel, ale co a jak to dělali. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Celkem psycho film s originálním scénářem a místy až nepříjemnou atmosférou. Líbilo, ale už se ke snímku patrně nevrátím :-). D. Kaluuya v hlavní roli super, ale s Oscarovou nominací bych to nepřeháněl (zvláště když si vzpomenu na opomenutí J. Rennera z Wind river). ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Proč tak roztahanej začátek? No začátek, spíš tak dvě třetiny filmu, který je přehlídkou lidských podivností. Závěr pak nebyl vůbec špatný, ale skončilo to nějak moc rychle. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Silně rasistický film, který by se v rukou kteréhokoliv známeho režiséra jevil jako zábavný úlet. Jenže stačí si přejet filmografii tohoto negra (vracím rasismus s úroky) a je vám hned jasné, že se jedná o rasistu. Nechápete? To máte jako třeba toho pošuka Roba Zombie, který se netají obdivem k masovým vrahům, a celá jeho filmografie je o bodání nožem a i bez psychologického vzdělání musí být každému jasné, že se jedná o duševního mrzáka. Ještě nechápete? Tak jinak: předatvte si, že vás ve městě naloží cizí člověk do auta, pomuže vám s nákupem, dokonce něco koupí ze svého, doveze vás až x kilometrů daleko do vašeho domu a tam vám ještě uvaří oběd. Ohodnotíte ho čtyřmi až pěti hvězdami. Ale druhý den zjistíte, že ten dotyčný je nájemný vrah a do vašeho domu se dostal proto, aby zatím co obědváte, z okna vaší ložnice odpráskl svůj cíl. Budete to, co se stalo včera, hodnotit, jako dobrý skutek? ()

Lektor 

všechny recenze uživatele

Originální a znepokojující zábava. Režie a hlavní herec na jedničku a konec potěší jistě nejedno zajebaný sluníčko. <3 ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Je to celkem dost rasistický a scénář bohužel nedává moc smysl. Škoda, mohl to být svěží a originální horor. Ale je to jen trochu originální béčko. (65%) ()

moukey 

všechny recenze uživatele

Svět je plnej strašnýho rasismu, ale zároveň si všichni přejou bejt černý. A sem si jistej, že Alison Williams je chlap. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Hluboký hororový zážitek zabývající se aktuálními rasovými tématy, které dokáže prezentovat zajímavou a nenucenou formou, takže divák pak nemá pocit, že kouká na prvoplánovou agitku a ústřední problematika je šikovně zapracována do příběhu, či naopak, neboť jdou ruku v ruce. Je sympatické, že Jordan Peele nezapomněl na svůj komediální původ a dokáže snímek obohatit nadhledem, který dokáže zafungovat i ve vážnějších scénách a právě díky humoru dokáže tvůrce upozornit na problémy společnosti a poukázat tím na absurdnost chování. Uteč je bohatým zážitkem, který toho nabízí opravdu hodně a svými ambicemi se nezadusil a naopak je přetavuje ve svojí největší výhodu. ()

Glowski 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z vrcholů loňské hollywoodské produkce, jehož hlavní předností je fakt, že si Peele uvědomuje zhovadilost svého námětu, pročež nezapírá povahu baviče, a podobně jako před třiceti lety Craven spoléhá na to, že se u jeho hororu divák i zasměje. Díky tomu kritika rasismu nikdy není nudně a trapně didaktická, ale naopak velmi živě protkává konvence a konstrukce tří, ve filmu obsažených, hororových subžánrů. Ty už samy o sobě zkušeného diváka nepřekvapí, ale způsob jakým jsou do sebe seskládány, zaručuje jízdu na horské dráze emocí (od znepokojení, přes úlevný smích až k „šokům“).__________Pozitivní ohlasy ze Spojených států a nominace na nejdůležitější Oscary v některých vyvolávají dojem, že Uteč je pouze úlitbovým filmem, jehož příznivým přijetím máme dát najevo svůj postoj k rasismu. Takový pohled je ale notně zkreslující, neboť Uteč samotné nejen, že o tento způsob recepce nestojí, ale přímo se mu vysmívá ("Já bych volil Obamu i potřetí, kdyby to šlo"). I proto působí všechna ta ocenění na jeho kontě paradoxně, nicméně v takovou chvíli je důležité nesvézt se s jedním jednoduchým soudobým vysvětlením jeho popularity, ale najít si cestu k němu sám. Peeleův režijní debut za to rozhodně stojí. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

zpětně jako Peelův debut je výbornej, film se zkratka stal revoluční pro afroamerickou komunitu, nebojí se vybočit ze standardu hororových filmů, se skvělou atmosférou 70.-80.let BlackLivesMetter bijáků. Nejlepší film “od černých pro černé” od časů Purpurové barvy.. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

4,5*. Čím víc si o filmu přečtete, tím méně se Vám to bude líbit. Radím jen jedno - doporučením věřte, těm řečem o rasistickém filmu věřte vlastně také. Kupte si velký popkorn, pohodlně se usaďte a nechte si servívrovat tento netradiční mysteriozní počin. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Spoilery! : Tak to byl po dlouhé době horor, ze kterého jsem byla vážně nadšená. Nevím teda jestli to pravé hororové fanoušky nějak extra nadchne, protože myslím, že žánrově se to podobalo spíše thrilleru (s hororovými prvky), ale mě to vůbec nevadilo, protože já osobně mám třeba thrillery o hodně raději . Skvěle vymyšlený a do detailů propracovaný scénář a chytrá myšlenka filmu.. Někteří tady psali, že jim to přišlo předvídatelné, to mě teda vůbec, do poslední chvíle jsem netušila o co vlastně jde a z každého zvratu jsem byla v šoku a až potom mi došlo, proč se postavy chovaly, tak jak se chovaly (sluhové a černoch na oslavě). Hlavní myšlenkou filmu není rasismus, i když to tak může vypadat, spíše naopak. Myslím, že kdyby hlavní hrdinové rasisté byli, nevybraly by si pro tyto rituály právě černé, vypadalo to, že jim spíše připadali lepší než oni. Protože kdo by chtěl žít v těle někoho, kým pohrdá? Hlášky jako ''černá je v módě'' byly dokonalé a filmu tak nechyběly ani komediální prvky. Rozjezd filmu trval trochu déle, ale potom se teda rozjel pořádně a film byl napínavý až do úplného konce. Závěr mě naprosto uspokojil, hlavně proto, že každý dostal to, co si zasloužil. Díky sympatickému hlavnímu hrdinovi Chrisovi jsem byla v napětí ještě dvakrát víc a prožívala jsem to celé s ním. Fandila jsem mu celou dobu a neskutečně se o něj bála a vážně jsem si moc přála, aby ty hajzly dostal a dal jim to, co si zaslouží. Každopádně jsem z filmu nadšená a zanechal ve mě silnou stopu, protože jde přece jen o hodně znepokojující film. Za mě je to zatím kandidát na horor roku. Nedoporučuji dívat se na trailer, který je hodně spoilerující a navíc z něj film nevypadá ani zdaleka tak dobře, než jakým ve skutečnosti je.  ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Chytrý, přechytrý film, a ani bych ho možná nenazval hororem, nýbrž hnusně-odstrašující hrozbou dnešní moderní zkurvené doby. Bílá slečinka si na rodinnou oslavu přivede svého černého maníka a jaké je jeho překvapení, když nakonec odhalí děsivou pravdu v momentě, kdy se na oslavu začnou sjíždět zámožní hosté, kteří jsou s touto rodinou spjatí děsivým tajemstvím, které nemůže skončit jinak než tragédií, brrrrr. Popisovat tento film nelze, jelikož by se člověk nevyhnul spoilerům, tudíž vřelé doporučení pro všechny, kteří se shlédnutím váhají, jelikož to vážně stojí za to !...................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

No... váhám mezi průměr a "nikdy více". A může za to ten humbug okolo filmu. V žádném případě to není taková pecka jak se mluví. Ano, je vesměs originální, ano režisér umí sestavit záběr, ano trochu jsem se i lekl. Ale na to aby se na film pěly ódy to rozhodně není. Nelogické momenty a věci co nedávají smysl nejsou bohužel ojediněléa to mě vadí. buď se po mě chce abych nechal mozek doma a konzumoval (potom to ale musí na obrazovce chytnout a nepustit), nebo abych mudroval nad sesmrtelností chrousta (potom ale musí být vše na 100%). Pro film neplatí ani jedno. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Treba priznať že Get Out je veľmi zručne a kvalitne nakrútený thriller s hororovým pachom v pozadí, ktorý sa ale bohužiaľ nijak výraznejšie nepresadí. Ten ospevovaný twist som prekukol už po pár minútach filmu. Kto má niečo napozerané, musel očakávať, čo príde. V kútiku duše som stále čakal, že ma tvorcovia príjemne prekvapia a vyrukujú so zvratom, ktorý by som vôbec nečakal, no nič také sa nestalo. No že by mi to nejak extra prekážalo sa povedať nedá. Je to to aj tak nadpriemerne zvládnutý thriller s vynikajúcimi hercami a skvelou kamerou. Ako komerečný kino horor je to určite postačujúce. No z môjho pohľadu len veľmi tesne nad priemerom a určite nie originállne. 70 %!! ()

remy 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka! Get out je přesně tím typem filmu, u kterého místy skoro zapomenu dýchat, přestávám vnímat svět kolem sebe a neúspěšně se snažím pomoci postavám, na kterých mi záleží. To miluju. Teď už si jenom přeju, ať Jordan Peele a jeho tým neodejdou z Oscarů s prázdnou... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nejsem většinou moc dobrej v předvídání toho, co se ve filmu stane, ale tady jsem to bohužel prokouknul hned na začátku po příjezdu dcery s přítelem do domu rodičů. Napětí budované docela obstojně a závěr celkem zdařilý. Lepší 3 hvězdičky. (HD, orig.) ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po pravdě se tedy na jednu stranu sice až tolik neztotožňuji s tím až přehnaně pozitivním humbukem kolem tohoto horůrku, na druhou stranu se ale přiznávám, že i mě poměrně dostal a v podstatě mu nemám ani moc co vytýkat. Vlastně spíš naopak, prvních zhruba čtyřicet minut musím vynachválit, jak jen to jde. Už dlouho jsem se totiž nesetkal s hororem, který by na mě tak moc zapůsobil svou atmosférou a očekáváním, co přijde. A to se toho v té první polovině zas až tolik neděje, nicméně způsob, jakým dokázal Jordan Peele na mě přenést, myšleno v pozitivním slova smyslu, nervozitu, napětí a mrazivost, to fakt smekám, pecka. Prostřední část je pak opravdu vážně zajímavá, plná působivých tajemství, parádních náznaků a s postupně se efektně rozjíždějící gradací, která následně vyvrcholí v závěrečném úseku filmu, kdy se to celé změní na parádní řež, kterou jsem popravdě opět vůbec nečekal a jen jsem valil oči nadšením, a kdy musím přiznat, že už jsem nějaké postavě dlouho tak nedržel palce, aby svým věznitelům nakopala pořádně prdel. Velkou předností filmu je pak i luxusní obsazení, hlavní hrdina sympaťák každým coulem, jeho kámoš jeden z nejvtipnějších filmových parťáků posledních let a ta rodinka je třešnička na dortu, brrr, svině zvrhlí 8D! Já jsem měl u Get Out zkrátka po celou dobu vážně zatraceně stažený půlky, působivost Get Out je opravdu mimořádná a ojedinělá, takže jo, rozhodně fakt hodně dobrý a intenzivní hororový zážitek. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama