Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (924)

bari68 

všechny recenze uživatele

Skorej než hororom, by som ,,Get Out,, nazýval psychologickou hrou v štýle á la Stephen King. Aj keď atmosféra je budovaná postupne, viacej než polovicu filmu sa tu takmer nič nedeje. Pointa je očakávaná a finále sa stáva akýmsi neo-slasherom. Je to žánrové oživenie, to áno a vďaka, ale v celkovom vyznení v mojich očiach stále žiadne objavenie Ameriky. P.S. : V USA, či u odbornej kritiky alebo v masovej populácii je tento film rezonančný hlavne pre rasovú tématiku. Bez nej by po ňom ani kritik neštekal. ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Ale jooo,takové Stepfordské paničky v rasistickém provedení :-) První polovina je výrazně lepší než druhá.. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Na Get Out je pozoruhodné, jak pod lacině rasistickým tématem vystrkuje růžky zcela opačná filozofie, a to že "black is in." :-) Jinak je to průměr s klasicky nezvládnutým koncem. 65% ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

No... váhám mezi průměr a "nikdy více". A může za to ten humbug okolo filmu. V žádném případě to není taková pecka jak se mluví. Ano, je vesměs originální, ano režisér umí sestavit záběr, ano trochu jsem se i lekl. Ale na to aby se na film pěly ódy to rozhodně není. Nelogické momenty a věci co nedávají smysl nejsou bohužel ojediněléa to mě vadí. buď se po mě chce abych nechal mozek doma a konzumoval (potom to ale musí na obrazovce chytnout a nepustit), nebo abych mudroval nad sesmrtelností chrousta (potom ale musí být vše na 100%). Pro film neplatí ani jedno. ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Skvělý mix nepříjemného a stupňovaného napětí spolu s absurdní atmosférou a pocitem, že tady něco nehraje? To je záruka toho, že lze očekávat kvalitní a překvapivě i zábavný horor, jehož stopáž mi neskutečně rychle utekla. Možná škoda toho zjednodušujícího závěru, ale to nic nemění na tom, že jsem si celý film opravdu užil a byl vážně spokojený, protože sice vás možná nic nepřekvapí, ale z filmu se na jisto stane žánrová klasika. V dnešní přehnaně přecitlivělé a zbytečně korektní době je příjemné zjistit, že i z černošské komunity má v USA někdo odvahu natočit mírně ironický film o absurdnosti rasových nepokojů obecně a snad tím i trochu zklidnit emoce a ten gigantický úspěch v kinech tomu naprosto přeji. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Po tých skvelých recenziách o "filme roku" som očakával podstatne viac ako variáciu na Stepfordské paničky. Predvídateľné od úplného začiatku a ten jeho hubatý kamoš je podľa mňa otravný. Myslel som, že to aspoň napravia nejakým drastickým koncom, ale dostal som iba obyčajný happyend. Ľudia sa idú zblázniť kvôli myšlienke filmu "black is the new white", ale na mňa to proste neúčinkuje. ()

Kratas558 

všechny recenze uživatele

Přinutí vás nedýchat. Budete přikovaní k sedačce, a ani nedutnete. Protože budete sakra chtít vědět, co se jako děje! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Mladá dívka chodí s černochem a pozve ho na párty ke svým rodičům. Bohatí rodiče jsou zdá se kultivovaní, nahony vzdálení rasismu a xenofobii, nicméně celá rodina včetně sluhů a příbuzných je celkem zvláštní. Navíc maminka milého hrdinu zhypnotizuje, zdánlivě pod šlechetnou záminkou odnaučení kouření. Paranoia roste, stejně jako pocit "co se tu děje", pointa přijde někde ve 2 třetinách filmu. Jen škoda, že ač na dnešní dobu originální, něco podobného jsem viděl určitě minimálně párkrát v Příbězích ze záhrobí či podobných seriálech a také SPOILER v hororu Klíč. Poslední minuty se film mění v celkem slušnou vyvražďovačku, kde bohužel jak je v moderních hororech zvykem kamera těsně před nějakým splaterovým záběrem uhne. Odpustím pomalý rozjezd, stejně jako dementního kamaráda, co mě ale vytáčí je cpaní moderních témat rasismu a xenofobie do hororu. Na to nejsem zvědavý, film by fungoval úplně stejně i kdyby hrdina byl bílý. Takhle akorát tvůrci tlačí na pilu - podívejte chudáček černoch, ta zlá bílá rodina mu jistě něco provede. Ostatně jediný rasista je hrdina (je tu na mě nějak moc bílých) - říct tohle ve filmu běloch o černoších, je průser. Jinak ale velice slušný kousek. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Někteří profesionální filmoví recenzenti to řadí mezi nejlepší filmy roku 2017 a o to víc mě to asi zklamalo. Je to vlastně totální, naprostá hovadina, která ve mně navíc nevyvolala jedinou emoci- nebál jsem se, nikoho mi nebylo líto, nesmál jsem se, nerozněžnilo mě to-nic, nula. Hodinu jsem si pokládal otázku, o co tady do prdele jde, to ale za emoci nepovažuju. A pokud v tom nějaká figurovala, byla to nuda a já jsem sám sebe přesvědčoval, že by mi mělo stát za to, počkat si na rozuzlení, když si to vysloužilo takovou chválu. Jedinej recenzent, na kterýho se ale vyplatí dát, jsme každej jeden z nás sám sobě. A do mé top 10 roku 2017 by se to nevešlo ani náhodou. Tak špatný ten minulý rok určitě nebyl. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Výborný, premyslený, dokonalými kamerovými "fičúrkami" preplnený malý snímok, ktorý pred tromi rokmi rozbil pokladničku v pomere k svojim nákladom. Nepredvídateľné snáď až do samotného konca, človeku v hlave skrsli minimálne dva-tri nápady, kým došlo k samotnému odhaleniu, "O ČO SA JEDNÁ". SPOILER: Potešilo také RobinCookovské zasadenie, to som teda nečakal. SPOILER END. Videl som to až po zhliadnutí Us a neľutujem. Brácho hovoril, že to bolo precenené, ok, ani ja z toho nerobím bombu, čo však bolo perfektné, tak narábanie s mimikou a osobnosťou vedľajších postáv, skvelé spracovanie už roky omletého rasistického motívu do novej modernej podoby. Ja som sa bavil a to skvele. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých a za mňa asi jediný kvalitný elevated horror (horor s presahom), čo som videl. A to najmä preto, že stále je to primárne horor a až potom sociálny komentár k rasizmu v USA a tento pomer moderné elevated horory akosi prestali dodržiavať. Inak je ale Peeleho hororový debut po dlhej dobe v žánri niečím originálny, zaujímavý, má sympatické postavy, precízne a postupne buduje napätie (starci, creepy pohľady, rodičia) a dokáže zaujať hororového diváka aj bez potokov krvi. Pri rozpočte 5 miliónov a pohľade na tržby a aj ocenenia (Oscar pre HOROR!!!) malý zázrak a úspech, ktorý Peele a produkujúci Jason Blum (Blumhouse) už len ťažko niečím prekonajú. 90% ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Ono to jde a ne, že ne! Psychárnička přesně podle mýho gusta, no chrochtal jsem si. Jen zvukař by si zasloužil pár seancí s šálkem čaje za jedny z nejtrapnějších zvukovejch efektů u lekaček, jaký jsem kdy slyšel. Ale kdo chce po dlouhý době vidět solidní nervák, tak tady rozhodně nešlápne vedle. ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Producenti môžu Alaha do nebies vzývať, že Barrack Hussein Obama nemohol do tretice skysnúť na štyri roky v Bielom dome (niečo mi tu smrdí rasizmom). Úspech filmu sa, podľa mňa, vlečie s módnou vlnou kydania na novú hlavu štátu v mierumilovnej a Bohom vyvolenej krajiny s orlom bielohlavým v znaku. Odhliadnuc od komerčného zákutia, ide o neokukaný mysteriózny kus poctivej práce, ktorý spása prérie pozitívnej kritiky právom. Tri štvrtiny naťahuje Get Out skľúčenú atmosféru do rozpoloženia súceho pre klinickú cvokarinu. Má nápad, rozvíjajúcu myšlienku, ťah na bránu, ale zároveň ultra rýchle finále. Vzhľadom na priebeh akcie je príliš jednoduchým sústom a hádže uterák do ringu vyšším poschodiam kladnej kritiky. Správne rasisticky uletený, napätím grandiózny avšak so záverom vysoko nekultivovaným k daným dejovým podmienkam. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Nevim proč je tenhle film vyzdvihován ale když vidim že se lidi v čele s expertem Jasmíčkem ptaj na otázky který jsou ve filmu zodpovězený tak to asi nikdo moc nepobral. Neni to revoluční ani pro horor, ani pro thriller a ani pro žádnej jinej žánr, je to prostě jen trochu drsnější satira na klasický téma rasismu, co taky čekat od černýho režiséra. Jelikož je vám hlavní zápletka jasná už po prvních 10 minutách kdy tatínek začne mluvit o černý plísni ve sklepě tak čekáte aspon na nějakej zvrat ale ten nepřijde takže my co už máme nakoukáno musíme vytrpět spoustu nudy. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Já jsem spokojený. Už od čtvrtky filmu jsem všechny nenáviděl, tedy až na hlavní hrdinu (říkejme mu tak). Atmosféra je super, když se blíží konec fandím našemu hrdinovi čím dál tím víc. Sice si myslím, že to proč to dělají je asi nemožný ale docela originální zápletka. Není to klasický horor ale rozhodně je to super film a jeden z top v tomhle roce. 80% ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

O horor ani tak nejde, ale mysteriozni creepy atmosfera neprijemne prosakuje celym filmem a hodne slusne graduje. Zaverecny twist byl na muj vkus prekombinovany, zytecny a ne uplne smysluplny. Ale to je jen mala vada na opravdu atmosferickem dile. ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší horor (nehoror) za poslední roky. Jordan Peele dokázal za málo natočit hodně muziky a rád bych se podíval na další jeho film. Což se k úspěchu filmu rozhodně tak stane. 90% ()

barlow 

všechny recenze uživatele

Velmi originální a nečekaná zápletka, která je i dobře podaná. Postupně se stupňuje jakés takés napětí, aby se završilo správným finále. Ale jako horor bych to neoznačil, spíš mysteriózní thriller. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama