Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

Disease 

všechny recenze uživatele

Atmosféra zejména v první polovině je tak parádní, že ani nevadí, že je vcelku zřejmé, o co jde. I když ve finále je to malinko jinak. ()

Patrik256 

všechny recenze uživatele

Rozpočet_ 4.5 miliona dolarov // Tržby_ 254.1 miliona dolarov // Tržby v ČR*_ 3 315 305 Kč // Diváci v ČR_ 23 313 // Tržby v USA*_ 175.4 miliona dolarov ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

tento film je genialny pozrel som aj ked z titulkami dakujem Sarinke za titulky uplna jeba film uvod trochu slaby ale potom to ide fakt parada ale horor to neni isto ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Nesedí vám niečo? Priemerný hororík, že by to dotiahol až na záverečný ceremoniál? Tak vám napoviem, kliknite na režiséra, kliknite na scenáristu (vlastne obaja sú jeden), tak ešte kliknite na hlavného herca. Ak stále nič, hoďte očkom na plagát. Už začína dopínať však, tento niekdajší kandidát na Glóbus v kategórii komédia / muzikál na listine je, lebo skrátka byť musí. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Atmosféru to celkem má, nějaký to napětí taky a celkem to zabaví... ale jako horor to moc nefunguje, a je fakt, že na konci jsem si řekl, že je to slušná slátanina ... ()

Randyz 

všechny recenze uživatele

Film jsem pustil v domnění, že jde o romantický film anebo drama a nakonec se z toho vyklubal horor... 😃 Začátek mě rozčiloval, ale to byl v podstatě účel. Nakonec se mi to začalo líbit. Je to takový ten typ hororu kdy tušíte nebo víte, že tam něco nehraje a máte chuť na hlavního hrdinu řvát zmiz. 😃 ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Téměř bez chybičky. Prostě takový odkaz na všechny ty americký klasiky, jako Texaský masark nebo Kukuřičné děti. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Nemálo luxusní psychóza. Možná malinko chybělo místy ještě přitlačit na pilu a ta atmosféra by neměla chybu. Skvělé obličeje na všech postech, fakt se na to dobře koukalo. A v případě teda A. Williams nemluvím jen o obličeji. Tak nádhernou, ale i dobrou herečku jsem už dlouho neviděl. Doufám, že se teď bude častěji někde objevovat. D. Kaluuya výborný. Fakt mě to chytlo a po prvních 25 minutách už jsem jsem pozici neopustil. Výborné! ()

MejDej 

všechny recenze uživatele

Jordan si otevřel dveře do Hollywoodu a dalších několik let se nemusí starat o práci. Doporučoval bych si tenhle film pustit aspoň 2x kdy napodruhé si budete všímat malých změn v chování hlavních postav a budete se divit jaktože jste si toho nevšimli dříve. Celkově film krásně odsípá, jen ta zaplétka trošku skřípe. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Samotný nápad je celkom zaujímavý, námet a scenár sú zrejme to najlepšie, čo film ponúka, spracovanie je ale iba priemerné. V podstate to je len taký tuctový béčkový horor a osobne príliš nechápem, čím si zaslúžil takú pozornosť akademikov, kritikov a ďalších "ikov". V prvej polovici to má celkom dobrú, tajuplnú atmosféru, keď divák vidí, že sa niečo divné deje, ale netuší čo. Po tom, ako pointa vyjde najavo, sa film preklopí na bohapustú vyvražďovačku. Ako horor film funguje len čiastočne, miestami výborná atmosféra strachu sa rozplýva rôznymi (akože) vtipnými vložkami a hlavne priam parodickým záverom. Herec v hlavnej role (Daniel Kaluuya) príliš veľa talentu a ani charizmy nepobral a nejako zvlášť ma nezaujali ani ostatné herecké výkony. Najviac mi prekážala tá celková strojenosť (aj keď čiastočne zámerná). Pre mňa čistý priemer (medzi 2 a 3), ale aj s ohľadom na ten humbug okolo filmu sa prikláňam skôr k 2-ke. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Pozor, tento komentár bude asi obsahovať prezradenie deja. S týmto filmom mám trochu problém, lebo čisto z môjho pohľadu rasizmus v podstate nie je, respektíve možno by tu už dávno nebol - objaví sa vždy až vtedy, keď o ňom začne niekto (väčšinou vo filmoch) kecať. Trochu drsnejšie povedané - rasizmus tu bude dovtedy, dokedy o ňom budeme hovoriť. To je pohľad ne-ra-sis-tu. (Ne)chápal som, prečo sú všetky obete afroameričania, keďže vôbec nemuseli byť a ak to malo nejakú logiku, tak len takú, že tento psychothriller je totálna fantasmagória človeka (scenáristu, režiséra a producenta v jednej osobe), ktorý sa takýmto spôsobom chce vysporiadať s traumatizujúcimi a krutými dejinami. To sa mu koniec koncov podarí a nad svojimi démonmi zvíťazí, keďže posledná veta vo filme znie - "Pokladaj už túto vec za vybavenú". Tak snáď si týmto filmom Jordan Peele svoje veci vybavil a s rasizmom už dá pokoj. Zamňa teda lepšie dve, za super zahranú hlavnú úlohu. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

Uteč...správný překlad zní: Vypadni!..... Ale k snímku samotnému: Hypnózou ovlivněná celá komunita, mi tak trochu připomenula snímek Stepfordské paničky. Kdož se trochu orientuje v oblasti psychologie, velmi dobře ví, že hypnóza nemůže působit dlouhodobě, natož zcela zbavit člověka vlastní vůle. Důvodem je skutečnost, že hypnóza pracuje s podvědomím, nikoli s vědomím. Pokud se nejedná o regresivní hypnózu, pak ta "prostá" pracuje s potlačovanými vzpomínkami, kolizí mezi vědomým a podvědomým jednáním, vypořádáním se se svými skrytými "démony"... V žádném případě nemůže odstranit svobodnou vůli a vědomí na delší časový úsek a k tomu zcela!... Nesčetněkrát potvrzená fakta, nemůže spisovatel/ka nebo scénárista/tka zcela ignorovat v thrileru ani dramatu, pokud nejde o dílo z kategorie fantasy... Nicméně, herecké výkony, kamera, dobře navozená atmosféra nejistoty a pochybností, udržují v mých očích snímek na 55%, a tedy slabších třech hvězdách.... ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Po tom vsem hypu urcite male zklamani, ale to se tak stava. S par detailama navic v prvni polovine s par mene ve druhe by to asi fungovalo jeste lip. Ale Peel to hlavne drzi hodne dobre vizualne, coz se zas tak moc u Blumhouse neceka. ()

TomVyhnak 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní horor. Pokud máte rádi duchařinu, tohle vás bavit asi nebude, ale jestli můžete humor Jordana Peela, určitě se podívejte, je ho tam dost a stojí za to! ()

Alien220 

všechny recenze uživatele

Nikoliv v Rusku, nýbrž na samotě v Americe probíhá transplantace mozku. Kdybych předtím neviděl trailer, který o filmu prozradí 90%, tak bych si jej užil mnohem víc. ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Jediná škoda tohohle filmu je, že jsem na něj nešla do kina se svým dlouholetým osobním čističem bot z rovníkové Afriky. Kdybych ho poté vzala ještě na čajíček, bylo by o zábavu postaráno a já bych ho mohla začít posléze zneužívat na vícero domácích prací, které zatím bez použití biče nedává. Nu co... U filmu s názvem Uteč jsem se obávala, že zazní první velkohubé "hey, motofoko", někdo vypálí pár ran z horizontálně držené pistole kdesi hluboko v Bronxu a utíkat budu já od televize. Naštěstí se tak nestalo a já jsem vcelku nadšená z originálního a svěžího počinu. Sice jsem si poprskala obrazovku, když mi bylo naservírováno, jak dle tvůrců funguje hypnóza a zejména uvedení do ní, ale po zbytek filmu jsem se dobře bavila a na závěr byla i vcelku napjatá, tudíž přimhouřím oko a bude to dnes za čisté 4. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama