Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Krásně budovaná atmosféra černo-bílého, spíše thrilleru nežli hororu. Nebýt, z mého pohledu, rychle vyřízeného konce a snížené laťky krvavosti, dal bych lepší hodnocení. Zde by nějaký opravdu nechutný závěr slušel. 75% ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

Dobře natočená komedie, to Peelovi jde .. rozvedeny for richarda pryora do názvu a vedlejší postavy kámoše funguje parádně.. rozhodně nejde o horor, protože to ten drama/psycho děs neumí, jen se všichni přiblbnutě tváří(stepfordske panicky jsou horor víc)... ale je fakt nechutné jak to prodává v talk shows.. jakoze velice inteligentni a hrozne dulezity film o rasismu o jež už rozebírali na univerzitě a mluví okate jak kdyby chtěl aby mu všichni lizali koule, ale přitom se veze na současné vlně plácání po ramenou ()

Shogin 

všechny recenze uživatele

Prazvláštní paradox tohoto filmu je, že přestože divák dosti zkraje ví, co se bude dál dít a od té chvíle ho v podstatě z hlediska děje již nic moc nepřekvapí, tak si celkový průběh naprosto náramně užívá a ihned po skončení vyžaduje další projekci. Jordan Peele opravdu dost překvapil, jelikož jsem, jakožto velký fanoušek Key & Peele, nečekal že jeho režijním debutem bude horor a ještě k tomu hned takovéhoto retro ražení, nejsem podle mě jediný, komu se při sledování vybavila Polanskiho bytová trilogie. Nemůžu se dočkat Peelova dalšího filmu, který bude opět doufám hororového ražení. 85% ()

Sochorisko 

všechny recenze uživatele

(SPOILER) Snímků zabývajících se podobnou tematikou je hafo. Žádný však nekouká na skutečnost z toho úhlu pohledu, jako tento snímek. Pomalu se rozvíjející děj, který svou gradací působí na diváka způsobem, že je napjatý jako struna. Někdo může zjistit samotnou podstatu stinné stránky dříve, někdo později ale samotná scéna na "venkovním tržišti u altánku" naprosto změní karty v ruce a od té doby to začíná být téměř 12 let v řetězech. Možná bych trochu zmírnil finální řešení snímku tak, aby se ze snímku nestala napodobenina "veledíla" "Psí vojáci". ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Komik, Jordan Peele natočil svůj první film a já pořádně nevěděl, co očekávat. Na CSFD je napsáno 'horor' ale mě to přišlo tak nějak podivně absurdní už z traileru. Nutno dodat, že s toho nakonec vyplynul jakýsi sociálně-psychologický drama thriller s komediálními prvky. Film skáče z jednoho žánru do druhého naprosto plynule, takže vám očekávání můžou zničit zážitek. Mě určitě nejvíc překvapilo, jak si herci poradili se svými rolemi a jak dobře je zahráli. Též mě zasáhlo, jak si režisér pohrál s absurdností a závěrem i s pocitem uspokojení. Když začne jít do tuhého, tak jsme nevěděli jak reagovat - divák vidí něco nehezkého, ale je za to kurevsky rád. Mezi negativa bych zařadil podprahové myšlenky, míšení ras a filmu by prospělo, kdyby byl možná ještě o 20 minut delší. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Kdybych nad tím ještě chvilku přemýšlel, asi bych musel jít kvůli tomu všemu hypu ještě dolů. Satira nesatira, při pohledu zpět nedává téměř nic z hororových prvků první poloviny absolutně žádnej smysl, je to tam jenom na efekt a navíc chybí spooky jelen z traileru, na kterýho jsem se tak těšil. Úplně "nejlepší" (s uvozovkama i bez, podle toho, jak k tomu člověk přistoupí) je ale out of this world konec, kterej všechnu hutnou atmosféru budovanou v první půlce hodí úplně za hlavu a rychle to chce nějak ukončit a nazdar. Jako béčkový horor/komedie OK, ale nic víc v tom prostě není a všechen ten humbuk kolem nechápu (teda chápu - černošíííí - ale nechápu) a nejvíc mě bavilo to "hey nigga madafaka don't trust white people" stuff. ()

BlackHood 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě film bavil, kvůli zajímavému tématu o rasismu. Černoch se svou milenkou jede navštívit její rodiče. Divák ví, že se tam něco zvrtne, když to je horor. To zvrtnutí bylo ale nic moc. Zvrat v polovině filmu byl neskutečně předvídatelný a ohraný. Čekal jsem ho od samého začátku. Konec byl nic moc, celkem trapný, narozdíl od začáku filmu, který byl celkem zajímavý. Od hororu s tímto hodnocením bych čekal něco mnohem lepšího. ()

dee.n 

všechny recenze uživatele

Málokdy odcházím z kina tak nadšená a nabitá dusnou atmosférou, jako tomu bylo u filmu Uteč. Film má pravda lehce pomalejší rozjezd, ale už v podstatě od začátku se dá očekávat, že zde něco nehraje. Hudba, která celý film provází atmosféru neskutečně úžasně podtrhuje. Nedobrovolná hypnóza, divně se usmívající černošští zaměstnanci, zbohatličtí hosté na sešlosti, to vše vám nedá spát od první do poslední minuty a pořád čekáte, co se z toho vyvine. Hlavní hrdina Chris je velice uvěřitelný. Scéna, ve které říká své přítelkyni, že je to jediné, co má, je značně smutná. No a pak už se to všechno rozjede a já jsem s průběhem opět a zase spokojená. Není to jako například u filmu The Visit, kde je sice podobná depresivní atmosféra, ale když se začnou rozkrývat okolnosti záhad, jsem jen zklamaná. Vzhledem k tomu, že hodnotím víceméně v rámci daného žánru a to je psychologický horor, tak pět hvězd je samozřejmostí. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Super napisane. Napatie by sa dalo krajat prakticky pocas celeho filmu. Podla mna, to vsak od hororu malo poriadne daleko. Bol to taky thrillerik o rasizme. Ale o takom zvlastnom rasizme :-). Verim tomu, ze asi nikto by sa necitil komfortne, keby pred nim hovoria take reci a takym sposobom ako tu. O film som sa pred pozretim az tak nezaujimal, podla plagatu som si myslel, ze pojde o fyzicke nasilie. Takze som bol celkom prekvapeny akou formou sa pohrali s tak citlivou temou. Sice na tom vidiet, ze to je "lacak", o to viac vsak samotnemu filmu fandite. Ja som teda celkom spokojny. Je vsak nieco co mi fakt vadilo. Neviem ci sa mi to uz niekedy stalo, ale toto je film v ktorom mi 95% hercov prislo extremne odpudivo. Tu rodinu by som uz pri prichode vypalil. A na zaver: Grandmaaaa, Grandpaaa... No fuj. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Při životě vás zcela jistě udrží fakt, že chcete vědět, co že se to tam sakra děje. Trochu vybočující horor z klasických hororových témat. Upřímně, čekal jsem trochu víc. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Konečně zase jednou něco s nápadem, dobře natočené, zábavné a s parádním finále! Dost dobrý. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Málokedy (t.j. takmer nikdy) sa stáva, že by som si sám od seba cielene vyhľadal nejaký horor, nakoľko tento žáner pre mňa naozaj nie je to pravé orechové, a teda k hororom sa dostávam skôr náhodou (a takmer spravidla som po dopozeraní i sklamaný, čo za stupídnosti som to vlastne venoval svoj čas). V tomto prípade to však bolo odlišné - trailer ma poľahky presvedčil, že tejto snímke skrátka musím dať šancu. Šablónu to malo viacmenej asi ako takmer každý horor - počiatočná idylka, stupňujúca sa neistota, napätie atď., veď to sami poznáte, no tentoraz sa mi to vcelku páčilo, a to najmä na základe zaujímavej, (v tomto smere) neokukanej a pomerne dobre spracovanej tématike otázky rasizmu a i celkovo sympatickému psychologickému podtónu. Jasné, človek už v úvodnej polovici tak nejak mimovoľne dokázal vytušiť, kam to vlastne celé smeruje a čoho sa zhruba dočkáme (nebolo to nijak extrémne prekombinované, hoc oproti väčšine súčasných prvoplánových hororov - aspoň tej hŕstke, čo som mal možnosť vidieť -, to i tak pôsobilo pomerne chytro), no i tak to nijak zásadne neovplyvnilo kvalitu či všadeprítomnú esenciu napätia. Nuž a záverečná pasáž, keď už grády naberú na plné otáčky je asi presne taká, aká by v rámci tohto žánru byť mala, hoc by som možno uvítal pár minút neistoty (plus nejaký ten ďalší šokový element k tomu) navyše. Čo sa týka hereckého obsadenia, vyzdvihol by som asi hlavne výkon Allison Williams, ktorá bola až chirurgicky presvedčivá, a naopak možno by som mierne vytkol celkovo postavu Chrisovho až nasilu hláškujúceho kamaráta, ktorý na mňa pri väčšine jeho výstupov pôsobil značne rušivo - tie odľahčenia mi tam skrátka ani v najmenšom nepasovali, respektíve chvíľami boli až vyložene otravné a trápne, a teda úplne kontraproduktívne. Celkovo však - z môjho pohľadu - pomerne dobrý horor, ktorý vo mne do budúcna možno aj "prebudil" akýsi aspoň čiastočný záujem v tomto žánri, i keď zaručiť sa za to nemôžem, uvidíme. 75% ()

cskomando 

všechny recenze uživatele

Být tam trošku více brutálnosti tak nebudu váhat s 5*. Film je založen na rasové nenávisti vůči černochům. Což je určitě libůstka pro rasisty o tom žádná, ale tak skvělého konce se dočkáme v opačné situaci. Scénář byl napsán režisérem, který dokáže upoutat divákovu pozornost díky svému mysterióznímu žánru a vyvolat v něm zvědavost, přemýšlení, co se to vlastně odehrává v té tajuplné rodince. Děj naznačuje, že s rodinou není něco v pořádku, ba dokonce až do poloviny filmu si říkáte, jak se jim podaří uniknout ? Dokud ale náš černý hrdina neobjeví fotky s jeho přítelkyní. Zničeho nic film dostává trošku drsnější, krvavý spád až vám to zastaví dech. Děj byl opravdu promyšlený, drsná pomsta a krev co lítala, by mohla naznačovat do budoucna, že se režisér vydal na dobrou cestu. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Celkom nechápem tak veľkým tržbám.Vopred napíšem kto chce horor tak tu ho je naozaj veľmi málo skôr by som povedal že vôbec, tak isto ani krv či násilie až do konca skoro žiadne.No aj napriek tomu film baví, ma úžasnú atmosféru a hlavne nesmierne sympatického hlavného hrdinu.Pekne sa pomaly všetko odkryje a nakoniec je už neskoro.Chválim aj koniec ktorý zbytočne nenaťahoval.Lepší priemer. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Mat frajerku čo ma ujetých rodičov nemusi byť celkom dobrý napad na navštevu :) Tých par hororových prvkov stalo zato a najmä priatel na telefone je na nezaplatenie.. ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad poutavého bizarního mysteriózního filmu, který diváka neustále něčím překvapuje. Krásně je zde zpracována atmosféra, kdy je jasné, že něco rozhodně není v pořádku, ale přestože to bije do očí, dlouho nelze prstem ukázat, o co přesně tu sakra jde. Velmi oceňuji zejména herecké výkony sluhů, které mě nutily pozvedat pravé obočí do výšin, kam jsem si ani nepomyslel, že je možné jej dostat. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama