Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si v přípravě na Oscary opět pustil Get Out a můžu říct, že film je podruhé mnohem lepší. Už jsem si užíval ten zvrat, který přijde ke konci. A hlavně to perfektní budování atmosféry vytahané na maximum. Parádní psychologický thriller. Omlouvám se, že jsem mu před rokem tolik křivdil. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Vydařená podívaná. Ovšem vychutná si ji zejména černošské publikum a tzv. korektní bílí. Zábavnější by však bylo zrcadlové pojetí, tedy že by zámožná černošská komunita lovila a předělávala bílé holky a kluky -:). ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Rozhodně působivý a zajímavý snímek. Afroameričan Chris jede se svou bílou přítelkyní Rose k jejím rodičům na návštěvu. To, že jsou každý jiné pleti, vypadá, že rodičům vůbec nevadí. Chovají se k němu více než dobře, alespoň z počátku. Ostatní lidé, se kterými se Chris na odlehlém místě potká, se však chovají více než podivně. A to především osoby stejné pleti jako je on. Chris začíná pomalu chápat, že to, že sem přijel, nebyl úplně nejlepší nápad. Takový je úvodní příběhový nástřel tohoto mysteriózního hororového thrilleru. To je asi nepřesnější pojmenování pro tento snímek. V první polovině filmu jasně převyšuje ta hororová část, kdy přesně nevíme co se bude dít. Skvěle se stupňuje napětí, strach, co se vlastně stane s hlavním hrdinou. K tomu výrazně vypomáhá hudba a kamera, patrné je to zvláště v některých napjatějších chvílích. Od určitého okamžiku se ovšem film překlene do vod thrilleru, ve kterém sledujeme vzrušující boj o život. To mi tolik nevadilo, ačkoli jsem si myslel, že se bude pokračovat spíše v tom hororovém ladění (někomu se to může zdát stále dost děsivé). Na to, že se ale jedná o debut režiséra, je to pozoruhodný film, který stojí za to vidět. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Pomalý start s povedenou kamerou postupně ztrácí na tajemnosti a jisté poetičnosti a stává se definicí apeshit-crazy bizardností, která však ctí svá vlastní pravidla. Vyústění kolize je možná trochu rychlé, avšak základní premisa se mi líbila a psychologický rozměr je něco, čím se odlišuje od povětšinou šedé konkurence. Současně úsměvně přispívá k notorické obavě, že mít tchýni psycholožku nemusí být tak výhodné, jak by se mohlo zdát... ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Nejlepší horor/thriller co jsem za poslední léta viděl. A konec ani nenaštval, za to jsem velice potěšen. Zcela jasných 5/5 ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Tak toto mě dostalo jako dlouho nic! EDIT: 13. 12. 2022, druhé zhlédnutí. Hrozně se mi líbí ta gradace. Ze začátku je všechno sluníčkové, ale už okolo 45. minuty je jasné, že tady něco není v pořádku. Vlastně že tu není vůbec nic v pořádku... Člověk jenom zaboha netuší co, ale strašně to chce zjistit! Původně jsem dal plné hodnocení, ale to platí jenom při prvním zhlédnutí. Celý film stojí na jedné silné myšlence, kterou když člověk jednou prokoukne, tak si pak musí dát opravdu dlouhou pauzu, aby ji pořádně zapomněl. Tři a půl roku bylo prostě málo. ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele

Když se člověk odprostí od faktu, že jde vlastně o další americký film, který vysílá poselství, že bílí lidé jsou to největší světové zlo, zplozenci pekel, odporní prasáci a černí jsou jen utlačování, zotročovaní chudáčci, jde vlastně o velmi kvalitní film s děsivě plíživou depresivní atmosférou, kdy člověk moc dobře tuší, že je něco špatně, ale neví přesně co. Přiznám se, že pár scén mi úplně smysl nedávaly, ale ve výsledku nemohu říct, že by mě Uteč nebavil nebo nezajímal. Jedná se o hodně kvalitní mrazivý thriller, který není nepodobný například Black Mirror. Po tomto filmu si už asi každý dobře rozmyslí, jestli opravdu chce poznat svou potenciální tchýni a tchána. Beztak pro jejich dceru nebudeš nikdy dost dobrá partie ať už jsi Pepa z Depa nebo Martin Luther King. 80% ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Horor roku 2017. Parádne žánrové dielko, miestami vtipné, miestami WTF creepy. Ale v medziach normy tak, aby sa budovala skvelá atmosféra. Škoda len toho záveru, kde sa z príbehu stal slasher horor. Ale inak super. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Film jako takový mě bavil. Sice jsem měl každou chvíli pocit, že jde o inspiraci ze starších filmů, ale bavil jsem se. Viděl jsem však dva mínusy, které mi nedovolí dát 4*. 1) To, čím se snaží budovat atmosféru před rozuzlením se v některých případech nevysvětlí nebo to působí nerealisticky nebo divně (což v případě hororu nevadí, ale tohle je spíš thriller). 2) Čekal jsem nějaký mega twist nebo i několik rozuzlení za sebou, které vás donutí stále přemýšlet, to se zde nedostavilo, spíše jsem opět spatřil spíše nerealistickou pointu, která by mi nevadila v Aktech X, ale sem mi neseděla. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Atmosféra byla fakt skvělá, člověk cítil napětí neustále a pořád jsem čekal, co z toho vyleze. Nebudu spoilerovat, takže určitě si počkejte na konec, akorát tam bych teda se nebál trochu přitvrdit, každopádně jsem byl potěšen celkovým zpracováním a do Peeleho bych to opravdu neřekl, že jednak točí filmy a taky, že takový žánr. Zajímavý kousek, hlavně i co se týče tématiky rasismu pojatého trochu jinak. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

7.9/10 a před Nope, musím dát určitě ješte Us. Pan Peele mě teda fakt nesklamal a jeho režisérská prvotina se jako pořádný thriller/horor fakt povedla. Zvlášť se mi líbilo, že aby to nebyla jen obyčejná hororová klasika, dodal tomu Peele celou menší a vedlejší dějovou linii, která vás znepokojí už jen proto, že je hlavní hrdina černoch v zajetí bílého panstva. Takže řešit něco jako rasismus se v takových filmech moc nevidí, jenže zde se vidí, že to dost přidá na tajemné a husté atmosféře. Herecky to bylo všechno super, vizuálně to vypadalo skvěle a konec vás i překvapí. Tudíž za mě v rámci žánru dost povedený film. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Když pán domu Chrise informuje o tom, že ve sklepě je černá plíseň, očekával sem, že se tam nachází sklad mrtvejch ner*rů a přitom tam je pouze stylově zařízená trucovna. ()

dacek odpad!

všechny recenze uživatele

Černošská verze Stepfordských paniček. Zezačátku nuda a na tu neuvěřitelně dementní druhou půlku se nedalo dívat. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Podobne ako pri 10 Cloverfield Lane som bol najviac odvarený z toho, čo všetko sa dá urobiť s tak banálnym námetom, tak malými prostriedkami a v tomto prípade dokonca aj s nulovou star power ktoréhokoľvek zúčastneného. Multižánrový chameleón s nadhľadom a inteligentným scenárom v remeselne bezchybnom spracovaní. ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

Vsem filmum, kde ma nejakou roli h....za davam body dolu, protoze me to urazi. Tomuhle filmu ale odpoustim vse, protoze originalnejsi film jsem nevidel od John dies at the end a to je spis silena ujetina, nez tenhle skvele promysleny a zrezirovany snimek. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

30% "překvapivou" pointu jsem měl odhalenou asi tak během úvodních 15ti minut. Jen jsem nevěřil, že je schopen někdo natočit něco takového s kamennou tváří. Tento film mohl být perfektní psychologická studie, místo toho se z něj vyklubala naivita alá první James Bond. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama