Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (925)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Milé hororové překvapení. Co chvíli mi Get Out svou nervózní a tajemnou atmosférou připomínal Rituál (1973) či dokonce Osvícení (1980), což je, myslím si, dobrá vizitka, stejně jako některá ocenění (především Oscar za nejlepší scénář, budiž důkazem). Zajímavě vybraní herci, bizarní postavy, opravdu hutná ATMOSFÉRA (!!) a povedené rozuzlení příběhu. Maximální spokojenost. P.S. Napodruhé ještě lepší! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ja skutočne chápem to nadšenie u diváka, ktorý vníma samotný snímok ako originálnu zmes pocitov, kedy je útok na jednotlivca s odlišnou farbou pleti, poňatý tak svojským, ba dokonca mystickým spôsobom. Lenže keď sa viac ako polovicu filmu hryziem od nudy, mám doslova chuť "get out" z baráku, asi nedosiahnem rovnakú úroveň spokojnosti ako ostatní nadšenci, že? Beriem, tá "zvláštnosť" je kľúčová a možno výnimočná, no kým som sa naladil na správnu notu, ani som sa nenazdal, a dostavil sa záver. Ten v živšom prevedení síce dokázal slušne prebrať, no zároveň ponúkol určité nepochopenia hodné zvraty, až mal človek chuť nad všetkým mávnuť rukou - 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovské napětí od začátku do konce nekazí ani (někdy správný, někdy mylný) dojem, že je divák o krok napřed. Uteč je totiž poctivý psychologický hororový drasťák, který většinu toho, co se dnes vydává za horor, strká do kapsy. Plus je to chytrý film. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tohle je docela velká pecka bořící zaběhnuté pořádky v několika věcech. Slyšel jsem ohlasy, že to není horor a ukázky lžou a tak podobně. Nemůžu s tím souhlasit. Byl jsem jak tětiva od začátku až do konce. Mysteriózní nálada by se dala sekat. Lekačky jsou tu velice účinné. Ale je tu i mnoho věcí navíc a i hloubka v podobě rasového problému. Četl jsem o špatném závěru, ale pro mě byl naopak skutečně zadostiučiňující. Bez žánrových klišé a rádoby překvapení, které se přímo v poslední scéně nabízelo a 98% tvůrců by ho udělalo. Navíc pro mě snímek boří další mýtus; tohle je první film, o kterém se běžně tvrdí, že je oceňován jen kvůli barvě pleti, o kterém si myslím, že si ten ohlas skutečně plně zaslouží. Že by ten ohlas bohužel asi jinak neměl, je jiná věc, ale oproti sázkám na jistotu v podobě Fences, Moonlight, 12ti let v řetězech či Skrytým číslům, je tohle svěží vítr, který mě neskutečně potěšil. Subjektivní čmohou je pro mě ten fakt, že mám problém s podobným pojetím hypnózy, neb je to nesmysl, stejně jako nepřiznané sci-fi prvky, které nemohu brát vážně v ne sci-fi filmu. Je mi jasné, že to bylo klíčové pro zápletku snímku, ale prostě s tím mám problém. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Já myslel že ...- a ono dokonce!!! Více k ději bez hrubého spoilerování napsat jaksi nedokáži. Slušně natočená záležitost s hezkým vyústěním. Zbývá tedy zmínit, co mě donutilo snížit hodnocení. Směrem dolů. No, to asi nemusím zdůrazňovat, co? Že se snižulje dolů, říkáte. A přesto tu podobných expertů na logiku prezentují své názory celá stáda. Konec odbočky, oni se v tom stejně nenajdou. Tedy co se mi neráčilo líbit. Negr. A tím nemyslím onoho slušného a sympatického afroameričana v hlavní roli, ani somnambulické černochy, které potkává u své milé v hnízdě. Mám na zřeteli naprosto zbytečnou a pokurvenou figuru buddyho, kémy a bra, vyžranou obsluhu letištních reflektorů kovu, archetypálního ebenového dicka s humory lobotomizovaného hrocha a i jinak rapperský materiál. Nevím, proč musel být do děje propašován. Asi by byl film bez něj příliš bílý, tedy snesitelný a bez nadměrného kokotění nějakého imbecilního obskura. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Srandovně napínací thriller, ve kterým přituhuje v podstatě po celou dobu před finále. Nekompromisním finále, který je pak ale na můj vkus až příliš drasticky a tak trochu uspěchaně spláchnutý do katarzního hajzlíku. Za to rasistický špičkování v nervydrásajících dialozích tomu ale nejde dát míň. Spokojenost. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi fajn (skoro)hororík ale bacha na hype. Dobre to graduje, story aj herci sú veľmi fajn a vie to vyčarovať aj peknú atmosféru a v závere potešiť chutnou dávkou krvi. Najväčší problém som mal s tým, že ten film pôsobí v multiplexe trochu nepatrične a viac by sa hodil do nejakého artkina alebo na festival. 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdyby tady nešlo o život, balancovalo by to po celou dobu na hraně hodně slušné komedie. Ty rasistické dialogy zkrátka nemají chybu. Od poloviny filmy, kdy divák už pomalu začíná tušit, která bije mě bylo hlavního hrdiny i trošku líto. Protože mezi takové psychouše spadnout prostě nemůže dopadnout dobře. Budování atmosféry parádní. PS: Druhá projekce dopadla ještě lépe. 75% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zbytečně jsem tenhle mysteriozní snímek oddaloval z obavy, že mne nezaujme. Samozřejmě se mi vedle tuctu různých sci-fi vybavily snímky jako Rituál (1973), Society či O slavnosti a hostech nebo Ostrov. Jakmile však začne jít do tuhého, člověk rád na všechny podobnosti zapomene a užije si poslední třetinu napětí i šťavnatých mordů. Snad jen problematika rasismu (o jehož přítomnosti nejen v USA nepochybuji) mi zde příliš nesedla - hodí se více do sociálního dramatu. ,,Sejmi ho, dědo!" ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vcelku dobré budování atmosféry, bohužel nemám rád hypnózu, v předváděné formě mi to přišlo spíše stupidní. Revenge část byla až moc rychlá a nepříliš zajímavá. Čekal jsem od toho víc. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Byť hororům neholduji, tento jsem si dokázal patřičně vychutnat. Velice brzy začne mít správnou atmosféru, která houstne a směřuje k napínavému finále. Chválím rovněž hudbu a herecké výkony. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Za mák by mě nenapadl takový děj, jako je zde. Příjemně překvapil a to jsem ze začátku myslel, že půjde spíše o nějaký slasher nebo tak něco. :D Dobrý nápad, který se vydařil a já můžu s klidem říct, že to byl fajnový zážitek, který v sobě dokázal i přes silné hororové téma udělat místo i pro nějaký ten vtípek. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hororoví nadšenci si vďaka Get Out rozšíria obzory a spoznajú ďalšiu tvár strachu. Na svoje si ale pravdepodobne prídu aj tí, ktorých tento žáner doposiaľ príliš neoslovil. Jordan Peele kombinuje des, psychológiu, spoločenské tabu a humor, to všetko ide v snímke ruka v ruke, úplne vyvážene a nenásilne. Oproti svojej predošlej tvorbe urobil režisér krok tým správnym smerom. Podivnú, skoro až ku-Klux-klanovskú atmosféru vo filme vykresľuje ako kamera, ktorá sa nebojí pracovať s neobvyklými uhlami, tak perfektný hudobný sprievod. Veľmi sviežo pôsobí aj herecké obsadenie, tváre nie sú okukané, výkony sú naopak celkom profesionálne. Keby bolo možné charakterizovať snímku jedným slovom, bola by to zrejme originalita. Tá sa na plátne odrazí hneď niekoľkokrát. Film desí a zároveň baví, takáto kombinácia sa len tak nevidí. A pochválim sa že som hrdým majiteľom Steelbooku. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Takže toto je ten uznávaný horor, ktorý každý vychvaľuje. Toto je ten film, ktorý je dokonca nominovaný za najlepší film, réžiu scenár a herca! Váľam sa od smiechu. Podobných filmov som videl už kopu, ale musí sa nechať, že ma Get Out dobrú a záhadnú atmosféru, ale neskôr ten ťažký zvrat prekuknete aj zo zavretými očami. Keby som bol černoch, tak sa mi to určite páči viac a tie nominácie neriešme radšej, všetci vieme, že tam tento film natlačili len kvôli utláčaným černoškom. Ach jaj, smutné. 60% - 3* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

solidní hororový píling od Jordana Peela.... sice nejde o kdovíjak originální disstrack na rasismus, ale zábavnej určitě. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vítané zjevení v éře bubáčích pubertálních ptákovin, které sice vždy úplně nezvládá skloubení trpělivě budované hororové zápletky s ironicky dvojznačnou kritikou rasismu, ale v celkovém narativním kontextu se jedná o dílo více než vyspělé a fungující, které dokáže překvapit. Více zde ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jet dělat první dojem na rodinu vaší holky je nevděčná práce bez ohledu na barvu kůže. Trefit správnou kytku a flašku, přetrpět křížový výslech matky, ustát vražedné frťanové tempo otce, udržet koncentraci při rozhovoru se zkouřeným bratrem, přetrpět druhý křížový výslech od babičky, ustát doutníkovou výzvu strejdy, nezemřít při prohlídce vinného sklípku dědy, nezírat na sexy sestřenku, zajímat se o výzdobu bytu, spotřebu elektřiny, rodinnou historii, lhát o rodině svojí, sníst všechny knedlíky, chlebíčky a zákusky, nekrkat, neprdět, nezívat, nechodit často čůrat, vonět, chválit, divit se, být vtipný, vypadat mile na fotkách a večer pak podat konkurenceschopný výkon v posteli, to je ty vole taková dřina, že ještě jednou a pošlu tam za sebe bráchu. Tahle rodinka mi po zkušenostech přišla docela v pohodě, kde totiž nejde o vlastní kejhák? Překvapení měsíce. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele je afroamerický komik který se pokusil napsat scénář a zrežírovat film s tématem rasismu s prvky horroru. A podařilo se mu natočit něco originálního a dokonale nevšedního. Celé téma filmu je neuvěřitelně lidské a překvapivé. V pár ohledech se zajede do béčkovějších strun ale jinak jde o film který je neuvěřitelně chytrý a využívá svůj potenciál. Jedná se o horror ve výrazu horror. Horror má totiž nahnat podivné pocity a dát divákovi nepříjemný pocit a to se tomuhle filmu daří. Po Rozpolceném další horrorový důvod si zapamatovat rok 2017. Tenhle rok je totiž už druhý kvalitní horror což je nadstandard. Tak ať to vyjde ještě aspoň s tím TO. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pro AfroAmeričany pravděpodoně zfilmována jejich noční můra, pro mě jako Evropana neotřelý thriller, při kterém jsem se sice párkrát fakt leknul, ale jinak jsem se spíše bavil rasovým/rasistickým pozadím filmu :) 75 % ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama