Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

valentaj 

všechny recenze uživatele

V půli filmu jsem ho musel zastavit a vstát, abych to rozdýchal, byl jsem napumpovaný k prasknutí, srdce mi bušilo jak o závod, jako bych vypil deset hrnků kávy. Film se trefil přímo do mojí mysli. Až závěr filmu mi uhladil rozčepýřené číro, byl jsem za něj rád, přestože ke zbytku filmu jsem čekal něco jiného, alespoň se mi bude dobře usínat. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Premisa je niečo neskutočne svieže a originálne na poli hororu. Koniec ju síce nepremenil na zlato, avšak nejaký ten cenný kov to stále je. Dôvody su jednoduché: 1. Peele buduje atmosféru, ktorá nie je prvoplánovo strašidelná, skôr je nepríjemne podivná do tej miery, že má človek u pozerania ten správny hororový feeling. Občas k tomu Peele síce využíva tradičné hororové propriety, ale činí tak s pokojom a mierou, vyvažujúc to zaujímavou linkou s hypnózou a tajomnosťou prostredia. 2. Rasizmus ako záplietka hororu je sama o sebe cool, avšak Peele ju podáva v podobe, ktorá nie je samoúčelná, naopak, je to premyslená a fungujúca alegória na sociálny problém. 3. Hlavná postava je človek, ktorý rozmýšľa. Nerobí prehnané chyby, postupne mu dochádza, že niečo nie je v pohode, a snaží sa s tým niečo robiť. 4. Scenár je inteligentný, spracovanie je šumné, herci sú výborní. ()

Cechyno4 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně horor roku 2017. Atmosféra, příběh, zápletka, pointa vše na výbornou. Není třeba se zdlouhavě rozepisovat, tento film si nesmí nechat hororový fanoušek ujít. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

Povedený thrillerek, který nepřekvapí scénářem nebo plot twisty. Naopak potěší svým zpracováním a atmosférou vzhledem k tomu, že o filmu tolik lidí neví. Vlastně jsem docela dlouho neměl většinu filmu podivný úzkostlivý pocit, že je něco špatně. Právě proto je hlavní pointa dosti předvídatelná a velmi rychle odhalena. Přesto si film celou dobu udržuje působivou atmosféru napětí. Jsem rád, že nesklouzl do řadové vyvražďovačky. Není to žádný intelektuální film s vyšším poselstvím. Je to ale film zábavný. Za mě dobrý. Doporučeno všem, kteří o filmu nevědí a nic nečekají. Také milovníkům tísnivé atmosféry. Jo a taky fandům nečekaných hereckých výkonů. Daniel Kaluuya překvapivě válel. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý přesto trochu předvídatelný film. Nicméně film měl svižné tempo a rozhodně jsem se nenudil. Stojí za shlédnutí. 80% ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Zhypnotizovaní černoši s polovinou mozku zneužívaní, povětšinou k posluze, bohatou bělošskou smetánkou. A pak že je Amerika přehnaně korektní. Začátek sliboval mnohé, rozluštění se až tak nepovedlo. Poslední čtvrthodinka byla výživná, jinak zbytečně zdlouhavé a rozvláčné. ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najlepších horrov/trilerov súčasnosti. Perfektná atmosféra, scenár, herci a to finále bolo skrátka excelentné. Téma, ktorú si Peele vybral mňa osobne ohromila a jeho odvaha takýto kúsok vôbec vytvoril je bezkonkurenčná. Samozrejme, že to nemohol urobiť s veľkým rozpočtom, ale ten akosi ani nebolo treba. Kaluuya naozaj predviedol výkon na Oscara, Allison Williams vyzerá ako rasistická beštia už od začiatku filmu, Caleb Landry Jones pri večeri predviedol výborné psycho a na scénu Lakeitha Stanfielda s bleskom na foťáku už asi nikdy nezabudnem. Veľká spokojnosť, len škoda, že sa Peelemu už potom prakticky vôbec nedarilo. Toto mu ale vyšlo na výbornú. ()

Ashka 

všechny recenze uživatele

Trochu variace na Stepforské paničky, ale v novém designu a palčivějším tématu. Rasismus je spojený s Amerikou už nespočet let. Odráží to sílící nálady a skvěle to upozorňuje na rozdíly ve společbosti. ()

laple 

všechny recenze uživatele

Tak to byl mazec. Ze začátku bych to bejvala byla snad i vypla, jak mě to hned nezaujalo. Prvoplánový lehký pohrdání bílejch černejma a zastávání se milující bílý partnerky svého černého milence... Ale pak to přijde. Napětí se stupňuje a divný pocit z toho všeho, co se děje, též. Nakonec to vezme takovej brutální spád, že nedokážete odtrhnout oči. Všechno je jinak. ()

moviefan4 

všechny recenze uživatele

Niečo neskutočné. Ako prvý film režiséra si nastavil laďku až príliš vysoko. Som zvedavý či svoj filmový debut niekedy prekoná. Atmosféra je tu krutá a značne nepríjemná. Herci dobre vybratí a skvelo svoje postavy zahrali. Dej je úplne mega dobre vymysleni a zrežírovaný. Za mňa 5 z 5. ()

14krejca14 

všechny recenze uživatele

Parádní laskomina, která je výborná hlavně ze tří důvodů. Prvním je (milé překvapení) Daniel Kaluuya, druhým hodně zajímavě položená otázka rasismu (kde jsou bílý naopak fascinovaní černými) a tím nejdůležitějším, třetím důvodem je perfektní režijní práce. Peele skvěle rozvijí příběh, kombinuje lekačky, humor a pěkně rozvíjí napětí. Trochu vyšperkovat finále a jdu do plných pěti. Takto za silné 4,5 * ... ()

wanry02 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu tak uteč byl asi můj první hororový snímek na který jsem se dobrovolně kouknul. Pravda je, že k zhlédnutí mě donutili nominace na oscara a že první půl hodinu filmu jsem měl neustále ruce před očima a nakukoval jsem pouze škvírami mezi prsty, ale toho jsem po půl hodině nechal a celou svou myslí jsem spadl do bravůrně atmosfericky natočeného filmu, kde i přes pomalý rozjezd se děj po kousíčkách rozjasňuje a v poslední zhruba půl hodině jsem absolutně nevnímal dění kolem mě a jen jsem bez hnutí seděl na židli a fandil hlavnímu hrdinovi. A když jsem se už dostal k hlavnímu hrdinovi, kterého sice ne oskarově, ale i tak naprosto bravurně zahrál mě ne zrovna oblíbený Daniel Kaluuya, kterého jsem si samozřejmě po tomto filmu docela oblíbil. A abych nezapomněl i na další herce, kteří až pro mě nepochopitelně zahráli naprosto věrohodný výkon a obzvlášť mě překvapili a zároveň potěšili herci černé pleti, kteří mě sice děsili, ale zároveň velice potěšili. Když se teď dostanu k režisérovi Jordanu Peelemu, kterému se povedlo vytvořit, jak jsem již zmiňoval, nebývalou a výbornou atmosféru do které přidal i zajímavé originální prvky a je dle mého zcela oprávněně nominován na cenu akademie. Závěrem chci říci že tento film, díky kterému jsem překonal svou bázlivost z hororů, je vážně skvěle vypracovaný ve všech možných ohledech a tak můžu doporučit nejen lidem, kteří mají rádi horory, ale i divákům kteří je ani zdaleka nevyhledávají. Je to vážně výborný filmový zážitek. 90% ()

Taron 

všechny recenze uživatele

Skvělej film. Ano, pár nedostatků se tam najde, občas se trochu moc tlačí na pilu, ale i tak. Celých 103 minut jsem byl napnutej k prasknutí a doufal jsem, že film nikdy neskončí. Ten pocit "Co se to sakra děje?" miluju a tady je dovedenej téměř k dokonalosti. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Kolem Get Out se vytvořil určitý kult, který oscarové nominace ještě přiživily. A dobře, že tak. Je to vynikající thriller s prvky hororu, který nenechá vydechnout. Možná škoda až příliš béčkové pointy, která trošku sráží jinak reálné vyznění celého filmu, ale není to nic, co by sráželo kvality. ()

nemer 

všechny recenze uživatele

Hned po příjezdu k bílým rodičům jsem bohužel odhadla celỷ děj, aniž bych předtím měla o filmu jakékoli informace, takže za mne se žádné překvapení nekoná. Asi už jsem toho zkrátka viděla moc. Ale od dob Black Mirror a 15 mil. meritů mám Kaluuya celkem v oblibě, tedy hodnotím jako slušný průměr. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý psychologický thriller, v ktorom je krásne odrazená samotná prapodstata rasizmu a celkový scenár je naozaj unikátny. Aj dialógy mali čo to do seba, len vzhľadom na zámer tvorcov, mi to prišlo trošku také uhladené a čakal som asi trochu viac brutality a takej tej dusivejšej atmosféry. Takto to bolo síce fajn, ale nie super. A práve to je to, čo som od toho očakával, vzhľadom na tunajšie hodnotenia. 60 % ()

FacePalm 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu mě se svými nezajímavými dialogy uvrhl do mírné nudy, nicméně po zjištění smyslu příběhu mne film vtáhl do děje. V mé hlavě se objevilo několik otázek na které jsem později našel odpověď. Snímek pomalu odhaluje šokující tajemství, která byla přímo nečekaná. Nejedná se o typický děs vzbuzující horor, takže hororoví "experti" budou ze snímku znechuceni, nýbrž film nevyvolává v divákovi přímo strach, ale spíše vytváří napětí. Každopádně se jedná o zajímavý mysteriózní thriller, který vřele doporučuji. ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Hvězdu za ne úplně blbý nápad, ale když je po 15 minutách jasné, o co jde, a jak to nejspíš dopadne, člověk se tak akorát u vlažného začátku, který trvá 85 % filmu, akorát nudí. Trochu zmatečná a uspěchaná útěková pasáž to pak bohužel ani zdaleka nezachrání. A různé náznaky o sociální uvědomělost jsou tak viditelně toporné, že z toho bolí uši a oči. Pokud bych necestoval a nešlo o jediný film, co jsem měl, tak to nedokoukám. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama