Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

Marcas 

všechny recenze uživatele

8/10. Film vyniká svojí atmosférou a zápletkou, která se pomaličku a postupně odhaluje až nakonec přijde velmi překvapivé vyvrcholení, které málokdo čeká. Rasová nerovnost je zde ztvárněna v plné parádně stejně tak jako mysl hlavního protagonisty, který se cítí nesvůj v přítomnosti bílých rodičů své přítelkyně a jejich poněkud zvláštních přátel. Když jsem film viděl poprvé tak jsem takhle kvalitní a atmoférický horor rozhodně nečekal a velmi mile mě to překvapilo. Jen ať je takových hororů víc. ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Mno, co bych vyzdvihnul, je jakz takz napad, ktery tu taky uz nejaky patek existuje (Stepfordske panicky), ale byl svym zpusobem upraveny. Co me iritioval bylo ze by zrovna bily chteli mit za kazdou cenu neco z cernych. Kurva jako proc? Proc se tu porad a ve vsem musim potykat s temahle vnucenyma hovnama? A to jedno Japko tam bylo taky nasazeny asi jenom aby se nereklo, kdyz uz cast finacovali Japka ze? ()

wocicko odpad!

všechny recenze uživatele

Na horor málo strašidelné, na thriller málo zamotané a o se týče rozvíření diskuse okolo rasové diskriminace, je to postavené na hlavu: vlastně je to podané tak, že bílí, bohatí Američané netouží po ničem jiném, než po nádherném černém těle (či alespoň dámy po černém milenci). A protože takové touhy troufám si tvrdit nijak masově společnost neovládají, nemá film o čem vypovídat. ()

ScarFace_V8 

všechny recenze uživatele

‚A zase ti zlí bílí lidé omg'... Čím více lidé kolem mě „produkt“ hypují, tím více přestávám mít zájem o to se do toho vůbec pustit. Ale přece jenom na to jednou dojde. Od filmu jsem nic neočekával a určitě se jednalo o lepší výsledek než Peelův novější počin „Us/My“. Po laciném úvodu dostává film leště lacinější úvodní titulky působící jak z nějaké laciné romantické slaďárny z pondělního odpoledního programu TV Barandov. Fajn, přežil jsem, kecy „Black & White“, jdeme dál… i hlavní protagonisté jdou dál. A tady jsem se opravdu začal bavit – sakra! Remake filmu Fotr je lotr! Jen tady se děje něco jiného, divného! Nebo tam se taky dělo něco divného? Vždycky se děje něco divného. Začíná noc, debilní kecy fotra máme za sebou a je na čase na nás udělat „Boo“. Jak nečekané, jak nepředvídatelné: fuj to jsem se lekl! Ani toho černého chlapce nenechají v klidu si zakouřit. Pak nastává den, kdy na sebe všichni blbě čuměli a pak se začalo něco dít… Konečně! Celková zápletka docela cool, vtípky docela cool… Co se začalo něco dít, už to docela udrželo až do konce poměrně bez problémů. Každopádně film je asi takovým hororem jako Zelená míle komedií. Až kupodivu, že se někdo s takovou tvorbou může vyšvihnout mezi nejhypovanější lidi současnosti, ale nikoliv překvapivé když se zaobírá tvorbou zaměřenou čistě proti bělochům že jo. ()

oasismanik 

všechny recenze uživatele

Tu sa strašne ľudom znížili nároky, že i takáto priemerná, pomerne ľahko predvídateľná a absolútne nelogická hovadinka pláva v červených csfd vodách... ()

david.babick 

všechny recenze uživatele

námět super :-) napětí tam je taky, ale proč sakra tolik hereckých tragédů a vizuál jak kdyby to byl TV film na Tv Barrandov ?! slovenský dabing mi taky zkazil celkový dojem :-D ()

matys12 

všechny recenze uživatele

Mám rád horory. Proto, když jsem poprvé četl, že někdo, kdo už dlouhodobě dělá skvělé skeče připravuje horor... no co si budem moc jsem tomu nedával. A díky bohu, že jsem tomu moc nedával, protože... prostě wau. Já osobně bych to moc hororem nenazýval, ale napětí by se dalo krájet. I když jsem herecké tváře viděl ve filmu poprvé, opravdu jsem byl moc mile překvapen a možná jsem i do budoucna našel své nové favority, které budu ve filmovém světě vyhledávat, ale teď už se přesunu k filmu. Opravdu originální námět, který jsem tu ještě neměl. Příběh má celkem příjemné tempo a divák vlastně až do půli filmu neví co očekávat (tedy aspoň já ne). Moc příjemné prostředí (i když možná již v léto době okoukané), ale v kombinace s tímto příběhem celkem sedne. Možná chvílemi nerozumné chování hlavní postavy + v 21. století i ta historie (abych nespoiloval příběh, tak tímto hloupým způsobem popíšu) toho, co se v minulosti v příběhu stalo a nikdo to vlastně neřešil (což si myslím, že je až nesmyslné), ale v tu chvíli to při sledování neřešíte. Long story short moc příjemné překvapení a na sobotní večer ideálka (i když se pravděpodobně bát nebudete). ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Co z toho vyplývá? Jste-li černí, tak se nikdy neseznamujte s rodiči svý bílý holky!... Zase jeden z filmů, který se sice pyšní titulem horor, ale já ho tak spíše neberu. Nepřišlo mi tam toho tolik děsivého spíše absurdního. Zápletka filmu Vás napadne velmi rychle, tedy hned při Chrisově seznamování se s lidmi na večírku... Ale nečekal jsem, že se trefím xD! Závěrečné řešení situace bylo až tak jednoduché ale přesto inovativní, že si zaslouží alespoň souhlasné "pokývání hlavou"... 70% ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Celej film správně hustá atmosféra. Taková nepříjemná. Nevím jestli by bylo lepší dožít jako avatar nebo jít na křeslo za vyvraždění rodiny na samotě u jezera. ()

wowylgu313 

všechny recenze uživatele

No to hodnocení zde na csfd , nevím, nevím. Nu dobrá zřejmě si to našlo své fanoušky. Za mně nic moc. Takový průměr, mělo to zřejmě tedy zápletku, trochu scifi. Pointa alá rasismus mně teda nijak extra nezaujal. Těch 45-50% maximálně. Táhlo se to, zkrátil bych to. Konec byl od reality hodně vzdálený. Nevím asi žiju v jiné dimenzi nebo jsem zhypnotizovaný jak on ale já v tom zalíbení tedy nenašel. Z větší části jsem se nudil. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný thriller ktorý postupne rozplieta rodinné vzťahy kde od začiatku vieme že niečo nehrá. Keď sa spomenie hypnoza a neurológia tak človeku tikne v hlave že to bude ono. Avšak realita je zložitejšia ako pomiešaie kávy lyžičkou. Skvelé prekvapenie filmu s trošku napovedajúcim názvom. Oceňujem obsadenie Bradleyho zo seriálu Handmaid's tale, kde tiež nehral zrovna klaďasa ()

Scanerior 

všechny recenze uživatele

Uteč je neskutečně dobrý horor, který skvěle buduje celý příběh a postavy se tu chovají normálně a logicky, což je oproti některým jiným hororům opravdu super. Film začíná poměrně nevinně s jednoduchou "problematikou" smíšeného páru. Zatímco se zdá být tato věc vyřešena, tak se začíná budovat celá hlavní zápletka a podivná atmosféra. Některé postavy začínají být dost zvláštní, ale líbí se mi, že hlavní hrdinové se chovají naprosto příčetně a logicky tak, jak by se asi choval normální člověk. Ačkoliv je děj dlouho dobu hodně poklidný, což je také super změna oproti některým jiným hororům, tak zničehonic nabere tempo a začíná se rozjíždět perfektní drama. Hororová stránka filmu už je pak na dosah a v této části naprosto miluji, že konečně vychází něco oběti a ne pořád jen záporákům, to je tak neskutečně skvělá změna oproti jiným hororům. Krom jednoho klišé, že jedna postava vstane tak trochu z mrtvých si nemohu stěžovat, že tento horor by se držel zajetých hororových kolejí. No byl jsem prostě neskutečně nadšen a velice doporučuji tento snímek. ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak výborně vygradovaný atmosférický film. Miluju ten pocit, když víte, že je něco šeredně špatně, a zatím netušíte, co. Pokaždé, když ta jejich "služka" vstoupila do místnosti, začaly se mi ježit chlupy na těle. Automaticky. A po tom jejím smíchopláči jsem měl pocit, jako když mi někdo píchá vidličkou do ledvin. Možná si to jen zasloužilo trochu víc ultimátní konec. Ale jinak tleskám. P.S. Od teď piju hořké kafe, protože se ho bojím zamíchat lžičkou. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Priemerný mysteriózny snímok, určite nie žiadny horor! Prvá polovica nenudí, príbeh pomaly graduje a atmosféra sa stupňuje, lenže čoskoro je všetko predvídateľné. Druhá polovica už nemá čo povedať, nie je svižná, černošské kecanie o rasizme už lezie na nervy, príbeh sa nemá kam posunúť a atmosféra sa stráca. Záver už je absolútne primitívny a preto dávam o jednu hviezdičku menej! ()

Tomko87 

všechny recenze uživatele

Ako chápem, že v Amerike vyvolal tento film taký hype. Rasové predsudky, rasová nerovnosť, tam je to dosť háklivé. No ja som film vnímal ako fajn thiller s prvkami nadprirodzena. Síce sa mi ku koncu nezdalo chovanie hlavnej postavy , málo vysvetlené čo to tam vlastne malo znamenať, ale nevadí. Film sa mi páčil. ()

Sevin14 

všechny recenze uživatele

Nějak takto si představuji pořádné drama a mysteriózní film. Rozmýšlel jsem se nad 4 nebo 5 hvězdami, nakonec jsem musel dát 5, jelikož lepší film s takovou tématikou jsem již dlouho neviděl. U mě poráží i nedávno uveřejněný Split a napětí mílovými kroky předčilo všemi do nebes vychvalovaný seriál 13 Reasons Why. Snad se takovýchto filmů, které stojí za to bude točit do budoucna více. ()

Rewisheed 

všechny recenze uživatele

Mám se smát nebo bát? Film na mě určitě nepůsobil tak hrozivě jak trailer. Sto minut velmi příjemně uteklo a já tak přemýšlím kam bych tento snímek zařadil. Upřímně jsem se v průběhu filmu spíše smál než děsil, čímž se ale toto dílo nesnažím shodit, spíše naopak. Rasistické narážky, přetvářky, šok, vtip, zloba, to vše na skvělé úrovni. Modlím se jen, ať nenatočí dvojku. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama