Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

Yamatosan 

všechny recenze uživatele

První cca polovina skvělá, perfektní atmosféra "něco je špatně", pointa žel neoriginální a konec nějak rychle odbytý. Ale za 5 mega!? Wau! ()

pájap 

všechny recenze uživatele

No dobry..i kdyz dost nerealny...kdyby jim to vyslo nikdo by se nedivil ze majitel galerie je najednou mladej cernoch???ale atmosfera husta.... ()

pichta 

všechny recenze uživatele

Uf. Ťažký zápas o život. Ale chalan to nakoniec pochopil a dal to. Herecké výkony super, film dokázal vtiahnuť do deja, nestrašil, zaujal. Trochu mi vadila ta operácia - načo ma sterilné rukavice keď si s nimi chytá masku a potom operuje mozog?? WTF? A dalšie ČDP za tie operácie mozgu (podla mna taku operáciu robí komando neurchirurov v prísne sterilných podmienkach a nie niekde v pivnici, bez anesteziologa, inštrumentárky a stereotaktichýyhc prístrojov a podobne...to trochu režisér prehnal). Inak dej postupne príjemným tempom napredoval a rozvíjal sa s primeraným vyvrcholením. Dobrý film. ()

Denzen 

všechny recenze uživatele

Z malého filmu za ohromne nízky rozpočet, s málo známymi hercami a s úplne kľudným začiatkom sa vyliahlo to najväčšie psychologické inferno za tento rok, ak nie za niekoľko. Silný rasistický podtón, hororová hudba a nevedomosť, pri ktorej si budete stále hovoriť: Čo sa to tam dopekla deje?! Aj brutálne finále nezaškodí, bolo fajn vidieť, ako celá rodina umiera v rukách človeka, na ktorom chceli experimentovať rovnako ako s mnohými ďalšími. 80% ()

barbiequte 

všechny recenze uživatele

Super nápad, super atmosféra, ale ten konec je jak z hodně trapného béčka. To se dalo udělat o hodně líp. Škoda, třeba příště. ()

Sebicek888 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra. To, jak ji režisér postupně budoval bylo bravurní. Střihy mezi jeho kamarádem a celou tou záležitostí nám napovídaly, ale pořád jsem si říkal co to sakra je ? Když mi to došlo bohužel přišel spád a závěr se dal předpokládat. ( Ten závěr mě zklamal tolik že musím sundat dvě hvězdy). Jinak super podívaná. ()

Peter.Guba 

všechny recenze uživatele

U-la-la-la....Perfektna scena, charizmaticky cernosko, prvych 80% filmu sladucka Rose, az kym sa neukaze, ze je to pekna mrcha. Od prveho momentu, ako vstupil Chris do domu, bolo skoro uplne jasne, co sa bude diat. Nie je to horor, je to pekny psychofilmi na styl skoro Agahthy Christie (skoro som si spomenul na 10 malych cernoskov). Jedno nechapem, preco sa na konci oslobodeny cierny sluha po tom, co odstreli tu stetku, odstreli aj sam. Chybal mi trosku prekvapujucejsi zaver, vlastne to bol happyend, filmu by snad viac pristal nejaky mrtvy hlavny hrdina, no ale proti gustu ziaden disputat.Pekny filmik, 8/10 ()

uprchlice 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus dosti dobré a přijatelné. Divák se nezamotá v ději a ví přesně kam ho film zavede. Hlubiny psychózy a hypnózy jsou někdy až příliš nebezpečné a hlavní (černý) hrdina Chris to pocítí na vlastní kůži. Odjíždí totiž se svou přítelkyní Rose na víkend k jejím rodičům. Nic ale není takové, jaké by mělo být. Roseiny rodiče jsou na Chrise až podezřele milí, což Chris ze začátku vnímá jako vítězství. Pak si ale všimne podivné černošské hospodyně a podivných hostů, kteří přijíždí do domu na velkou slavnost. Černošský chlapec mezi hosty ho vyděsí natolik, že Chris chce okamžitě odjet. Bohužel je už příliš pozdě... Režisér Jordan Peele není žádný nováček ve světě filmu. Ovšem v horrorech uspěl poprvé. Film Uteč je horrorová pecka, která se jen tak nevidí. Má skvělý děj, jenž v divákovi vyvolá dosti obav a šokujících zjištění. Je to film na úrovni a je moc dobře, že tvůrci se do něj vrhli s nadhledem, originalitou a motivací, že se stane úspěšný a vydělá hodně dolarů navíc. ()

kyblik2 

všechny recenze uživatele

Vymakané, vymakané, vymakané. Po všetkých stránkach funkčný mrazivý thriller, pri ktorom si hovoríte, že tam toho až príliš moc nehrá. A máte pravdu. Finále bolo (aspon pre mňa) nepredvídateľné a o to vyššie na nasadenej laťke. Vynikajúci nový/mladí herci a ak takto bude pokračovať režisér, tak sa máme na čo tešiť. Takýto dejový rozbeh som už dlho nevidel. Začína to ako rodinný film, končí ako .... veď uvidíte :) Každopádne, scenáristicky, kamerovo a režisérsky dokonale zvládnutý film. Konečne po veľmi dlhej dobe niečo iné, neokukané, nikdy nepoužité (áno, sú tam niektoré prvky z iných filmov, to sa nedá uprieť, avšak všetko je funkčné a nepôsobí ako klíšé) Téma rasizm je citlivá vec. O to silnejšie, že film natočil černoch. Takto som ale ešte tému rasizmu podanú veru nevidel :) Díky za tento film, rád si ho ešte pozriem. ()

Tranda 

všechny recenze uživatele

První film Peela a hned nominovaný na Globy a možné nominace na Oscary. Zatraceně dobrá práce. Po prvním shlédnutí jsem nevěřil vlastním očím, jak výborný tenhle film je. Odlišně pojatý snímek s novodobou problematikou dělá film velice aktuálním a je taky vyjímečným svoji zápletkou, kterou každý divák musí ocenit. Jedno z největších překvapení roku. ()

Kamil111 

všechny recenze uživatele

Spíše jen tři a půl hvězdy, přičemž nominace na Oscara za nejlepší film se jeví poněkud přehnaná. Evidentně slabší ročník, takže nebylo co dát do seznamu. Jinak přijemná a inteligentně natočená žánrovka, jež je ovšem bližší thrilleru než hororu. ()

ivetka55 

všechny recenze uživatele

podla mna velmi neoriginalny namet, pripomina to film The Skeleton Key, akurat ze namiesto woodoo sa pouzije nejaky vedecky postup. Zacina to dobre, len ten koniec bol klasicky americky a krvavy, len aby sa to rychlo uzavrelo. Taky priemer, urcite by som to necakala medzi nominaciami na Oscara ()

Royaldell 

všechny recenze uživatele

Jo,jo a jo! Film má originální příběh,který i když mi byl jasný už od začátku,tak mě stejně mile překvapil. Moc se mi taky líbily herecké výkony vedlejších i hlavních postav,o kterých jste vlastně nevědeli,co si máte myslet, až do poslední chvíle. Úplně na Oscara bych to teda neviděla,ale nominaci si určitě zaslouží! ()

Pokri 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina ma vôbec nebavila, nejak vo mne nevyvolala potrebnú atmosféru, ale rozbehlo sa to skvele. O filme som si nič dopredu nezisťoval, a tak ma posledných 40 minút totálne pohltilo a čo to z úvodu sa už dalo ľahšie akceptovať. Mohlo to však byť určite o kúsok lepšie, z tohto námetu sa dala vyťažiť vizuálne pôsobivajšia a hororovejšia záležitosť. Možno som ale čakal priveľa len preto, že to bolo nominované na Oscara. A to asi najmä preto, aby tam bol pravý černošský film. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama