Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Spíš než horor, tak hodně vypsychlej film, kterej mě napínal od začátku do konce. Herecký vykony a hudba super. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica celkom ujde a máme tu slušný psychologický horor á la Stephen King. Škoda, že práve koniec zmení celý štýl na krvavý survival movie, ktorý hrôzostrašný vôbec nie je. V globále nastavenie hlavnej témy na rasizmus som vôbec nepobral, to nebolo celkom nutné. Ako moderný horový film ale celkom uspokojí a fandím filmom, ktoré sa snažia byť odlišné. Veľmi slušné sú najmä výkony vedľajších černošských hercov. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Opravdu zábavná satira, obalená do hororu. Je těžké film popsat, proto můžu jen doporučit ho vidět. Rozhodně nečekejte lekačky, ale napětí je prakticky po celou dobu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se stane klasikou. Částečně satira a částečně příběh o posednutí démony. Ale ne démony z pekla. Kdyby hlavní hrdina nebyl černý, příběh by nefungoval. Zábavný, zapamatovatelný a povoktivni horor. Příběh se soustředí na určitou formu rasismu. Diváci asi odchází z kina otřeseni. Allison Williams je kočka.Film uteč je obestřený tajemstvím. Diváci vědí, že je na tý rodině něco divnýho. I služebnictvo se chová podezřele. Celej ten dům je vlastně dost podivnej, ale nevíte proč. Tahle záhada vás úplně vtáhne. Hrdina moc dobře ví co dělá a vám nezbývá než mu důvěřovat. Když jste černej a žijete v Americe, víte, že jsou situace, kterým je záhodno se vyhnout. Kris si myslí, že má situaci pod kontrolou, protože to jsou jen běloši. Co mu můžou udělat? Není přece blázen, aby uvěřil, že ta rodina je ztelesněním skutečnýho zla. Ve chvíli kdy se Kris ocitne v propadlišti, uvědomil jsem si, že to bude nejen zajímavý film, ale že bude i velmi důležitý. Protože jde o metaforu, která pomáhá verbalizovat jak probíhá utlačování a jaké to je být utlačovaný. Když se ocitnete v propadlišti , jste pořád při vědomí, jenom máte pocit, že s tím nemůžete vůbec nic dělat. Někdo nebo něco vás zcela ovládlo a vy jste bezmocný. A nezáleží na barvě pleti nebo původu. V propadlišti prostě nejste slyšet. Ve stěžejní scéně filmu zjistíte, že všichni černoši, které Kris v domě potkal , byli vydraženi v aukci. Jejich těla ovládli běloši, kteří touží po jejich mládí a fyzické zdatnosti a oni jsou uvězněni v propadlišti a prahnou po svobodě. Ten film je vlastně takový trojský kůň ukrývající důležitější příběh. Situace v USA přispěla k úspěchu tohoto filmu a může i za jeho apelativnost a naléhavost, kterou by za jiné konstelace neměl. Přál bych si , aby tomu tak nebylo. Celý film poukazuje na to, jak je rasismus hrozný. To že se lidi nenávidí, ať už jsou důvody jakékoli , je ta nejhroznější věc v dnešním světě. Myslím že ten film trefně vyjádřil rasové vztahy v Americe. Posunul hranice satiry a hororu a i když ťal do živého , je zároveň jak jsem psal na začátku zábavný. Přesně to žánrový filmy a horory dokážou. Umožní nám mluvit o tom, o čem se nemluví. Poskytují rámec, v němž můžeme mluvit o hroznejch a bolestivejch věcech. Bez ohledu na horory, každý v sobě nosíme temnou stránku. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Na tento film som bol pomerne veľmi zvedavý, pretože sa PASUJE za ULTRA záležitosť posledných rokov, a toto tvrdenie sa z časti určite zakladá na pravde. V prvom rade, to je nízkorozpočtový HORROR, ktorý nestál ani smiešnych päť miliónov dolárov, a pritom zarobil vo svojom domácom, americkom prostredí, takmer 40 násobok, toho, čo stál, a to je určite sakra obdivuhodné, ako čert ! V poslednom čase sa Afroameričania tlačia do popredia, čo sa týka rasovo motivovaných snímkov, a tento na to ide trošku iným, rafinovanejším spôsobom, ktorý potenciálneho diváka pripraví na luxusný kino - zážitok, aký nemá už dlho obdoby, i keď sa odohráva v tradične domovom prostredí, a tak sa môže javiť, že neprináša absolútne nič nového, s čím isto nemôžem súhlasiť. Zamilovaný miešaný párik, kde Ona je biela, ako stena, a On je čierny, ako noc, tvoria vytúženú, spokojnú dvojicu, akú im aj masy môžu závidieť. Rose sa rozhodne, že nadšeného amatérskeho fotografa Chrisa, predstaví svojim liberálnym rodičom, kdesi na VIDIEKU. Blíži sa víkend, keď práve vtedy je vhodný čas na budovanie si medziľudských, rodinných vzťahov, veď je to jej priateľ... Prekvapený Chris postupom času zisťuje, že v tomto prostredí = NIE JE niečo v poriadku. Film mi svojim spracovaním pripomenul klasiku : Hádaj, kto príde na večeru ? ( Dúfam, že nemusím bližšie rozpitvávať... ), a to svojou témou miešaného páru, do toho by som pridal PSYCHO - ALFREDA HITCHOCKA kombinovaný s Texaským masakrom motorovou pílou, a to z toho prostého dôvodu, čo bude čakať hlavného hrdinu, ktorý nemal ani kúsok šajny, kam to vlastne ide na krátky pobyt, a ešteže mal po ruke spoľahlivého kamaráta Roda... Ďalšia nesmierná výhoda, ktorú má snímok, je to, že má v castingu = takmer neznáme tváre, kde som spoznal asi len Catherine Keener. Ale ako tak pozerám, Daniel Kaluuya, hral menšie úlohy v snímkoch, ktoré som mal možnosť vidieť. Podáva parádny herecký výkon, uveriteľný všetkými desiatimi ! SEXY Allison Williams, je tzv. nováčik, páčila sa mi, i cez to všetko, čo sa z nej vykľulo. Taktiež pochválim i jej filmového brata Jeremyho, ALIAS Caleb Landry Jones, ktorý je vskutku maniakálny. Vlastne vám ponúkam množstvo skrytých indícii, ktoré predznamenávajú, že sa budú diať nebezpečné divy na osamotenom vidieku. Plné, 5 hviezdičkové hodnotenie neudelím, kvôli klasickému uváženiu zamyslenia sa nad tým, čo pozerám, lebo si všímam logickú dieru, ktorá mi bila do očí, alebo mi Chris pripomínal Terminátora, so svojim blížiacim sa vyvrcholením udalostí, ale i napriek tomu = Vrhnite sa na to, bez akéhokoľvek zbytočného premýšľania, to budovanie atmosféry, a neustáleho sa čudovania hlavnej postavy, stojí za to !!! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Naprostá nízkorozpočtová pecka, napínavá jak sviňa a zajímavá jako naposledy Rozpolcený. Škoda, že dobrých hororů za posledních pár let by člověk nenapočítal ani 10. Tohle ale stojí za zhlédnutí. Nevím, jestli je to kvalitou na plných 5 hvězd, ale nadšení po dokoukání to tam vyšvihne jak nic. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Academy Award 2018 nominee. Možná nečekaný oscarový kandidát, který mi po zhlédnutí přišel dobrý, ale ne nijak záračný - ale krátce poté, co se mi rozležel v hlavě, mi došlo, jak je skvělý. Dokonale kombinuje mysteriózní prvky z divných lidí všude kolem a vyloženě hororových (když černá služka Georgina začne s šíleným úsměvem Chrisovi opakovat: "No. No. No. No. No. No! No! No! No!!", šel mi mráz po zádech a jde mi tam i teď, když tohle píšu), občas odlehčené nějakým žertovným momentem, většinou ne na první dobrou, což je fajn. Takhle má vypadat aktivistický protirasistický film; Jordanu Peelemu zlatou sošku za scénář vyloženě přeju. Každá maličkost tu dává smysl, všechno do sebe zapadá. A zahrané je všechno taky skvěle. Dobře, možná je oscarová nominace Daniela Kaluuya přestřelená, ale k výkonu všech herců není co vytknout. O to víc je fascinující, že tu nehraje žádná hvězda a šlo o tak nízkorozpočtový film. Můžu mít výtky k některým scénám, třeba ztvárnění okamžiku, kdy je Chris zhypnotizován, ale zase to vyváží nekompromisní závěr. K tomu je třeba přičíst perfektní napínavou atmosféru, místy paranoidní, jinde zase oprávněně znepokojivou, a senzační hudbu. Hlavně titulkovou skladbu Sikiliza Kwa Wahenga od Michaela Abelse si od zhlédnutí pouštím fakt často. Tenhle motiv se tu opakuje často, ale přesně mě u sledování napadl taky: že to jsou Stepfordské paničky v černém. A v sakra dobré černé. ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Chvála za rozvinutí konceptu proto-hororu. Funny Games na hlavu. Všichni víme, co přijde, není potřeba to vidět, zcela stačí to s nadsázkou zahodit. Obdobně jako Bílá stuha o nacismu, Get out jde do hlubin kolonialismu. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení od komika, který se poprvé pustil do celovečerního snímku. Atmosférický, tajemný thriller, který se nebojí píchnout do rasové situace v Americe. Atmosférická pecka, která roztahuje své nitky od začátku a od druhé poloviny servíruje zvrat, který započne akčnější půlku. U nás se snímek dostal do podvědomí díky až zbytečnému hypeu, ale myslím, že každý si zde najde svoje. Spokojenost. A doufám, že rejžovi se otevřeli dveře k větším možnostem, jak své nápady dostat na plátno. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Práca s atmosférou a napätím je absolútne dokonalá, dostal som sa do takého stavu, že som očakával v každej minúte šok... Takýmto spôsobom postaviť rasistický motív do mysteriózneho thrilleru je obdivuhodné a hlavne fungujúce. Spokojnosť. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený thriller s jemnými, ale skutečně jen jemnými přesahy do hororu, kde mi vadí neskutečně dlouhý a ukecaný začátek a určité drobné nelogičnosti (třeba kam zmizeli všichni ti předchozí nápadníci, když na večírku nejsou), ale ty se tady dají snést (třeba se už rozutekli z komunity do nových domovů, a ti na večírku čekají na novou várku). Velmi promyšlený scénář a jednotlivé vazby a propojení fungují skvěle, a i když asi každého napadne, že nějaká bílá sekta se vyžívá v honech na černochy, skutečné motivy, rozuzlení a závěr mi přijdou velmi originální. A po onom zdlouhavém začátku, jenž šel skutečně o polovinu zkrátit a bylo by dobře, je to pak skutečně velmi napínavé. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Atmosféra fajn, určitě. Je tam cítit napětí a člověk tak přemýšlí, co za tím může být. Jak už to tradičně bývá, jakmile se začne odhalovat zdroj obav, začne film upadat. Zhruba v půlce jsem to vypnul a šel spát, ale podle ženy, která to dokoukala, to bylo právě tak špatné, jak jsem jako zkušený divák hororů očekával. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Protirasistické vyznění snímku je hodně pod povrchem, nijak netrčí a docela trefně sedí. Hlavní devízou filmu je hutná atmosféra a nenápadný sarkasmus. Některé scény působí děsivě. SHRNUTÍ: Hádej, kdo přijde na večeři? ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Načisto prehajpovaný mix absurdne budovaného trileru a umelohmotne šponovaného neatmosferického prepätia. Jedna hviezdička za komediálny WTF záver, ktorým režisér aspoň trochu uzemnil svoje frankenštajnovské (alter)ego. (28.4.2017) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, že kdyby to natočil bílý režisér a ti zlí by byli černí a ti chudáci hodní bílí, jestli by to nebyl náhodou rasismus... No nic, radši v tom nešťourat, pojďme napsat něco k filmu, co rozhodně není(!) horor. Rejžovi se nedá upřít kus originality, jenže se mi zdá, že se mu to jeho dílko celý nějak rozsypalo, film, co, jak už jsme si napsali, není ani hororem, ani dramatem, navíc ve chvílích, kdy má být vážný (skoro až depresivní), sklouzává do humoru (jasně, myslím tím hlavně scény s kámošem hlavního hrdiny). A na to, že se to v prvních dvou třetinách snaží brát tak seriózně, je ten konec vyloženě tupej. Na druhou stranu chvílemi i docela zábavnej, se sympatickým Danielem Kaluuyou v hlavní roli. Jinak zase jednou příliš hypeu pro nic. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Co jsem to sakra viděl :D :D. Nejvíc psycho film za posledních 5 let, tip do kina, tip do všeho. Komedie/Mysteriozní/Horor. Ten film nejde ani popsat. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Get Out je další z řady filmů, o kterých jsem dřív, než jsem si jej pustil, slyšel většinou jen samé slova chvály. Samozřejmě nechyběli ani „výkřiky“ typu nejlepší horor roku, fascinující a dech beroucí podívaná, atd. No a já opět půjdu proti proudu, protože tento film mi ničím extra výjimečným nepřišel. Osobně jsem proti míchání ras a mnozí jenž mě znají, mě označují za „kovaného xenofoba“ (ač sám se nepovažuji za nějak zvlášť velkého rasistu), ale tohle se nesluší v rozebírání filmu více rozvádět. I proto jsem se snažil oprostit od všech svých předsudků a film (potažmo samotnou zápletku) si v rámci možností co možná nejvíce užít. Problém ovšem nastal již při prvním seznámení s uhozenou rodinkou bělochů. Retardované dialogy a nepříliš přesvědčivé herecké výkony většiny zúčastněných mi prostě hned ze startu házeli klacky pod nohy. Paradoxně to byl právě představitel hlavního hrdiny Daniel Kaluuya, kdo podal nejlepší výkon ze všech a komu jsem fandil, aby ty pošuky zamordoval co možná nejbrutálnějším způsobem. Přestože je Get Out nejčastěji přirovnáván ke Stepfordským paničkám, tak svou kvalitou k nim má hodně daleko a to na všech frontách. Pár usměvavých laciných hlášek a sexistických narážek totiž ještě neudělají z průměrné zápletky – bomba příběh. Já se tedy ptám, kde je ta parádní a nezapomenutelná atmosféra? Kde je na fascinující zápletka a nezapomenutelné vyvrcholení? Asi jsem se díval na jiný film. Get Out v mých očích není ničím jiným, než průměrným filmem, který se sice snaží šokovat svou „scifi“ pointou, ale vzhledem k tomu, že podobných filmů existuje už několik a mnohem lépe provedených, na něm nic výjimečného nevidím. Snad jen ten „rasismus“ a dobře využité paroží…50% ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Jiná úroveň horor stavící na sociálním podtextu takovým způsobem, že stačí přihodit pár žánrových prvků a je z toho atmosféra na krájení. Dokonale znepokojující s výborným výkonem Kaluuyi a pro mě i Allison, kterou konečně rád vidím na plátně po skončení Girls. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama