Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Ano, všechny kousky skládačky jsou krásně poskládané, stroj je namazaný a jede na plné obrátky. Ale proč jsem si celou dobu říkal "bože, to je ale nuda"? Tohle na mě prostě nefungovalo v žádném ohledu. S přehledem nejlepší scény pro sebe ukradl Chrisův kamarád. Jo a mimochodem ta vyvražďovačka je konci je ujetá. Nutno se však uklonit před rozpočtem 4,5 milionů dolarů a výdělky 250 milionů dolarů... krása. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Trochu nervózní režisérský pařát v hororových scénách tam je a finále díky tomu netrhá na kusy tak, jak by mělo, nicméně do té doby je to natolik trefné a sžíravé vyhrocení problematiky "černých masek", že se u toho prostě nedá nebavit. Komerční úspěch přeju do posledního loku. Jak praví klišé: tne to do živého. Tarantino u tohohle musel chrochtat blahem. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Už je to dlouho, co tady takhle někdo budoval atmosféru. Ve finále to celé tak trochu pankáčsky vykolejí (což je trochu škoda), ale já si ten šesták užil. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Výborné, výborné, výborné, jedno z nejpříjemnějších překvapení tohoto roku. Možná bych to žánrově označil za pořádný psychothriller, ale to je pouze detail. Atmosféra skvěle vygradovaná, pointa lahůdková a konec více než uspokojivý. Pořádný palec nahoru. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Natočit horor, to je kumšt. Tenhle film ovšem padá stejně tak jako mnoho před ním. Pointa. Po vyzrazení pointy je film o ničem. škoda ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem moc a celkem jsem se těšil ale co jsem dostal za hodně divnou bláznivou noční můru to jsem fakt nečekal chvílemi to mělo dobré napětí a skvělý rozjezd ale pak to fakt přestalo bavit. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem se obával, že půjde o další tažení za práva americké menšiny, kterého je už dneska všude plno, a částečně to tak i bylo, ale příběh byl napsán takovým způsobem, že mě to nikterak nevytáčelo. Tím chci říct, že jsem se u snímku docela dobře bavil, protože zlí běloši tady byli notně záludní, Daniel Kaluuya působivě blýskal bělmy a Rodova návštěva na policejní stanici mě skvěle pobavila. Jen bych z žánrů uvedených u filmu vyjmul horor, na ten podle mě nedošlo. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nenechte se mýlit poblijózním startem: Teatrálně negrofilní kravka s okázale angažovanými plky, její cukrkandlový černý bojfrend, rodinka rádoby liberálních měšťáků s černým služebnictvem... Začíná to zkrátka jako standardní mezirasový škvár made in Hollywood, ze kterého se přirozeně musí chtít každému soudnému člověku blít a blít až do naprostého vyčerpání. Ovšem dále to probíhá úplně jinak. Do děje totiž začne probleskovat cosi zlověstného, zprvu jen takové tušení, pak náznaky, a pak... A pak náhle zlověstnost vyšumí do ztracena, film rozbředne do jakési podivné směsi nadsázky, thrilleru a horrorové komedie a opice opět zvítězí nad člověkem, stejně jako pravda a láska nad lží a nenávistí. Ovšem vražda jelení hlavou měla hodně něco do sebe a výslech na policejní stanici mě též výborně pobavil. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Peele sa síce nesnaží invokovať vizuálnu estetiku žiadnej z predošlých dekád, ale aj tak je jeho film vlastne veľmi sympatické retro. Berie si klasický pôdorys 50-kového až 70-kového paranoidného thrilleru a na ňom stavia nadčasový príbeh zo súčasnosti. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Film od první minuty brilantně buduje svou tajemnou atmosféru, která je ještě o pořádný kus umocněna scénou na party, kde se do Vás s každého záběru tento tísnivý pocit "vypaluje". Nebýt zkratkovitého finále, které výbornou první polovinu lehce sráží, začal bych zde mluvit o nejlepším a nejvíce vtahujícím hororu tohoto roku. Takto Get Out zůstává "jenom" mrazivou a chytrou podívanou, ke které se určitě budu rád vracet. Už dlouho jsem totiž u hororu nezažil, aby takříkajíc "zvedal ze židle". Skvělá práce! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak se nám ten rasismus dostal v plné kráse i do hororu a ještě ke všemu to vyznívá tak, že černoši jsou vlastně nadřazená rasa a proto je chce zlá bílá lůza ovládnout. To bych sice dokázal rozkousat, ale to by musel film nabídnout trochu víc. Prakticky hodinu a půl se toho moc nedělo. Jo, objevila se tady řádka divných lidí, kteří udržovali do určité míry jistý pocit napětí, ale v zásadě se jenom plkalo a plkalo. Nějaké grády to začalo mít až v poslední dvacetiminutovce, ale to odhalení bylo plus mínus očekávané a gore, které mělo potenciál zvednout divácký tlak, tu bohužel také chybělo. Tohle mě teda nepotěšilo. 40% ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

80%. Excelentně rozehraná (a bohužel nedohraná) psychologická hra, jejíž plynulá gradace umí neuvěřitelně autenticky pracovat s napětím a očekáváním. Get Out lze rozdělit na třetiny: V první dochází ke sblížení díváka s postavami a uvedení do děje, druhá buduje vyprávění už s výrazným emocionálním efektem a třetí v šíleném tempu odhaluje jeden zvrat za druhým. Mrzí mě dvě věci: Za prvé, řada žánrových klišé, které jsou tu vystavené evidentně na efekt. Pravda, u hororů nic nového, ale narativně jde o natolik chytlavé téma, navíc v kombinaci s výborným scénářem, že by mu slušelo zařazení spíše dramatické; jako horor už se pouští do zbytečných akrobacií, které ve výsledku mohou být (a pro mě místy byly) rušivé. Za druhé, závěr je nepochopitelně překombinovaný. V jednoduchosti je krása a i Get Out by se klidně obešel bez poslední čtvrthodiny; slušel by mu sofistikovanější a stylovější finiš, happyendy už dávno nejsou v módě. Kromě zmíněných dvou nešvarů bych se obešel i bez postavy Chrisova přítele, jehož rétorika občas na moment naruší proces budování napětí, ale to se dá snést, protože doplňuje ten jemně sarkastický tón celého absurdního vyprávění. Nutno říct, že Get Out je ve většině bodech (snad až na hlavní zvrat, který vás napadne, ale nechcete mu věřit) víceméně od začátku predikovatelný, což ovšem tíživé atmosféře neubírá, možná dokonce naopak. Škoda, že ve filmu nebylo víc pozornosti zaměřeno na samotný psychologický princip toho, co se vlastně děje v onom rodinném příběhu (na což by byl zaměřen, kdyby byl dramatem), a po celou dobu se pohybuje spíš po povrchu událostí; i tak je to ale mimořádné dílo, především tím WTF efektem, který způsobuje, a nečekanou katarzí, kterou vyvolává a na níž u hororů (třebaže Get Out podle mě není apriori horor) nejsem vůbec zvyklý, pročež tento žánr nemám příliš v lásce. Nutno dodat, že i když se jedná o film s mezirasovou tématikou, není neomarxisticky propagandistický, jakým moderní Hollywood často umí být, a to je osvěžující změna. Get Out je film, který by stylem i kvalitou mohl mít potenciál konkurovat i takovým legendám jako Lost Highway nebo Shutter Island, a to jak tvůrčí interaktivitou, tak zpracováním a svou nepříjemně paranoidní atmosférou. Myslím, že Jordan Peele by mohl být takovou černou a moderní verzí konzervativního Davida Lynche. Věřte, že Get Out - přestože není bez chyby - si budete dlouho pamatovat. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Plusové body za originalitu i fajn atmosféru především v první půlce, ale jinak mi to přijde hype jak blázen. Ani režie, ani scénář, ani herecké výkony nejsou na nějaké bůh ví jak nadprůměrné úrovni, takže v závěru se ten film dokázal asi opravdu jen pěkně odlišit, což je vlastně pro něj jedině dobře, ale já jsem si z toho na zadek teda nějak nesedl... :) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zábavné. Daniel Kaluuya tiahne celý film. Drobné nuansy pocitov, ktoré minimalisticky ukazuje dokážu pomaličky vtiahnuť do deja. Get Out je v zásade netradičný film, založený na tradičných schémach. Funguje tu prostredie, postavy, aj atmosféra. Celý čas je badateľný akýsi nepríjemný pocit derúci sa na povrch. A ono je to dobre. Pretože sa snažíme pochopiť postavu a jej obavy. Veľmi dobre zvládnutý film, ktorý aj napriek sci-fi vysvetleniu má množstvo silných scén a momentov. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Z Uteč se začíná klubat horor roku !!!! Výborné oživení netradiční zápletkou, která pomalým tísnivým tempem vytváří neskutečně atmosferický kousek. První dvě třetiny se dějí pouze v náznacích, lekačky fungují a celé to působí až děsivě realisticky a tísnivě, bez přehnaných momentů. Filmu pomáhají i slušně hrající herci a především osazenstvo domu v každé scéně znepokojuje. Jakým tempem se odehraje poslední půl hodina, k tomu není co dodávat. Mimo jiné hláškující černoch je naprosto boží !!!!......9/10 ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Parádní thriller s prvky hororu i komedie, která prozrazuje režisérovo původní zázemí. Zde ovšem Peele dokázal, že mu jdou výtečně od ruky také jiné žánry. Pokud se v Americe jedná o (v poměru k nákladům) kasovní trhák, pak to tomuhle filmu a celému jeho osazenstvu jen a jen přeju. ()

Lacike odpad!

všechny recenze uživatele

Neoriginalny mix rôznych zapletiek od Stepfordskych paničiek po Goa'uldov zo Stargate okoreneny v sucasnosti popularnymi neustalymi narazkami na rasizmus zakernych belochov, pretoze vsetci bieli su rasisti a cierni su svätí, haleluja. No a naviac to je mizerne natocene. Reziserovi nikto nepovedal, ze toci psycho thriller v Shyamalanovom style s megapointou a tak to natocil ako komediu v style tych horsich dielov Scary Movie. Aspon som sa behom filmu pri scenach, ktore asi mali byt napinave, od trapnosti dobre zasmial. Pointa bola dost predvidatelna a po jej odhaleni spravanie niektorych postav nedava ziadny zmysel. Kym sme sa k nej dopracovali, tak to bola strasna nuda. No a osobne som mal este obrovsky problem s celou tou zapletkou ohladom hypnozy na ktoru absolutne neverim a zakazdym, ked su vo filmoch ludia po hypnoze poslusni jak psi, tak mi to pripada strasne trapne rovnako ako cely tento film. Takze ludia s dobrym vkusom rychlo utecte prec a rôzne mensiny, na čele s cernochmi, si môzu uzit dalsi film v ktorom su bieli svine, ktore nenavidia cernochov len preto, ze chcu sami byt cierni. :)). 0/10. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama