Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (926)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Zápletka zaujímavá, ale v nerasovej podobe použitá viac než dosť krát. Kam bude teda pointa príbehu smerovať sa dalo ľahko vytušiť o dosť skôr, než by bolo vhodné. Chápem, že v USA čierna struna zarezonovala, ale nemyslím si, že by sama o sebe povyšovala film na nejaký nový level. Dobre pôsobiaci pokus o osvieženie hororového žánru, ktorý za dosť vecí oceňujem, ale nadšenie a údiv sa rozhodne nekonali. Uteč by som, vďaka určitým podobnostiam, prirovnal k filmu Klíč s Kate Hudson. A už len v tomto porovnaní, toľko vychvaľované Uteč, nevyhráva. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Pěkný napínavý thriller. Pointa je sice vcelku rychle předvídatelná, ale nevadí, v hororovém napětí film dokáže udržet. Pouze jsem očekával trochu více rozvinuté scény odhalování pravdy. Potenciál na víc lekaček tu byl. Cože, on byl film nominován na Oscara a za scénář ho i dostal? Nadprůměrné, ale zas taková převratná pecka to nebyla. Hm, to byla asi nějaká okurková sezóna... 75% (viděl jsem: 1x cz) ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Je to angažované, ale Peele má velký cit pro míru, s jakou téma amerického rasismu podává. Zachází s ním vkusně a zcela se vyhýbá zkratce konzervativního jižanského rasisty, která se vyskytuje snad ve všech současných tématem spřízněných filmech. Režisérovi je cizí utrápená hysterie, oslavování jedinečnosti i bojovný popěvek za lepší budoucnost. Podobně jako Steve McQueen ve 12 letech v řetězech nesdílí schematický pohled na otázku rasové rovnoprávnosti, který poslední dobou dominuje všem těmto důležitým dramatům v Hollywoodu. Ponaučení by pak znělo "rasismus je špatný a stojíme na jeho pilířích". Uteč místo toho volí těžší cestu. Prostředí není plné přiznaných rasistů, ale naopak módně pokrokových rádobyliberálů – film by to tak byl vhodnější pro éru Clintonové než Trumpa. :) Ve svém významu Uteč prezentuje, jak tato upřímná, ale naprosto pomýlená snaha škodí hlavně těm, kterým má postoj pomáhat. Nelze také než chválit režisérovo rozhodnutí nahradit závěrečnou parafrázi Noci živých mrtvol jinou scénou, jež Peelea opět vzdaluje tradičnímu uchopení žánru i tématu. Atmosféra z náznaků, bizarní obrazy, udržování napětí, všechno šlape. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Představte si film Hádej, kdo přijde na večeři jako thriller s nádechem hororu, maximálně zjednodušte a rozmělněte jinak zajímavé téma, odečtěte sociální přesah, přidejte skvělé herce v rolích šablonovitých postav, poměrně bizarní zápletku, technicky precizní, ale naprosto samoúčelný vizuál, natáhněte na 100 minut a dostanete Get Out. Neberte to špatně - nejde o špatný film v pravém smyslu, takto napínavou jednohubku by v neděli večer v televizi jen máloco překonalo. Bohužel nejednotnost obsahu a formy v takovéto míře bych spíše pochopil u televizního filmu, ne u plnohodnotného celovečeráku ověnčeného cenami. Pokud by tvůrci byli trochu nad věcí, směle hvězdičku přihodím. Chtějí-li se ale tvářit smrtelně vážně, i mé hodnocení takové bude. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle kousek jsem se plánovala kouknout fakt dlouho, trailer vypadal slibně a tak jsem si říkala "Hmm, že by po delší době zase nějakej horror, kterej by se poved?". Proto asi nemusím říkat, že jsem se na to vrhla s velkou chutí. To jsem ovšem nečekala, že celej film bude založenej na tom, jak jsme my bílí rasisti a černochy máme jako otroky na práci. Bohužel mi to film dal vědět hned na začátku, kdy jako snad v každým druhým horroru má bejt první lekačka, když auto srazí jelen (jak nečekané, posrala jsem si z toho trencle). Následně zavolaj poldy a polda je samozřejmě rasista. Jak kurva jinak. Ve zkratce v tomhle filmu jsou všichni rasisti a černoši jejich služebný. Začínám si myslet, že v roce 2019 už nenajdu ani jeden film, kterej by neobsahovat zasranou genderovou vyváženost, dostupnost i pro děcka (hlavně neukazujte krev, aby neměli trauma chudáci) a barevnou vyváženost. No abych se zase vrátila zpátky k filmu, zápletka je průhledná jako prase, na konci filmu je to samý klišé (týpek z rozmlácenou hlavou hrdinně vstane, aby zasadil hlavnímu hrdinovi poslední ránu aaa nepovede se mu to apod.). Samozřejmě konec je happy end, co jsem čekala sakra? Ovšem nemůžu upřít filmu atmosféru, originalitu (vycházím z vlastní zkušenosti, neviděla jsem moc filmů s podobnym tématem). Čekala jsem dobrej horror, dostala jsem akorát pěknou pičovinu a ještě jsem se nasrala. Hodnocení: 5/10 ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Stejně jako asi jiní jsem očekával znepokojivý horor a pod ním chytrou satiru. Znepokojivé to bylo v první půli, v druhé se film zvrhl v komedii typu Krvavé nevěsty, jejíž logika si šla zrovna vybrat dovolenou (kdo komu co transplantuje a proč, je mi doteď záhadou). Meh... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller, který funguje jak v rovině "něco se tu děje, ale nevíme co," tak i v té klasické akčnější. I ten horor tam je, ale rozhodně ho třeba nečekat ve formě krve a laciných lekaček, ale spíše ve formě plíživého strachu. To je ten správný horor, který v moderních hororech tak chybí. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Hádej kdo přijde na večeři potkává Stepfordské paničky s atmosférou z RItuálu. Horor spíš k zamyšlení, fascinující svou ujetostí, než že by vyloženě strašil či lekal. Ale rozhodně stojí za podívání - a bezesporu patří mezi ty nejlepší s nálepkou hororu za pár posledních let. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tohle se povedlo. Z houstnoucího napětí mě příjemně mrazilo v zádech a bubu atmosféra byla výtečná. K tomu pro mě téměř neznámé herecké tváře byly osvěžující a vítanou změnou. Kvituji s nadhledem předhozená témata, pro tento filmový žánr poněkud netypická, o to víc překvapivě potěšující. P.S. Šálek čaje se lžičkou mě asi bude nějakou tu chvíli děsit. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je mi už ľúto, že sa snímky v poslednej dobe toľko montujú do rasovej, či diskriminačnej témy ( viď SKRYTÉ ČÍSLA ) a najviac ma to štve pri žánrových snímkach. To už čakám podobné témy aj v Marvelovkách a STAR WARS. Ešte raz škoda. Nebyť dosť násilného pohrávania sa so spomenutým problémom, UTEČ by malo lepší spád a strašidelnejšiu atmosféru a namiesto toho každú minútu čakáte, kto bude mať nejakú nemiestnu poznámku ( a paradoxne sú to najviac černosi ). ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Když jsem zjistil, že za scénářem a režií tohohle povedeného horrůrku stojí Jordan Peele, který je známý především z youtube s jeho komediálními skeči, doslova jsem vyvalil oči. Get out je skvěle natočený snímek s děsuplně gradujícím napětím, temnou znepokojující atmosférou, úžasným smyslem pro efekt a detail (zvuk lžíce v šálku čaje) a i sympatickým hlavním hrdinou. O ději moc mluvit nechci, vyzradil bych možná až příliš, každopádně se zabývá určitým pasivním rasismem moderní doby, který je zde ztvárněn v opravdu originálním stylu. Víc netřeba říkat. A byť je film vcelku předvídatelný, plus závěrečná sekvence mi přišla poněkud uspěchaná, nemluvě o jedné zbytečné comic relief postavě, jedná se ještě spolu se "Split out" o nejlepší horror, co jsem za poslední dobu viděl. (No jó, já jich teda jako moc neviděl, ale film je to furt dobrej!) Průměrné 4* ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Premyslené do detailov, nakrútené s ľahkosťou, takmer do samotného konca nepredvídateľné, chvíľami som si už myslel, že sa z toho vykľuje antirasistická agitka, ale nakoniec ma uzemnilo zistenie, že "čierna je moderná"... ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z těch zdařilých a hlavně zapamatovatelných filmů. Téma hodně dobře zpracováno, skvěle budovaná atmosféra a celých 100 minut velké napětí co bude dál. Závěr - solidní jatka. Zaujalo! 80% ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Oskar za scénař? Za mne vcelku oprávněně. Výborně vystupňovaný horor s výbornou atmosférou, která se ne až tak často vidí. Příběh chytrý (ačkoliv možná zbytečně tlačící na rasistickou pilu). Ačkoliv si ve výsledku myslím, že ten ,,rasismus” jsem padnul vcelku trefně. Jordan Peele mne už podruhé ukázal, že je to velmi zručný režisér, který je zcela jistě hodně velký fanoušek Kubricka (těch odkazů tu byla celá řada). Za mne teda velká spokojenost, ačkoliv je to je to film jen na jednou shlédnutí zřejmě, tak jsem rozhodně chybu neudělal, že jsem si to pustil, takže nelze než doporučit...75%. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšila celou dobu od chvíle, kdy jsem o něm slyšela. Příště by možná nezaškodilo nečíst tolik z obsahu. Tak 3/4 filmu se mi líbilo hodně. Jen ten konec mě až tak zase moc nenadchl. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

No ty kráso! Tohle je po Don't Breathe další totální pecka, co se z těch minoritnějších žánrů dostala do kin. Nadšené hodnocení IMDB skýtalo prostor pro solidní očekávání, ale takhle pochmurnou a znepokojivou bombu jsem fakt nečekal. Hned od začátku se pracuje s docela přísnou a napjatou atmosférou a každá další minuta filmu ji snad ještě prohlubuje. Celé to pak podtrhuje výborná hudba, výprava nebo důmyslně sestavené obsazení. Děj se dost zajímavě vyvíjí a ve vás vzbuzuje ještě více zvědavosti. Charaktery postav a rozkrývání temného příběhu je stejně znepokojivé jako uchopení rasové otázky, která je výborně vypointovaná. Jako zábavnější thriller jsem už dlouho neviděl, nejednou jsem váhal, jestli nedám plnej počet! ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Chválím ten moment, kdy místní podivín je osvícen a celé to začne spět kamsi, kde byste se rozhodně nechtěli ocitnout... Get out není prvoplánový horor, kdy na vás přes obrazovku útočí vrahoun, úchyl nebo nestvůra. Nejsou tu ani typické lekačky, kdy první část vyjde naprázdno a pak BUCH! Ne, tady je všechno jen prostě takové trochu divné... Černoši jsou tu divný, běloši tu jsou divný... Nejlepší film o rasismu, jaký jsem viděla. To a Černobílý svět. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Zcela určitě nejlepší horor poslední doby, ne svojí děsivostí či krvavostí.. ale tím osvěžujícím přístupem Jordana Peelea, kdy Get Out se velmi podobná tomu jak horory dělal Sam Raimi v minulém tisíciletí. Málo co mě v poslední době bavilo jako tenhle mystery-comedy-horor, příběh je sice lehce předvídatelný a občas to chvilku přešlápne na místě, ale to vzápětí vynahradí hláška typu "do sklepa nechoď, je tam černá plíseň", nebo "černá je teď v módě". Jsem si téměř jistý, že tohle je záměrný humor a nikoliv repliky, které mají vyvolávat tísnivý pocit, že v pozadí příběh je cosi prohnilého. Je fakt, že konec si možná zasloužil něco "osvícenějšího", ale i tak ta krev tekoucí proudem je více než uspokojivá. Letošní nejzábavnější film. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama