Reklama

Reklama

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt)

(více)

Recenze (924)

Pontius 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele je master. Zdálo by se, že po shlednutí traileru je vše jasné a příliš překvapení nás nečeká, ale opak je pravdou. Hororova atmosféra od první minuty, parádní finále + super soundtrack (hlavně úvodní Childish Gambino). ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

SPOILER ALERT Několik málo poznámek. ___ 1) Za klíčové považuji, že divák "téměř po celou dobu" ví právě tolik, kolik toho ví Chris; to proto je tenhle film tak setsakramentsky - hledám slovo - řekněme "zábavný". Důležité je zkrátka to, že divácký prožitek u tohohle filmu (a možná že to je cesta k těm nejlepším hororům; kdoví?) tkví v hladu po informacích, v svého druhu nenasycenosti, v pomalém dávkování informací a v absenci celkového obrazu. Představte si, jak by film vypadal, kdybychom od začátku věděli, co za byznys Armitageovi provozují. Hmm, příběh by byl stejný, stále by šlo o přežití, Chrise bychom měli zřejmě stejně rádi, drželi bychom mu palce, avšak dovolím si tvrdit, že bychom přišli o spoustu šoků a zvratů, film by svou úplností, svou metaforickou nahotou (totálním informováním diváka o všem, o každém jednotlivém pohybu a záměrů)... něco ztratil, byl by poloviční; to jsou ty paradoxy - i plnost může být nedostatkem a nedostatek plností. 2) Abych byl konkrétní: odhalení, které třeba mně přivodilo největší šok bylo, že Rose není vůbec tak nevinná, jak se zdála. Vzpomeňme, kterak toto překvapení bylo "nakomponováno". Před tím než všechno prasklo - v scéně, kterou jsem si nazval "pozdní útěk" (Chris ztrácí nervy, Rose pláče na schodech a hledá klíče) -, objeví Chris v krabičce ve skříní kompromitující fotografie, na nichž je Rose v objetí s několika černochy (a jednou černoškou; černoškou nám již dobře známou). Rose však v jedné z prvních scén tvrdí, že Chris je její první černý kluk. Jak si tuto nesrovnalost vysvětlit? Jelikož divák ví jen to, co ví Chris, do poslední chvíle Rose věří; jelikož Chris Rose miluje, a divák je napojen na Chrisovu perspektivu, nelze Rose nevěřit. To je přeci naprosto geniální trik. Tvůrce odtajní, že Rose lže, my (tedy aspoň já) ale ještě dobrých pět minut věříme, že je taky oběť. Oběť čeho? Hypnózy? Zatím nevíme, brzy zjistíme. 3) Tím, že dochází k ztotožnění diváka s Chrisem, je konečný masakr skutečnou satisfakcí. Nevzpomínám, kdy mě konec nějakého hororu takhle potěšil. Ano, vím, je to zvracené, ale nemůžu si pomoci. 4) Silné i v detailech. Otec Rose vypraví Chrisovi, že jeho otec, Rosin dědeček, mozek celého podniku, byl na berlínské olympiádě porážen nějakým černošským běžcem. Později se dozvídáme, že dědova osobnost přežívá v zahradníkovi, který co? Který po noci velice rád běhá... 5) Jak vidno, rasismus může mít mnoho podob. V tomhle filmu černochy nikdo nepovažuje za méněcenné, za podřadné, ba právě naopak. Každý touží po jejich schopnostech. Motivem zde je závist, nikoliv odpor. Dosti originální krok, ukazující, že nejen slova jako "nízké" a "zvířecí", ale i přídomky jako "vysoké" a "heroické" mohou být pronesena jako urážka, plné záští. 80% ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele a jeho netradiční a místy mrazivá podívaná, která se nebojí jít za hranice toho, co se se od hororů v posledních letech očekává. Místo laciných lekaček spíše buduje atmosféru a staví na originální myšlence, která v závěru ospravedlní i ne zrovna stoprocentní první část filmu. Zpracování se nejedná o nic světoborného, díky skvělému nápadu a velmi slušnému scénáři si ovšem film zaslouží šanci i pro ty, kterým hororový žánr zrovna moc neříká. [75%] ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Chris má obavy z toho, že by sa nemusel páčiť rodičom svojej priateľky Rose kvôli jednému problému - zatiaľ čo je ona biela ako stena, on zas čierny ako noc. Nechá sa však prehovoriť a aj napriek tomu, že ho varuje jeho najlepší kamoš Rod, rozhodne sa s Rose stráviť víkend u rodičov a lepšie ich spoznať. Hneď po príchode sa však Chrisovi zdá niečo divné a pochopí, že toto rozhodne nie je miesto, kde by chcel stráviť príjemnú noc pri sviečkach. Celkový dojem: Už prvá scéna vo mne vybudovala pocit, že to rozhodne nemôže byť zlé - tak to aj celé pokračovalo do poslednej minúty. Hlavná postava je sympatická a palce jej budete držať po celý čas. Svoje postavy tiež perfektne zahrali herci - všetci boli prekvapivo uveriteľní a do svojich rolí sa naplno vžili. Ďalšou silnou stránkou je atmosféra, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani tvorcovia 80. Ačkových hororov. Film si ma na stoličke udržal po celý čas, niektoré scény majú humorný nádych (s naozaj čierno čiernym humorom), za to sú ale plné napätia, strachu, nepokoja, či pocitu nepríjemnosti. Miestami to je natočené depresívnym, melancholickým štýlom a to robí film ešte o to viac zaujímavejším, originálnejším. Film obsahuje aj niekoľko momentov, ktoré sú divné, človek ich nemusí pochopiť hneď a ešte mu to chvíľu bude vŕtať hlavou, no ku koncu sa to všetko vysvetlí - niektoré otázky ale ostanú nezodpovedané. No naozaj len niektoré. Ja som určite nadmieru spokojný a ak chcete vidieť nejaký originálny počin súčasnej doby, rozhodne si to nenechajte ujsť - spravíte tú istú chybu ako ja, že som sa filmu polroka vyhýbal. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Velmi sofistikovaný horor, kde se rozehrává hra vabank již od prvních momentů, hned jsem věděl, že rozhodnutí pustit si tento film se mi vyplatí mnohonásobně. Jordan Peele byl pro mě doposud spíše jméno, které si dokážu spojit se zábavnými skeči a celkově kratšími vtipnými snímky, ale vrhnout se na hororový žánr coby režisér ? To chtělo mít setsakra velkou odvahu. Film je názornou ukázkou toho, že i s menším rozpočtem se dá vytvořit dílo, jež zaujme, neboť nabídne perfektní nervy drásající atmosféru, velice, ale podotýkám velice uspokojivé herecké výkony (všichni by si zasloužili nějakou cenu) a překvapivé obraty v příběhu o 180 stupňů. Jako nejvydařeněji ztvárněný moment já osobně považuji scénu s hypnózou v gauči, která mi fakticky naháněla strach, i když jsem seděl v pohodlí a teple svého domova. Poté se rozjel tak napínavý kolotoč, jež se málokdy dokáže ukočírovat, ale tady se to podařilo na výbornou. Dále mě pak odrovnal obrovský zvrat, který nastal ve chvíli s červeným boxíkem (kdo viděl, tak ví). Film si hraje na vylíčení atmosféry okamžiku, když divák dává pozor, tak si uvědomí nepřeberné množství narážek, které nejsou využity jen tak ledabyle, ale mají svůj účel. Je možná trochu na škodu, že tak perfekcionalisticky vypiplaný film "zabili" tím akčním závěrem, ale suma sumárum, nakonec mi to zas tak moc nevadí (i když bych u celkového konce možná volil tu alternativní, nutkno podotknout pesimistickou verzi, hodila by se asi malinko lépe). Kvůli tomu akčnímu nádechu se uchyluji k silným čtyřem hvězdám, jinak bych volil asi plnotučné hodnocení. Za mě dávám 84 % ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

No musím říct, že mé očekávání to nesplnilo. Čekal jsem od hororu v červených číslech něco lepšího, originálnějšího. Samozřejmě když to vemu tak, že to byl první počin od Jordana Peela, kterého znám hlavně z jeho vtipných skečů, tak to úplně špatné nebylo. Ten potenciál tam je. Postavy dobré, paranoia na místě. Určitě jsem se nenudil. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Řemeslně kvalitní žánrovka, která přinese nejedno překvapení, i když už začátku tušíme, že v tomhle domě nebude tak vše úplně v pořádku. Škoda, že konec trochu zbytečně vyčpěl a nepřinesl nějaké WTF alá Shyamalan. I tak kvalitních 78% ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč se tenhle průměr držel poměrně dlouho nad 80%. Úvodní scéna je dobrá, ale trvá asi 3 minuty. Do málo hororů se hodí humor, zde kupodivu sedl. A teď negativa: arogantní a jako by pořád tak nějak otrávený, šklebící se Chris v roli oběti ve mně sympatie nevyvolával. (No, "oběti", ono se mu toho vlastně převážnou část hororu zas tak moc špatného nedělo....) Hypnotizérka byla s tím svým šálkem čaje až nechtěně legračně nepřesvědčivá. Děj je opsaný minimálně z dvou filmů, názvy nebudu prozrazovat, abych případně někoho nepřipravila o pointu. Potácím se s hodnocením mezi třemi a dvěma hvězdami s doporučením: film podle mého můžete klidně oželet. I když shlédnout někde později zdarma se dá. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

"Uteč" je vlastně zajímavou, moderní variací na ideu "Stepfordských paniček", kterou bohužel kazí hluboce podprůměrné provedení. Dojem mi nejvíc zkazila odfláknutá hudba, která (snad kromě lehce Suspiriovského ústředního motivu) smrdí soundtrackem k nějakému osmdesátkovému krimiseriálu. 100 minut syntetických smyčců a plinkání na harfu, šmarjajozef. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu „Uteč“ je jeho silná stránka, kdy některé scény jsou skutečně natočeny tak úchvatně nepříjemně, že budete zírat. Třeba jen scéna s běžcem, z té doslova mrazí. Ale skutečným silným prvkem filmu jsou herecké výkony, kdy hlavně Daniel Kaluuya a herci v domácnosti u Armitageových neskutečně hrají jen obličejem a emocemi. Skvělý zážitek, který uvádí česká kina! ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Nič nevedieť, neočakávať a nechať sa ohúriť. To som už nejaký piatok pri filme nezažil. Get Out je nápaditý thriller so skvelou atmosférou. Rasistický podtón výborný, tak isto občasné humorné odľahčenie neprekážalo. Kvalita! ()

topi 

všechny recenze uživatele

Povedený snímek o bělošské rodince, která využívá černochy k zvláštním úkolům. Napínavé, originální a vypointované. Krásný vizuál a parádní, někdy až rituální hudba filmu jen prospívají. ()

Céčko 

všechny recenze uživatele

Říkejte mi klidně rasista, ale film podle mě trpí tím, že je určen pro jednodušší (afroamerické) publikum, a tak je celkem dost průhledný. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Ale jo, taková docela sranda hříčka, v jejímž závěru se už jenom usmíváte nad tím, jak je to vlastně dementní. Ale v tom pozitivním smyslu, samozřejmě. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Zlý film to určite nie je, dobre nakrútený, v klasickom prostredí, skvelo zahratý a tá hra na to, dokiaľ prídete na pointu, v štýle "niečo tu nesedí" je pomerne zábavná, napínavá, aj originálna. V závere sa to pekne zhustí, námet O.K. Ale pre mňa to je všetko. Nebol som až tak citovo "zainvestovaný", strhnutý, viac by sa mi to páčilo ako jedna poviedka v nabušenej filmovej hororovej antológii. Na celovečerný horor mi to prišlo málo, či už námetom, atmosférou, o gore nehovoriac. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tuctový thriller. 1)  Zpočátku to celé vypadalo nadějně. Druhá půlka však sklouzla do klasických klišé._____ 2)  Spoiler. Snímek není primárně o rasismu, jde o čistý a nefalšovaný thriller s hororovými a scifi prvky. Na místě černocha by klidně mohl být kdokoli jiný, nejspíše někdo, koho bude většinová společnost snadno postrádat a po jehož osudu nebude pátrat. Ale ani o společenské ostrakizaci to vyloženě není. Jde vlastně jen o partičku zvrhlíků, kteří si pro své potěšení vyrábějí vlastní otroky. A že jsou to Jižani a otroci jsou černoši? Jen vhodná americká lokalizace._____ 3)  Jsou tu dva pěkní kluci: 28letý Caleb Landry Jones (agresivní Rosein bratr Jeremy) a 26letý LaKeith Stanfield (Andre Logan King s podivným chováním)._____ 4)  Vtipný výstižný koment: MiaMahoney****._____ 5)  Takže až budu chtít být treated like family, vím, kam jít. ()

de_FACTO 

všechny recenze uživatele

"Nejsem rasista, ale..." v 103 min. Vtip, jenž poukazuje na důležité, zároveň se nebojí karikovat; k dobru (zábavě) diváků i tématu. Tyhle odvážný, kreativní a neprvoplánově provokativní projekty mi dělají radost. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá jednohubka, která sází na atmosféru podivna a touhu vědět, co za tím sakra vězí. Hluchá místa v podstatě nejsou, herci jsou slušní a konec taky ujde, i když by závěrečné zúčtování mohlo trvat déle a celý film mohl být podstatně víc gore. Taky nevím, proč je do toho tahaný rasismus. Myslíte, že by se něco stalo, kdyby byli všichni černí nebo bílí, nebo prostě namíchaní, ale bez přílišného zdůrazňování MY a ONI? Já myslím, že ne. ()

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

Tvůrce Uteč a komediální Černé zrcadlo?

03.07.2018

Jordan Peele má po svém debutovém hitu Uteč najednou plné ruce práce. Na jedné straně tu jsou projekty pro Amazon, dále jeho vlastní filmy pro studio Universal, a teď se čerstvě upsal epizodní sci-fi… (více)

Tvůrce Uteč míří do televize

Tvůrce Uteč míří do televize

07.06.2018

Amazon Studios obchodního magnáta Jeffa Bezose pokračuje ve své cestě k televizní nadvládě a po koupi práv na televizního Pána prstenů teď čerstvě podepsalo exkluzivní smlouvu s režisérem a… (více)

Reklama

Reklama