Reklama

Reklama

Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský

Trailer

Obsahy(1)

Střihový dokument nabídl na sklonku života velkou příležitost nestorovi českého herectví Vlastimilu Brodskému (*15. 12. 1920 – †20. 4. 2002). Nejde totiž jen o tradiční vzpomínání pro kameru. Snímek je postaven především na vtipných, sebeironických průpovídkách Brodského, v nichž glosuje svou uměleckou dráhu i životní zákruty. Režisér Ondřej Havelka neváhá nechat jeho postřehy zaznít ani v příhodných inscenovaných mezihrách. Pro mnohé může být překvapením až morbidní humor, díky němuž se herec vyrovnával (podle vlastního přiznání už několik desetiletí!) s vědomím blížícího se konce. Tímto zpola odevzdaným, zpola provokujícím tónem ovšem prozrazoval, že si do nejmenšího detailu uvědomoval mýtotvorný charakter svých výpovědí – ani na okamžik nevypadl ze zvolené role bručivého dobrosrdečného staříka. Svérázné životní bilancování doplňuje detailní procházení Brodského hereckou dráhou prostřednictvím jeho vážných i komických filmových rolích, s nimiž se po řadě let konfrontuje na filmovém plátně. Řada z nich mu vynesla nepolevující přízeň publika jeho hereckému umění a také mezinárodní renomé, o čemž svědčí Stříbrný medvěd z berlínského festivalu za titulní úlohu ve filmu Jakub lhář a Zlatou nymfou z Monte Carla oceněná role Fendrycha v televizní inscenaci Tažní ptáci. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Pasternak 

všechny recenze uživatele

Až dojemné. Velice propracované ( děkuji pane Havelko ) a o velikém mistrovi ( děkuji za vše pane Brodský ). k tomu už se dá jen říct, že měl pan Broský štěstí, že přestože nám odešel, dostal příležitost se zdařile rozloučit v Babím létě. Pan Sovák to štěstí neměl...PANE BRODSKÝ, NEZAPOMENU NA VÁS, NIKDY! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ondřeji Havelkovi se podařilo dostat skutečně hodně blízko naší herecké legendě a jím stavěný filmový pomník je sice naoko pompézní, ale hned v následujícím záběru je mramor rozbit a shozen nějakým téměř cynicky vyznívajícím výrokem mistrovým či obrazem s absurdně humorným rámcem (Bróďa v letecké kombinéze sedící na místě někdejšího Stalinova pomníku je vrcholem...). Je zajímavé poslouchat ten šibeniční morbidní humor Vlastimila Brodského, hlavně s vědomím, že o necelé tři roky později ukončí svůj život sám dobrovolně svou vlastní rukou... Podobné filmy: Tatínek ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský je velmi zvláštní dokument. Není jako standartní dokumenty. Vlastimil Brodský s Ondřejem Havelkou postupně procházejí některými obdobími herecké kariéry legendárního herce, ovšem některé filmy pomíjejí, což je dle mě rozhhodně škoda. Stejně tak některé důležité události. Naopak se věnují názorům Brodského na umírání, smrt a tyto věci okolo. Morbidní humor, jak sám své poznámky nazývá, je podle mě lepší, než kdyby se smiřoval s tím, co nakonec potká každého s lítostí a slzy na krajíčku. Bróďa se pak objevuje v několika scénkách, které ve mě místy vyvolávaly smíšené pocity. Nedá se říct, že je to souhrnný dokument o Vlastimilu Brodském a nejspíš se o to ani nesnaží. Spíše se jedná o poslední výpověď herce, který měl stále co říct. Přesto mi příipadá, že je dokument chvílemi trochu chaotický, skáče z tématu do tématu a není snadné mu věnovat pozornost celých osmdesát sedm minut. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Laskavý dokument o jedné z největších postav českého filmu. Úspěšně se vyhnul syndromu "mluvících hlav", místo toho nabízí neustálé prolínání dialogů s panem Brodským na místech jemu blízkých s ukázkami snímků, v nichž hrál. Soustředí se čistě na hereckou kariéru, doplňovanou postřehy, pocity a názory. Krásné a krásnější tím víc, čím raději jste pana Brodského měli. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Brodský so svojím príjemným prihováraním sa divákovi nepotrebuje v dokumente takmer žiadneho sprievodcu. Ten za celý čas položil asi len tucet otázok, celý film patrí Brodskému, jeho svojskemu humoru a ukážkam z jeho filmov. Nie každý film je v komentári pomenovaný, takže poslúži aj ako test filmový znalostí pre fajnšmekrov. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama