Reklama

Reklama

Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský

Trailer

Obsahy(1)

Střihový dokument nabídl na sklonku života velkou příležitost nestorovi českého herectví Vlastimilu Brodskému (*15. 12. 1920 – †20. 4. 2002). Nejde totiž jen o tradiční vzpomínání pro kameru. Snímek je postaven především na vtipných, sebeironických průpovídkách Brodského, v nichž glosuje svou uměleckou dráhu i životní zákruty. Režisér Ondřej Havelka neváhá nechat jeho postřehy zaznít ani v příhodných inscenovaných mezihrách. Pro mnohé může být překvapením až morbidní humor, díky němuž se herec vyrovnával (podle vlastního přiznání už několik desetiletí!) s vědomím blížícího se konce. Tímto zpola odevzdaným, zpola provokujícím tónem ovšem prozrazoval, že si do nejmenšího detailu uvědomoval mýtotvorný charakter svých výpovědí – ani na okamžik nevypadl ze zvolené role bručivého dobrosrdečného staříka. Svérázné životní bilancování doplňuje detailní procházení Brodského hereckou dráhou prostřednictvím jeho vážných i komických filmových rolích, s nimiž se po řadě let konfrontuje na filmovém plátně. Řada z nich mu vynesla nepolevující přízeň publika jeho hereckému umění a také mezinárodní renomé, o čemž svědčí Stříbrný medvěd z berlínského festivalu za titulní úlohu ve filmu Jakub lhář a Zlatou nymfou z Monte Carla oceněná role Fendrycha v televizní inscenaci Tažní ptáci. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Lima 

všechny recenze uživatele

Krásná pocta hereckému velikánovi, která se zaměřuje hlavně na jeho profesní život a nešťourá se bulvárně v jeho soukromí. Na to jsou tu jiní experti. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnocení dokumentu výrazně pomohl sám Broďa, protože bez jeho specifického a v mých očích vynikajícího smyslu pro humor i sebeironii, no nevím. Je to takový vzpomínkový filmový retro obohacený o vynikající komentář pana Brodskýho. Zřejmě to bylo z úcty nebo to byl záměr, že Ondřej Havelka prakticky neklade žádné otázky a vše nechává na panu Brodským. Nemůžu si pomoct, ale myslím si že Ondra Havelka tímto přístupem promeškal možnost ještě k daleko zábavnějšímu a informativnějšímu dokumentu. Stačilo třeba víc Broďovi nahrávat. Nejhezčí pasáž byla ta Vinohradském divadle, na ní bylo jasně vidět, jak moc Bróďa svoje řemeslo a kolegy miloval. Ta hláška " tady už jsem hotov a teď bych se mohl přesunout o patro níž.", kterou pan Brodský pronesl v nemocnici mě rozchechtala víc než lecjaká americká komedie. Po skončení jsem dostal chuť si pustit si nějaký film s panem Brodským a vyjednat s bohem navrácení pana Brodskýho mezi náš živý. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ondřeji Havelkovi se podařilo dostat skutečně hodně blízko naší herecké legendě a jím stavěný filmový pomník je sice naoko pompézní, ale hned v následujícím záběru je mramor rozbit a shozen nějakým téměř cynicky vyznívajícím výrokem mistrovým či obrazem s absurdně humorným rámcem (Bróďa v letecké kombinéze sedící na místě někdejšího Stalinova pomníku je vrcholem...). Je zajímavé poslouchat ten šibeniční morbidní humor Vlastimila Brodského, hlavně s vědomím, že o necelé tři roky později ukončí svůj život sám dobrovolně svou vlastní rukou... Podobné filmy: Tatínek ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Havelkův přístup není špatný, jen ta scéna s dohledáváním Brodského v komparsu filmu Svět patří nám je nebývale trapná. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Laskavý dokument o jedné z největších postav českého filmu. Úspěšně se vyhnul syndromu "mluvících hlav", místo toho nabízí neustálé prolínání dialogů s panem Brodským na místech jemu blízkých s ukázkami snímků, v nichž hrál. Soustředí se čistě na hereckou kariéru, doplňovanou postřehy, pocity a názory. Krásné a krásnější tím víc, čím raději jste pana Brodského měli. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Může být cynická ironie milá? Brodský dokázal, že ano. A také předvedl, že čím více toho člověk dokáže, tím méně má potřebu se vyvyšovat nad ostatní. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Zajímavý pohled na herce, který o několik let později zemřel... přestože je po formální stránce podán velmi zajímavě, zamrzí, že u jednotlivých ukázek není napsáno, ze kterého filmu pocházejí (závěrečné shrnutí v titulcích moc užitečné není) a také že přehled Brodského kariéry končí kolem roku 1969 Skřivánky na niti a Hajajou - že by chtěl upozornit pouze na těch "pět či šest ze stopadesáti, které se povedly?" Nebo to byl dramaturgický záměr Havelky, protože "v sedmdesátých a osmdesátých letech úroveň české kinematografie poklesla"? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Střihový dokument je postaven na prolínání rozhovorů a monologů V. Brodského s ukázkami z jeho výjimečně bohaté filmografie. Dozvídáme se něco o jeho dětství, tancování a herectví, ale nic o jeho soukromém životě. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Když jsem navštívil Horníčka, a viděl v jakém je zuboženém stavu, tak jsem nechtěl dožívat právě tak. Tahle slova prý řekl V.B. před tím, než odešel. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Ta skromnost a pokora Vlastimila Brodského! Prý ze 150 filmů ve kterých hrál, bylo pět až šest dobrých... ()

pan.Kaplan 

všechny recenze uživatele

Tatínek od Svěráka to sice není, ale i tak je to velká pocta Vlastimilu Brodskému a moc příjemný dokumentární pomník. ()

Suki 

všechny recenze uživatele

Takéto dokumenty mám rád, hrané a obzvlášť s takými ľudmi ako je Brodský a Pavelka. Strach nás, nie len v niektorých prípadoch, vezie životom. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vlastimil Brodsky mel za sebou bohatou hereckou karieru. Tento dokument obsahuje spoustu ukazek z jeho filmu (skoda, ze u ukazek nejsou popisky o ktery film se jedna). Chybi mi zde trochu informaci ze soukromeho zivota. Jinak je dokument veden ve velmi pesimistickem duchu a otazce smrti se venuje Brodsky zbytecne hodne. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský je upřímnou poklonou vynikajícímu herci. Zaměření Ondřeje Havelky na filmovou tvorbu Brodského je pochopitelné. Je to nejznámější hercova podoba, navždy a pro každého uchovaná na filmových pásech. Vedle notoricky známých filmových rolí se objeví i několik neznámých a zapomenutých zajímavostí. Bezmála osmdesát let života v několika zcela odlišných etap politicko-společenského uspořádání zanechal v hercově duši sarkastický nadhled dráždění. Zdá se, že existencionalismus našel své praktické uplatnění! S potěším to vítám. Vlastimil Brodský patří k nezapomenutelným veličinám českého herectví, je otevřený ve zpovědi, bilancování se pomalu a jistě začíná uzavírat a já se již navždy nechám unášet jeho noblesou a nezapomenu i nadále uctívat jeho soukromý genius loci. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Brodský so svojím príjemným prihováraním sa divákovi nepotrebuje v dokumente takmer žiadneho sprievodcu. Ten za celý čas položil asi len tucet otázok, celý film patrí Brodskému, jeho svojskemu humoru a ukážkam z jeho filmov. Nie každý film je v komentári pomenovaný, takže poslúži aj ako test filmový znalostí pre fajnšmekrov. ()

Reklama

Reklama