Reklama

Reklama

Churchill

  • Velká Británie Churchill (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

I velcí muži mají své dny... Červen 1944. Francie je stále okupována nacisty. Chtějí-li Spojenci na západní frontě zvítězit, musí osvobodit Francii. Na jihu Anglie se proto formuje armáda, jejímž úkolem je pokusit se o invazi do Evropy. Jinými slovy provést Den D, mohutný společný útok vzdušných, námořních i pozemních sil a největší operaci, jakou kdy spojenecké síly podnikly. Jediný muž je však proti. Winston Churchill se obává, že pokud operace Overlord skončí neúspěchem, nebude mít Velké Británie dostatek sil na svou obranu. Jediný muž tak stojí proti vlastnímu králi, proti americkému vrchnímu veliteli Eisenhowerovi i britskému generálovi Montgomerymu, proti všem. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Krev na rukou z Gallipoli, co nutí stoupat na brzdu. Churchill v těch pár dnech před dnem s velkým D zajímavě vykreslen jako lehce senilní uzlík strachu a pochybností, kterému nikdo nechce naslouchat. V další těžké chvíli, omezen ve vlivu svého rozhodování, za každé okolnosti loajální královské koruně a kormidlován vlastní chotí, tak může pro národ udělat jen jednu věc. Vyseknout projev, který o statečnosti a hrdosti nejen že mluví, ale i k ní podnítí.. Higgsova kamera připomínající styl Conrada L. Halla dovede upoutat pozornost, ale jinak Teplitzky podobně jako v Railway Man nepřichází s ničím, co by se vymykalo tvůrčím standardům a předalo patos nějak inovativněji. Na druhou stranu, važme si ještě takových životopisů, protože se může stát, že kultura rušení rasistu Winnieho brzy vypne.. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že film obsáhne nějaký delší časový období z Churchillova života, ale děj se smrsknul jenom na pár dní okolo vylodění v Normandii. Brian Cox mi jako Churchill docela seděl, ale myslim si, že o takový osobnosti se dal natočit zajímavější film. Tohle nějak vyloženě neurazí, ale ani nenadchne. Celkově průměr. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Briana Coxe mám rád a jeho přeměna v "největšího Brita" je provedena zdárně jak po stránce vizuální, tak projevu. Ovšem scénář britského premiéra prezentuje spíš jako umanutého starého muže, kterého rozčiluje, že ho nikdo neposlouchá, ztrácí důvěru v sebe sama, je trýzněn přízrakem Gallipoli a nechce invazi. Troufám si říct, že tohle dilema "kudy do Evropy" už bylo tři dny před operací Overlord trochu pasé, takže mi to drama muže, který až teprve po srdceryvném vyznání své sekretářky ze strachu o snoubence nalezne pevnou půdu pod nohama, připadá poněkud vyumělkované. Churchill, jako většina velkých mužů, oplýval mnoha vlastnostmi, pro které by ho člověk nakopl, jenže to byla jen část jeho osobnosti. Je zajímavé to porovnat s jeho pojetím v seriálu The Crown. Tam je Churchill rovněž občas zlostný, ješitný až na půdu, často není schopen přijmout dobrou radu. ale přesto divák chápe, proč jde o jednu z největších osobností minimálně moderní doby. Zde mi tohle chybí, tvůrci příliš dají na jméno. Celkově nejde o špatně natočený film, kamera je rozhodně dobrá a vůbec to dobře vypadá, ale záběr je trochu mělký. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tých filmových a televíznych Churchillov je v poslednej dobe celkom dosť, že ani neviete, s akým hercom si máte tohto pána spájať. Brian Cox hrá ako o život, ponára sa do svojej postavy čo to dá, otázne samozrejme je, nakoľko je jeho verzia podobná svojmu predobrazu. Coxov Churchill trpí výčitkami svedomia, či už to sú spomienky na Gallipolli alebo pripravované vylodenie vo Francúzsku. Akoby bol jediným politikom na svete, ktorý premýšľa v intenciách strát na ľudských životoch. Briti pochopiteľne túto veľkú osobnosť svojich dejín nebudú vo svojich filmoch robiť ambivalentnejšou než je nutné. Čiže tu máme klasický akademický životopis s výbornými hereckými výkonmi a slušnou psychologickým ponorom do mysli štátnika v kritickej dobe. No a neuhádnete, koho tu hrá James Purefoy. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré jako nedávno viděný Churchill v podání Gleesona, ale i tak se jedná o velice zdařilý životopisný snímek, který se může směle rovnat se známějším The Darkest Hour. Kdybych měl porovnat herce, kteří největšího Brita ztvárnili, viděl bych to následovně: Brendan Gleeson (Into the Storm), Gary Oldman (The Darkest Hour), Brian Cox (Churchill), John Lithgow (The Crown). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o Briana Coxe a vlastně i o ostatní herce, tak nemám problém. V zásadě nic nenamítám ani proti trochu jinému pohledu na Churchilla, který je zde vykreslen jako umanutý stařík, který se nechce smířit se svou mizivou rolí ve velení armády a snaží se zastavit operaci Overlord. Naopak hádky mezi ním a Eisenhowerem či Montgomerym patří k tomu nejlepšímu, co film nabízí. Horší je to s tempem, které místy vyloženě uspává, Teplitzky nepotěší ani patetickou notou ne nepodobnou americkým vlasteneckým flákům a především mi lezlo na nervy to neustálé omílání toho, kolik mužů při vylodění zemře. Kouknout se na to dá, ale nejedná se o nic, co by si člověk zapamatoval, což je třeba vzhledem k už zmíněnému castingu velká škoda. 55% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film si síce zobral na paškál Churchilla ako sa postavil na zadné pri plánovaní ale aj pri realizácii operácie Overlord (6.6.1944), obával sa z neúspechu pri tomto vylodení. Neúspech by mal fatálne následky pre Britániu. A tak sa postavil proti svojmu kráľovi Jurajovi VI. ale aj proti vojakom Eisenhowerovi a Montgomerymu. Ako to dopadlo už vieme. Mňa viac zaujíma osoba britského premiéra. Ktorému voliči po vojne všetko spočítali a nezvolili ho na ďalšie obdobie. Churchillov život bol sprevádzaný úspechmi aj pádmi. Pre mňa bola rozhodujúca jeho myšlienka v realizáciu plánu „Operation unthinkable“, išlo o vyzbrojenie 100 tisíc bývalých nacistov v boji proti Sovietskemu zväzu. Dňa 8.5.1945 takmer celý svet oslavoval koniec 2. svetovej vojny ale Winston Churchill nie, požiadal svoj vojenský kabinet, aby vypracoval plán útoku na Sovietsky zväz. Jeho šialený plán pozostával z návrhu aby západné pluky zaútočili na sovietsku armádu na fronte od Hanburgu na severe po Terst na juhu. K tomu mala slúžiť armáda so 64. americkými divíziami, 35. britskými a zámorskými divíziami, 4. poľské a 10 nemeckých divízii v Európe. Takže Spojenci mali k dispozícii 103 divízii proti 264 sovietskym divíziám. Nakoniec Churchilla generáli presvedčili, že by išlo o samovraždu. A to je len jedna z perličiek o tomto najväčšom Britovi. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Film ve stylu telenovely. Emoce, dojmy, emoce, psycho záběry a...emoce. Jde spíš o psychologický rozbor Churlilla v určitém období. Pojmenovávat film jeho jménem je silně zavádějící, protože to může evokovat, že jde o film životopisný. Což samozřejmě ani náhodou. Ani té historie tam moc není. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Celý film je v podstatě o tom, že starej oplej Churchill chce něco udělat nebo navrhnout a všichni na něj kašlou a pořád dokola mu říkají, že už je starej, nekompetentní a ničemu nerozumí.  To je obsah celýho filmu. Teď už se na to nemusíte dívat. You're welcome. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Celkem klasický životopisný snímek, který hraje hlavně na to, že se očekávají skvělé výkony od hlavních představitelů. Brian Cox rozhodně nezklamal, ale film není prostě nic zásadně překvapivého, jede se na hodně patetickou notu, což filmu škodí a o Churchillovi samotném se nic extra nového nedozvíte. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....ach tieto životopisy - tj námet historická osoba a väčšinou kúsok pravdy a zvyšok balastu - mam radšej dokumenty.... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Na západní frontě nebyl klid. Blížil se den "D" ... a on měl plné právo - z titulu své funkce i z titulu své zodpovědnosti - zpochybňovat nezbytnost i způsob provedení té operace ... a obávat se o osud každého z mužů, kteří se jí měli účastnit. Na rozdíl od filmařů, kteří naopak NEMĚLI ŽÁDNÉ PRÁVO - z titulu své funkce a už vůbec ne z titulu své NULOVÉ zodpovědnosti - vylíčit Winstona Churchilla jako vrtošivého, nekompetentního a neurvalého staříka, který se britskému i spojeneckému vojenskému velení jen plete do jejich řemesla ... takže ve výsledku nejen oni, ale i jeho vlastní žena s ním jednají s despektem a pohlížejí na něho jako na starého blázna, který nadobro ztratil soudnost. Prakticky jediný, kdo s ním mluví jako se sobě rovným, je britský král, což je poněkud smutné zjištění. Víte ... bez ohledu na to, jak to bylo ve skutečnosti - existují osobnosti, které si zaslouží naši úctu a které bychom neměli dehonestovat. I takové - řekněme ne úplně pozitivní vlastnosti se dají prezentovat tak, aby velkým mužům a ženám naší společné historie neubírali na významu - ani na důstojnosti. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jen se snažím tuhle válku vyhrát…" Vidět v jeden den hned dva filmy o jednom z největších Britů a moct je tak mezi sebou porovnat, bylo vskutku velmi zajímavé. Rozdílů oproti filmu HBO "Churchill ve válce" je přitom víc. Nejen v odlišné dějinném záběru obou snímků (což je krásně vidět na scéně, kdy král vymlouvá Churchillovi osobní účast při invazi), ale především v samotném pojetí charakteru a psychologie hlavního hrdiny. Asi mi víc sedlo vidět Churchilla "ve formě" než plného pochybností a úzkosti, přesto tohle pojetí zas umožnilo ukázat, že i Winston byl přeci jen člověk z masa a kostí. Asi mi moc nesedla třeba scéna, kdy mu jeho žena uštědří políček, ale třeba scéna s Churchillem na kolenou se modlícím za špatné počasí, které by neumožnilo uskutečnit operaci Overlord, byla hodně silná. Co mě hodně nadchlo byla kamera, která v mnoha scénách doslova kouzlila. Někteří tu v komentářích píší o příliš pomalém tempu vyprávění, což pravda trošku kontrastuje s tím, že se celý děj točí kolem finálních fáze příprav a uskutečnění invaze. Na druhou stranu to však dává prostor se hezky vžít do dilematu, před kterým stály nejen Churchill ale především spojenečtí velitelé v čele s generálem Eisenhowerem. Celkově se mi tak film hodně líbil a skoro bych měl pokušení dát plný počet hvězdiček. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

V jednom roce dva filmy o Churchillovi. Každý z jiného období války. Tento film neukazuje Churchilla tak pozitivně jako Nejtemnější hodina, kdy pochybuje o úspěchu vylodění spojenců v Normandii. Bylo to díky je předchozím špatným zkušenostem a nebylo se mu vůbec proč divit. Nicméně zpracování filmu není sice špatné, ale podání Coxe mě tolik nezaujalo, jako výkon Garyho Oldmana. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film se skvělým výkonem B. Coxe...ale bylo to dost utahané a asi jsem čekal lehce něco jiného než drama o jednom umíněném staříkovi, který měl problém, že otěže momentu přebírají jiní a mladší.... Možná to tak bylo, ale Churchilla jsem si takto nepředstavoval v den D. Posledních 20 minut však bylo skvělých a jeho proslovy jsou historické! ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Brian Cox je podľa mňa ideálnejším predstaviteľom Winstona Churchilla ako Gary Oldman, viac som mu tú rolu uveril. Ale paradoxne je napriek Churchill slabšou verziou jeho životného príbehu ako The Darkest Hour. Podľa mňa je to dôsledk malého rozpočtu resp. malých ambícií tohto diela a jeho autorov. Ale zmapovať to, že Churchill najprv oponoval D-day, bol zaujímavý nápad a o tomto momente v jeho politickej kariére som nevedel. I wish to it would be scotch... ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

U zivotopisnych filmu mi vetsinou vadi dve veci - podavaji situace moc jednostranne, nebo se v nich nic moc nedeje. Pripadne oboji. Taky bylo neco z obou techto problemu. B.Cox podal vyborny vykon a celkove to bylo spise oddechovejsi. ()

Související novinky

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

16.11.2017

Třetí ročník UK/UH: Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti se po sekci věnované britskému post-koloniálnímu filmu letos zaměří na The Troubles (česky Nepokoje), jak se označuje severoirský… (více)

Reklama

Reklama