Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský Špión (John Gielgud) sa vydáva do Švajčiarska, aby zlikvidoval nepriateľského agenta. Tu sa k nemu pripája krásna blondýnka (Madeleine Carroll) a dvojica, predstierajúc manželský pár, pokračuje v misii spoločne. (POMO)

Recenze (27)

Matty 

všechny recenze uživatele

V Tajném agentovi je mnohem více humoru než bývá u obvyklého thrilleru zvykem, což poněkud znevažuje závažnost tématu, a thrillerové prvky jsou spíše pouhým „dochucovadlem“ ústřední romanticko-komediálně-mysteriózní zápletky, jež je zcela v režii výborných herců (aniž bych chtěl nějak degradovat práci samotného Hitchcocka). Peter Lorre si zahrál více než jen „komického přihrávače s legračním španělským přízvukem“, pokud jste jej viděli v M, možná stejně jako já nebudete věřit, že je to ten stejný herec. Jména ostatních herců nejsou příliš zvučná, zpravidla ani nehráli v jiném významnější filmů, do svých rolí se však hodí perfektně. Tajný agent jakoby mnohdy neměl vyjasněnou vlastní žánrovou příslušnost, z jednotlivých žánrů sice vytváří dostatečně konzistentní „hmotu“, ale ve výsledku není dostatečně napínavý, vtipný, ani romantický, je prostě jenom vcelku dobrý. (Hitchcocka si můžete všimnou okolo osmé minuty filmu, když schází po lodní lávce). 75% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Geniální film - trochu dramatu, trochu romantiky a dost černého humoru. Navíc snímek zcela spolehlivě plní i svou zábavnou funkci. Především však zajímavým a inteligentním způsobem řeší problém toho, jak je na tom morálka a pravda ve špiónské službě. Téma, kterým se zaobírá i pozdní Hitchcockův skvost Roztržená opona. Secret Agent je ale ještě o dost výš, a to i díky skvělému výkonu Johna Gielguda. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Špionění není jen sranda, říká Hitch v jednom ze svých nejlepších britských filmů. Nezávazná lehkost plynule přechází v existenciální tíhu, žánry se samozřejmě míchají a vše kupodivu drží bezchybně pohromadě. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vysloveně slabá záležitost. Povídky W. Somerseta Maughama odehrávající se v první světové ze sbírky Ashenden: Or the British Agent (1928) sice slibovaly mnohé, ale tentokrát Bennett s Hitchem přichystali jen rutinní špionážní drama, které se sice tváří, že jsme v roce 1916, ale naneštěstí ne příliš dlouho. Setkáváme se znovu s Madeleine Carroll, ale ta je stejně nevýrazná jako vždycky, bohužel opět také s Peterem Lorrem (přehrávajícím a v šílené divadelní masce) a kdo by se těšil na mladičkou Lilli Palmer, ten by se hodně divil. Tady jako jediná skutečná zajímavost zůstává, že Hitchova Sabotáž ze stejného roku je natočena podle románu The Secret Agent a tak se to nádherně plete s tímto filmem. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ďalší skvelý Hitchcock. Vynikajúce hlavné herecké kvarteto (aj keď Peter Lorre si v každej scéne kradne film pre seba) a počas celej doby sledovania napínavý a zábavný filmík s perfektnou ukážkou ako sa dá dosiahnuť aby sa divák bál o (údajného) záporáka. Stačí k tomu jeden pes, zatvorené dvere a bezvýchodné miesto potenciálnej vraždy. 9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní špionáž, která má celou řadu nadprůměrných okamžiků, jako např. lanovka a výšlap do hor či finální zjištění a konec ve vlaku. Alfred Hitchcock opět dokázal naservírovat výbornou atmosféru, příjemnou romantickou linii na pozadí dramatického příběhu, skvěle zvolil prostředí i herce a docela se mu zdařilo i vygradovat napětí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Beznadějně zaseklé v době svého vzniku, dějově nesrozumitelné a nudné, jako všechny špionské filmy, na něž mám kvůli tomu alergii. Madeleine Carroll celkem zajímavá, ale Hitchcock později obsadil mnohem hezčí blondýny, a strašně mě tam sral Peter Lorre natřený načerno, resp. jeho postava. Jeden z těch filmů, kde už druhý den pomalu nevím, o co tam šlo, a ani to nechci vědět. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Úvod velkým příslibem zábavy - záměrně oznámí smrt vojáka, ze kterého pak udělají agenta, pošlou ho s jedním pošukem na akce, navíc se k měu kvůli zástěrce přidává krásná "manželka". Takže další příslib zábavy i romantiky. A začne něco, co není úplně nuda ale nedá se říct, že by mě to bavilo. Buď chybí napětí nebo síla příběhu, prostě cokoli, čeho bych se chytil a neproplul jen bez zájmu stovky mil kolem filmu. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 6 | humor 1 | akce 1 | napětí 2 | pustil bych si znovu 4 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Parádní Mistr. Ve špionských hrátkách možná kapku naivní, ve filmařském řemesle zcela precizní. Zpočátku jen humor i napětí nepostrádající lehký příběh se v jediném krutém okamžiku mění v nekompromisní drama s dilematem ne nesrovnatelným s hamletovským "Být či nebýt?" Síla oné chvíle pak trochu vyšumí v mírně laciné romanci, ale její stín nad hlavními hrdiny zůstane až do samotného závěru, v němž se teprve bude lámat chleba a možná i charaktery... Tajná čtyřka. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

classic 

všechny recenze uživatele

PETER LORRE je stredobodom pozornosti,zatieni ostatnú trojicu s prehľadom svojim a diváka čaká nejedno prekvapenie v tomto rannom britskom snímku,neskôr maximálne sústredeného ALFREDA HITCHCOCKA,kde poznať jeho skorú tvorbu je dôležité nielen pre hitchofilov,ale pre každého cinefila,ktorý by mal poznať práve tieto snímky... Režisér disponuje veľkou kvalitou,ktorá sa zapísala do dejín kinematografie,lebo koľko nakrútil snímkov,toľko radosti pre človeka! Obdivujem ho za to,kým je dnes,kým bol a kým stále je! HITCHCOCK FOREVER!!! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock rád kombinoval žánry, v tomto prípade skombinoval špionážny thriller s humorom a vcelku mu to vyšlo. Malá oddychovka z majstrovej ranej tvorby. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle je taková žánrová všehochuť, něco černého humoru, trochu romantiky, nějaké to dobrodružství a dojde i na drama s napětím, mně to sedlo.. John Gielgud se mi v roli tajného agenta líbil, působil na mě sympaticky a příjemně, Madeleine Carrollová si vystačí s tím, že je hezká a občas vtipná, rozhodně nic nekazí, no a Peter Lorre je svojský, občas mě upřímně odbourá, jindy mi nesedne.. Celkový dojem velmi dobrý, mám pro tyhle staré kousky holt slabost.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

V porovnání s jinými Hitchcockovými britskými filmy (sabotage, The Lady Vanishes, 39 Steps) je tenhle trochu slabší, ale i tak se jedná o velmi kvalitní špionskou podívanou se skvělými komediálními prvky a parádními dialogy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Za najlepsi film britskej ery Alfreda Hitchcocka dlhodobo povazujem 39 steps 1939 a The Lady Vanishes 1938. No ale tuna ide tiez o slusny spionazny film. Napatie je vygradovane a dobre posobi aj riesenie otazok moralky v tajnych sluzbach : 75 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tajný agent je nejzajímavější využitím dobové politicko-společenské atmosféry k zatraktivnění obchodně-kulturního výrobku. Morální dilema je násilné, maloměšťácké a svým způsobem i nepatřičné. Jde o představu rozporu a falešný humanismus, přímočarostí se vyhýbá propasti, dosti zjednodušuje a až přízemně útočí na city. Film režíroval Hitchcock a švýcarskému prostředí neschází potřebný náboj napětí životu nebezpečných špionážních hrátek. Lze zaznamenat pravzor Bondovského šarmu a neohroženosti. Cynický nadhled zápletky je standardní normou a práce tajné služby připomíná počínání zapálených amatérů. Hlavní postavou dobrodružného špionážního thrilleru je Richard Ashenden (sympatický John Gielgud), elitní britský agent s vlasteneckým posláním během první světové války. Zodpovědnost a zapálení se v tváří tvář smrti zachvěje strachem a morálním znechucením. Profesionalita, či morální idealismus, to je oč tu běží? Důležitou postavou je Generál (zajímavý Peter Lorre), pragmatičtější tajný agent. Dobývá každou kolemjdoucí sukni s jižanskou neodbytností, práce je pro něj hrou a zpestřením všedního dne. Hlavní ženskou postavou je Elsa Carrington (příjemná Madeleine Carroll), natěšená začínající agentka, jejíž naivita zažívá otřes z chladnokrevného překračování starozákonního desatera. Ženský půvab s nutnou romantickou linkou. Výraznou postavou je Robert Marvin (příjemný Robert Young), v intenzivním dobývání romantického ideálu. Rozpaky si vychutnává a baví se opodál. Z dalších rolí: zdatný a vstřícný anglický horolezec Caypor (Percy Marmont), jeho oddaná německá manželka (Florence Kahn), šéf britských agentů "R" (Charles Carson), Generálova švýcarská kořist Lilli (Lilli Palmer), či její snoubenec z továrny na čokoládu Karl (Howard Marion-Crawford). Tajný agent je průměrný špionážní thriller, má přednosti i slabiny. Méně podnětný Hitchcockův film, profesní rutina. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Špionážna a zvučne obsadená hitchcockovka so slabšou atmosférou, ktorá ma ale po väčšinu času nudila. Nielen kvôli svojej ukecanosti a nadľahčenosti, ale aj kvôli tomu, ako si tvorcovia predstavujú tajných agentov. Žiadna systematická a vytrvalá práca, ale iba náhoda a šťastie. Snáď iba Robert Young bol v roli agenta ako-tak presvedčivý. Prehrávajúci Peťo Lorre v komediálnej postave otravný, John Gielgud v tej hlavnej málo výrazný, aspoň že na peknú Carrollovú sa dalo pozerať. Gielguda som tak mladého ešte nevidel a skoro som ho nespoznal - keď je pravda to, že k filmu pristupoval nie príliš ochotne, nie je sa vlastne prečo diviť ani jeho nijak neoslňujúcemu výkonu. Sčasti navnadili scény vo vlaku a akčný záver. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slabsi ctyri za tento spionsky pribeh, ktery me nicim neupoutal ani neodradil. Chvilemi jsem byl opravdu zmaten, zda je to komedie, nebo drama...nicmene Madeleine Carroll zahrala (opet) agentku moc pekne. :-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Hitchcock se znovu pustil do špionážních vod, tentokrát vysílá dvojici agentů (muž a žena) a jednoho zabijáka do Švýcarska, aby zabili německého agenta. Místo špionážní hry to na mě ale působilo jako romantická komedie - on a ona a ještě neodbytný nápadník, zabiják je zároveň Don Juan amatér. Zabijáka jsem odhadl hned ze začátku. Atmosféra houstne jen při vraždě nepravého a skvělém finále ve vlaku uprostřed nepřátelských linií, jinak je celý film dost o ničem. Ale Peter Lorre jako mexický generál/zabiják/milovník je nezapomenutelný a vidět Johna Gielguda takhle mladého je taky mazec. Krimi/thriler roku 1936. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Skoda, ze sa "ironicka" komedialna polka filmu, zvrtla do dramy a romantickej sekvencii v druhej casti. A ak by Peter Lorre dostal viacej priestoru tak to mohla byt krasna ironicka komedia ala Ernts Lubitschov "To be or not to be". 6/10 ()

Reklama

Reklama