Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Iba 108 minút? Mala som pocit, že to pozerám tri hodiny. Ľutujem, ale vyššie to nejde. Hitch-neHitch. Zápletka, tempo, budovanie napätia, dialógy - to všetko fungovalo v roku 1943 a ochotne to uznám. Ale tu mám vyjadriť svoj súčasný názor - a holt, keď som sa narodila o pol storočia neskôr, než bol vhodný čas, tak je to holý fakt. Dnes a pre mňa to bola nuda, slabý odvar trileru s klasickým vtedajším prehrávaním mimiky a gest, ktorému navyše kraľujú tony jalových a príšerne umelých dialógov. Viac než vraha som sa bála jeho rodiny, že ma malomeštiackymi rečami ukecajú k smrti! 3* iba preto, že jedna z nich patrí dvom pardálom, ktorých koníčkom je vymýšľanie spôsobov, ako by sa navzájom zavraždili :-) Tento nápad bol vtipný a veľmi osviežujúci. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Aneb od naivní rodinné komedie k neméně naivnímu thrilleru. Vesele rozmanitá rodina - tatínek - mírně ušlápnutý bankéř s poťouchlým kamarádem ( starým panicem) bavící se vymýšlením jak by jeden mohl druhého nenápadně zabít (chicht), afektovaná maminka nade vše milující svého bratra (wtf ?!) , velmi chytrá a velmi otravná mladší dcera čtoucí 2 knihy týdně !, nejmladší syn ( chlapec bez většího významu, wau) a nejstarší dcera Charlie - naivní asi postpubescentka nade vše milující svého strýčka ( tady už to v některých místech hraničilo s otevřeným incestním chováním - wtf !!!) a strýček Charlie - naprosto normální vrah, který přichází, aby se vše ve zlé obrátilo. Ale neobrátí, Charlie se při odhalování ( tajemství !) Charlieho stihne zamilovat do policisty a on do ní ( ááách), nikdo jiný se nic nedozví a nakonec..se na ty spoilery už vyseru. Ani stín podezření mi jednoduše vůbec nesedl. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

První a hned nejlepší americký Hitchcockův film. Santa Rosa je průměrné americké městečko plné průměrných amerických rodin. Děj se točí kolem jedné z nich. Je obdivuhodné jak dlouho nás Hitchcock drží v blažené nevědomosti, jak důmyslně vydává věci vzbuzující pochybnosti za věci zcela všední a nehodné naší pozornosti. Když pomineme několik – o ničem nevypovídajících – napjatých okamžiků, teprve scéna v knihovně zhruba po hodině filmu vykládá podstatnou část karet na stůl. Pochopitelně celou dobu tušíme, kdo není nevinný, jenže nač si kazit zážitek. Doporučuji přistoupit na mistrova pravidla a nechat se pohltit precizně vystavěným dramatem, které je o to vypjatější, že se celé odehrává pouze mezi dvěmi osobami (stejných jmen). Ani stín podezření (v originálu logičtější Stín podezření) je v prvé řadě rodinným dramatem a až poté detektivkou a thrillerem. Na zmíněné „průměrné americké rodině“ lze vysledovat Hitchův zvrácený smysl pro humor. Nihilistická dcerka Anna má pro všechno ty správné argumenty. Otec Joe se svým kolegou rád rozebírá různé způsoby vražd. Úmyslně jsem nezmínil Charlie – sužovanou zpočátku depresemi a zoufale vyhlížející příjezd svého milovaného strýčka. Právě ona symbolizuje čistou a kapku naivní duši, která pod tíhou okolností radikálně změní svůj pohled na svět. Symbol mládí a nadšení, jenž po konfrontaci s krutostí ztratí veškeré ideály. Skrze ní je v závěru hmatatelný skepticismus celého snímku. 85% Zajímavé komentáře: Radko, Ruut ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Čím víc sleduji Hitchcockovy filmy, tím je mi stále jasnější jedna věc. Snad jen s výjimkou Normana Batese, jsou jeho zločinci cynické, egoistické osobnosti, více méně zbavené výčitek svědomí, páchající své zločiny tu z nudy, k vlastnímu prospěchu nebo prostě jen testující hranice své vlastní inteligence. A téměř vždy se jedná o chytré, charismatické osobnosti. Kámen úrazu je, že jen málokdy jim Hichcock přihraje důstojného kladného protivníka. I přes to, že mi byla rodina Charleyho sestry sympatická, jejich naivita byla chvílemi až do nebe volají. Stejně jako naivita Charlie, která teprve až v tváří v tvář pravé povaze svého strýčka prohlédne a ztrácí tak všechny své iluze. Nejvíc mě ale mrzí ten happy end, skončit to opačně, hned by měl film větší výpovědní sílu. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Na scénáři spolupracovala manželka Alfa, a spolu s novinářkou S.Bensonovou jej pak ¨doladily¨. Interiéry se točily ve studiu. Majitelé domu chtěli, aby jejich dům vypadal fajnově a když posléze Alfy zjistil, že dům vymalovali a spravili fasády, museli malíři celý dům opět restaurovat do původní zašlé podoby. Skvostné scénické vyřešení úhlů pro záběry kamerou si povšimne nejeden gurmán. ¨Když kamera přijíždí dovnitř, odjíždí nebo projíždí domem, aby natočila akci, okna se otvírají, zápraží jde stranou, střecha se odkloní.¨ ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Alfred Hitchcock příběh doplňuje slovy: "Říká se, že postavu matky ve filmu Ani stín podezření jsem vytvořil podle své vlastní matky. Mohu vám říci, že jsem to záměrně nedělal a ani bych si to nedovolil. Postavy mých filmů žijí vlastním životem a občas s nimi část života sdílím, a to dokonce snad i podstatnější část než s kýmkoliv jiným, včetně nejbližších členů rodiny.“ [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Jméno Charlie je ve filmu vysloveno zhruba 170krát. (Witta)
  • ,Nejdokonalejší městečko na západ od Mississippi" - tak se Alfred Hitchcock vyjádřil o Santa Rose v Kalifornii, kde film natáčel. Podle jeho slov bylo toto město ,,jako stvořeno pro vraždu u bublajícího potůčku". (Sinecod)

Reklama

Reklama