Reklama

Reklama

Řím: Impérium bez hranic

(seriál)
  • Česko Řím: Říše bez hranic (více)
Velká Británie, 2015, 4x60 min

Režie:

Chris Mitchell

Scénář:

Mary Beard

Hrají:

Mary Beard

Obsahy(1)

Mary Beard se vydává na vzrušující cestu, při níž cestuje ze Španělska do Íránu, z Egypta do Skotska a z Tunisu do Řecka, aby zodpověděla pár fascinujících otázek o dávném Římu. Prozkoumá jeho vznik, úspěchy, pády a dědictví pro dnešní svět – nejen technologie a stavby, silnice a zákony – ale také vliv na království, jež se po jeho pádu utvořila. Žádný seriál se nikdy předtím nepodíval tak komplexně a epicky na celou říši. Série se přesouvá od dávného k modernímu, od velkých bitev a velkých jmen římské historie k příběhům nevýznamných lidí, kteří vše udržovali v chodu a zanechali svůj otisk společně s Caesarovým, Hadriánovým nebo Konstantina Velikého. Série se také vypořádá s největší hádankou ze všech, na niž nemáme definitivní odpověď: proč se Řím stal tak rozlehlou říší? A proč zanikl? (Viasat)

(více)

Recenze (8)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé informace, dobře udělaný dokument....jen nechápu proč 80% stopáže musím koukat na detailní záběry neobyčejně odborné šedivé mužatky, jak křečovitě cení svoje žlutý zuby. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument o tomto bájném městě a vlastně i celé říši. Měl jsme to vždy spíše jako podklad k jídlu a podobně, ale postupně mne ten pořad začalo bavit a rád jsem se dodíval na všechny díly. 4z5 ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Zajímavý styl průvodkyně, která nijak nezastírá svůj věk. Velice hezký dokument, díky tomu, co obsahuje i co neobsahuje. Co v něm (ku prospěchu věci) není: vložené scény s herci, digitálně namalovaná města, banality. Co v něm je: výborný výběr krásně nasnímaných lokací, soustředění na podstatné otázky, mnoho svěží podání, množství poutavých detailů, jež ikustrují velký koncept. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Šarmantná Mary Beard (známa z podobného seriálu Meet the Romans) a jej interpretácia cesty Ríma k moci. Pohľad na známe fakty optikou duchaplnej feministky - profesorky zaoberajúcej sa starovekými dejinami, navyše obdarenej úctyhodným darom reči nenechá diváka usnúť v kresle. Tento seriál nie je postavený na dych berúcich 3D efektoch niekdajších architektonických skvostov ani na dramatizácii dôležitých udalostí. Pridanou hodnotou tohto seriálu je tu kombinácia šarmu, kultivovaného rečového prejavu a zaujímavých interpretácii známych historických faktov. Divák tak dostane v priebehu 4 častí komplexný pohľad na rozpínanie Ríma a jeho jedinečnosť. A to všetko bez nejakej americkej bombastickosti, v intencii tej najlepšej tradície britskej BBC. Hlavným nosným motívom tak ostáva vzťah Rimanov k cudzincom a ich schopnosť absorbovať cudzie kultúrne podnety. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Stará Mary ukazuje stopy po starověkých Římanech nejen v Římě, ale různě, třeba v Tureckém Efesu nebo třeba ve Španělsku, kde nechal výrazné stopy Hadrián. Tahle místa se dají dnes už běžně navštívit s cestovkou, ale nikde k tomu nedají takový výklad. A já dám 4 frčky, protože mě se to líbí a hotovo. 71% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Někde pode mnou to bylo napsáno mnohem hůř, já to tedy zopakuji slušněji - dokument je zajímavý a člověk se dozví mnoho netušeného, včetně rozlehlého putování napříč kontinenty. Nicméně sáhodlouhé vyprávění Mary Beard je spíše únavné a nezáživné a je škoda, že ho není méně. Při každé větě vypadá, jako by umírala a celkově je pohled na ni a její vyprávění spíše nezajímavé. ()

Reklama

Reklama