Reklama

Reklama

Tři billboardy kousek za Ebbingem

  • Velká Británie Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mildred Haynesové (Frances McDormand) zavraždili dceru. A protože se vyšetřování už několik měsíců bezvýsledně vleče, rozhodne se jednat. U vjezdu do města vylepí na tři billboardy velmi kontroverzní vzkazy adresované váženému šéfovi místní policie (Woody Harrelson). Tímto nezvyklým činem začíná bitva mezi Mildred a zástupci zákona. Když se do věci vloží ještě další policista (Sam Rockwell), nevyzrálý maminčin chlapeček se zálibou v násilí, souboj mezi místním policejním oddělením a osamělou, ukřivděnou a hlavně rozzuřenou bojovnicí se může rozjet na nejvyšší obrátky. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 145)

hlošík 

všechny recenze uživatele

Stejně jako dosud nejlepší McDonaghův snímek V Bruggách i ve Třech billboardech kousek za Ebbingem stojí v srdci často vtipného příběhu zcela vážná tragédie - znásilnění a vražda dcery hlavní postavy. Tato událost prochází celým filmem jako stín minulosti ovlivňující vztahy v celém městečku a nastoluje tak i dominantní téma snímku, tedy vztah k vlastní minulosti, zázemí a možnosti jejich překonávání. Bruggy evokují i úvodní záběry na opuštěné billboardy za zvuků melancholické hudby, která se line celým snímkem (byť není tak efektní jako právě v McDonaghově prvotině), ale Tři billboardy nestojí tolik na režii ani hudbě, které zde jsou spíše doprovodné, ale na přesně zkonstruovaném scénáři a především na skvěle uchopených postavách. Jejich osudy jsou právě onou tragédií silně poznamenány, jednotliví aktéři tak vstupují do konfliktu a zdá se, že je po prvotní expozici jasné, kam děj a naše sympatie (McDormand versus neschopná policie) budou směřovat. Po tomto počátečním rozdání karet se ale začíná vše problematizovat (šerifova nemoc, hlavní hrdinka jde za svým cílem až moc bezohledně) a jedinou skutečně průhlednou postavou se zdá být Rockwellův Dixon. Ten se díky svému jižanskému buranství, neskrývanému rasismu a závislostí na vlastní matce jeví jako až černobíle špatná a směšná figura. Avšak jestli v něčem toto McDonaghovo dílko oproti jeho předešlým filmům vyniká, pak je to podvracení diváckých očekávání právě díky nečekanému vývoji postav, které se ukáží být méně jednoznačné než na začátku. Navíc to nepůsobí ani nijak nepřirozeně či šroubovaně. Naopak je to nutnost, mají-li se postavy odříznout od tíživé minulosti a zároveň dostát svým cílům, které v ní koření. Vhodně to vystihují ony tři billboardy - z místa provokace a příčiny sporů ve městě se nakonec stává spíše místo piety a poklidná výstavní kulisa Ebbingu. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Sakra, ten závěrečnej dialog. McDonagh šlape na paty Tarantinovi, vlastně bych řekl, že ho v rámci aktuální tvorby i překračuje, protože filmy nabíjí těmi real life motivy a chvílemi... a nemusí se uchylovat ani k enormní porci násilí, i když toho se taky vždy dočkáme. Vlastně bych řekl, že mu stačí jen chytrý motiv, zápletka a skvěle napsané a vypointované dialogy a postavy a on z toho udělá instantní klasiku. Frances McDormand je perfektní, oscarová a hlavně Rockwellovi, kterého člověk sleduje už řadu let ve vedlejších štěcích, bych ty ovace přál, protože se jí minimálně vyrovnal. Na filmu je nejzajímavější tragický rozměr postav, nedočkáte se rozuzlení v pravém slova smyslu. Definitivně jedna z nejlepších věcí za rok 2017. ()

purekritik 

všechny recenze uživatele

Mega sem se těšil na dalšího McDonagha, bohužel sem trochu zklamanej. Pravda, latka byla nastavená hodně vysoko, ale film se k ni tentokrát maximálně jen priblizil. Děj nepůsobí tak konzistentně a propracovaně jako ty předchozí, poslední třetina stojí na místě a taky hudba zaostává. Z trojce filmů - V Bruggách, Sedm psychopatů a Tři billboardy je poslední zmíněný ten nejslabší. 70% ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Objektívne si tento film zaslúži štyri, ale tak brilantne napísané postavy a dialógy som v Hollywoodskom nezávisláku nevidel snáď od čias There Will Be Blood. Nikto tu nie je kladná, ani záporná postava - všetci smrdia človečinou, všetci majú na jazyku horkosladkú pachuť života a všetci občas vybuchnú, pretože im na malý moment z toho všetkého (a celkom opodstatnene) prepne. Brilantná prvá polovica filmu vzbudí v divákovi očakávania orgastického rozmeru, ktoré sa ale žiaľ nepodarí McDonaghovi naplniť - najmä pre prvoplánové finty, ktoré vybalí v druhej tretine (jednoznačná polarizácia postáv a ich zrazu objavené konflikty a motivácie). Ak by sa režisérovi podarilo udržať nastolené pravidlá hry a pridať fintu na záver, bol by to bezkonkurenčne film roku. Sošky mu ale prajem, najmä pre výkony McDormand a Rockwella, ktorí su evidentne v životnej forme. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Bravo. Toto je režisérsky a scenáristický majstrštyk! Zkombinovať, ač v jednej scéne humor, drámu, krimi nie je jednoduché, nakoľko celý film. Malo to gule, od začiatku po konečné titulky príbeh bavil a nestrácal na tempe, či gradácii. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Tři billboardy, které budu lemovat červený koberec na cestě k Oskarům...Drtivý scénář, fantastický casting...Sam Rockwell jasný vedlejší plešoun... ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba, hodně brzký kandidát na film roku. Výborný scénář a hlavně herecké výkony, potěšil mě Sam Rockwell, který si zahrál opět takového zvláštního podivína a to jemu přesně sedí. Za mě jasných 100%. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tady nás chtěl někdo hodně pobavit! :) A povedlo se, je to film jak víno. S reálným světem to má společnýho míň než Terminátor, ale představa je to pěkná, že bychom se za všech okolností projevovali přesně tak, jak se cítíme. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

McDonagh zraje jak víno. Kdysi jsme ho mohli přirovnávat k Tarantinovi, ale teď už je zcela sám sebou a oproti cinefilskému děcku z Knoxwillu obsah nepřizpůsobuje formě, ale právě naopak. 90% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak neskutečně nasranej film plnej zloby, že se tam vlastně dost špatně hledá něco pozitivního. Dokonce i ten humor, kterej se tam občas mihne, je černej jako absolutní tma. Celková zápletka je dost zajímavá, navíc maloměstský prostředí tomu všemu dává grády. Každej, kdo tam hraje, podává úctyhodnej výkon, nemůžu říct, že by byl někdo slabinou. Celej příběh se dost zajímavě mění, nastávají i určitý zvraty, který jsem nečekal a který to pěkně zamotávají. Tohle bylo drama s velkým D. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě žádný film nezaujal tak moc. Mám pocit, že se zde vše sešlo tak, jak mělo (zajímavé a neotřele zpracované téma - nebo spíš témata, výborné herecké výkony, hudba, kamera, tak akorát vtipu a tak akorát napětí, vzhledem k okolnostem naprosto přiměřeně sprostých slov:); přestože nebyl film z nejkratších, měl spád, ani na chvíli jsem se nenudila...). Snad jedině závěr mohl být méně "useknutý", skvělý zážitek mi ale ani toto vůbec nezkazilo. Pro mě jasných pět hvězdiček! ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

/++/This didn't put an end to shit, you fucking retard; this is just the fucking start. Why don't you put that on your Good Morning Missouri fucking wake up broadcast, bitch? (8/10) ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní filmy. Žánrově v podstatě nezařaditelný. Čekal jsem drama, ale ve filmu je tolik absurdních postav a situací, že jsem se nemohl často nesmát, i když se jedná v zásadě o velice smutný příběh. Trochu mi to připomínalo Tarantinův rukopis. McDormand a Rockwell jsou ve svých rolích opravdu šerední, ale zároveň úžasní. Myslím, že ve filmu je dost nelogičností až hloupostí, některé linky jsou zbytečně sladkobolné, ale je to bohatě vykompenzováno skvělými dialogy, úžasnou hudbou a krásnou prosluněnou přírodou, díky které jsem se po Wind River aspoň trochu ohřál. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Mně se tak hrozně líbilo, jak se tam, jak na houpačce střídaly ty sympatie diváků... že začátku to vypadalo na takový to jasný černobílý rozložení sil, a na konci už člověk pomalu nevěděl, komu fandit dřív, včetně toho šerifova poskoka...a ta jeho matka byla dokonale hitchcockovská! ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"Y'know what I was thinking about today? I was thinking 'bout those street gangs they had down in Los Angeles, those Crips and those Bloods? I was thinking about that buncha new laws they came up with, in the 1980's I think it was, to combat those street-gangs, those Crips and those Bloods. And, if I remember rightly, the gist of what those new laws were saying was if you join one of these gangs, and you're running with 'em, and down the block one night, unbeknownst to you, one of your fellow Crips, or your fellow Bloods, shoot up a place, or stab a guy, well then, even though you didn't know nothing about it, and even though you may've just been standing on a streetcorner minding your own business, what these new laws said was you're still culpable. You're still culpable, by the very act of joining those Crips, or those Bloods, in the first place. Which got me thinking, Father, that whole type of situation is kinda like your Church boys, ain't it? You've got your colors, you've got your clubhouse, you're, for want of a better word, a gang. And if you're upstairs smoking a pipe and reading a bible while one of your fellow gang members is downstairs fucking an altar boy then, Father, just like those Crips, and just like those Bloods, you're culpable. Cos you joined the gang, man. And I don't care if you never did shit or you never saw shit or you never heard shit. You joined the gang. You're culpable. And when a person is culpable to altar-boy-fucking, or any kinda boy-fucking, I know you guys didn't really narrow that down, then they kinda forfeit the right to come into my house and say anything about me, or my life, or my daughter, or my billboards. So, why don't you just finish your tea there, Father, and get the fuck outta my kitchen." ()

kenkaku odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle je snad první film o vraždě, kde se vražda vůbec nevyšetřuje. Dělá se všechno možné. Hlavně se mluví. Jedna drama scéna za druhou a všude se mluví (samozřejmě o čemkoliv jiném, než o vyšetřování té vraždy). Čím déle to běželo, tím větší nuda to byla. Naprosto nechápu to všeobecné místní nadšení. Kdyby ten děj alespoň někam směřoval. Ono se ale prakticky celý film nic neděje (a nevyřeší). Dvě hodiny života v prdeli. ()

HarryBlock 

všechny recenze uživatele

Vidno, že McDonagh je dramatik, pretože ťažisko jeho filmu je v skvelých charakteroch, ktoré nikto nedokáže napísať tak ako on. Miluje a nenávidí všetky svoje postavy rovnako a preto núti aj diváka neustále prehodnocovať svoje názory, ktoré si na začiatku každý vytvorí. Ambivalentnost dovedená do dokonalosti, vďaka čomu vás dojme, vzápätí rozosmeje až k slzáma a potom náhle vydesí. Trošku horšie je to s réžiou, často sa stane, že postavy odídu na chvíľu zo scény a potom náhle sa tam zjavia, akoby nikdy neodišli, ale to je len drobná chybička krásy. Pre mňa osobne film roka, ktorý prekonal všetky očakávané blockbustre. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Heuréka! Najúspešnejší film zlatých glóbusov nie je úplná kravina, ale je to kvalitný film, to sa často nevidí. Vážne témy ako rakovina alebo znásilnenie sú tu prekladané luxusnými ftípkami, takže ide vlastne o akúsi dramédiu. "Tatííí, maminka je opitá? Nie, maminka nie je opitá, maminka má len slabšiu migrénu. Chardonnay migrénu." ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Film sice nemá, co se případu týče, pořádný začátek a konec a trochu to vypadá jako prostřední epizoda, ale je to tak nabušený, že to vůbec nevadí. Celý mi to přišlo jako černá komedie a neskutečně jsem se bavil. Všichni do sebe jdou na tvrdo a nikdo nikoho moc nešetří. Hláška střídá hlášku, občas nějaký to násilý. Woody je perfektní stejně jako jeho postava, Frances se s tím taky nemaže. Dinklage a jeho knírek pobavili. Natož, že to má dvě hodiny, tak to uteklo hodně rychle. Klidně bych si dal i pokračování. Film mi neskutečně sedl a dlouho mě nic tak nepobavilo z filmové tvorby. 90% ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Po Sedmi psychopatech jde o navrat do docela velke temnoty. Pritom je to opravdu vtipny a zabavny film. S neskutecnou lehkosti se tu resi fakt narocna temata. McDonagh se proste zase vytahl. Napsal si skvely scenar, sehnal si skvele herce a vsem to zase (podruhe) natrel. ()

Související novinky

Nový film režiséra V Bruggách má obsazení

Nový film režiséra V Bruggách má obsazení

30.10.2021

Režisér a dramaturg Martin McDonagh za svou kariéru natočil doposud jen tři filmy, všechny ale sklidily obří úspěch, pobraly několik prestižních ocenění a samotný tvůrce si díky nim vytvořil pověst… (více)

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama