Reklama

Reklama

Zlá krev

(seriál)
  • USA Feud
Trailer
USA, (2017–2024), 12 h 33 min (Minutáž: 45–60 min)

Předloha:

Laurence Leamer (kniha)

Hrají:

Jessica Lange, Susan Sarandon, Judy Davis, Alfred Molina, Stanley Tucci, Sarah Paulson, Kathy Bates, Jackie Hoffman, Alison Wright, Catherine Zeta-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Seriál vypráví o legendárním soupeření mezi herečkami Joan Crawford (Jessica Lange) a Bette Davis (Susan Sarandon) v průběhu natáčení jejich jediného společného filmu Co se vlastně stalo s Baby Jane? Svoji rivalitu přenášely do svých rolí a nepřestávala ani za kamerou. Úspěšný režisér Ryan Murphy v seriálu zachytil, jak se herečky vyrovnávaly se stárnutím a sexismem v Hollywoodu tehdejší doby a jak pro ně bylo čím dál těžší vycházet mezi sebou, i když na jejich spolupráci závisel úspěch v závěru jejich kariér. (Streeper)

(více)

Recenze (40)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Joan Crawford a Bette Davis bývaly bohyněmi stříbrného plátna, a dnes jsou jimi taktéž. Nikoli stále, ale znovu. Město snů totiž není vlídným místem pro ženy s povislými prsy a hlubokými vráskami ve tváři. Takové ženy můžou před kamerou vydělat těžké peníze jedině tehdy, pokud to pořádně vře za kamerou. A jestli to nevře samo od sebe, to by v tom byl čert, aby páni producenti něco nevymysleli. Bette and Joan je esencí Ryana Murphyho. Ať už se jedná o jeho okouzlení klasickým Hollywoodem, stárnoucími herečkami (Joan a Bette i fantastické Jessica a Susan) nebo o jeho cit pro lidské drama, utrpení a bolest, Feud přináší přesně to, co se dá od Murphyho očekávat. Po vzoru ACS je seriál přehledně uspořádaný a precizně vystavěný (pravděpodobně díky faktu, že se rovněž jedná o sled skutečných událostí), a i když to dělá se stylem sobě vlastním a občasnou typickou afektovaností plnou až skandálně komických chvil, jedná se o citlivě natočenou tragédii a především poctu dvěma velkým ženám, které si nepochybně zasloužily mnohem lepší zacházení, než jakého se jim dostalo za jejich života. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování jedné z legendárních rivalit starého Hollywoodu - sada zákulisních dohadů, manipulací, pletich, reálií filmového průmyslu a přesně onen třpytivý pánský klub, kde to asi nebyl med pro žádnou velkou ženskou star. Je to skvěle napsaný, fajn i retrospektiva, vystoupí celá řada osobností (Aldrich, Jack Warner, Sinatra, William Castle, Dean Martin, Olivia de Havilland) a samozřejmě, nade všechno (OK, spolu s Tuccim a Molinou) září výkon dvojice v hlavních rolích stárnoucích, bojujících legend. Přes hláškování se na place Baby Jane, velký oscarový večer (top moment), až úplné deziluze a řekl bych full Sunset Blvd mód. Chytlo za srdce a jednoznačně doporučuji - fandům časů "pro pamětníky" bezpodmínečně :) ♪♫ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to pop, ale od týmu American Horror Story jsem nečekal nic jiného. Jsem každopádně rád, že to je pop svou kvalitou připomínající první řady AHS, ne ty další, které jsem nakonec začal ignorovat. Navíc jako dělané pro mě, protože Baby Jane mám dost rád a Bette Davis je jedna z mých nejoblíbenějších hereček. Mimochodem ačkoliv mám rád Jessicu Lange i Susan Sarandon, svým předobrazům dámy nestačí a především u přehrávání scén z Baby jasné je vidět, o kolik víc charismatu měli herci, když se ještě hrálo... expresivněji. Každopádně ale fajn seriál, fajn stylizovaný pohled pod pokličku a především zábavné drama. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Když to skončilo, měla jsem chuť jít na počest těch dvou dam stáhnout flašku vodky a vykouřit krabičku cigaret. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

S Ryanem Murphym si asi nebudem láskyplně tahat šulínky.... prostě další dobová omalovánka definující zašlej pojem 'neurazí, nenadchne'. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Mnoho již bylo řečeno o hereckém umu jak Susan Sarandon (kterou jsem předtím nijak moc herecký nevnímal), tak Jessicy Lange (kterou zbožňuji a díky této roli ještě mnohem více). Nicméně kdo neviděl tenhle skvost, zřejmě přišel o jedny z nejlépe zahraných rolí, co se kdy v televizi objevily. Obě mistrovské dámy srovnatelně špendlí divákovy oči k obrazovce tak neskutečným způsobem, že jsem měl pocit, jakoby celá řada trvala tak 2 hodiny. Závěr pak neskutečnej emoční nátěr ve všech směrech. "What's your name, sweetheart?" -Sylvia. -Fuck off, Sylvia." ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná studie dvou nenávistí, zápasu se stárnutím a přicházejícím osaměním, umění a rivalitě. Zajímavý je také vhled do filmového zákulisí, do kuchyní režisérů a producentů, jež ve skutečnosti nejsou ty nebeské bytosti, jak se o nich mnohdy myslí. Obě hlavní herečky jsou naprosto dokonalé. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvá séria je pre mňa seriálovým prekvapením. Lange sa priam predbieha so Sarandon v hereckých výkonoch, dokonca by som povedal, že hrajú snáď aj lepšie než herečky, ktoré predstavujú. Hoci taká Bette Davisová má 10 nominácii na Oscara, v čom ju zo žien v histórii predbieha len Meryl Streep a Katharine Hepburn. Príbeh je naozaj pútavý a to nepriateľstvo dvoch hlavných protagonistiek odhalí rôzne zákutia Hollywoodu. Teším sa na druhú sériu, aj keď sa objavili špekulácie, že žiadna nebude. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Herecké legendy v seriálu o hereckých legendách. 8 dílů je zbytečně moc a druhou polovinu bych zkrátil na jeden dil a spíše se soustředil na úvodní natáčení a rivalitu. I přes vlažné tempo a utahanou druhou půlku, kvalitní a herecky bezchybné. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Odsýpá to svižně, obě představitelky hrají jak z partesu a kromě příběhu jedné herecké nenávisti zde máme i obrázek starého Hollywoodu. V době, kdy už přicházel o svůj hvězdný pel a zároveň, v osobnější rovině, kdy o slávu přicházely i dvě dříve nebesky nedostižné divy. Proměna filmového průmyslu z Továrny na sny na Dílnu všedního dne se tak prolíná s osudy jejích dříve nejzářivějších představitelek. Je to krutý obrázek, protože ani ve starém Hollywoodu, ani v jeho nastupující realističtější reinkarnaci, není pro dvě dámy stříbrného plátna místo. _____  Jessica i Susan si své role zahrály s velkou chutí, je vidět, že je složité postavy, které ztvárnily, bavily a měly radost, že můžou předvést své herectví. K samotnému seriálu: je velmi poctivě natočený, výprava je přenádherná a vcelku starosvětsky (což není na škodu) podává jednu bulvární historku z natáčení. Ve skutečnosti ani není důležité, jestli se Joan a Bette skutečně nesnášely nebo jestli je do toho natlačili producenti, aby zvýšili divácký zájem o filmy obou dam. Ve výsledku by to dopadlo stejně: zlomenými pouty, obětmi bez konce, samotou a pádem. SHRNUTÍ: Zoufalý boj o nejlepší místo na slunci, kde je ti jedinou odměnou, zvlášt pokud jsi žena, že shoříš za škodolibého přihlížení těch, kteří ti dosud tleskali. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Málokterým hereckým legendám se po smrti dostalo takové pocty, jako se tímto seriálem dostalo Joan a Bette. A za mě myslím zcela zaslouženě. ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších seriálů podle skutečných událostí a herecký koncert vzdávající hold staré éře Hollywoodu. Už dlouho jsem při sledování nějakého seriálu neviděl, že by se herečky doslova vžily do postav, které hrají. Avšak zde J. Lange a S. Sarandon předvedly naprosto FENOMENÁLNÍ kus práce, podpořený naprosto skvělým scénářem, kostýmy, i výpravou. Každou epizodu jsem si neuvěřitelně užíval vše, co se na obrazovce odehrávalo. Musím zde zmínit naprosto dokonalý český dabing v podání Elišky Balzarové a Taťjany Medvecké. Dalším pozitivem na tomto seriálu shledávám nenásilné zahrnutí témat jako jsou sexismus, ageismus nenásilnou formou. Herecké obsazení je kromě ústřední dvojice doplněno o Alfreda Molinu nebo dvojici dam, které září v Murphyho nejúspěšnějším projektu AHS - řeč je samozřejmě o Kathy Bates a Sarah Paulson. Podobně jako filmový Babylon nebo seriál Nabídka, i zde je mi téma historie Hollywoodu a tvorba jednotlivých filmů/seriálů z té doby velice blízké. Až se budete nudit a hledat skvělé zpracovaný a provedený dobový seriál o 2 skvělých herečkách, které si šly po krku, jednoznačně Vám doporučím Feud - Zlou Krev. Tento seriál je skrytý klenot, který jsem naštěstí našel. Jak píší kolegové v komentářové sekci - povinnost pro každého milovníka kinematografie, Hollywoodu, Jessicy Lange a Susan Sarandon. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úžasné! S nadhledem i pochopením odvyprávěný příběh dvou skvělých hereček, které prožily období velkých úspěchů i drtivých pádů. Jsem ale přesvědčená, že by stejně znovu volily stejně. Jessica Lange a Susan Sarandon ve svých rolích dokonalé. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z nějakého důvodu to na mě udělalo skvělý dojem. Možná to bylo kvůli skvělým a autentickým výkonům herců. Zahrát role a navíc zahrát teatrálnější hraní ve stylu padesátých a šedesátých let je neuvěřitelné umění. Možná je to dokonalým intrem, které hudbou neuvěřitelně připomíná Hitchcockovy klasiky a je i skvěle animačně a barvitě podkreslena. Může to být i tím, že seriál je zasazen do pro mě skvělého prostředí a vypadá naprosto skvěle. Nenudí mě. Na rozdíl od jiných. Drží si drive a každý díl něco nabídne. To kouzlo Hollywoodu a sporu dvou hereček mě prostě vzal. Foxové nyní sázejí na seriály kde každá série se specializuje na problém v tématu seriálu a funguje to a zní to skvěle. Viz American Crime Story. A ono to zde funguje skvěle. "My mother always said don´t say anything bad about the dead. Only say good. Joan Crawford is dead. Good." ()

Reklama

Reklama