Reklama

Reklama

David Attenborough a obří vejce

(TV film)
  • Velká Británie Attenborough and the Giant Egg
Velká Británie, 2011, 53 min

Obsahy(1)

V roce 1960 dostal David Attenborough na Madagaskaru úlomky obřího vejce. Nyní se na ostrov vrátil, aby prozkoumal život obrovského nelétavého ptáka, který tu kdysi žil a jemuž vejce patřilo... Jednoho horkého dne roku 1960 během natáčení dostal mladý David Attenborough skořápku obrovského vejce nalezeného na břehu řeky. Patřilo největšímu ptákovi všech dob, půltunovému vyhynulému slonímu ptáku Aepyornisovi. Od té doby se Madagaskar dramaticky a významně změnil. Už bylo zničeno 80 % z původních pralesů, lidská populace čtyřnásobně vzrostla a více než 50 z místních unikátních zvířecích druhů nyní živoří na pokraji vyhynutí. Je možné, že by Attenboroughovo vzácné vejce bylo klíčem k otázce vyhynutí dávného praptáka? A je možné, že by se osud sloního ptáka mohl stát lekcí, díky které se nám podaří zachránit zbývající zvířecí druhy na Madagaskaru? David po padesáti letech podniká vyloženě osobní výpravu a vrací se na ostrov u pobřeží Afriky, aby to zjistil. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další Attenboroughův parádní dokument, tentokrát o přírodě a zvěři Madagaskaru, ale hlavně o obřím vejci, které na něm získal ještě když byl hodně mladý a točil černobíle. Ten jeho zápal je vždycky úžasný, ale právě tady jsem měl největší radost z toho ho sledovat, protože to víc než kdy předtím naprosto dokonale přenesl i na mě. Takhle se dělají dokumenty, obzvlášť když je jejich mise naplněna, 100%. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Ekologicky a retrospektivně pojatý dokument o Madagaskaru. Obří pták, příroda a lidé. Kam vleze humanoid, tam jdou ostatní z kola ven. 72%. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

O Madagaskaru jsem viděl více dokumentů a domnívám se, že je kvůli megapopulačnímu růstu přírodně odepsaný. Nechápu proč tam ještě jezdí turisté. Poslední lemuři jsou už jen v rezervaci o velikosti fotbalového hřiště. Na odlehlých místech řádí gangy, které farmářům kradou dobytek. V tomto dokumentu se snaží dobrovolníci během 20 let vytvořit lesní koridory na propojení zbytků lesů. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama