Reklama

Reklama

Nadvláda

  • Austrálie Dominion
Austrálie, 2018, 120 min

Režie:

Chris Delforce

Scénář:

Chris Delforce

Hrají:

Joaquin Phoenix (vypravěč), Rooney Mara (vypravěč), Sadie Sink (vypravěč), Chris Delforce (vypravěč), Sia (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dominion (Nadvláda) je samostatným pokračovaním dokumentárneho filmu Lucent. Kým ten zobrazoval prevažne veľkochovy prasiat, Dominion sa zameriava na oveľa širšie spektrum a približuje šesť hlavných oblastí, pri ktorých sú zvieratá využívané a zneužívané – obchod s domácimi a divoko žijúcimi zvieratami, vedecký výskum, zábavný a kožušinový priemysel a priemysel živočíšnej výroby – a rozoberá otázku morálnosti a odôvodnenosti našej nadvlády nad zvieracou ríšou. (whack)

(více)

Recenze (34)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nejdůležitější film dnešní doby. Gándhí kdysi pronesl, že "....velikost národa se pozná podle toho, jak se chová ke zvířatům." Tahle slova tesat do kamene, vzhledem ke skutečnosti a jasným faktům, o kterých nechceme slyšet (aby si každý z nás snad nepošpinil svůj růžovoučký mikrokosmos) je ale jasné, že naše "superior human race" nemá být vůbec na co pyšná, nechť si každý udělá obrázek sám. Nejhorší je, že je na světě pořád obrovská síla blbců, kteří podobné filmové počiny neváhají označovat za "zelenou propagandu". Je to fakt velmi, velmi smutné. Pro případné zájemce, film je ke stažení na uloz.to. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle už nikdy nechci vidět znova! Zřejmě nejbrutálnější dokument, který jsem kdy viděl. A i když jsem plno věcí věděl a znal, tudíž si myslím, že se s respektem ke zvířatům chovám celý život, tak tento dokument mě některými záběry doslova sejmul. Sejmul tak, že i já, který normálně vydrží koukat na kdeco, jsem musel odvracet zrak. Autor je zřejmě totální šílenec, protože dát dohromady tolik tajných záběrů a zveřejnit je v jednom uceleném filmu, chce buď hodně nervů nebo hodně prášků. Film je situován převážně do Austrálie, odkud autor pochází. Postupem času zachází do celého světa, protože „tradice“ zabíjení zvířat pro blaho lidí, jsou všude, včetně bohužel i nás a vánočních trhů plných kaprů. O těch teda autor zrovna nemluvil, takže uf, byli jsme ušetřeni. Nicméně neberu si iluze a je mi jasné, že podobné budovy jako jsou množírny nebo nelegální jatka, jsou i u nás. Občas toho bývá plná televize. Na druhou stranu autor místy zacházel až za hranici extrému. Třeba u témat zoologických zahrad bych s ním i polemizoval. Pořád ale jako nástroj pro sebeuvědomění toho, co nám dává maso, je tento dokument více než vhodný. Nemusíte se nutně stát vegetariánem, stačí, když každé maso na talíři budete vnímat s absolutní pokorou. Dříve to tak bylo, tak proč bychom to v dnešním konzumním světě zrovna my měli vnímat jako samozřejmost? Díky Limo za tip! ()

whack 

všechny recenze uživatele

V prípade, že by vám niekto tvrdil, že tie zábery v Earthlings sú už predsa staré a že už sa také niečo nemôže diať, odporučte mu Dominion. Neexistuje iný dokument (z tých novších), ktorý by problematiku využívania zvierat priblížil komplexnejšie (možno... alternatíva: Land of Hope and Glory). Približuje všetky základné priemyselné odvetvia, pri ktorých zvieratá trpia. A nemusia. Všetci môžeme pomôcť to minimalizovať tým, že tieto krvavé produkty nebudeme kupovať. Prípadne sa zapojiť do kampaní neziskoviek a občianskych združení (na Slovensku napr. Slovenská vegánska spoločnosť, Humánny pokrok, Združenie za práva zvierat, Zvierací ombudsman, 269 Life Bratislava, Anonymous for the Voiceless). Celý dokument si môžeš pozrieť aj s českými titulkami TU (legal od autorov). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, teda mylne som sa domnieval, že som divák, respektíve jedinec, ktorý znesie viac než dosť. Ako milovník horor žánru všetkého druhu, som "arogantne" zvolil dokument "Nadvláda" s tým, že ma len ťažko niečo prekvapí. Strašne, doslova kruto som sa mýlil, pričom jediné čo môžem skonštatovať je fakt, že pokiaľ ste človek z radu "citlivý", na tento snímok sa budete pozerať s extrémnym sebazaprením, respektíve je viac než isté, že vydržíte maximálne tak 5 minút. Akékoľvek hodnotenie je spochybniteľné, no zároveň akceptovateľné. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Příliš nechutné. Já sice chápu, že pro někoho jsou takové záběry potřeba, ale myslím, že inteligentnímu člověku to dojde, i když je to ztvárněno trochu jemněji. A pochybuju, že nějaký ignorant bude zrovna na tohle koukat. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Film, ktorý nikomu na sledovanie neodporučím. Film, ktorý ukazuje, čo urobila s chovom, usmrcovaním a spracovaním domácich zvierat jeho premena na priemyslové odvetvie. Film, ktorý by najradšej množstvo zainteresovaných zakázalo, lebo môžu mať nižšie zisky. I keď si spomínam na škandál so zabíjaním tuleních mláďat palicami. A "lovci" neudierali príliš silno, aby sa neunavili. Tie skrvavené, za živa z kože zodraté tvory potom skackali po ľade než zomreli. Paničky oceňujúce jemnú kožušinu z tuleních mláďat predstierali zamdlenie a verejne vyjadrovali predsavzatia, hoci nebol Nový rok. Samozrejme po krátkom čase sa všetko vrátilo do starých koľají. Preto je dôležité presvedčiť paničky, že to červené úhľadne zabalené krásne mäsko už takto vzniklo a nepotrebujú vedieť nejaké trápne podrobnosti. Hlavne nech je lacné, a to za každú cenu. Je to užitočný film a s nejedným divákom poriadne otrasie. Ale na nejaké výraznejšie zmeny si musíme počkať. Aj tak to budú zmeny iba v tom, aby prístroje na zabíjanie neboli také poruchové, aby na bitúnkoch nepracovali sadistickí a zakomplexovaní psychopati a aby si štát plnil svoju základnú povinnosť prísne dozerať na zákonné postupy pri zaobchádzaní so zvieratami, ktoré sú napriek všetkému pokladané za vec. Lebo, ak sa tomu nechá voľný priebeh rozšíri sa tento spôsob zaobchádzania so živými tvormi aj na ľudí (ako sa to už neraz stalo) a potom si budeme klásť otázku, ako to bolo možno, ako sme to mohli pripustiť. A dobré je v tomto prípade aj to, že nehodnotím dokumenty hviezdičkami. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Voľné pokračovanie Earthlings, hrozné pozeranie pre každého človeka okrem psychopatov, pre ochrancov zvierat nočná mora, mne z toho prišlo zle. Zvieratám by sa nemalo ubližovať a správanie sa takýchto ľudí by sa malo viac sledovať a trestať. Vlastne ani nerozumiem, kto v takom odvetví môže vôbec pracovať. Ale nebudem pokrytec a steak si aj tak dám. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V zásadě to mapuje chov a porážku hospodářských zvířat v Austrálii. Pokud jste citliví k utrpení zvířat, není to asi dobrá volba pro sobotní večer se sklenkou vína. Já to mám tak, že bych taky radši viděl zvíře prožít tak nějak normálnější život někde na dvorku nebo na pastvě a pak rychlou a humánní smrt. Jenom pak to maso stojí čtyřikrát tolik, i víc... Každopádně velkochovy jsou odporná, odlidštěná místa, a i s těmi zaměstnanci to po nějaké době udělá svoje, takže jim to asi už ani nepřijde, že házet sotva narozeným prasátkem není normální. Vidět ta zvířata, jak se tam brodí a umírají ve vlastních výkalech je taky docela mazec, podobně jako stroje na třídění kuřat. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Zvířecí OSVĚTIM,jinak se to ani nazvat nedá.Prasata,slepice,brojleři,krocani,kachny,norci,ovce, králíci,kozy, ryby,lišky,skot,psi,koně a další zvířata která jsou člověkem odsouzena k bídnému životu s tragickým koncem.Slepice mají prostor v kleci velký jako papír A4 nebo šest krocanů na metr čtvereční jen ukazuje jak špatné podmínky panují na australských velkofarmách kde se z pracovníků stávají dozorci pro které je násilí na zvířatech pouhá rutina.Každý takový "Dominátor", co pro svou zábavu nebo pro pobavení ostatních zachází neurvale se zvířaty by měl být zavřen do ohrady s grizzlym kde by mohl předvést co dokáže proti adekvátnímu soupeři bez pušky a elektrického omračovadla.Tohle není dokument pro slabé povahy.Vždycky jsem měl averzi vůči lovcům kteří si zaplatí výlet do Afriky,aby si mohli jen tak zastřelit a odvést třeba lva,ale proti farmářům z Austrálie to jsou jenom břídilové.Musel jsem dát 5 hvězd za autentické záběry které tento moderní svět s každou minutou posílají zpátky do pravěku ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Člověk pán tvorstva anebo tyran. Po tomhle dokumentu nepřestanu jíst maso, pocházím z vesnice a vím, že je možné se zvířaty zacházet jinak, sama dokážu zabít husu, kachnu nebo postarat se o koně, taky vím, že husám se musí škubat peří jinak jim vypadává samo, ale chce to ve správný čas a nesmí to být do krve, tím by bylo i peří znehodnocené, je potřeba taky o tom něco vědět a dělat věci v určitém řádu, způsoby, které jsou ve filmu ukázané jsou opravdu nehumánní a úděsné. Nesouhlasím s takovými způsoby, ale na druhou stranu už jsem viděla i horší, možná si myslíte, že to není možné, ale je. člověk dokáže být zrůda a nejen chováním se ke zvířatům, ale hlavně k lidem. Na jedné straně vidíme zmalované obstarožní zrůdičky v norkovém kožichu jak krmí své mazlíčky šunčičkou, vodí je ke kadeřníkovi, platí neskutečné sumy peněz za zvíře, které chová v panelákové kleci a vlastní děti pošle na potrat, zabije človéka, ale je neskutečné humánní se svou čubičkou ve svetřiku podle poslední mody. Zvířata jsou chráněná, kdyby někdo vybral vejce chráněného ptáka, tak půjde do vězení, ale na potrat jít může, zabít lidské mládě, to se smí. Dokud lidi nenajdou rozum a dobrou vůli a budou se chovat zlovolně k sobě i k ostatním tvorům, do té doby budeme vidět zvrhlosti, tak to je... ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Je těžké tento dokument hodnotit bez naprostých emocí. Už jenom kvůli tomu, že každodenně konzumujeme něco, co bylo brutálně zabito, bylo chováno v naprosto zničujících podmínkách a bylo mu vysmáno do očí, protože to je jenom bezmocné a nemyslící zvíře. Je otázkou, kdy tomu učiníme přítrž? Nepamatuji se, kdy jsem viděl film, který by mne zanechal takto bezmocného, takto znechuceného, takto naštvaného. Emocí je zde spousty. A ne přímo pozitivních. Nebudu pokrytec, sám jím maso a mám dojem, že se ho nikdy nevzdám. To ale neznamená, že musím podporovat takováto zvěrstva. Jak sám dokument předesílá, za což jsem velmi rád, jsme zvyklý jíst zvířata, je to v pořádku. Ale musí to jít dělat i normální a humánní formou. Jako vždy jsem znechucen lidskou rasou nad tím, že něco takového podporujeme a ještě to bereme jako každodenní chléb. Je normální si kopnout do bezmocného. Je v pořádku se smát umírajícímu. Je v pořádku být člověk. Je mi jasné, že jsem zaplněn negativními emocemi, ale něco, co s tím musíme udělat jsme my sami. I přesto, že jsem si jist tím, že zvířata se mezi sebou samými nechovají nějak humánně, je otázkou jestli nás to opravňuje se chovat ještě hůře. Už nikdy toto nebudu moct vidět. Nikdy bych nikomu nepřál toto vidět. Ale přitom, to musíme vidět všichni. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Sila bohova!!!.."A ten,kto machne rukou, neskor zisti,ze ta bolest je ozajstna..a termin > humanna smrt < je absurdna aj v uvodzovkach "- Ja ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

V podstatě se na to nedá dívat, přesto tomu dávám plnej kotlík. Kvality tohoto filmu jsou někde jinde. Je to o závažnosti sdělení. Jinak jsem se opakovaně uchýlil k rychloposuvu. Jednak mě to zmáhalo svou krutostí, navíc utrpení slepic, brojlerů, krocanů jsou si vzájemně dost podobný a nemusím to vidět třikrát. Vždycky, když sleduju podobný záběry, si říkám, jaká to bude hrůza, až nám to ta zvířata dostanou šanci vrátit. Zasloužíme si to. Já možná o něco míň, protože od zítřka to zkusím bez masa. Jiná forma pomoci mě nenapadá. A pomocí jsem těm živým tvorům povinován. K tomuhle nejde zůstat netečný, protože jinak jsem té příšerné mašinerie součástí. Dva roky od premiéry filmu je tenhle můj komentář místní číslo 22. Premiér Jaromíra Soukupa jich měl za den 600. Před problémem týrání hospodářských zvířat zavíráme oči. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

MNo, sesmolení těch nejhorších záběrů, které podle mě ani neodpovídají plošně realitě a následná skoro minimální dokumentaristická a filmová přidaná hodnota (řazení dokumentu podle zvířat se stejným postupem). Nevím no. Ale samozřejmě tíživost a snahu to dokoukat a další masová advykačka tam je. Za to těmto dokumentům díky a všechny je doporučit naším masovým hlupákům/pokrytcům. ()

chelsea17 

všechny recenze uživatele

Není nic co by v tomto dokumentu mělo chybět. Vše co je potřeba vědět je zobrazeno a následně v závěru i vysvětleno v širším odvětví. Zavést povinně do škol, nic víc, nic míň. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Já nevím no, já když to řeknu tak nějak blbě, tak mě to příliš nezasáhlo. Jo, zní to divně vzhledem k tématu, ale je to tak. Sice je tu plno hnusných záběrů, kde se se zvířaty nakládá jak s neživými předměty (kope se do nich, řve se na ně, vytváří se jim absolutně nepřirozené a neoptimální prostředí pro život...), ale bohužel to působí velmi, velmi monotónně. Divák tak sleduje v průběhu dokumentu hned několik odvětví živočišného průmyslu (od vepře přes drůbež až po skot atd.). Ovšem největší problém nastává už přesně v tomto úvodu - všechna odvětví jsou se si se svými negativy až příliš podobná (což dá rozum). Takže skončí první povídání o jednom odvětví a hned následuje druhé, sice s jiným komentátorem, avšak s víceméně stejným obsahem. A takhle to jde celou dobu. Celé dvě hodiny ten stejný obsah, ta stejná zpráva, ta stejná informace. Pro mě to tedy pak byla spíš otázka toho, kdy Nadvládu vypnu, protože ta repetetivnost už začínala být čím dál tím víc otupující a já si jen říkal, co jiného budu dělat, když to předčasně vypnu a ušetřím svůj čas. Takže asi tak. Vyhodnocení: Poslání dokumentu chápu a schvaluji, je přínosné, bohužel si však nemyslím, že to je nápad vhodný vzhledem k své repetetivnosti na dvě hodiny ()

Reklama

Reklama