Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví příběh Catherine Weldonové, ovdovělé malířky z New Yorku, která se v osmdesátých letech devatenáctého století sama vydá do Severní Dakoty namalovat portrét náčelníka Sedícího býka (Michael Greyeyes). Po příjezdu do Stojící skály se setká s otevřeným nepřátelstvím důstojníka americké armády (Sam Rockwell), který rozmístil vojáky kolem lakotské rezervace, aby podkopal nárok Indiánů na půdu. Zatímco se Catherine se Sedícím býkem sblíží, jejich přátelství – i jeho život – jsou ohroženy vládními silami. Malířka musí povstat a bojovat za to, co je pro ni nejdůležitější. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (50)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak vážne neviem kto čo na tomto filme má, mňa osobne to skoro unudilo k smrti. Rozťahaný a nezáživný príbeh, bez života a plný patetických dialógov, ktoré mi nie raz nadvihli obočie. Jediné čo sa ako tak dalo bola herecká stránka, ale aj toho mi bolo ľúto - takí skvelí herci a zahrabú sa v takejto nanič plochej nude. Podpriemer. 40/100 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sedí v jedné americké putyce Američan a Němec. Američan se ptá Němce: „Co to tam v té Evropě máte za problém. Prý se vám tam valí hordy lidí z Afriky?“...Němec na to: „No, Evropa to trochu podcenila a teď máme problém.“ V tu chvíli vstane vedle od stolu opilý Indián a praví: „My jsme to před lety také trochu podcenili...“ ----- Tohle byl hodně zajímavý film. Takový moderní poetický western. O Weldonové jsem zde slyšel poprvé na rozdíl od náčelníka Sedícího býka. Toto jméno mi není neznámé, stejně tak jméno 7. kavalérie (u nás v kraji buchet a piva zvěčnělé skupinou Greenhorns), Little Big Horn a místo zvané Wounded Knee... Spoléhal jsem se tedy na interpretaci Susanny White a scénář Stevena Knighta. Začátek mně dostal už jen ta cesta dálkovým expresem z východu USA kamsi do prérií kde když odjel vlak zůstaly jen koleje a dřevené prkenné nástupiště v nekonečném prostoru... Sice mne udivilo, že stanice nebyla ve městě, ale proč ne. Ony vůbec ty záběry na divokou přírodu a nádherné scenérie opravdu stály za to. Ano, přátelství náčelníka a Catherine se zde na rozdíl od Johna Dunbara bere šmahem, stejně tak její rychlost se kterou se naučila lakotsky. Ale ani to mně nevadilo. Dost mně však vadila ta její emancipovanost, dnes by se dokonce dala nazvat aktiviskou... V roce 1890? Na stále ještě ,,divokém západě'' ? Nevím. Nepochopil jsem a do teď nechápu proč po Little Big Hornu Sedícího Býka nezastřelili a nechali ho být. Muselo jim být jasné, že zůstane hrozbou a jakousi ikonou odporu... Mimochodem jsem kdesi četl, že je snaha prozkoumat kosterní pozůstatky padlých z jednotky plukovníka Custera. Je hypotéza, že obklíčení vojáci po ztrátách a v bezvýchodné situaci si s vidinou skalpování a dalších indiánských libůstek užívaných vůči nepřátelům někteří sami vpálili kule do hlav... Výzkum ale zatím naráží na nesouhlas orgánů kvůli narušení piety a snad i možná z dalších důvodů, kdyby se ukázalo, že ne vše bylo tak jak se tvrdí... Ono je to ale stejně jedno. Rozkaz zněl jasně. Původní domorodé obyvatelstvo zdecimovat a po mnohých protestech nechat doživořit v rezervacích což se vlastně podařilo... Sám Sedící býk to předvídal.... Toto jsou jeho slova : ,, „I will remain what I am until I die, a hunter, and when there are no buffalo or other game I will send my children to hunt and live on prairie, for where an Indian is shut up in one place his body becomes weak.“----- Mně se film velmi líbil a k maximu stačilo velmi málo. Jessica opět předvedla, že dokáže být astronautkou, zachránkyní v ZOO i okouzlenou malířkou... Dávám tedy za 4 kresby na vydělanou jelenici. * * * * ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Džesika je gátžitka z Ňú Járku, která nemá do čeho píchnout, tak nasedá do vlaku a vydává se do prérií centrálních Spojených států amerických, aby obšťastnila náčelníka pokuřujícího dýmku míru. Samozřejmě za tučný poplatek a možnost namalovat tohoto velikána v originálním mundúru dráždícím bílá místodržící gádža. 62 % Celosvětový příjem k 4. 10. 2019: $57,528, což je 0,01 násobek rozpočtu ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jde o vkusně a citlivě podaný příběh malířky Catherine Weldonové čerpající z drsných časů americké historie, ve kterém dominuje v prachu Severní Dakoty oděnná Jessica Chastain. Nutno však podotknout, že jí zdatně sekundují Michael Greyeyes se Samem Rockwellem. Velice ráda jsem se nechala dovzdělat a v samém závěru i trochu dojmout. (75%) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jessica Chastain přes dobrý herecký výkon nemohla tento Hollywoodizovaný westernový životopis zachránit z hrobu historické nepřesnosti.Je to dost romantizováno. Film Sedícího Býka nezřízeně adoruje. Zdá se indiáni příchozí bílé imigranty nějak podcenili a stali se minoritou, stejně tak jako se dnes v Americe stali minoritou jejich utlačitelé. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v americkom štáte Nové Mexiko. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (griph)
  • Portrét Sediaceho býka, ktorého autorkou je Catherine Weldonová, sa do dnešného dňa nachádza v štátnom múzeu v Bismarcku v Severnej Dakote. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama