Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví příběh Catherine Weldonové, ovdovělé malířky z New Yorku, která se v osmdesátých letech devatenáctého století sama vydá do Severní Dakoty namalovat portrét náčelníka Sedícího býka (Michael Greyeyes). Po příjezdu do Stojící skály se setká s otevřeným nepřátelstvím důstojníka americké armády (Sam Rockwell), který rozmístil vojáky kolem lakotské rezervace, aby podkopal nárok Indiánů na půdu. Zatímco se Catherine se Sedícím býkem sblíží, jejich přátelství – i jeho život – jsou ohroženy vládními silami. Malířka musí povstat a bojovat za to, co je pro ni nejdůležitější. (Cinemax)

(více)

Recenze (50)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemně malý film. Rozhodně nečekejte spektakulární podívanou, spíš mějte chuť na poctivý zajímavý příběh, který nejspíše neznáte, s dobrým obsazením. Jessica Chastain i Sam Rockwell jsou trefa do černého, Michael Greyeyes se na Sedícího býka také hodí, ačkoliv na necelých šedesát let tedy rozhodně nevypadá. Natočeno je to stylem spíše televizním (nechybí několik trhaných zpomalených záběrů), ale dívat a vzdělat se lze bez úhony. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Žena točící western. Krásný konstrast mezi Tancem s Vlky a Woman Walks Ahead. Tam kde Costner sázel na velkovýpravnou epiku, majestátní hudbu a fantasticky svěží střet dvou zcela odlišných kultur a ultrapečlivě pracoval na těch klíčových nitkách porozumnění, které postupně stupňovaly vzájemné pouto, pani White to tady vyprskne za 100 minut a podle toho je rovněž odpovídající výsledek. Uspěchaná drobnokresba střetu dvou silných lidí, dvou jiných kultur a mentalit tady často vyznívá do prázdna, protože se nedaří postavy patřičně vykreslit/vytěžit, potažmo naladit na ten správný vibe. Jessica sice opět hraje svojí emancipovanou, silnou ženu, bojující za správnou věc, ale tohle je tak trochu krok do odbočky. Zlatá ZOO. Navíc divák čeká krvák na konci, který by stupňující napětí patříčně zakončil a místo toho se nám dostane odfláklý závěr, s lehkou dávkou instantní poetiky. Dá se to ustát, ale znovu vidět není potřeba. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak nic, no. Chtěl jsem původně zase napsat něco ve stylu, že je na světě žalostně málo novejch westernů, ale tohle byla fakt celkem nuda. První půlhoďka ještě fajn drama, zbytek ale jen indiánská konverzačka pro holky, kterou nezachrání ani Sam Rockwell. Je ho tam totiž strašně málo. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THE PAST IS NEVER DEAD. IT’S NOT EVEN THE PAST." ------------ Viac kŕčovitý, nezmyselný a podradný názov si už tvorcovia snáď nemohli ani vybrať. To platí pre film aj pre knihu z roku 2002. Doteraz mi hlava neberie, čo má akože ten názov znamenať, ak vyradím z výberu možných vysvetlení agendu. V súvislosti s príbehom sotva niečo. Príbehom o štyroch portrétoch maliarky Catherine a kmeňového náčelníka Sediaceho Býka. Zdá sa, že sfilmovať sa dá už čokoľvek a ak ti budú chcieť nejaké portály nahovoriť, že tu ide o dekonštrukciu mýtov bielych spasiteľov alebo kritiku nekončiacich privilégií bielych, tak ku tomu už snáď netreba nič viac povedať. Toto je úplne zbytočný film, ktorý nemá čo ponúknuť a čo povedať. Normálne sa ho aj bojím označiť za western, aby som rovno neurazil celý žáner. Jednu hviezdu dávam za príležitostne dobrú kameru a za Jess, ktorá sa aj napriek toľkému množstvu veľkých rolí rozhodla zahrať si v relatívne malom indie filme. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hnusné a tragické dějiny amerického národa, té skvostné demokracie, která je postavena na krvi a kostech původních obyvatel! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi podarený western. Ale trochu iný než poznáme. Odsýpa, má rýchle tempo a nenudí. Herecké obsadenie je presne podľa môjho gusta a teda to isté platí aj o samotných hereckých výkonoch. Jessica Chastain je sexi aj bez make-upu. Príbeh a scenár je v skutku kvalitný a rovnako tak dialógy. Hudba nehrá druhé husle a zaznejú veľmi pekné tóny. Môžem konštatovať, že táto snímka bola pre mňa naozaj príjemné prekvapenie a to možno aj preto, že som od toho tak veľa nečakal. Ale zase už by som nechcel až tak preháňať a chváliť. Rozhodne ma ale nenapadá žiadna skupina ľudí, ktorej by sa to nepáčilo a myslím že ho ocení každý fanúšik filmu, pokiaľ nehľadá niečo náročné, nad čím by musel premýšľať a hľadá tak trochu iný western. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sedí v jedné americké putyce Američan a Němec. Američan se ptá Němce: „Co to tam v té Evropě máte za problém. Prý se vám tam valí hordy lidí z Afriky?“...Němec na to: „No, Evropa to trochu podcenila a teď máme problém.“ V tu chvíli vstane vedle od stolu opilý Indián a praví: „My jsme to před lety také trochu podcenili...“ ----- Tohle byl hodně zajímavý film. Takový moderní poetický western. O Weldonové jsem zde slyšel poprvé na rozdíl od náčelníka Sedícího býka. Toto jméno mi není neznámé, stejně tak jméno 7. kavalérie (u nás v kraji buchet a piva zvěčnělé skupinou Greenhorns), Little Big Horn a místo zvané Wounded Knee... Spoléhal jsem se tedy na interpretaci Susanny White a scénář Stevena Knighta. Začátek mně dostal už jen ta cesta dálkovým expresem z východu USA kamsi do prérií kde když odjel vlak zůstaly jen koleje a dřevené prkenné nástupiště v nekonečném prostoru... Sice mne udivilo, že stanice nebyla ve městě, ale proč ne. Ony vůbec ty záběry na divokou přírodu a nádherné scenérie opravdu stály za to. Ano, přátelství náčelníka a Catherine se zde na rozdíl od Johna Dunbara bere šmahem, stejně tak její rychlost se kterou se naučila lakotsky. Ale ani to mně nevadilo. Dost mně však vadila ta její emancipovanost, dnes by se dokonce dala nazvat aktiviskou... V roce 1890? Na stále ještě ,,divokém západě'' ? Nevím. Nepochopil jsem a do teď nechápu proč po Little Big Hornu Sedícího Býka nezastřelili a nechali ho být. Muselo jim být jasné, že zůstane hrozbou a jakousi ikonou odporu... Mimochodem jsem kdesi četl, že je snaha prozkoumat kosterní pozůstatky padlých z jednotky plukovníka Custera. Je hypotéza, že obklíčení vojáci po ztrátách a v bezvýchodné situaci si s vidinou skalpování a dalších indiánských libůstek užívaných vůči nepřátelům někteří sami vpálili kule do hlav... Výzkum ale zatím naráží na nesouhlas orgánů kvůli narušení piety a snad i možná z dalších důvodů, kdyby se ukázalo, že ne vše bylo tak jak se tvrdí... Ono je to ale stejně jedno. Rozkaz zněl jasně. Původní domorodé obyvatelstvo zdecimovat a po mnohých protestech nechat doživořit v rezervacích což se vlastně podařilo... Sám Sedící býk to předvídal.... Toto jsou jeho slova : ,, „I will remain what I am until I die, a hunter, and when there are no buffalo or other game I will send my children to hunt and live on prairie, for where an Indian is shut up in one place his body becomes weak.“----- Mně se film velmi líbil a k maximu stačilo velmi málo. Jessica opět předvedla, že dokáže být astronautkou, zachránkyní v ZOO i okouzlenou malířkou... Dávám tedy za 4 kresby na vydělanou jelenici. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak vážne neviem kto čo na tomto filme má, mňa osobne to skoro unudilo k smrti. Rozťahaný a nezáživný príbeh, bez života a plný patetických dialógov, ktoré mi nie raz nadvihli obočie. Jediné čo sa ako tak dalo bola herecká stránka, ale aj toho mi bolo ľúto - takí skvelí herci a zahrabú sa v takejto nanič plochej nude. Podpriemer. 40/100 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Z dovolenkových filmov som mal pocit, že toto bol pre mňa najväčší highlight. "Woman Walks Ahead" mi predstavilo zaujímavý príbeh, o ktorom som nikdy nepočul. A výrazne tu v hlavnej role podľa mňa kraľuje Jessica Chastain. Veril som jej to všetkými desiatimi. Čital som, že je to dosť prikreslené a príbeh nie je podaný tak ako by si zaslúžil, no nie som znalec histórie v tejto oblasti. Hodnotím to len ako film sám o sebe. Ako ma zaujal, ako podal príbeh a aké má postavy. A v tomto smere ma film nesklamal. V prvom rade si myslím, že casting bol skvelý. A nielen v prípade Jessicy Chastain. Ale aj Michael Greyeyes a Sam Rockwell ma vo svojich rolách potešili. Okrem toho je vždy super vidieť trošku iný western. 19-te storočie bolo v Amerike rozhodne zaujímavé a drsné. A film to podľa mňa dobre zacyhtil. Možno miestami to pôsobilo viac filmovo, no nábojom filmu je podľa mňa práve vzťah medzi Catherine Weldonovou a náčelníkom Sediacim Býkom. Je to veľmi uveriteľne postavené priateľstvo. Myslím si, že za pozretie film rozhodne stojí. Hodnotenie: A- ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jessica Chastain přes dobrý herecký výkon nemohla tento Hollywoodizovaný westernový životopis zachránit z hrobu historické nepřesnosti.Je to dost romantizováno. Film Sedícího Býka nezřízeně adoruje. Zdá se indiáni příchozí bílé imigranty nějak podcenili a stali se minoritou, stejně tak jako se dnes v Americe stali minoritou jejich utlačitelé. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Žena kráča vpred” z Brooklynu do dakotskej rezervácie namaľovať portrét náčelníka Sitting Bulla z kmeňa Siouxov. Je rok 1890, keď si Caroline Weldon zrejme ešte tak neuvedomuje, že nenávisť voči pôvodným obyvateľom Ameriky zásadne neutíchla, pretože títo pokryteckí zbojníci ich chcú ozbíjať už aj o ten najposlednejší kus pôdy. Akonáhle vystúpi z vlaku, je plná všelijakých ideálov, skrátka, srší samou ctižiadostivosťou, veď predsa predošlé zákazky spočívali v maľovaní senátorov, a tak si i teraz veľmi verí. Keď sa ale jeden z cestujúcich, dopočuje, čo tam ide vlastne robiť, tak jej bez servítky ihneď venuje jeden poriadne veľký pľuvanec rovno do tváre, že toto je v podstate iba začiatok konca, či zároveň aj na úvod, podlomenie jej načatého sebavedomia ?! Napätie sa bude čoraz stupňovať, atmosféra by sa dala normálne krájať, že i ďalekozraké orly to z ptáčej perspektívy perfektne vidia, ako priateľstvo medzi bielou ženou a «vysoko postaveným» indiánom, lomcuje s primitívnymi, miestnymi občanmi, ktorí ho pociťujú, ako „hanobenie” , ktoré jej musia rýchlo vytĺcť z hlavy. „Schyľuje sa k brutálnej bitke, ktorá by ju mala od toho definitívne odhovoriť” ? Z maliarskeho umenia sa postupne dostávam na úplne iný stupeň levelu, pretože indiánov od nepamäti trápia úplne iné starosti, než je maľovanie »chiefov« , a tak samozrejme, dôjde aj ku konfrontácii - vykorisťovateľov s vykorisťovanými. _ Režisérka - Zuzana Biela i napriek tomu, že je naozaj biela, nakrúca pozoruhodný film, venujúci sa „DIVOCHOM” , keď sa už vonkoncom nikde vôbec nespomína (nerieši): INDIÁNSKY HOLOCAUST, ktorý je tak extrémne očividný, a tak zatiaľ, čo sa Židom a Afroameričanom dostáva ctenej pozornosti zo všetkých svetových strán, i v početných, filmových spracovaniach, na pôvodných obyvateľov Ameriky, zatiaľ úplne všetci zvysoka kašľú ! Konečne sa už niekto popasoval s touto témou, ktorá by sa mala podľa mňa - objavovať oveľa častejšie, ako bolo tomu doteraz ! Obsadenie je základné, dominuje mu ústredná dvojica - Jessica Chastain a Mike Greyeyes, Sam Rockwell bol tentokrát za všiváka. Pod produkciou bol podpísaný aj Edo Zwick, ktorý máva taký zvyk sprostredkovať v dobových snímkoch - nádych po histórii, čo inak cítiť z každého záberu ! Kvalitná záležitosť, ešte kvalitnejšia, než si myslíme ! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Malířka Caroline Weldon přijíždí do indiánské rezervace Standing Rock, aby namalovala náčelníka Sedícího býka. V té samé době tlačí americká vláda na tamní kmeny, aby své pozemky odprodaly a dělá to dost nevybíravým způsobem, což hlavní hrdinku pochopitelně nenechává chladnou. Takový klasický černobílý film. Na jedné straně tu stojí Sedící býk a zbytky živořících Indiánů a na té druhé bílé zlo zosobněné padoušským Rockwellovým plukovníkem. Ale narozdíl od mnoha podobných případů to nepůsobí odpudivě, ale naopak docela mile. A jsou tu i další plusy. Pro mě to byl především fakt, že z hlediska filmařského je tu pokryto bílé místo amerických dějin. Dalším pozitivum vidím v uchopení samotného náčelníka. V tomto případě to není důstojný stařec deklamující moudra o Velkém duchovi, ale takový obyčejný neobyčejný chlapík, který se dokáže usmát a žvanit o běžných věcech. To je i zásluha jeho představitele, jímž je Michael Greyeyes. A tím se dostávám k poslednímu výraznějšímu kladu a tím je dokonalý casting. Mínusem je, že se tu až příliš často žvaní indiánsky a není to otitulkováno, což mě místy dost štvalo. Ale to je tak všechno, co stojí za nějakou větší kritiku. Asi to nebude pro každého a objektivně se o žádný zázrak nejedná, ale mě to sedlo a vo tom to je. 75% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsi film, ktory ukazuje krivdu bielych tvárí na pôvodnych obyvateloch ameriky. Akurat som cakal, ze vztah medzi ustrednou dvojicou bude intenzivnejsi a aspon na chvilu prepukne naplno. Ale to sa nestalo. Cely cas sa drzia na uzde a len v naznakoch si vyjadruju sympatie. A cely konflikt s indianmi tu pôsobi len ako pozadie pribehu, ktore sa len obcas dostane do popredia. Trochu som mal problem aj s hereckym obsadenim. Jessicu Chastain prilis nemusim a Michael Greyeyes prilis charizmaticky nie je. Najviac ma bavila nevyspytatelna postava Sama Rockwella. 5/10 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejdřív o filmu jako takovém: dobrý scénář, promyšlená režie, moc hezká kamera ve starém stylu, stejně tak hudba. Problém je ale v tom, čemu říkám "přepisování minulosti filmem", tedy naaranžovanými pohyblivými obrazy (to se teď dělá i u ryze dokumentárních filmů, což sice může někomu přinést zábavu, jinému ale pochybnosti). Příběh o dvou lidech se dá vymyslet na tisíce způsobů, trochu problém ale vyvstává, když se jedná o známé osobnosti. Catherine Weldonová se znala s Tatankou Jotankou už od dříve a ani ovdovělá nebyla (a ani ten obraz, který ukazují, není od ní, což je ke škodě). A co se týče Sedícího Bizona, tak je tu nepřesností tolik, že by se mu také mohlo říkat jinak. Pozn. 1: Cituji "aforismus" při dělení Velké Siouxké rezervace z knihy Dee Browna "Mé srdce pohřběte u Wounded Knee" (překlad Dušan Zbavitel), který nicméně není s filmem v rozporu: "Dříve než mohl Sedící býk opustit poradní kruh, zeptal se ho jeden novinář, jaký pocit mají Indiáni, když se vzdávají své půdy. "Indiáni!", zvolal Sedící býk. "Kromě mě už žádní Indiáni nejsou. Pozn. 2: Miroslav Stingl popisuje smrt Tatanky Jotanky následovně: "Druhý seržant Oholená hlava pak ranou do týla zabil Sedícího býka". Pozn. 3: Možná to už vychází ze špatného překladu názvu filmu, správný je: "Žena kráčí vpředu" (viz kniha Eileen Pollackové "Woman Walking Ahead". "Žena jde napřed" se používá v jiných kontextech (jako, že si potřebuje mezitím ještě něco vyřídit; nebo že má přednost"). ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Aj ma to mrzi, ze filmu s J. Chastain davam pomerne nizke hodnotenie, ale nudila som sa, musela som sa skoro donutit dopozerat ho a to mam rada zivotopisne filmy...(mozno aj preto, ze jazyk Indianov nemal titulky)... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jde o vkusně a citlivě podaný příběh malířky Catherine Weldonové čerpající z drsných časů americké historie, ve kterém dominuje v prachu Severní Dakoty oděnná Jessica Chastain. Nutno však podotknout, že jí zdatně sekundují Michael Greyeyes se Samem Rockwellem. Velice ráda jsem se nechala dovzdělat a v samém závěru i trochu dojmout. (75%) ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Každá tělesná a duševní výjimečnost s sebou nese neblahý osud. Catherine, Sedící býk i jejich zvláštní pouto byli odsouzeni k porážce od samého začátku. Ona to nevěděla, on to věděl a o jejich vztahu to ví divák. Líbí se mi, když lidé, ani čelem k beznadějným podmínkám, nezmění směr. A i když není kam uhnout, vždycky je ještě volba zastavit se – anebo jít prostě dál. Jessica Chastain je neobvykle krásná, což ztvárnění neobvykle jednající hrdinky dost pomáhá. Film je citlivě nasnímaný a závěr mě šokoval mnohem víc, než kdyby byl explicitně ztvárněný. Snad proto, že se to skutečně stalo. ()

Reklama

Reklama