Reklama

Reklama

Epizody(8)

Osmidílná druhá řada italsko-britského historického seriálu o slavné florentské bankéřské rodině, se nyní věnuje mládí Lorenza de’ Medici (1449–1492) – mimo jiné proslulého mecenáše renesančních umělců, básníka a politika. Po odstavení svého slabého a nemocného otce od moci se stal hlavou medicejské banky a musel čelit nástrahám rodu Pazziů, kteří chtěli své úhlavní nepřátele jednou provždy vyhladit. V roli Lorenza se představí Daniel Sharman známý ze seriálu The Originals nebo Živí mrtví: Počátek konce, a v roli jeho protivníka Jacopa Pazziho poté Sean Bean, který ztvárnil např. postavu Boromira v trilogii Pán prstenů nebo Neda Starka v seriálu Hra o trůny. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tak takhle si představuji kvalitní a atraktivní historický seriál ze zajímavé doby a prostředí. Ti, kteří se rozhořčují, že je Lorenzo Nádherný až příliš kladná postava by neměli být líní a měli by si zjistit, co udělal a co po něm zůstalo. Leonardo, Michelangelo, Botticelli. A taky Machiavelli. Těm všem a mnoha dalším vytvořil tento muž background, aby navěky (alespoň co bude tahle civilizace jakž takž existovat) patřili k tomu nejlepšímu, co z lidstva vypadlo. Jistě, Lorenzo sice žádný beránek nebyl, ale poslední díl ukáže, kam až jsou schopni zajít lidé, kteří se nezřídka kdy dokážou ohánět veřejným zájmem, republikou, morálkou, vírou a poukazovat na tyranii druhých, ale ve skutečnosti jim jde jen o jejich sobecké zájmy a jsou schopni z touhy po vyhlazení nenáviděných Medicejských klidně Florencii potopit do papežského područí, jenom aby vládli...co mi to jenom připomíná. Je asi dobře, že scénář nepsali Italové a že na perfektním technickém pozadí se neodehrávají žádné sentimentálně teatrální scény, ale probíhá zde drama, takové, které nejrůznější fantasy typu hra o trůny nemůže nikdy překonat. Tohle se, jakkoliv to může někomu připadat neuvěřitelné takhle stalo. A na druhou stranu, to, co přišlo po osmém díle si snad taky zaslouží svůj díl série. ()

Anaytik 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu oceňuji krásné záběry historické Florencie a nádherného Toskánska. Na druhou stranu se mně ale nelíbí černobílé pojetí postav. Lorenzo Medicejský je zobrazen jako úplný anděl, ta role hraničí téměř až s kýčem. A nepřátelští Pazziové jsou černí ďáblové v lidské podobě. Skvělý herec Sean Bean, jakožto ten největší záporák, má jen pár minut na to, aby ukázal svou aspoň trochu lidskou stránku, když pláče nad medailonkem své ženy a vzpomíná na předčasně zemřelé děti. Ano, nelze odpustit Pazziům snahu zákeřně vyvraždit celý konkurenční rod, nutno ale zdůraznit, že středověk byl nesmírně krutý a dosti často se jednalo o to, kdo zavraždí dříve. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nakonec je to lepší, než Vládci Florencie, ale jen o malou píď a o Seana Beana, který je fenomenální záporák. A taky mně těší účast Bradleyho Jamese, kterého jsem zatím vídával jen v Merlinovi. Opět strhující záležitost jak po stránce dějové, tak herecké i hudební (ta znělka je s každým poslechem úžasnější). A samozřejmě je to díl od dílu lepší. Medicejové jsou fakt lahůdka a nemají nic, co by si zasloužilo byť jen tu sebemenší kritiku. Víc takových seriálů! Třetí řadu co nejdříve! Prostě paráda. Na obou sériích oceňuji, že nejsou hloupé béčko. 85%. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historicky výrazně mimo, ale pal to čert. Mě osobně potěšil prostor, který dostal Sandro Botticelli, včetně s jarním závěrem. Jinak mohlo to být kratší, místy rychlejší a méně limonády. Medicejská látka by jistě vystačila na syrovější pojetí, ale budiž. Celkově se mi to líbilo více než první várka, na páteční večer v pohodě. ()

Mirischka 

všechny recenze uživatele

Po třech dílech zatím baví víc než 1. série. Richard Madden samozřejmě chybí, ale Daniel Sharman a Bradley James jsou víc než uspokojivá náhrada...jak pro oči, tak i po herecké stránce. Od Teen wolfa/Originals a Merlina ušli dlouhou cestu a já jim věřím každou větu. A Sean Bean je úžasný záporák. Navíc seriál hodně šikovně využívá krás Itálie a příběh je napínavý a má spád. Tleskám. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (21)

  • Pro herce Bradleyho Jamese (Giuliano de' Medici) byl jeho úplně poslední herecký výstup v epizodě Mše (2018) opravdu velmi emotivní. Přiznal to ale až po několika letech po natáčení. (Lynette)
  • Herec Bradley James (Giuliano de' Medici) proslul během několikaměsíčního natáčení druhé série v roce 2017 tím, že za ním prý často létali z Londýna z Velké Británie do Itálie jeho nejbližší rodinní příslušníci, jako například mladší sestra Stephanie s maminkou, či zejména pak jeho čerstvá snoubenka a bývalá roztleskávačka fotbalového klubu Crystal Palace FC Jane Ellen Slaughter, někdy i s jejími sestrami cca třikrát až čtyřikrát týdně, takže měl jen málo času se připravovat na svou roli. Na premiérové promítání druhé série v Itálii v říjnu 2018 pouze pro uzavřenou společnost (herci, ostatní filmaři a jejich nejbližší rodinní příslušníci) překvapivě nevzal svou tehdejší snoubenku, místo ní ho doprovázela jeho maminka, se kterou prý má dle svých vlastních slov velmi blízký vztah. (Lynette)
  • Filmový štáb dostal povolení natáčet v nejdůležitějších historických ulicích a náměstích Florencie. Museli tedy používat často metodu známou mezi fimaři pod názvem „stop and go“, což znamená velmi dobře naplánovat všechny fáze natáčení a snažit se co nejrychleji uzavřít hlavní ulice nebo náměstí, jen aby natočili další scénu či scény. (Lynette)

Reklama

Reklama