Reklama

Reklama

Na téhle cestě je něco podivného. Příliš mnoho věcí se tu vyskytuje ve dvojicích. Tenisová hvězda Guy (Farley Granger) nenávidí svou nevěrnou ženu. Tajemný Bruno (Robert Walker) nenávidí svého otce. Není to dokonalé východisko pro žertovný návrh: „Zabiji tu tvoji, když ty zabiješ toho mého?“. A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte. „Není to fascinující?” ptával se často mistr napětí. Popravdě řečeno, je to dvojnásobně fascinující, protože Hitchcock natočil dvě verze Cizinců ve vlaku. Původní verze jje naprostá thrillerová klasika. Nedávno nalezená, delší pracovní britská kopie nabízí „překvapivé zdůraznění Brunovy okázalosti, způsobu, jakým je přitahován ke Guyovi i jeho psychotické osobnosti” (Bill Desowitz, Film Comment). Odhalování Brunovy skryté podstaty, skvělé scény (tenisový zápas, rozpadající se kolotoč) a napětí, které dokáže vytvořit jen Hitchcock, dělají z tohoto filmu prvotřídní jízdu. (Magic Box)

(více)

Recenze (287)

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Absurdní, ale zajímavý nápad šílence, jak vraždit. Celý film graduje neuvěřitelně, scény jako je tenisový zápas či roztočený kolotoč nemají chybu. ()

ekomo 

všechny recenze uživatele

Tentrokrát trochu průměrný Hitchcock, první polovina hýří skvělými nápady, dialogy a dobrou zápletkou, druhá už ovšem nemá na čem stavět a boří se do stále větší naivity děje a situací. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Důmyslná, přesná a perfektní režie. Co jiného taky čekat. Výborný Triller. kde opravdu fandíte hlavnímu hrdinovi. ()

Klay 

všechny recenze uživatele

Slovam milovníka filmového pravěku: dokonalý, napínavý thriller. Já: muheheheee...taková nefungující starožitnost. Prej napínavý...a jako kdy?...to když jsem zrovna usnul nudou? Co je tak povedeného na tom jednoduchym námětu? To by v klidu vystačilo na jeden díl Columba....a dyk ten Hitchcockojc je ve vší svej nepředvídatelnosti tak předvídatelnej...no vážně, kouknete na dva tři filmy a už Vás nic nepřekvapí...všechno hádáte v pohodě dopředu.Pro mě jedno z největších (nemilých) překvapení kinematografie. ()

NaughtyKoopa 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovo pojetí některých scén je naprosto famózní a mistrovi techniky mě nepřestávají udivovat. Hned z první vás zaujme střetem dvou mužů, naváže na pronásledování v zábavním parku a zakončí to dokonale zpracovanou vraždou. Ačkoliv byl příběh jednoduchý a bez nějakých velkých zvratů a překvapení, nenudil mě. Možná bych nevěnoval takovou pozornost tenisovému zápasu (i když byl dobře zpracovaný), protože jeho výsledek neměl vliv na další vývoj děje, na druhou stranu to bylo chytře proložené napínavým lovením zapalovače. Komický konec mi nijak zvlášť nevadil, protože už celý film se pohyboval v odlehčené atmosféře. K pěti hvězdám by to chtělo trochu lepší scénář. 8/10 ()

simply 

všechny recenze uživatele

Jeden z Hitchcockových lepších filmů, dobře budované napětí a atmosféra. I když byla zápletka poměrně jednoduchá, Hitchcock ji uměl podat úžasným způsobem. Trochu mi vadila některá hluchá místa, jinak scéna s tenisem pro mě byla scénou celého filmu. 4,5 * ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Všechno v pořádku: chytře vymyšlená zápletka, dobře rozvíjená, dodržování realistického úhlu pohledu... a pak najednou přijde závěrečná scéna u kolotoče, kde se film zvrhne do jiného žánru (absurdní reakce policistů - opravdu by stříleli na podezřelého, který se motá mezi návštěvníky zábavního parku, kde je navíc plno dětí?!, atd.) a všechno se pokazí. Nebýt toho nesmyslného konce, dal bych o hvězdičku víc. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda nevyužitého potenciálu. Úvod, vlastně až doby, kdy Bruno oznámí Guyovi svůj čin, je fantastický. Bohužel postupem času se příběh nevyvíjí úplně tak, jak bych chtěl a je dost prokouknutelný. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

(Ako inak) veľmi precízne natočený thriller, kde sa Hitchcock najviac vyhral s postavou Bruna a jeho tichými stalkerskými scénami, cez ktoré prvotriedne buduje napätie. Žiadne veľké prekvapenia či zamotané osudy postáv, len dvaja "rivali" a ich priamočiara cesta ku konfrontácii. ()

FunThomas 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, napínavý až do úplného konce, kde hlavní protagonisté září ve svých rolích...výborná hudba a psychické rysy hlavních postav. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Zajímavá zápletka. Velice jednoduchý příběh, který ač přes pokus o zvyšování napětí časem nudí víc a víc. Přeci jen zlato z vody neuděláš. Dlouho sice není jasné rozuzlení, avšak i to je nakonec ač v hogofogo rázu, dosti unylé. Provedení mě prostě nechytlo a zařadilo se do 80% Hitchcockových rádoby strhujících filmů Nuda-šeď. 6,5/10 ()

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Skutočne výborná hitchcockovská jazda plná napätia od začiatku až do konca + charizmatický Robert Walker. Doteraz sa vydýchavam a tlieskam. ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo som si doposiaľ myslel, že je to príbeh o dvoch mužoch, ktorí sa náhodou stretnú v jednom vlaku a vo vlaku sa dohodnú, že zabijú osoby, ktorých sa chcú zbaviť bez toho aby mali obaja akýkoľvek motív a zároveň aby mali alibi na čas vraždy (existuje nejaký taký film, alebo mixujem dva filmy dohromady Murder on the Orient Express od Lumeta a Hitchcocka dokopy? =D). Film mi potvrdil, že bláznom vo vlaku je treba sa vyhnúť a odsadnúť si a venovať im max. jeden úsmev. Walker vládne a jeho Bruno je veľmi zaujímavá a výživná evil alebo retard postava, pripočítajte si k tomu práve filmové napätie a film vás nemôže sklamať. Škoda toho konca, ktorý bol pre mňa až over the top a celý snímok zráža o stupienok nižšie. Ale zaslúžených 8/10. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Setkání s psychopaty je vždycky nepříjemné a nebezpečné. Hitchcock toho ve svých hororech využíval asi častěji. Film pěkně gradoval a ačkoliv jsem imunní k tomu, abych se při hororu bál, byl jsem přinejmenším skutečně zvědav, zda Barbara nebude příští vrahovou obětí nebo zda ji nepoužije Guy jako volavku. Tenis trval příšerně dlouho, ale zas to bylo přereušované lovením zapalovače z kanálu. Kolotoč na závěr byl nafilmován výborně. Jinak Film-Noir, ale zas tam tolik té tmy nebylo, aby byl celý film ve tmě. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Cizinci ve vlaku jsou klasickým hitchcockovským noir filmem, který staví na jednoduché počáteční myšlence, skvěle vystavěné zápletce, mistrné režii a výborných hereckých výkonech. Alfred Hitchcock, jak je u něho zvykem, citlivě graduje napětí zejména v druhé polovině filmu, a neváhá nejnapjatější chvíle odlehčit nečekaným vtípkem (kluk na kolotoči). Ruth Romanová i Farley Granger hrají velmi dobře, avšak Robert Walker je v roli kluzkého sociopata vyjímečný a ústřední dvojici zastíní. V záběru se mihne i sám režisér, jako obvykle si neodpustil miniroličku - tentokrát basistu nastupujícího do vlaku. I když je pár momentů z více než 70 starého filmu vývojem doby úsměvných, kvalitní filmařina nestárne. Celkově plnotučné čtyři hvězdičky a velká spokojenost. ()

Curunír 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejpůsobivějších filmů, co jsem viděl. Skvělá zápletka, mistrovsky budované napětí,které Hitchcock neváhá proložit tenisovým zápasem, který v první chvíli působí sice až civilním a uklidňujícím dojmem, ale ve skutečnosti vše ještě mnohem umocní a připraví půdu pro velkolepé finále.... Hitch byl génius a zde je to vidět na každém záběru a když k tomu přidáte bezchybného Bruna, kterého bych nenazýval pouhým označením záporák, jako zde ostatní. Tato charakteristika jeho osobnosti je naprosto nevyhovující a zcela povrchní, neboť on není záporákem v klasickém slova smyslu, je velmi psychologicky složitou osobností, která je především velmi osamělá a řekl bych, že nešťastná. Ale o čem není pochyb - ten člověk není normální a Robert Walker ho zahrál takovým způsobem, že se musím uctivě uklonit. Jen je škoda, že předčasně zemřel už v roce 1951, tedy v roce, kdy Cizinci šli do kin. Drogy jsou holt svinstvo a nebojím se tvrdit, že kdyby k tomu nedošlo, mohli jsme se od toho člověka dočkat ještě hodně věcí.... Zkrátka všem tenhle film doporučuju, je to jedna perfektní napínavá jízda bez slabšího okamžiku.... ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

FIlm nabušený napětím od začátku dokonce, skvělý šílenec Robert Walker a závěr na kolotoči, jemuž sem se od srdce zasmál. Asi si budu muset opatřit další Hitchcockovy filmy. 80% ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to film mého oblíbeného řežiséra, tak jde o jeho průměrné dílo. Ne, že by se mi film nelíbil, ale zkrátka jsou mnohem lepší. Jinak nesouhlasím s názory, že byl děj předvídatelný od začátku. Podle mě právě naopak. Obzvlášť závěrečná scéna byla opravdu něco. ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

U Alfrédových kousků jsem nikdy nesklouzla pod pět hvězd. A ani tento není výjimkou. Napětí, napětí a napětí. K tomu výborní herci (Roberta Walkera zírajícího při tenisovém zápase dlouho nevymažu z hlavy), nervy drásající hudba a skvělé záběry pana Burkse. ()

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Reklama

Reklama