Reklama

Reklama

Na téhle cestě je něco podivného. Příliš mnoho věcí se tu vyskytuje ve dvojicích. Tenisová hvězda Guy (Farley Granger) nenávidí svou nevěrnou ženu. Tajemný Bruno (Robert Walker) nenávidí svého otce. Není to dokonalé východisko pro žertovný návrh: „Zabiji tu tvoji, když ty zabiješ toho mého?“. A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte. „Není to fascinující?” ptával se často mistr napětí. Popravdě řečeno, je to dvojnásobně fascinující, protože Hitchcock natočil dvě verze Cizinců ve vlaku. Původní verze jje naprostá thrillerová klasika. Nedávno nalezená, delší pracovní britská kopie nabízí „překvapivé zdůraznění Brunovy okázalosti, způsobu, jakým je přitahován ke Guyovi i jeho psychotické osobnosti” (Bill Desowitz, Film Comment). Odhalování Brunovy skryté podstaty, skvělé scény (tenisový zápas, rozpadající se kolotoč) a napětí, které dokáže vytvořit jen Hitchcock, dělají z tohoto filmu prvotřídní jízdu. (Magic Box)

(více)

Recenze (287)

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Tak na rozdiel od väčšiny užívateľov ma ten film až tak nenadchol. Ide síce o zaujímavý nápad, film je dobre zahraný a zručne zrežírovaný, ale predsa mi miestami pripadal trochu nezaujímavý a často som mal pocit, že niektoré detaily sú nedotiahnuté. Napriek tomu, že po technickej stránke sa filmu dá máločo vytknúť, Cizinci ve vlaku na mňa pôsobili dosť priemerne, našťastie však koniec stál fakt za to, tak pridávam ešte jednu hviezdičku. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Ale ano, kvalitní thriller, ale jako člověk, co Hitche už trochu poznal (tohle byl jedenáctý film), musím být trochu kritický. Napětí je tu stupňováno pomalu a nezmění to ani fakt, že k závěru se jedná o brutální útok na nervy (prostě "Master of Suspense", co dodat). Nicméně ve srovnání nejen s dnešními pokusy tento žánrový dědeček funguje výborně - ačkoli si o závěrečné sekvenci myslím, že v roce 1951 děsila účelněji. A scénáře jsem u Mistra viděl lépe napsané - tohle je "jen" obyčejná kriminálka. I tak jsem byl zde něčím uchvácen - snímání tenisových zápasů je v některých pasážích působivější, než když jej třeba sleduji v televizi. Herecké výkony jsou, jak už to u Alfreda chodí, celkem dobré. Celkově dobrý zážitek, je až nemožné, jak kolotoč či sbírání zapalovače může člověka napnout, jen scénář je trochu neučesaný a trošku mi srazil výsledný dojem. Ale ty čtyři hvězdičky jsou zde příznivé a nechávám si prostor pro případné zlepšení známky. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny scenar a kamera. Hitchcock, podobne jako ve vetsine svych filmu nechal atmosferu gradovat, az do strhujiciho zaveru. Robert Walker podal uzasny herecky vykon, svuj posledni. Noirovky je zanr, kteremu se dnesni filmy nemohou rovnat. Filmovy zazitek! ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock, zajímavá myšlenka - výměn vražd křížem a dobrej záporák. To tam sice všechno je, ale mě to prostě nestačí. Buď jsem prostě nějak divně náročnej, nebo nevím. Pochvalu samozřejmě zaslouží hlavně Robert Walker v roli záporáka Bruna, ostatní mi totiž proti němu přišli až moc nevýrazný a to bohužel i hlavní hrdina. Dokonce ani finále na kolotoči mi nepřišlo nic moc, možná zub času? ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Pro mě spíš slabší Hitchcock. Skvělé scény - nohy, vražda zachycená odrazem v brýlích, záběr na Bruna na schodišti je uchvátný. Samotný Bruno je skvělý, stejně tak jeho scény s Barbarou. Ale přes všechny klady mi něco chybělo. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Velice strhující thriller, který je neskutečně poutavý. Atmosféra se dá krájet, hlavně při tenisovém zápase. Je vidět, že Alfred vážně na režisérské sesli umí. Herci jsou také dost nezapomenutelní. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Hitchcockův kousek Cizinci ve vlaku jsem si neskutečně vychutnával. Brilantní dialogy, promyšlený děj, vybroušené detaily a hutná atmosféra. Alfred sakra uměl! 5 hvězd. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Skvělý Hitchcock, ale velmi špatná adaptace Patricie Highsmith. Perfekcionismus režiséra drží nad vodou zmrseny scénář. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film je zaujímavý hlavne kvôli svojej zaujímavej zápletke a kvôli trilerovým prvkom, ktorých ale mohlo byť oveľa viac. Síce sa v závere nekoná žiadne prekvapujúce (hitchcockovské) vyústenie, ani (menej známi) herci nijako neoslňujú, ale štandartná kvalita prítomná určite je. Vidno to aj v drobnostiach, napr. pri tom, že hlavnú postavu, ktorá je tenistom, vidíme aj tenis naozaj hrať a nie iba o ňom klebetiť. A Ruth Romanová bola v mladosti krásna herečka. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Solidně natočená zápletka s poměrně idiotským koncem na kolotoči - tím se mi ten film pokazil. Ale v rámci možností roku 1951 je to dost slušné, s dobrou atmo a zajímavým nápadem. A Bruno (už jen to jméno), to je fakt démon. Sorry, ale i když se mi to líbilo hodně, tak na 4* to u mě nemá... ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I STILL THINK IT WOULD BE WONDERFUL TO HAVE A MAN LOVE YOU SO MUCH HE'D KILL FOR YOU! Mno tentokrát se to v mých očích nepovedlo. Neměl jsem komu fandit nebo se s kýmkoli ztotožnit. Guy sice dobrák, ale dostával na prdel celý film. Bruno byl vyšinutej magor a tak mě to moc nebavilo. Ani Alf tentokrát nedokázal vybudovat pořádné napětí. Tenisový zápas, zapalovač v kanále nebo zatmění slunce? Tomu říkáš napětí Alfréde? To má napětí jako vyhořelá pojistka. Mno aspoň, že se ten kolotoč na konci pořádně roztočil. ()

Wallas 

všechny recenze uživatele

Parádně stupňovaná atmosféra, výborně vedené charaktery, přesně tak jak to Hitchcock umí. Závěrečná půlhodina, kdy zápletka vrcholí je opravdu jedinečnou podívanou. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

U tohoto díla "mistra hororu" především oceňují námět. Originální situace, kdy jeden osloví druhého na libovolném místě (v tomto případe ve voze vlaku) s cílem "navzájem si pomoci" od nepohodlných lidí. Výsledkem by měly být dvě vraždy, kdy pachatel pro spáchání trestného činu nemá zdánlivě žádný motiv. I dnes po více než padesáti letech působí scéna s kolotočem trochu děsivě. Je však patrný dobový odstup. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní režie Alfreda Hitchcocka; perfektní herci, především Robert Walker (Bruno Anthony), který patří k nejlepším filmovým psychopatům; Farley Granger zahrál Guye výborně; vynikající scénář (Czenzi Ormonde, Raymond Chandler); skvělá hudba (Dimitri Tiomkin); excelentní kamera; fungující napětí; spousta výborných scén (Brunův dům, tenis, kolotoč); jedinečná noir atmosféra; rozmanité prostředí. Druhý nejlepší film Alfreda Hitchcocka. Komentář napsán 23.3. v 15:40 (2009). ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller se skvěle vyšinutým hlavním záporákem. Přiznám se, že napětí jsem ale čekal o trochu víc a to nejen napětí. Řemeslně však naprosto perfektní, tradičně hned několik legendárních scén a skvěle natočený tenisový zápas. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Na podobném kolotoči jsem se chtěl vždycky svézt. A po kamarádovi jako je (byl) Bruno, jsem vždycky snil. Tak tu máme vraždičku. Důkladné prohmatání krčíku a... Nehezká samkyně může relaxovat na tůhož kempingu (pozn. aut. maďarsky hřbitov). Osobně doufám, že tohoto "hitčkoka" neviděl nikdo, kdo se pohybuje na okruhu ATP - tenis to byl na úrovni plácnu pálkou a nějak to dopadne. Šeredně jsem se pobavil u scénky, kde přestárlý Indiana Džouns leze pod kolotoč a utírá si řinoucí se pot. 87% ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Hitchcock dokáže aj z inak nezaujímavej hry tenisu spraviť jednu z najnapínavejších pasáží filmu ako takého. O kolotočovej scéne ani nehovoriac. Vážne by ma zaujímalo ako to natočili. P.S. - tie minimalistické vtípky ako napríklad slimák pod kolotočom ma v Hitchcockovej tvorbe prekvapili, ale neskutočne ich oceňujem. ()

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Reklama

Reklama