Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Roman Kacew vyrůstá v meziválečném Polsku na pokraji chudoby. Jeho matka Nina je houževnatá, cílevědomá žena, která si umí zjednat respekt. Pro svého syna chce jen to nejlepší. Jednou z něj bude dekorovaný voják, francouzský ambasador a slavný spisovatel, říká svým sousedům. Roman se rozhodne žít její sny a naplnit každý příslib, který jí kdy dal. Jejich pouto nepřeruší první lásky k ženám, válka, ani dlouhé odloučení. A Roman se postupně stává Romainem Garym, mužem, jehož knihy se zařadí mezi mistrovská díla francouzské literatury. (Film Europe)

(více)

Recenze (16)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Romain Gary mi do dnešní doby nebyl vůbec znám. Přiznávám se na plnou hubu. Jeho příběh ale jak kdyby vypadl z pera Leonarda Medka a jeho Dobrodruha. To, co si totiž zažil, to kdekdo nezažije za tři životy. Takže sesumírovat to do jednoho filmu je dost úctyhodné a musím říct, že nebyla chvíle, kdy bych se nudil. Joo, tehdejší doba psala mnoho příběhů. Mnoho neuvěřitelných příběhů. A jeden z nich si zde vysloužil i své memento, které by si zasloužilo větši pozornost. Charlotte Gainsbourg je fantastická a její "syn" Pierre Niney hrající hlavní roli bonvivána Romana určitě nebyl pozadu. Hodně zajímavý film. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příslib úsvitu Romaina Garyho je přepisem stejnojmenné autobiografie nositele Goncourtovy ceny. Charlotte Gainsbourg se tu nádherně přehrála do role milující matky, která ač bez prostředků vychovává svého syna jen pro ty nejlepší zítřky. Krásné jsou kapitoly z předválečného Polska, zasazení Paula Poireta do děje, Ivan Mozžuchin posloužil pro změnu jako mužský vzor a i když náš hrdina byl žid, prožil válku bez všech klišé, kterých by se mohl obávat divák znalý dobového kontextu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc jsem si to užil. Vážné vztahy a problémy vyprávěné s lehkým, stále přítomným humorem. I když je hned na počátku zjevené, kam příběh směřuje a jak bude pravděpodobně končit, nepostrádá permanentní napětí umocňované skvělými herci. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Životopis z rýchliku, v ktorom by nebolo od veci sa radšej venovať viac určitému časovému úseku, ako v skratke vybrať tie najzaujímavejšie, alebo najvtipnejšie udalosti určitého obdobia. Ale vďaka hercom si tento menší handikep možno ani nevšimnete. Je dobré, že Garyho detstvu a jeho vzťahu s matkou je venovaný dostatočný priestor, pretože sa im dostanete skutočne pod kožu. A to už potom matkine eskapády ako z dobrej francúzskej komédie sú aspoň niečím podložené a zmotivované. Ale napriek doceneniu hereckých výkonov pri niektorých scénach pôsobia ako figúrky s jednou špecifickou črtou. Keďže som videl v kine a v takom prípade vás jednoznačne ohúria letecké súboje, tak zaokrúhľujem po dlhšom zvažovaní hore. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa doteraz neznáma osobnosť, menej známy film, ale za to nie je nepútavý. Zbytočné boli len sexuálne explicitnejšie scény, asi ich dávajú do filmu povinne, aby sa človek vydržal dívať. Najmä ak má film dve hodiny. Zaujímavosťou na Romainovi Garym je to, že mu jeho druhú ženu Jean Sebergovú pichal Clint Eastwood, na čo ho Romain vyzval na súboj. Eastwood pochopiteľne odmietol. Zaujímavé z jeho kariéry je tie to, že ako jediný v histórii vyhral Goncourtovu cenu, najvýznamnejšiu literárnu cenu vo francúzskej literatúre, ktorú sa dá vyhrať v živote len raz. Aby sa vyhol pravidlu, že jeden autor môže byť ocenený iba raz za život, Gary prijal pseudonym Émile Ajar. To všetko dokázal aj vďaka ctižiadosti svojej matky, ktorej vplyv je tu silne ukázaný. Napriek tomu ukončil ako dôchodca život samovraždou. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Mateřskou láskou vám život za úsvitu dává slib, který nikdy nedodrží. Pak jíte do smrti už jen zastudena. Když vás po takové lásce nějaká žena přivine k sobě, je to už jenom soustrast. Krásné paže vás objímají kolem krku, něžné rty vám vyznávají lásku, ale vás neošálí. Dostali jste se k prameni příliš brzy a všechno jste už vypili.” - Eric Barbier výtečně převedl autobiografický román spisovatele a válečného hrdiny Romaina Garyho do filmové podoby a úžasná Charlotte Gainsbourg svým brilantním hereckým výkonem doslova vdechla jeho matce život. Ovšem nutno podotknout, že Pierre Niney se s rolí jejího milovaného syna popasoval také skvěle. Moc jsem si užívala humorný nadhled, s jakým byl tento silný lidský příběh odvyprávěn. (85%) ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

konečně po dlouhé době vidím Gainsbourg v roli které ji sedla.Znám ji jen z filmů ze sex drasťáren.Tady excelovala.Od začátku do konce mě film uchvátil výkony herců a hlavně scénářem.Skvělá režie a kamera.A kvituji že byly titulky.Hlas francouzského vypravěče by těžko někdo od nás nadaboval.A chlapci v roli Romana od útlého dětství až do dospelosti byli výjimeční..Po dlouhé době musím k filmu přidělit jen superlativy. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

Spisovatele Romaina Garyho mi už před lety doporučil můj francouzský kamarád, jehož knihy se těší ve Francii velké oblibě a úctě. Předlohu jsem nečetla, ale o to víc jsem ráda, že jsem shlédla tento autobiografický film, plný laskavého humoru i dojímavých scén, vyprávěný formou pomalu se linoucích vzpomínek na dětství a život spisovatele v období 20-tých až 40-tých let, s nostalgickou a poetickou kamerou. Role ctižádostivé a houževnaté matky se bravurně chopila Charlotte Gainsbourg a myslím, že by to byla noční můra všech teenagerů na světě :), jelikož její výchovné metody a až fanatická oddanost byly někdy hodně přes čáru, zároveň málokterá matka asi zažije tak silné pouto, úctu a neutuchající lásku svého syna, tak jak jí popsal Gary a skvěle vyjádřil Pierre Niney (Yves Saint Laurent) i jeho mladší kolega. Pokud bych měla filmu něco malého vytknout, byla by to asi delší stopáž a zkratkovitý konec, kterému by buď slušelo dostat více prostoru nebo bych ho stáhla úplně. I přesto ve mně film zanechal milý, hřejivý a laskavý pocit a myšlenkami se k němu stále vracím.. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

O Romanu Kacewovi či Garym jsem asi jaktěživ neslyšel. Jeho životní příběh je řekněme celkem zajímavý, dal jsem si jeho životopis ve dvou hodinách a víckrát ho vidět nepotřebuju. Je pravda, že Charlotte Gainsbourg tady v roli jeho poněkud svérázné matky, která chtěla mít ze syna patrně ředitele zeměkoule, předvedla další ze svých skvělých výkonů, ale jednou mi to opravdu stačilo. Roman byl vychováván pod vlivem své matky taky v ne zcela běžných hranicích, a "...tak jsem nezabil Hitlera." ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý životopisný film, ktorý spočiatku nezáživné rozprávanie o detstve spisovateľa Romana Kacewa postupne premení na dramatický záver  s katarzným finále. Miestami až autopsychoanalytický príbeh chlapca drveného matkinými ambíciami a velikášskymi projekciami, ktoré ako časovanú bombu vkladá do osudov svojho syna. Výborná produkcia postupne skladá leporelo Romana zmietaného medzi túžbou žiť svoj život posvojom a oddanej poslušnosti matke na jednej strane a zkostnej materskej lásky na druhej. Tým, že romanov dospelý život má dramatickejší priebeh, získava aj film väčší spád a emocionálnejší priebeh. Herci hrajú výborne a hoci Pierre Niney nie je taký skúsený ako Charlotte Gainsbourg, postavu Romana stvárňuje vynikajúco. 75% ()

Talita1 

všechny recenze uživatele

Životopisný film francúzskej produkcie. Hlavnou postavou je spisovateľ Romain Gary, ktorý prežil chudobné detstvo v Poľsku. Vďaka odhodlanosti svojej matky sa dostáva do Francúzska, na univerzitu a začína písať. Príbeh je dobre spracovaný, niektoré pasáže (napr. zážitky z detstva) mohli byť časovo kratšie. Za mňa priemer. ()

confisio 

všechny recenze uživatele

Není na světě silnější lásky, než lásky mateřské. Skvěle zvládnutá filmová adaptace románu Romaina Garyho. Charlotte Gainsbourg v bravurním hereckém výkonu oceněném Césarem. Obdivuhodný příběh vůle, úsilí a odhodlání ženy zajistit zářnou budoucnost svému milovanému synovi. ()

Reklama

Reklama