Reklama

Reklama

Tajný kubánský útes

(TV film)
  • Česko Castrův tajný útes (více)
Velká Británie / USA, 2015, 50 min

Obsahy(1)

Politická izolace Kuby měla za následek vznik zvláštní mořské rezervace: velký systém útesů využíval Fidel Castro pro svou osobní potřebu. (National Geographic)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné podmořské záběry. Nebylo vysvětleno, proč FBI nakonec pro své americké firmy (nyní spíš čínské) nerealizovala ten atentát na Fidela Castra v podobě bomby v lastuře na dně mořské zahrady. Nyní je Havana neuvěřitelně zchátralá s obyvateli v zatuchlých bytech s venezuelskými ledničkami. Ale za Castra měla celá desetiletí sice teoreticky velmi chudá, ale dokázala rozvinout ideu, plán, utopii společnosti, kde má doma každý záchod. Kde můžou děti být od rána do 16 hodin ve škole, mají šanci studovat na univerzitě. Kde je nejnižší dětská mortalita na celém kontinentě včetně USA. Kde je nejdelší průměrný věk na kontinentě. Nyní se mi zdá že si Kubánci užívají status poslední komunistické země, oddávají se salze, Rumu a životu. V závěru dokumentu se naznačuje, že by mohli američtí turisté podmořské zahrady zdecimovat a pak se přesunout zase jinam, protože zde už by to bylo "ošklivé". ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pestrobarevný svět korálových útesů je díky naprosté izolovanosti světem, který kypí životem na všechny strany. Rozsáhlé laguny s mangrovy, které jsou dvakrát denně zaplavovány mořskou vodou, nabízí úkryt i potravu jak rybám, tak třeba krokodýlům. A když se voda z laguny stáhne do moře, musí do otevřených vod i početná hejna sardinek, na něž již čekají predátoři - žraloci či plachetníci. A protože žraloků je zde opravdu hodně, na příklad žralok hedvábný, není divu, že je snaha využít jich pro zlepšení situace v tomto biotopu. Nezodpovědní akvaristé totiž vypustili do moře perutýny, kteří jim přerostli. Ti se zde nekontrolovatelně množí a žerou vše, co jim přjde do cesty. Naštěstí se zdá, že člověku se podařilo žraloky přesvědčit, jak chutnou rybou perutýn je... ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama