Reklama

Reklama

Bývalý profesionální špičkový zloděj, John Robie (Cary Grant), má problém. Ačkoliv po skončení války zanechal svého řemesla a dnes žije poklidně ve své vile nad Monakem, policie a místní podsvětí mu nevěří. Příčinou této nedůvěry je řada loupeží, která se v poslední době na Riviéře děje. Bohatým turistkám krade neznámý zloděj z pokoje jejich šperky. Pachatel přesně kopíruje bývalý styl loupeží Robieho, a tak policisté věří tomu, že se Robie vrátil ke své původní profesi. Když policisté dorazí k Robiemu do vily, aby ho zatkli, Robie na nic nečeká a uteče jim. Následně vyhledá svého bývalého kumpána z doby, kdy byl v odboji, Bertaniho. Jemu Robie řekne, že se rozhodl pachatele najít sám, a tím očistit své jméno. Robie má však policisty v patách, a tak mu před nimi z Bertaniho restaurace musí pomoci utéct dcera číšníka Foussarda, Danielle. Ostatně Foussard byl v době, kdy Robie ještě kradl šperky, jedním z jeho kompliců. Bertani kontaktuje Robieho se zaměstnancem pojišťovny Lloyds, H. H. Hughsonem. Ten přistupuje na Robieho nabídku odhalení skutečného zloděje a začíná s Robiem spolupracovat. Robie dostane od Hughsona soupis nejbohatších dam, které se v současnosti na Riviéře nacházejí a u nichž je předpoklad, že se je zloděj pokusí okrást o jejich šperky. Na základě tohoto seznamu se Robie seznámí s Američankami Stevensovými. Robiemu se líbí mladší z žen, Frances (Grace Kellyová). Její matce Jessie je Robie také sympatický. Robieho vyhledá Danielle a varuje ho, že jeho bývalí přátelé jsou z loupeží nervózní a uvažují nad tím, že Robieho zabijí. Robieho tedy tlačí čas. I když se snaží zloděje vypátrat, vůbec se mu nedaří. Ke všemu ho Francine, jak si Frances říká, odhalí. Fakt, že Robie je bývalým zlodějem, jí však nevadí. Jenže situace se pro Robieho ještě více zkomplikuje, když je matka Francine také okradena o své šperky. Francine zprvu věří, že šperky ukradl Robie. Ten se proto musí ztratit. Znovu kontaktuje Hughsona a společně s ním připraví plán, jak skutečného zloděje dopadnout. Robie využije lsti, pomocí které se ho jeho bývalí komplicové z podsvětí pokoušejí vylákat na odlehlé místo. Věří, že zde by mohl odhalit totožnost skutečného lupiče... (TV Prima)

(více)

Recenze (194)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem "vyspravenou" verzi, jak ji pro své diváky nachystala ZDF. Ale i kdyby snad měl film trpět nějakými obrazovými nedostatky, nemohlo by mu to příliš uškodit, protože jeho síla je především v samotném příběhu, který se obratně pohybuje ponejvíce na romantickém poli, ale umí i suverénně vstoupit do žánru thrilleru, díky čemuž je např. závěrečná "střešní" scéna nečekaně silná. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak už tu podotkli někteří jiní, Alfred Hitchcock natočil lepší filmy. Z úcty ke klasikovi dodávám, že i tento žánr - převážně vztahový (víceméně romantický) detektivní thriller - zvládl Mistr se ctí. Nějak jsem ale čekal konec hodný právě jeho, Mistra, a dočkal jsem se toho, co jsem si myslel od dvacáté minuty. Švarný padesátník Grant a podstatně švarnější (leč na druhou stranu značně nesnesitelná) o polovinu mladší nastávající kněžna Grace - BTW v rámci děje velmi žertovně obdivující svůj nový domov - mi také neladili, jejich vztah postrádal lehkost a uvěřitelnou chemii, která byla k vidění třeba v Případu Thomase Crowna (i Aféře). Jediné, k čemu tak nemám absolutně žádné výhrady, a čemu tleskám, je kamera. Barevná;) Nepokrytě zcela účelově tak moc barevná (ohňostroj, kostýmy, ...), že to tehdy muselo brát dech a dnes zaslouží obdiv, a tak velkolepá jak to jenom jde bez davových scén a podobných záležitostí. Téměř úvodní scéna dvou rychle jedoucích automobilů (honička je příliš silný výraz) obsahuje spoustu záběrů lichotících krajině a obrazovému citu toho, kdo za ní stál, ale zbytek filmu je nechutně studiový. Tak či onak, necítím se být osloven, a už vůbec ne ohromen, takže ode mě 70% za - nad rámec už zmíněných pozitiv - výtečné dialogy a nejen v nich obsažený humor. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Prostředím, množstvím (převážně černého) humoru a dvojsmyslných dialogů i závažnosti zločinu (nejde o život, jenom o šperky) lehčí záležitost, ve které se chytře prolínají klíčová témata Hitchcockovy tvorby: jídlo, sex a peníze. Automobilová honička, nejvýraznější akční scéna, je brilantní ukázkou, čeho lze dosáhnout se zadní projekcí a dobře načasovanými střihy. Jelikož jde ale v zásadě o film neakční a nepříliš napínavý, větší pozornost než režie poutají herecké výkony. Cary Grant je zosobněním elegance. Když po jeho boku navíc stojí Grace Kelly, jedna z hereček, o nichž se lze vyjadřovat jen v obdivných citoslovcích, dojmu dokonalosti k dokonalosti takřka nic nechybí. Škoda, že on bude hrát Jamese Bonda a ona bondgirl leda v mých snech. 75% Zajímavé komentáře: Gemini, Hedka, lord.vader ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Filmařsky je tento film klasický zážitek od Alfreda Hitchcocka. Místy je film doslova lahodný pro divákovo oko. Nejenom nádherným prostředím francouzské Riviéry, ale i kamerou, kterou si užijete jak u automobilových scén, tak i u záběrů právě na onu krajinu. Cary Grant je pak výborný, ale Grace Kelly tu byla sladkobolná jak z českých prvorepublikových filmů. I ten námět se po 106ti minutách nijak zásadně neodvíjel a napětí si tu vzalo spíš dovolenou, což u režiséra není úplně zvykem. I tak ale příjemný zážitek. Nenapadlo by Vás, že je film z roku 1955. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $8,750,000Tržby Celosvetovo $-║ Grace Kelly vysoko pôvabná /55%/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nebudu chodit okolo horké kaše. Alfred Hitchcock natočil daleko lepší snímky než tento, ale pravdou zůstává, že se jedná o celkem slušný romantický thriller (pokud vám toto spojení příde divné, tak věřte, že mne také :). Trochu mě zarazilo, že se v Hitchcockově filmu objevilo tolika romantiky. Ne, že by to snad bylo na škodu, ale ve snímcích, které jsem od něj do této doby viděl, se nikdy nevyskytovalo tolik romantických situací. Duo Kellyová - Grant není vůbec špatné, ale chybí tomu nějaké kouzlo, kterým oplývala třeba dvojice Boghart - Bergmanová v legendární Casablance (to srovnání neberte úplně vážně, spíše jen jako příklad :). Opět mě okouzlila Hitchcockova režie, který s naprostým přehledem zvládl jak situace romantické, tak i dramatické. Jo a Alfredovo cameo nemělo chybu :)........ ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Další z Hitchcockova oblíbeného motivu - muže, neprávem obviněného ze zločinu (Nepravý muž, Na sever severozápadní linkou). Na rozdíl od dalších dvou mnou jmenovaných děl se zde jedná o komedii a je nutno si říci, že Hitchcock se cítil jako ryba ve vodě u vážnějšího tématu. Nicméně nemohu Chyťte zloděje zavrhnout. Cary Grant září jako za mlada. Naopak mi stále více vadí Hitchcockem často využívaná zadní projekce. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je to radost potkat pojišťovacího agenta, kterého baví platit drahé pojistné události." Mistr napětí se tentokrát ve svém oboru nijak zvlášť nevytáhl, zato natočil poměrně svěží podívanou o tom, kterak zloděj chytá zloděje za asistence pojišťováka a za nedůvěřivého dohledu policie. Žádné vrcholné dílo světové kinematografie z toho sice nevzniklo, ale příděl zábavy byl nečekaně vydatný a režisérova kakabusoidní sekunda v autobuse mi ještě dlouho bude vyluzovat úsměv na tváři. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Vtipné, ale průhledné. Tentokrát závěrečné odhalení Hitchovi opravdu moc nevyšlo. A Cary Grant byl na můj vkus a příliš opálený. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller i romantika. Málokdy se mi stane, aby mi na vztahu dvou hlavních hrdinů tak záleželo, jako se to stalo zde. Grant a Kelly byly vynikajícím párem. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Pre Caryho Granta mám slabosť a asi začínam chápať, prečo bol Hitchcovým najmilovanejším hercom. Spolu s Grace Kelly tvoria na plátne skoro takú legendárnu dvojicu ako casablanskí Bogart a Ingrid Bergman :-) Opäť môj obľúbený súzvuk romantickej línie s napínavým thrilerom a odhaľovaním zločinca, k tomu Hitchova schopnosť pohladiť diváka obrazovým aspektom a prírodnou monumentálnosťou. Cítila som sa ako v raji, a to oprávnene. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mne skrátka takmer všetky Alfrédove snímky prídu na jedno kopyto. Akoby pri tvorbe každého jedného filmu postupoval podľa jednej a tej istej šablóny. V mnohých obsahoch čítam, že sa jedná o napínavý thriller, no ja mám dojem, akoby "prvé husle" vždy hral doplňujúci žáner, než ten, na ktorom by to malo "stáť". No a tento počin nie je výnimkou. Emócie v jednej tónine, záver ako "vždy" rýchly a odseknutý. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Bývalý profesionálny zlodej John Robie je francúzskou kriminálnou políciou obvinený z toho, že znova obnovil svoju nezákonnú činnosť. Došlo totiž ku viacerým krádežiam vzácnych šperkov. Boli spáchané v jeho štýle, preto podozrenie padá zrovna na neho. Aby vyvrátil toto obvinenie pokúsi sa na vlastnú päsť vypátrať skutočného lupiča. Krimi thriller "Chyťte zlodeja" (To Catch a Thief) natočil v roku 1955 režisér Alfred Hitchcock. Pobavilo ma, keď sa na moment obvajil v cameo úlohe ako pasažier na zadnom sedale autobusu, v ktorom John Robie unikol polícii. Charizmatický Cary Grant bravúrne stvárnil hlavnú postavu a krásna Grace Kelly mu skvele sekundovala. Zmyselne to medzi nimi iskrilo. Príbeh ma zaujal a nádherné francúzske lokality okúzlili. Výborný snímok zo starej, klasickej filmovej éry. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Utahané a nudné, na Hitchcockovy poměry až nečekaně hodně. Možná za to mohl ne zrovna povedený televizní dabing, možná ne, každopádně si film nedokázal úplně udržet moji pozornost... A odhalení Kočky snad nemohlo překvapit vůbec nikoho. Škoda. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvod naznačoval niečo viac, no nakoniec iba jemne nadpriemerný Hitchcock, ktorý si ani tu neodpustil miniroličku(sediaci muž v autobuse). Po druhý krát som mal možnosť vidieť Grace Kelly, no extra dojem na mňa neurobila. Spolu s Grantom im to nejako nešlo, vzájomná chémia nefungovala, no naopak Grantovi snáď sadne všetko. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Cary Grant je cool, Grace Kelly je krásna ale na Hitchcocka prekvapivo, s výnimkou jednej scény ( naháňačka) bez chuti a nadšenia natočené. Najslabší Hitch ktorého som videl ale aj tak relatívne slušný film 7/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Díky To Catch a Thief jsem se na hodinku a půl vrátil zpátky do sluného léta, které mi v době sychravého počasí tolik chybí! Společnost mi dělala uhrančivá Grace Kelly, bože, jak to je úžasná ženská a sympatický fešák Cary Grant, kterého mám v téhle vážné poloze raději, než v komediich, kde přehrává. Je to jednoduchý příběh a nemá tu pravou Hitchovu nahustěnou atmosféru, ale to vůbec nevadí, je to příjemná romantická krimi se skvělou dvojící, kde chemie funguje a klasická Alfredova stopa je těžce znát (jedině dobře). Rozhodně nesouhlasím, že Kelly se víc hodí ke Stewartovi a Eva Maria Saint ke Grantovi. __ Vidím, že většinu z vás překvapuje Hitchův sklon k romantice, ale to není vůbec nic ojedinělého. Hitch byl těžký romantik a skoro v každém jeho filmu to šlo znát. Co takové Rear Window, Notorious nebo Rebecca :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lákavé prostředí, pohodová atmosféra, nenáročná zápletka, příjemná romantická linie a sympatická herecká dvojice, to jsou důvody, proč dávám 4*. Slabinou tohoto Hitchcockova snímku byly občas trochu hluché (ve smyslu nudné) scény, avšak celkově jde o dobrou podívanou. ()

Související novinky

Gal Gadot a remake Hitchcockova thrilleru

Gal Gadot a remake Hitchcockova thrilleru

12.01.2022

Studio Paramount Pictures chystá remake klasického romantického thrilleru Alfreda Hitchcocka z roku 1955, Chyťte zloděje. Ten se točil kolem postavy bývalého profesionálního lupiče v podání Caryho… (více)

Reklama

Reklama