Reklama

Reklama

John Forsythe hraje amerického agenta, který si pro špionážní operaci na Kubě najme francouzského spolupracovníka jménem Devereaux (Frederick Stafford). Právě na Kubě se měly údajně objevit ruské rakety a také špión NATO s krycím jménem Topaz. V Havaně se Devereauvovo pátrání stává nebezpečným a zanechává za sebou otřesy ve vládě, vraždu, zradu i sebevraždu. Po skončení své mise se Devereaux vrací zpět do Francie a chystá se odhalit totožnost dvojitého agenta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Legas 

všechny recenze uživatele

Předchozí politický thriller, ovšem stále z čitelným Hitchcockovým podpisem, Roztržená opona, vyzněl ve světle dobových reálií poněkud směšně. Topaz už je na jiné úrovni. Krom vtípku s racky unašejícími vydlabané bagety, kde byl ukryt fotoaparát, se jedná o zcela seriózní film, u kterého je ztěží poznat, že s ním má Hitchcock cokoli společného. Připadlo mi, jako by ho mistr "udělal" na zakázku. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Philippe Noiret se ve svých pamětech poměrně široce rozepsal o natáčení Topazu, přitom ale vůbec nezmínil představitele hlavní role Fredericka Stafforda. Už vím proč, ten pán byl celkem dost bezvýrazný dřevo a je dost s podivem, jak se dostal do čela mezinárodního obsazení ve filmu jednoho z nejslavnějších režisérů vůbec. Ovšem ani režisér se tady moc nevyznamenal, Topaz sice čerpá ze skutečných událostí kubánské krize, což se sice nabízelo, ale hodně se tu mluví, málo děje a nemá to šťávu. Příště si dám radši nějaký béčkový eurospy, který se netvářej tak vážně a jsou o dost zábavnější. ()

Reklama

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší Hitchcock... V rámci politických filmů jde o to lepší, co jsem dosud viděla, ale když jde o Hitche, mám asi vyšší nároky. A (byť je to možná malichernost) vadilo mi, že se Francouzi mezi sebou bavili anglicky, stejně tak Kubánci a Rusové. Pochopím angličtinu, když se ve skupině vyskytuje anglicky hovořící jedinec, jinak by podle mě určitě neměla být používána univerzálně, v tomto případě bych dokonce řekla až politicky nekorektně. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Tendencni dlouhotrvajici nuda tezici z aktualnich politickych tanecku americanku se sovety. Par zaberu zapamatovanihodnych, ale v globale nudne jak politicka rozprava o vyznamu odsunu nadrazi v Brne. Hlavni hrdina jalovy, zapornaci jalovi - jenom ty baby to drzi nad vodou. Na DVD je tolik vychytralych koncu, az to z divackeho hlediska neni unosne... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zde úplně nerozumím slabšímu hodnocení. Podle mě je Topaz vynikající špionážní thriller pojednávající o zajímavých událostech kolem kubánské krize. Hitchcock se tentokráte držel při zemi, že film jako jeden z jeho tvroby považovat za téměř autentický. Co se týče provedení filmu, tak to považuji za vysoce kvalitní. Za vyikající například považuji realistickou špionážní pasáž z New Yorského hotelu, či napínavé scény z Kuby. Místo honiček zde převládá řešení problémů diplomatickou cestou či intrikami (viz. závěr). Vzhledem k tématice asi film ani nemohl mít ambice oslovit tolik lidí jako klasické kriminálky, ale slovo slabší mi k Topazu tedy nesedí. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • Film vychází ze stejnojmenného románu Leona Urise a Juanita de Cordoba byla skutečně žijící postavou. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Původní scénář napsal Leon Uris, ale Hitchcock se na poslední chvíli rozhodl jeho verzi nenatočit, a tak zavolal Samuela A. Taylora (scénář k Vertigo), aby scénář od začátku přepsal. Některé scény tak byly napsány jen pár hodin předtím, než byly natočeny. (ČSFD)
  • Alfred Hitchcock natočil dva různé konce. Oba se nacházejí na DVD reedici. (ČSFD)

Reklama

Reklama