Reklama

Reklama

John Forsythe hraje amerického agenta, který si pro špionážní operaci na Kubě najme francouzského spolupracovníka jménem Devereaux (Frederick Stafford). Právě na Kubě se měly údajně objevit ruské rakety a také špión NATO s krycím jménem Topaz. V Havaně se Devereauvovo pátrání stává nebezpečným a zanechává za sebou otřesy ve vládě, vraždu, zradu i sebevraždu. Po skončení své mise se Devereaux vrací zpět do Francie a chystá se odhalit totožnost dvojitého agenta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock se po neúspěšné Roztržené oponě nechal přinutit studiem k filmu, který mu nebyl příliš blízký a Topaz podle toho taky vypadá. V prvé řadě jde o otevřeně politický film, který brojí proti Rusku a Kubě a mapuje činnost „západních“ špionů.. Nemá však příliš společného s elegantními špionážními thrillery, jaké Hitchcock točíval dřív, třebaže se zřejmě snažil dodat těžkopádnému příběhu šmrnc. Trpí především nevýrazným hlavním hrdinou, který má na hony daleko do Caryho Granta a připomíná spíš špatnou variaci na Conneryho v bondovkách. Přes značně politické vyznění ale Hitchcock nezapomněl, jak se mají filmy točit a i tentokrát dojde na výborné scény plné napětí nebo filmařské invence (výborná „němá“ sekvence rozhovoru agenta s tajemníkem kubánského guru). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kéž by Hitchcock byl ke sklonku života v pozici toho, kdo si zcela svobodně, nelimitován penězi, vybírá náměty a mohl si svou reputaci na poli politických thrillerů spravit třeba adaptací nějakého románu Fredericka Forsytha. Zápletka Topazu je nesmyslně překombinovaná, délka varovně velkého množství scén postrádá logické opodstatnění a chování agentů, kteří opakovaně vystavují nebezpečí životy druhých, hraničí s výsměchem. Hloupost vyniká, neboť na postavách jaksi nesejde. Nejspíše nešlo o režisérův zlomyslný humor (stejně jako v případě bizarního alternativního konce s duelem), neboť jiný druh humoru, černý, má stále pod kontrolou. Kromě něj ale filmu chybí většina podstatných ingrediencí: napětí, charismatičtí herci i scény dokazující Hitchovo mistrovství (jde nanejvýš o záběry). Na Hitchcocka je to zkrátka slabý film. 55% Zajímavé komentáře: Douglas, jojinecko ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $6,000,000Tržby Celosvetovo $7,200,000║ Určite by to chcelo o niečo lepší spád. V niektorých úsek v celku fajn, je tam aj nejaké to napätie či zaujímavé dialógy ale ako celok to patrične nestrhne. /50%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mistr těží z napětí konce roku 1962, kdy celý svět se strachem ani nedýchaje sledoval, co bude následovat. Hitchcock se chytře odvolává na všeobecné vlastnosti moderního člověka: strach z neviditelného nepřítele, všemožných konspiračních spiknutí, nekontrolovatelnosti vojenské moci i anonymity příčin nové, zničující války. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Herecky totálně nezvládnuté a nezajímavé. I Phillip Noiret je nevěrohodný. A to nezachrání ani slušná Hitchcockova režie. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Někdo mě postřelil, ale jenom trochu." A mě se někdo pokusil zaujmout, pobavit a napnout, ale taky jenom trochu. Tak úplně to Hitchovi nevyšlo, protože zaujmulo mě to skutečně jenom trochu, pobavilo o kousek víc, ale to napětí se nějak nedostavilo. Spíš jsem začal věřit ideám kubánské revoluce, volit Fidela a vítat ruské rakety s dozimetrem v ruce. A to patrně nebyl účel vzniku tohoto snímku. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tapaz má sice některé moc pěkné filmařské momenty (taky je od Hitchcocka, že), ale jako celek je moc upovídaný, těžkopádný a politický. Je na něm dobře poznat, že to nebyla Hitchova srdeční záležitost. Potěšila Karin "Ribanna" Dorová, hlavní hrdina moc výrazný nebyl. Vyloženě mě rozesmály alternativní konce na DVD, které ukázaly další dvě možnosti, jak skončí hlavní padouch. *** 1/2 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hitchova kariéra vyvrcholila Ptáky (1963). Filmy, které následovaly, jsou už hodně jiné. Konkrétně Topaz je špionážní thriller situovaný do doby vrcholu Karibské krize. Stejnojmennou knižní předlohu napsal Leon Uris v roce 1967 (český překlad nevyšel, protože Uris jako autor začal vycházet až po revoluci a v jeho díle se našla jiná, mnohem důležitější témata). Obsazení je na svou dobu velkolepé: Karin Dor (Němka hrající Kubánku), Michel Piccoli a Philippe Noiret (Francouzi hrající záporáky) nebo mladý John Forsythe (fanoušci Dynasty vědí). Ale tempo a napětí bychom zde hledali marně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Topaz není úplně špatný, ale ani úplně dobrý film. Je to zvláštní film. Vlastně taková poctivá špionážní podívaná, na které je znát, že vznikla podle románu, a tak se to v ní hemží takovým množstvím postav, že se hlavní hrdina několikrát na dlouhou dobu z filmu úplně vytratí a ani vám to nepřijde divné. Nejhorší ale je, že film vůbec nemá žádné pořádné finále, vyvrcholení, nic. Hitchcockova režie to však zachraňuje a díky tomu, jak natočil všechny ty scény, ve kterých se mluví málo nebo vůbec, díky jeho nápaditým záběrům, mrazivému výjevu z mučírny a díky hudbě Maurice Jarreho se to dá sledovat celkem dobře. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ohryzol som si skoro vsetky nechty...od nudy. Vobec mi to nesadlo a nikdy by som nepovedal, ze budem pri Hitchcockovom filme takto trpiet. A suverenne remeslo ani par super momentov to nezachranolo. 5/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Hitchcock si s přizvaným Noiretem a Piccolim velmi rozuměli, autor světového thrilleru/horroru je pokládal oba za francouzské velikány herectví.!! :-) Skvělý spy-thriller, kde opět autora samotného uvidíte v malinkém záběru na letišti, kde sesedá z inval.vozíku a zdraví se vřele s příchozím mužem v černém saku... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zde úplně nerozumím slabšímu hodnocení. Podle mě je Topaz vynikající špionážní thriller pojednávající o zajímavých událostech kolem kubánské krize. Hitchcock se tentokráte držel při zemi, že film jako jeden z jeho tvroby považovat za téměř autentický. Co se týče provedení filmu, tak to považuji za vysoce kvalitní. Za vyikající například považuji realistickou špionážní pasáž z New Yorského hotelu, či napínavé scény z Kuby. Místo honiček zde převládá řešení problémů diplomatickou cestou či intrikami (viz. závěr). Vzhledem k tématice asi film ani nemohl mít ambice oslovit tolik lidí jako klasické kriminálky, ale slovo slabší mi k Topazu tedy nesedí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Možná tentokrát Hitchcock neměl úplně šťastnou ruku s výběrem herců, ale scénář je povedený a režijně není co vytknout. Napjatá atmosféra hry špionážních služeb prorostlá osobními příběhy protagonistů, to vše pod příkrovem hrozící Kubánské krize - moc dobře se na to kouká. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Předchozí politický thriller, ovšem stále z čitelným Hitchcockovým podpisem, Roztržená opona, vyzněl ve světle dobových reálií poněkud směšně. Topaz už je na jiné úrovni. Krom vtípku s racky unašejícími vydlabané bagety, kde byl ukryt fotoaparát, se jedná o zcela seriózní film, u kterého je ztěží poznat, že s ním má Hitchcock cokoli společného. Připadlo mi, jako by ho mistr "udělal" na zakázku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Topaz rozhodne nepatrí medzi majstrove najlepšie kúsky, ale v mnohých jednotlivostiach ma potešil tak, že mu odpustím aj viaceré nedostatky. Neustále sa mení prostredie. Začíname v Dánsku, ocitáme sa na Kube a pochopiteľne v USA. Potešilo ma, že Hitch pracuje s nedôveryhodnosťou aj na úrovni manželských vzťahov. Milostné pletky hlavnej postavy s krásnou kubánkou poza manželkin chrbát sú iba zrkadlovým odrazom politickej paranoje a dvojitých agentov, atď. Alebo naopak. No a keďže som si nečítal, kto všetko tu hrá, tak ma v záverečnej tretine potešili dvaja známi francúzski herci vo veľmi dôležitých úlohách. No a aby som nezabudol, to, že sa dej stáča stále iným smerom, mi pripadalo v rámci všeobecnej paranoje ako celkom logický ťah. Nie, ako celok to nijak zvlášť nefunguje, ale Hitch dokáže kúzliť pri mnohých scénach. Topaz pôsobí síce fragmentárne, ale mne osobne ubehol vcelku rýchlo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Převelice sterilní záležitost, kterou na chvíli prosvětlí jen Ribanna a její rozprostírající se šaty a několik dalších pohledných scén, kterých je však až po hříchu málo. S tím realistickým lookem to asi Hitchcock přehnal, jinak si neumím vysvětlit tu absenci u něj jinak typického napětí. U Rodinného spiknutí to vyvážil alespoň lehkostí, tady zůstává jen rozvleklá vata. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby každý filmař uměl natočit dvouhodinový film, o kterém bychom nemohli říct, že je dlouhý a nudně se vleče, na světě by bylo mraky dlouhých a dobrých filmů. Takhle je jen hodně těch dlouhých. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Topaz má ďaleko od sofistikovaného špionážneho trileru, má bližšie k nenáročnej "zábave". Slabina nie je v scenári, ani hercoch, ani tá politická nekorektnosť mi nevadí... slabina je v réžii. Budem trochu "kydať" na môjho obľúbenca Hitcha, ale nemôžem si pomôcť, práve jeho réžia mi príde nedotiahnutá, povrchná..Tie miesta, kde mohol pritlačiť na pílu a vytvoriť dusnú atmosféru ostávajú nevyužité. Ale aby bolo jasno, nejedná sa vonkoncom o prúser, skôr o nevyužitý potenciál... a toho je škoda! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Starosvetský špionážny thriller. Pochopiteľne, zub času mu nepomohol, ale i tak ide o vydarenú pozvánku do turbulentného roku 1962. Alfred Hitchock tieto veci vedel robiť divácky atraktívne a so záujmom. ()

Reklama

Reklama