Reklama

Reklama

Sandman - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 9 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Charles Dance, David Thewlis, Stephen Fry, Joely Richardson, Patton Oswalt (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(11)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (14)

Tom10000 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.série se sice snaží ze všech sil odvyprávět zajímavý příběh o Morfeovi, králi snů, a jeho osudech před, během a po věznění smrtelníky, avšak docela dost kulhá. Inu, Netflix dokáže vyprodukovat ledacos. nesmírně úspěšné Stranger Things, dost pozoruhodná Sabrinina děsivá dobrodružství, avšak nikdo není dokonalý, a zde se rozjela mimořádně slavná společnost dost špatným směrem. Nebudu zde pojednávat o dost zmatečném a nejistém příběhu, plném stovek odboček, jenž nedokáží tvůrci seriálu seskupit ani během dalších třech sériích (jestli je seriál někdy dostane, často končí tyto výtvory druhou řadou), nebudu zde ani popisovat nesympatického Morfea, nejen zcela bez emocí, což bych u jeho charakteru možná ještě připsal k dobru, ale celkově o absenci jakékoliv postavy, jež by mi přirostla opravdu k srdci. Ono totiž, pokud si Sandmana nezamilujete, nemáte z koho vybírat. Matthew se ukázal jen dvakrát, a konec. Johanna, jedna z velmi mála opravdu lépe vydařených postav, skončila, tuším, třetím dílem. Naprosto zbytečně zmařená šance. Korinťan mi i přese všechnu snahu nakonec utkvěl v paměti jako špatný žert na dokonalého záporáka. Dokonce by se mi možná i zalíbil, nechal se však potupně zabít, když se doslova "vybrečel" před svým pánem, čímž zkazil svoji roli. Možná bych i docela obdivoval psychopatického "Lupina", jak jsem podle "Harryho Pottera" pojmenoval druhou zápornou postavu, která skončila pátým dílem. Od něj, ostatně, úplně skončila šance na jakékoliv napravení už tak dost pomateného děje (...). Bohužel, tento seriál mne velmi zklamal. Jistě, pár dobrých scén se zde najde, dokáži je však napočítat už jen na prstech jedné ruky. Ne, a ne. Carnival Row i přes svoji druhou sérii se mi líbil ještě více, podobně to tak mám i s Cloak a Dagger. 50 procent, zklamání. Tři hvězdy dávám jen z milosti. Uvidím, jeslti dám vůbec šanci druhé sérii. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek předlohy, kterou považuji za jeden z nejlepších komiksů, co jsem četl, jsem z Netflixovské adaptace bezmála nadšený. Nádherná, imaginativní, velkolepá, nesmírně věrná – epizody seriálu odpovídají kapitolám prvních dvou knih (plus několika povídkám ze třetí), dialogy nezřídka sedí 1:1. Obsazení titulní role je pak naprosto bezvadné a Tom Sturridge, jeho výraz a hlas, přesný. Určité rozpaky ve mně tudíž budí akorát vysloveně tendenční změny, tzn. rasové, genderové či v sex. orientaci, jež často postrádají nejen smysl, ale vůbec logiku. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Sandman je extrémně zvláštním fantasmagorickým seriálem, u něhož jako neznalec komiksové předlohy 10 minut kroutíte hlavou a protáčíte panenky, abyste se za dalších 10 kochali neuvěřitelně podmanivým příběhem. Místy je to lahodná jízda napříč fantaskním světem, jindy zase psychedelická odbočka do nepřehledného neznáma. A ačkoli to nezní jako nejlepší reklama, doporučil bych to fakt každému. Takhle svěží projekty jsou v dnešní přeseriálované době fakticky třeba a já vyhlížím druhou sérii. [viděno na Netflixu] ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem první díl a nechápal jsem, o co vlastně jde. Bude to mít nějaký kontinuální děj? Dokoukal jsem celou sezónu a mám podobné dojmy. Ačkoliv již roky si chci přečíst komiks, zřejmě to nikdy neudělám, obecně mě tato tématika příliš nepřitahuje, ale velkoprodukční seriál a nadšené ohlasy byly pro mě až přespříliš lákavou volbou. Nakonec jsem seriál s větším časovým odstupem dokoukal, budu pokračovat druhou sezónou, ale že by mě nějak zvláště ohromil, to se říci nedá. Tom Sturridge je ovšem na Sandmana výborná volba. Do druhé série to nestihnu určitě, ale zkusím si dohnat předlohu, bez ní vám seriál řekne jen velmi pramálo.. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

První série - (7,5/10). The Sandman dosáhl vrcholu pozornosti již před více než rokem, ale já jsem zažil tuto snovou mánii až letos. Seriál nebyl v mých očích na nejvyšších místech, co se týče očekávání a spíše byl pro mě takovou velkou neznámou. Proto jsem moc rád, že se The Sandman stal takovým černým koněm, který si rozhodně zaslouží svoji vlnu popularity, kterou jsem zaznamenal. Od prvních chvil jsem se do celého seriálu zamiloval a propadl jeho kouzlu. Komplexnost celého světa a tajemství, která skrýval mě bavilo odkrývat. Úvodní opening sekvence, kdy letí krkavec přes celé království a my vidíme tu nádheru, mě dokázala totálně zaháčkovat. Do toho tam navíc mluví hypnotizující hlas ústředního představitele, který je balzámem pro uši. U balzámu zůstanu, protože chci zmínit ještě hudbu, která dokonale dokreslovala výslednou atmosféru. Když už jsem u tohoto emo herce, tak si dovolím tvrdit, že jeho obsazení byla castingová bomba. Tento frajírek, který oblékal vojenskou uniformu ve filmu Daleko od hlučícího davu, zde vyměnil složení svého šatníku za černý plášť a stal se Králem snů. Jeho ztvárnění této bytosti bylo bez diskuze geniální. Na jeho bedrech spočíval celý seriál, který táhl především jeho hereckým koncertem. Tom Sturridge hrál jeho postavu doslova božsky a nesmírně jsem si užíval každou sekundu, kdy se objevil na obrazovce. O to víc mě mrzelo, když se seriál přehoupnul do druhé poloviny a Morpheus byl odsunut na vedlejší kolej. Místo něj dostala prostor z mého pohledu velice nezajímavá postava. Co jsem tady vyčetl z komentářů, tak je tato velká změna hlavně kvůli překlopení do druhého svazku komiksu. Tuto předlohu jsem samozřejmě nečetl a nelíbí se mi to. Ovšem toto rozhodnutí tvůrců a spisovatele musím respektovat. V konečném zúčtování bych seriál rozdělil na takové dvě poloviny. Do šestého dílu to byla lahůdková podívaná, kterou jsem s chutí hltal. Ovšem od šestého dílu se mi to začalo šprajcovat v krku a nakonec přibyly i kosti, které mi výsledný dojem trochu pokazily. Doufám, že u druhé série se stopáž mého oblíbence malinko zvětší. Protože mě nesmírně bavilo sledovat, jak Morpheus hledal kousky svého vybavení doslova po všech čertech. Seriál má obrovský potenciál, jenom je potřeba být konzistentní a neusnout na vavřínech. "When the waking world leaves you wanting and weary, sleep brings you here to find freedom and adventure. To face your fears and fantasies." Nejlepší epizoda: A Hope in Hell(S01E04) ()

Galerie (230)

Zajímavosti (2)

  • Každá epizoda má název podle dílu komiksové předlohy, s jedinou vyjímkou, a to této epizody, která měla původně název „24 hodin“. (spacemaster)
  • Sandman v pekle má oblek z podzimní kolekce roku 2011, který vytvořil britský návrhář Gareth Pugh. Jeho práce je popisovaná jako performativní umění a kostýmy z jeho dílny využila např. Lady Gaga, Kylie Minogue či Beyoncé. (TroiMae)

Reklama

Reklama