Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 3
USA, (2022–2023), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (285)

LND 

všechny recenze uživatele

Je to netflixovský blender toho nejhrubšího zrna, jaké si vůbec lze představit. Criss Angel feat. Remus Lupin v první půlce, ujeté hledající se dětičky ve druhé půlce a Boyd Holbrook, jak jinak než s kulatými brýlemi, umně balancující mezi půlkami v průběhu celé série. Jen mi přišlo jako kdyby se to neumělo rozhoupat mezi uceleným příběhem a samostatně stojícími epizodami. Předlohu jsem nečetl, ale Gaiman je tam hodně cítit skrze všechnu tu hravost a absurdnost ve smyslu „vždyť je to úplně jedno, je to celý smyšlený“. Jelikož tomu chybí nějaké hlubší morální poselství, které bych u fantasy čekal, tak kdyby to nepůsobilo tak seriózně (a ten vše vtipně komentující havran to nezachrání), bylo by to perfektní. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nejdražší komix konečně spatřil světlo světa. První díl nám zatím toho moc neřekl. Sledujeme Sandmana, který je 100 let zavřený ve skleněném vezení v nějakém britském panství. Jeho nepřítomnost zanechala velké škody, a to jak ve světě snů, tak tom bdělém. Děj se posouvá a Morfeus se musí vypořádat s těmito následky. Postupně se tu odhalují další postavy, jak z Věčných, smrtelníci nebo sny. Chvíli trvá, než vlastně pochopíme, co čem to je a kdo je proti komu. Některé díly působí dost epizodně a jakoby moc nezapadají do celkového děje. Nečekejte nic epického, ale rozhodně jde o zajímavou a originální podívanou. Snad bude další série. Končí to trochu otevřeně. "Dej mi nesmrtelnost!" ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Důstojná adaptace, která ctí příběh i ducha předlohy (hodně by mě zajímalo, nad čím se pohoršují samozvaní fandové na svoji dobu velmi progresivního komiksu). Výhradu mám asi jen jednu, ale je (pro mě) poměrně zásadní: i navzdory pár zajímavým nápadům (Lucifer!) je to výtvarně a filmově takové...zaměnitelné. Neříkám nepěkné nebo vysloveně špatné, ale prostě...meh. Líbil by se mi výraznější rukopis a osobitější vize. Ale to je dneska v komerční filmové a televizní tvorbě tak obecně spíš nedostatkové zboží. Jinak ovšem výborné. A (tohle možná bude znít jako kritika, ale není) to, že Sturridge Morphea hraje, jako by po většinu času trpěl současně žaludeční nevolností a melodramatickou zácpou, je beze srandy asi nejlepší možné pojetí téhle role. Nevím, nakolik záměrný či nezáměrný, ale je to přesně ten vibe! (A podotýkám, že to říkám se vší láskou, jako Morpheův dlouholetý fanoušek.) ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Má to pomalejší rozjezd a druhá část není tak zajímavá. I přesto je Sandman krásným příběhem o proniknutí do lidského nitra, obohacený podmanivým vizuálem, skvělými postavami a výborným Tomem Sturridgem v hlavní roli Pána Snů. Gaimanovo původní dílo je skvěle převedeno do seriálu. Scénář je funkční, zapamatovatelný a plný vět, které vás donutí přemýšlet. Jsem velmi rád, že jsme se dostali k projektu s takto přesílenými postavami, který nesází na velkolepou akci a poměřování síly mezi každým z Věčných sourozenců, ale na náhled do lidskosti, emoce a filozofické náměty. Více takových a snad klapne pokračování 8/10. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

 „K ČEMU JE BŮH, KTERÝ VLÁDNE SNŮM?…“   Krásně natočený fantasy. (Třeba ten díl „z pekla“.) Líbí se mi casting. Postupně přicházím na chuť gotickýmu výrazu Sturridge, baví Thewlis, Holbrook a překvapila Gwendolína jako pekelnice. Občas v jednotlivých dílech trvá, než se dobereme kýženýmu výsledku, ale jsou to takový pohádkový příběhy s ponaučením. Komiks neznám a duhová propaganda je mi u řiti. Sice nechápu…. , ale jsem tolerantní. Zatím!   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Sérii komiksů od Neila Gaimana neznám.  2.) Rád sleduju Smrt při práci. 3.) Bojuju za upřímnější svět. /// Thx za titule „Alena Nováková“.                PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Galerie (234)

Zajímavosti (9)

  • Tom Sturridge (Morpheus) v jednom z rozhovorů prozradil, že mu Neil Gaiman první den natáčení řekl, aby se ve svých dialozích „přestal chovat jako Batman“. (LUKICKK)
  • Johanna Constantine (Jenna Coleman), která se v seriálu objeví, je náhradou za Johna Constantina, který byl ztvárněn například ve filmu Constantine (2005) a původně hrál v příběhu důležitou roli. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama