Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 3
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Recenze uživatele Elerrina k tomuto seriálu (12)

Sandman (2022) 

První příběh: 90%, druhý příběh: 20%. Ale celkem chápu i ty, kteří tomu rovnou hází odpad, protože Netflux drze zneužil tuto atraktivní látku k tomu, aby se ve svém milovaném zvýrazňování sexuální a rasové diverzity urval ze řetězu ještě víc než obvykle (takže například koncentrace černošek na metr čtvereční tu překračuje všechny povolené limity a dosahuje vyloženě toxických hodnot). Ovšem tohle není žádné přiblblé Kolo času nebo nějaký podobný stopadesátý recyklát obvyklých fantasy. Tohle je vzácně originální vize, které bohatý streamovací strýček pořídil náramně slušivý vizuální kabátek, a navíc se opravdu kongeniálně podařilo obsadit hlavní postavu. Těm prvním šesti epizodám se tedy určitě vyplatí dát šanci. ()

Spánek spravedlivých (2022) (S01E01) 

Mrazivé zpodobnění bezcitné lidské chamtivosti, která má dalekosáhlé důsledky. "Day after day, he pleaded for gifts, that are not mankind´s to receive nor mine to give." ()

Nedokonalí hostitelé (2022) (S01E02) 

Osvobozený Morfeus počítá ztráty, požaduje oběť a pátrá po svém odcizeném majetku. Fantasy ve své nejatraktivnější podobě. ()

Ať se ti o mně zdá (2022) (S01E03) 

Noční Londýn, démon, vymítačka a ukecaný havran. Oproti dvěma předchozím dílům došlo ke kvalitativnímu propadu jak dějově, tak v oblasti vizuální atraktivity, tohle prostě působí pouze jako standardní epizoda Doctora Who. K tomu hororový vývoj v druhé vyprávěcí lince. ()

Naděje v pekle (2022) (S01E04) 

Jo, Peklo, to není procházka růžovým sadem. Plus rada: neberte stopaře. Opravdu silné v obou dějových linkách. ()

Nonstop (2022) (S01E05) 

Nekonečná nuda v bistru končící rádoby překvapivě explicitními scénami - ne, nemyslím si, že lidská psychika funguje takto jednoduše. A finální střetnutí Morfea s Johnem je sice velkolepé, ale dějově lehce zmatené. ()

Zvuk jejích křídel (2022) (S01E06) 

Samostatný epilog k předchozímu příběhu. Bloumání s pracovně dost vytíženou ségrou, která se snaží demoralizovaného brášku povzbudit a potom skvělá časová historka. Nemá to chybu. ()

Domek pro panenku (2022) (S01E07) 

Začátek nového příběhu: nudné černošské rodinné trable. A vrahouni. ()

Hrací dům (2022) (S01E08) 

Černošské rodinné trable a vrahouni pokračují. Jediná zajímavá scéna je Morfeův soud nad uprchlou noční můrou Gault. ()

Sběratelé (2022) (S01E09) 

Vrahouni v množství větším než malém. Ale nic víc, celá ta zápletka s vírem narušujícím Snění je jen šíleně natahovaná nuda se spoustou zbytečných bizarních postav. ()

Ztracená srdce (2022) (S01E10) 

Zúčtování s Korinťanem dost zklamalo a vyřešení hrozby víru vlastně taky. (Jak velkou mocí Rose vládla a zda skutečně mohla Morfea nějak ohrozit, se totiž nakonec nedozvíme). Ale hlavně, že jsou všichni happy a radostně spolu žijí v jedné velké multietnické a multisexuální rodině. ()

Sen o tisíci kočkách / Kalliopé (2022) (S01E11) 

Animovaný předfilm o čem kočky sní je spíš jen taková lehce zneklidňující anekdota (a pokud máte doma kočku, tak ji raději nechtějte znát :)). Následná historka o uvězněné můze, které se nakonec podaří dovolat se pomoci, by byla výborná, kdyby tam jaksi nechybělo to hlavní, co divák od Sandmana očekává. Tedy mnohem víc rozvedené a detailněji zobrazené přesvědčování sobeckého majetnického chlapa, aby se vzdal svého zdroje příjmů (kde jinde by se hodilo použití nějakých těch děsivých nočních můr, když ne právě tady, že). Takhle to má trochu pachuť promarněné příležitosti. ()

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama