Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

aluna 

všechny recenze uživatele

První hodina plná napětí a zvratů mě opravdu brala a zasloužila by si klidně *****, přinejmenším poctivý ****, ale od chvíle, kdy je objasněno chování postav a už víme "na čem jsme", od chvíle, kdy se to dozvídá i hlavní hrdinka, to spadá do nudnýho, lehce debilního thrilleru a já musím dolů, i když jízda autobusem a scéna na farmě byly brilantní momenty a celá první půle taktéž. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nepovedených filmů od Hitchocka (tedy předpokládám, že jsou ještě nějaké jiné, dílo mistra se zdráhám urážet), hrozně hloupé nepravděpodobné scény a děj. Ústřední pár Newman + Andrewsová neklape - charizma nic moc, jejich vztahu moc nevěříte, po herecké stránce nuda. Zobrazení NDR/Stasi je strašlivě mimo, třešničkou na dortě je Polka, která chce emigrovat kvůli mizerné kávě a cigaretám. Opravdu hrozné. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 Nikdy jsem si to nemyslel, ze to napisu, ale toto je opravdu nudny Hitch. Absolutni absence tolik potrebneho humoru a naprosto hloupa premisa celeho filmu, od niz se v podobnem duchu odviji cely zbytek filmu srazi spionskou podivanou na prumer jine produkce. Hlavni hvezdne duo Noumen + Andrews se se do celeho filmu hodilo jako Rama na posledni pomazani, ale najde se tam par okamziku, co stoji za to videt, bohuzel je jich zoufale malo: v scena v autobuse a hlavne problemy s vrazdou Gromeka! Nevim kolik jeste jinch spionatorskych filmu korme tohoto a Topazu Hitch udelal, ale moje dobra rada zni - ruce pryc ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poměrně suchý, humorem poskrovnu přiživovaný scénář vychází z premisy banálního špionážního thrilleru, ale postupně nabývá na síle a mění se v důmyslnou hru na dvojí pravdu. Již samotný název svádí a priori k představě poničené divadelní opony. Proč ne, v posledním dějství by k něčemu podobnému mohlo dojít, autor však bezesporu mínil oponu železnou. Také názor na profesora Armstronga jsme nuceni několikrát přehodnotit dle dostupných informací. Ani podvědomé tušení, že Paul Newman přece nemůže hrát posluhovače „těch zlých“, neodstraňuje veškeré pochybnosti. Tato divácká nejistota šikovně zvyšuje napětí, bohužel nijak nesnižuje roztahanost filmu. Plýtvá se slovy i postavami (k čemu ta patetická epizodka s jakousi polskou hraběnkou?), veledůležitá scéna mordu je jako donekonečna odkládaný orgasmus. Pomohla by hudba vyhozeného Bernarda Herrmana? Nebo Hitch jednoduše zestárnul? Nechal by si v mladším věku vnutit do hlavní ženské role tehdy žádanou (protože Za zvuků hudby), avšak zcela nevhodnou, nesnesitelně přehrávající a nadto nesympatickou Julii Andrews? U Hitchcockových dřívějších filmů bych nejspíš napsal opak, tady nemohu: stačí málo, aby to bylo horší, je třeba hodně, aby to bylo lepší. Apendix: mistra můžete vidět v hale kodaňského hotelu, jeho kalhoty znesvětí malý infant. 65% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, berg.12, Legas, murakamigirl ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Prý to byl ve své době docela propadák, na jednu stranu se nedivím, realitu života za Železnou oponou se Hitchovi moc vystihnout nepodařilo, ale na rozdíl od tématicky podobného Topazu tu máme slušnou dávku napínavých scén od zabijačky na farmě až po únik autobusem. Přes všechnu naivitu jsem spokojen. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Postava východoněmeckého vědce, který prozradí tajné záležitosti, týkající se jaderného zbrojení své země, připomíná pana Memoryho z filmu 39 stupňů. Podobně jako Memory je i dr. Lindt (jméno Hitchcockovy oblíbené čokolády) donucen k tomu, aby promluvil, v tomto případě proto,aby opravil své vědecké kolegy, kteří jsou, jak se nakonec ukáže, americkými špiony. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock dále toužil po Anthony Perkinsovi, aby hrál profesora Armstronga, ale studio prosadilo Newmana. (Kulmon)
  • Hitchock na natáčení vzpomínal se slovy: “Na začátku natáčení mi Paul Newman poslal několikastránkové poznámky s několika návrhy na úpravu své postavy. Vzal jsem si to příliš osobně a považoval jsem to za urážku. Tehdy jsem to ještě nevěděl, ale takové chování se netýkalo pouze mě. Totéž praktikoval i u jiných režisérů.“ [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama