Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Nelítostný bandita terorizuje Divoký západ při pátrání po bývalém členovi svého gangu, který začal nový život v tichém městě, kde žijí jen ženy. (Netflix)

Recenze (165)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Žrááádlo! :) Pre westernových fanúšikov tu nie je nič extra nové či objavné, je to vlastne moderne natočený remix klasických žánrových motívov, ale mne osobne práve toto strašne dobre padlo. Je tam vlastne všetko. Sympaťák pištoľník túžiaci vidieť oceán, démonický kazateľ s fakt početnou bandou extra odporných hrdlorezov, vdova s rančom a synom-miešancom, poklad z vlakovej lúpeže, indiánski šamani, slizký novinár, krátkozraký šerif hľadajúci svoj tieň, lesbická strelkyňa, komunita černochov z jednotky buffalo soldiers, bláznivá nemecká maliarka, ktorá to prekvapivo vie s winchestrovkou... K tomu veľmi dobrá hudba a kamera, ktorá sa kochá rozľahlými scenériami Nového Mexika. Miestami to spomalí a vravel som si, že tých flashbackových príbehov z minulosti je už trochu priveľa, ale všetko sa to krásne splieta a graduje k záverečnej časti, ktorá je... skrátka skvostná. Drnčí napätím, až kým sa nestrhne hádam polhodinová prestrelka s tuctami mŕtvych, ktorú považujem za jednu z najlepších v tomto žánri (a to som videl naozaj stovky westernov). A k tomu ešte leonovský súboj muža proti mužovi a fungujúci záverečný doják. Toto som si fakt maximálne vychutnal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tak tento seriál bol teda fakt niečo. Netflix vie niekedy neskutočne prekvapiť. Hneď od úvodu to má grády, je to dejovo prepracované, dravé, drsné, neľútostné, ma to výborné postavy a ani na chvíľu tu nemáme nejaké slabšie miesta a postupne nám flashbacky vysvetľujú čím si hlavne postavy prešli, proste bravúrne prapracované. Moc mi sedela aj technická stránka prevedenia, vizuálne poňatie. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Western is not dead. Never was, never will be. Na Godless bude zřejmě vzpomínáno jako na "neskutečně nádherně vypadající western s památihodnou finální přestřelkou". Což by byla škoda, protože tohle je od úvodní prologové scény po finální záběr absolutní esence všeho co dělá z westernu ze staré školy western ze staré školy; tedy čiré žánrové blaho z něhož musí každý fanoušek chtě nechtě slintat více než mimino, kterému se prorážejí zoubky. Srdcovka stavící na ambivalentních postavách, která ví že bez respektuhodného záporáka osudový western nevystavíš (ten zdejší je ryze mccarthyovský), která se ráda lyricky opájí scenériemi i hudbou, nebojí se zpomalit stejně jako přitvrdit dramatickou linku, nezapomíná na osobní vendetty, umí odlehčit dění i nechat postavy rochnit se v beznaději, blátě a prachu a přesto je nechat povstat z popela, je syrová i nekomprosminí, zvládá držet hubu stejně jako naopak vyhmátnout přesně ten moment, kdy lépe šáhnout po winchestrovce a rozpoutat peklo v Bohem zapomenuté osadě... Prostě pravověrná špinavá žánrovka, která staví na dobře prověřených základech, klišé a osvědčených archetypech. Jediným zádrhelem je, že ve finále ne všechny postavy dostanou adekvátní prostor s ohledem na to, kolik důrazu a času jim bylo věnováno. A tak některé vedlejší linie (resp. spíše postavy; především Logan, Truckee, babka a indián se psem) jsou utnuty náhle či vyzní poněkud do ztracena. Newesternové publikum Godless na pravou víru neobrátí, ale právě pro ty poctivé základy se diváctvo na westerny přísahající v posledních dekádách nedočkalo mnoha lepších filmů. Ano, filmů. Pravda, jde sice papírově o uzavřenou minisérii, ale tohle je regulérního film (výstavbou i výpravou) akorát na ploše bezmála osmi hodin. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ TY JSI JEŠTĚ NEPŘIŠEL NA TO, KDE JSI? ROZHLÉDNI SE. TAM NAHOŘE, TAM NENÍ NIKDO, KDY BY BDĚL NAD TEBOU, ANI NAD TVÝMI DĚTMI“… /// Godless pro mě byl od prvního dílu návykovou událostí! Kromě příběhu zaujmou výbornou filmařinou. Nádherný scenérie i hudební motivy navozují tu správnou atmosféru a připomenou všechno, proč máme westerny rádi. Zobrazuje historii, vypovídající o statečnosti mnoha mužů a žen, kteří se vydali osidlovat americký pohraničí a přestože je postaven na krvi a krutosti, kontrastuje s Leoneovým „Pro pár dolarů navíc (1965)“, slavnou špageťárnou, ve který život neměl žádnou hodnotu. Já z toho cejtím lásku ke starejm westernům, v nichž kombinaci statečnosti a bystrosti doporučuje devět z deseti šerifů. P.S.: Navíc Jeff Daniels je jedním z nejcharismatičtějších padouchů (nejen) Divokýho západu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Směr mi ukazuje amputovaná ruka. 2.) Potřebuju se naučit zkrotit divokýho koně. 3.) Thx za titule „J.e.t.h.r.o“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Společně s Punisherem jasná seriálová událost roku a pro žánr Western Hit století. Tohle má opravdu vše, co by daný žánr mít měl od sympatického hlavního hrdiny, skvělého záporáka s jeho 30 člennou bandu hrdlořezů, skvělou muziku, překrásné scénerie, našlapané přestřelky, úžasné herecké výkony, skvělou režii i scénař, si říkám kdyby seriály dostávaly oscary, tak Godless vysbírá sošky za každou kategorii. Finální napínavá a nervy drásající třicetiminutová přestřelka, kde 40 vdov brání salón s winchestrovkama a koltama proti záporákovi a jeho kumpánům patří dost možná k nejlepší řachandě, co jsem kdy viděl. Úžasné dílo, skvost, pocta mrtvému žánru a jasný kultovní potenciál. 100% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Protože Godless vystřelil na Netflixu ve chvíli, kdy se zároveň prokousávám velkolepým Panstvím Downton, ve kterém bezmezně zbožňuji Michelle Dockery, neměl jsem proti přírůstku do mého oblíbeného žánru šanci. Snad právě proto, že je Alice Fletcher úplný protikladem Lady Mary, mi právě ona přijde jako hlavní hrdinka celého velkofilmově působícího zážitku. Atmosferická porce je totiž více než vydatná a stejně jako archetypální story se všemi potřebnými ingrediencemi je autorský zázrak Scotta Franka zároveň poctou snad všemu, na co si divák z westernu vzpomene. Mně nejčastěji zasvítilo Tenkrát na západě, Sedm statečných, Rychlejší než smrt nebo V pravé poledne, tedy samé známé kousky. I proto je jasné, že kdo nemá prostředí prérií, ostruh a koltů proklatě nízko rád, mohl by se touto výpravou spíše protrápit. Naproti tomu ti, kteří roky čekají, až se v kinech objeví nějaký pořádný nový zápaďák, měli by okamžitě zamířit směrem k televizi. Ty vztahy tesané do kamene, ty dialogy o důležitých věcech, ty progresivní zápletky? V kombinaci s prokreslenými hrdiny a se záporákem, kterého nejde nenávidět? Nezapomenutelná lahůdka. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netflix sa poučil zo svojich marveláckych seriálov, ktorým sa právom vyčíta prehnaná dĺžka a Godless má iba 7 dielov (hoci väčšina z nich má takmer celovečernú minutáž, ehm). A hneď to lepšie funguje. Napriek tomu rýchle tempo rozhodne nie je to, čím by sa Godless mohol pochváliť. Naopak, je pomalé a scenár predvídateľný (až na finálnu epizódu, ktorá ponúkne asi osem nečakaných twistov, nebudem spoilerovať, ale ak chcete spoilery, prečítajte si môj samostatný koment k záverečnej epizóde). Akcia je dobrá a krvavá, ale nie je jej veľa. A prašná atmosféra kvalitná a vydarená, ale westerny nie sú mojou srdcovkou, čiže... Lenže! Má to nesmierne sympatické postavy, je ich veľa a všetky sú super. Budete mať problém vybrať si najobľúbenejšiu. A budete sa triasť, aby to neschytala vo finále. Lebo každému musí byť jasné už po prvej časti, že toto sa bez krvavého inferna veru neskončí. Potom sú tu skvelí herci, z nich skoro všetci sú skoro neznámi alebo úplne neznámi. Vôbec to však nevadí, skôr naopak. Najmenej zaujímavý je paradoxne Jeff Daniels a aj on je výborný, stvoriac zrejme jednu z najpamätnejších záporných televíznych kreatúr roka. A keď sme už pri tých naj, Godless je určite jeden z naj seriálov roka. A kto postrehol, prečo šerif vo finále nepotreboval okuliare, tak tomu udelím titul Frajer týždňa. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// „Ain’t nothing scarier than a man with gun. And ain’t nothing more helpless than a man without one.“ Nic osudovějšího už letos neuvidíte. 10/10 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě jsem dala na tip a za druhé od Netflixáků se ke mně dostávají většinou samé pecky, tak jsem tušila, že by mně to mohlo sednout jak prdelka na nočník a také, že jo. Od prvních chvil, kdy jsem spatřila Michele Dockery jako Alici Fletcher, to bylo jasná trefa do černého. A Jack O´Connell jako Roy Goode byl vybrán také akorátně, žádný manekýn, ale normální chlap, co to neměl v životě lehké a holt se na něm osud podepsal. Srdce dobráka se postupně měnilo v ocel, když viděl jednání svého nedobrovolného adoptivního otce Franka Griffina. Miloval koně, miloval Alici a jejího syna a zdálo se to všechno jednoduché a že je vše OK, ale nebylo. Ještě zde byly nevyřízené účty a ty se musí vyřídit, toho si byl Roy vědom. Pak mně byly sympatický i ostatní postavičky, například to vylíhlé kuře Whitey nebo kalhotová sympaťačka Mary Agnes, kterou si bravurně střihla Merritt Wever. Jinak všude kolem samé ženské obsazení, ale proč? To se podívejte. A jak to dopadl Frank a Roy? Tak to se také podívejte. Některé pasáže bych zkrátila, ale nebudu prudit kvůli pár vráskám v tomhle bezva seriálu, takže za pět a doporučuji. Upozorňuji Vás ale, že jsem skoro nespala, jela jsem jeden díl za druhým :-) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Další netlixácká pecka. Scott Frank si sám napsal a zrežíroval skoro osmihodinový western toho nejvíc old school střihu: má úderně přímočarý příběh, zajímavé prakticky všechny postavy (včetně naprosto famózního záporáka Jeffa Danielse), úchvatnou kameru, bombastickou závěrečnou přestřelku a prostě dokazuje, že tenhle už několik desetiletí odepisovaný žánr vlastně ani není potřeba nijak (post)moderně vylepšovat. Stačí svěřit ho schopným tvůrcům, co jej mají rádi. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě takový ten typický čtyřhvězdičkový seriál, který je sice kvalitní, ale nestrhne, nezamilujete si ho, neinspiruje vás, nebingujete ho a nevyhlížíte netrpělivě další díl/řadu. Po solidním rozjezdu - prvních dvou dílech - se tempo zpomalí (na mě místy až moc), budují se postavy a jejich vztahy a pomalu se blíží nevyhnutelný macatý závěrečný masakr. Postavy jsou fajn, ale žádná pamětihodná, Jeff Daniels nicméně parádně válí svého záporáka. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Soderbergh to opět dokázal, ačkoliv jen z producentské pozice. Tohle je úctyhodné dílo Scotta Franka, které si s ničím nezadá se starými westerny a servíruje nám skoro osmihodinovou emocionální jízdu se skvěle napsanýma postavama a vynikajícími přestřelkami. Jsem rád, že se ještě dnes tvoří minisérie, to zakončení se mi totiž hrozně líbilo a pokračováním by to lehce zkazili.. ()

konous 

všechny recenze uživatele

Hrozná pecka. V zásadě obyčejný western, který ale vděčně pracuje s delší stopáží ve prospěch zajímavých postav a jejich složitých životních situací. Vážnější nota mi strašně sedla. Westernový granát! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zmaratonováno bez dechu. A taky bez jediné výtky od herců přes jasnou režijní ruku, úchvatnou kameru (ty scenérie!!) a melancholickou hudbu. Drsný příběh je možná jednoduchý, ale o to razantněji vtáhne do obrazu (už úvodní scéna svým knockoutem složí nejednoho diváka) a nedává prostor k sebekratšímu oddychu. Godless není seriál na sedm týdnů, nýbrž spanilý sedmihodinový film, díky němuž se bude ke konci roku po dlouhé době znovu zaslouženě mluvit o westernovém žánru. Jakože hodně. Kdo potřebuje listopadový výprodej na Steamu, když se po letech konečně hecnul k předplatnému Netflixu? Nechápu, jak jsem mohl tak dlouho odolávat, teď už mě od televize nic nedostane! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Westernová pecka, ktorá je pre fandov žánru sázka na istotu, bežný divák možno nájde zaľúbenie v žánri, v ktorom sa doteraz nevidel. Režisér S. Frank neprišiel s ničím objavným, ale všetkým postavám vdýchol život a ponúkol priestor natoľko, aby vás jednoducho dostal tam kam chce. Všetky postavy vo filme, či už zlé alebo dobré, majú svoju dávku charizmatu. Najväčšiu radosť som mal, keď som zistil, že seriál má "iba" 7 dielov. Fakt nemusím tie seriály s nekonečným množstvom sérií, pozrite kam to dotiahol taký Walking dead - spočiatku pecka, ktorá sa postupne utopila vo vlastných sračkách a dnes to už ani nesledujem. Toto tu nehrozí. Celý film postupne smeruje k záverečnému finále, ktoré je veľmi kvalitné, drsné a krvavé. Dosť ma zaujala herečka Merrit Wever, tá chlapská postava v ženskom tele jej výborne sadla a nielen jej. Hudba rovnako výborná . Jeff Daniels bol s výsledkom určite spokojný, v ničom lepšom ho asi neuvidíme. Max, spokojnosť a hneď ako vyjde dvd alebo bluray tak kupujem a vychutnám si to v plnej kráse. +++ Film obsahuje výborne natočenú nezabudnuteľnú a neočakávanú scénu, v ktorej zomrie jedna z dôležitých postáv, nechcem spoilerovať, ale scénu som si pustil niekoľkokrát. Prezradím iba, že v tom hrá dôležitú úlohu slnko. Budete vedieť o čo ide. 100%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Westerny mám rád a vítám tedy každý nový počin, jenž vyvrací tvrzení, že tento žánr je již mrtvý a nemá čím zaujmout moderního diváka. Godless je zdařilou minisérií, v níž se to hemží zajímavými postavami. Pochválit musím i samotné zpracování, zejména kameru a hudbu, avšak herecké výkony jsou též na skvělé úrovni. Příběh je sám o sobě povedený, ovšem dle mého je jeho roztažení do sedmi epizod spíše méně šťastnou volbou. Celému seriálu chybí pravý spád, jenž jsem měl rád třeba na starším počinu Hell on Wheels či Hatfields & McCoys. Z toho důvodu tedy nemohu dát plné hodnocení, avšak i přesto jsem za každý podobný kousek vděčný. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Western kde sa síce moc nestrieľa, no záver v tomto smere ohromí finálnou prestrelkou. Celkom akoby si nechával guľky až nakoniec... Svojou vlastnou produkciou opäť raz Netflix zahviezdil. V poslednom čase neviem ani o jednom príklade, ktorý by ma od nich sklamal...Godless predstavuje netradičný western nielen svojou formou, ale i koncepciou dejovej linky, pri ktorej sú divákovi servírované informácie ohľadom minulosti hlavných postáv pekne pomaly a postupne na báze flashbackov, pričom spolu tak zaujímavo dotvárajú hlavnú os príbehu. Formálna stránka tiež nadchla. Dlhé statické zábery kamery, krásne scenérie, zmysel pre farebnosť... to všetko bolo super. Som spokojný aj s hercami, hlavne záporák bol zaujímavý, dokonca sa mi pozdával viac ako hlavný kladný hrdina, ktorému by trochu viac charizmy navyše neuškodilo. Na druhú stranu je ale tiež pravda, že miestami sa mi tempo snímku zadalo až príliš lenivé, pričom niektoré scénky mi prišli ako zbytočné, nebolo to však nič hrozné, ide čisto iba o vec vkusu a subjektívny pohľad. Verím tomu, že väčšina ľudí ocení všetko od prvej až po poslednú minútu. Silný nadpriemer, s dlhým váhaním nad plným počtom. 85/100 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nejsem sice moc fanda westernových seriálů, ale tohle jsem si nenechal ujít. Rozjez a celé tempo seriálu je dost pomalé, ale postupně pronikneme do jeho děje. Název ho dokonale vystihuje. Vše se točím kolem města plného žen a jednoho bandity. Toho honí parta šílených lupičů, kteří nemají s nikým soucit. Honba za pomstou je vlastně hlavní téma. Postupně se dozvídáme pozadí historie města a jednotlivých postav. I když tam moc akce není, finále nám to skvěle vynahradí. Je tam luxusní přestřelka, kterou jim může závidět leckterý western. Obsazení není moc hvězdné, ale atmosféra je celkem hutná. Rozhodně se to Frankovi povedlo. Taky musím vyzdvihnout skvělou hudbu. "Umí to s koňmi." ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Idris Elba míří na Divoký západ

Idris Elba míří na Divoký západ

21.11.2019

Netflix zaznamenal na poli drsných westernů poměrně solidní úspěch se svojí minisérií Godless od Scotta Franka a nyní se tak chystá na druhé kolo. Tentokrát vsadí na film The Harder They Fall, v němž… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Mindhunter a Stranger Things pokračují

Mindhunter a Stranger Things pokračují

03.12.2017

I letos Netflix vytasil řadu povedených seriálů. GLOW, Godless nebo Punisher sesbírali spoustu chvály, a to samé potkalo i Fincherova Mindhuntera, jenž má definitivně potvrzenou druhou sérii. Tým… (více)

Reklama

Reklama