Reklama

Reklama

Potíže s Harrym

  • USA The Trouble with Harry (více)
Trailer

Jakéže jsou Potíže s Harrym? Faktem je, že Harry je mrtev, ale přestože tato skutečnost nikomu příliš nevadí, všichni se cítí být vinni. Poté, co je s typickým Hitchcockovským humorem tělo několikrát vykopáno a milostné vztahy mezi hlavními postavami se rozhoří, pravá příčina smrti je odhalena a s Harrym už potíže nikdo nemá. Film nabízí příjemnou zábavu a mnohé překvapí svou odlišností od děl, na která jsme od tohoto mistra napětí zvyklí. (Magic Box)

(více)

Recenze (133)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zhruba polovica stopáže filmu je preplnená scénkami s inteligentným a decentným čiernym humorom, aký dnes už nikde nenájdeme. Krása. Ale druhú polovicu stopáže zapĺňajú scénky hluché ako peň. Ako celok je to napokon v poetických farbách sa nesúca, príjemná oddychovka s osobitým režijným dotykom, ktorá ale na dlho neutkvie v pamäti. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Víceméně (ale spíše méně) úspěšné zavítání mistra napětí do komediálního žánru. Potíže s Harrym nejsou bláznivou taškařicí, jsou však vtipné, což je s přihlédnutím ke jménu režiséra jev zcela mimořádný. Jedná se o komedii černou a ve své době přijatou se značnými rozpaky. Historka o několikerém vykopání a zakopání jedné otravné mrtvoly připadala soudobým divákům příliš nekonvenční a pravděpodobně také příliš amorální. Zde rozhodně neplatí pověstné: „O mrtvých jen v dobrém“. Lhostejnost postav filmu k nalezenému nebožtíkovi a jejich následné nakládání s jeho tělem ani nemělo být cynickým komentářem lidské povahy. Jejich chování je jednoduše podmíněno žánrem, ve kterém celou morbidní hříčku rozehrávají. Po režijní stránce se jedná o slabší průměr, kamera vesměs statická, hudba zoufale podceněná, scény, které by měly být napínavé, napínavé nejsou. Nic moc nepředvádějí ani herci včetně debutující Shirley Maclaineové – ta je hlavní aktérkou zbytečné romantické linie, která společně se zbytečnou vysvětlovací pasáží (i když ne tak zbytečnou jako u Psycha) definitivně řadí Potíže s Harrym k těm slabším Hitchovým filmům. Tehdy to sice bylo nekonvenční a odvážné, od té doby nicméně vzniklo filmů s podobným námětem ještě mnoho a mnohé z nich byly nejen odvážnější, ale rovněž zábavnější. 60% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ano, Harrymu neodpářu docela silný černohumorný momenty, ale moje setkání s mistrem napětí, mistrem černého humoru a bůh ví čeho všeho byl Alfred mistr je na úrovni setkání s mým zubařem, kterýmu mě dal zvětšnou dávku uspávadla. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $1,2milióna║Tržby USA $7,000,000║Tržby Celosvetovo $7,000,000║ Taký skôr uvoľnený ALFRED HITCHCOCK, ktorý razantne zakopne o taký mierne zvrátený čierny humor ale dobre. Keď sa na to človek dobre naladí, tak sa to dá slušne užiť. Tento až takmer zvrhlo zábavný bontón s kopaním hrobu, ktorý asi len tak nemá obdobu. /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hodina a dost. Pak by tohohle cynicky komediálního Hitchcocka pětihvězda neminula, ani kdyby se Vašík Klausů na hlavu stavěl. Jenže po úvodní smršti velmi zábavných břitkých dialogů (scéna na verandě se Samem, Jennifer a jejím šáhlým synátorem je tak geniálně napsaná, že se to slovy snad ani popsat nedá) přichází znatelný úbytek humoru. Je nahrazen bizarní, ale bohužel již pouze tuctovou, hitchovinou o mrtvole, které je jednou nahoře a jednou dole. A tak stále dokola. Ohromná škoda, že toho Mistr na černohumorné pole nezasel více. To co by z toho vyrostlo by rozhodně žádná ostuda jeho filmografie nebyla. Potíže s Harrym jsou toho cynismem... Ehm, důkazem. PS: Herrmannův "vysmátý" hudební motiv je sám o sobě důvod proč Harryho neminout. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Neviem si pomôcť, ale stále mám pocit, že hoci sú všetky vtipy v tejto Hitchovej "komédii" postavené na jednej pointe (o mŕtvole sa hovorí ako o bežnej veci), neprestane to nudiť ani raz za celých 100 minút. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Abyste věděli, tři hvězdičky nejsou špatné hodnocení. Mám ten film nahraný, jednou za rok nebo dva si ho pustím, mám ho rád. Ale nic to nemění na tom, že je o dvě třídy slabší než Hitchcockovy vrcholné kousky. Mistr černého humoru ho paradoxně právě v komedii nedokázal dostatečně uplatnit. Příběh o putovním nebožtíkovi byl zpracován mockrát a jeho kouzlo od nepaměti spočívalo ve zlomyslnosti. Někdo zdánlivě bezúhonný se střetl s mrtvolou, myslel si, že je vrah, probudil se v něm pud sebezáchovy, a tak nebožtíka opřel o sousedovy dveře atd. Postavy z Harryho nemají negativní vlastnosti. Je to skupinka slušných a milých venkovanů, kteří jen chtějí Harryho ve vší tichosti pohřbít, aby byl klid a mohli jít na nějaký čajový dýchánek štěbetat o počasí. Jsou trochu jako roztomilé vraždící tetičky z komedie Jezinky a bezinky. Jen nevraždí a nemají žádného výrazného protivníka. Na konci sice na něco takového ještě dojde, ale to už je skoro pozdě. Takže proč mám ten film rád? Pro Shirley MacLaineovou, třebaže svůj sarkasmus sem propašovala spíše navzdory scénáři. A pro úžasnou Mildred Natwickovou, která mě opakovaně rozesmívá v komedii Bosé nohy v parku a její zdejší roli beru jako bonus. 60% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Mrtvola. V lese se nachází mrtvola a nikoho to ani v nejmenším nerozruší. Všichni to přijímají jako fakt, jako šišku pod borovicí. Mistr Hitchcock si vzpomněl na své začátky, kdy točil romantické komedie a spojil to dohromady s vraždou, tím, co ho nejvíce proslavilo. Humor tohoto filmu je veskrze černý. Obávám se, že však časem začne mírně nudit. Celkově vzato se nejedná o žádný propadák, ale přece jen jsme všichni od Hitche zvyklí na jiný standard. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že mi to nějakou dobu trvalo, než jsem si zvykl na tohoto velmi netypického Hitchcocka. Humor je velmi černý a velmi jemný, herci jsou do jednoho výborní (zvlášť mlaďounká MacLaineová a Edmund Gwenn) a je poznat, že Mistr si tenhle film točil hlavně pro radost. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Problémy s Harrym mi svojim humorom pripomínajú Kubrickovho Dr. Divnolásku - snáď nikde inde sa postavy nesprávajú tak absurdne a použijúc výraz našich bratov Čechov, 'mimo mísu' ako v týchto dvoch filmoch. A skutočne - chlapík odbachne nejakého cudzinca a jediné čo ho trápi je ako ho čo najskôr zakopať, staršia pani si s ním vzápätí dohodne rande, vdovu po Harrym informácia o jeho smrti vôbec nerozhodí atď. Dá sa povedať, že je to taká rozprávka pre dospelých - či už svojou vizuálnou farebnosťou alebo správaním hlavných aktérov. Úplne ma odrovnal koniec, kde si všetci vyberali nejaké tie darčeky ako odmenu za predané obrazy - skutočne ako v nejakej rozprávke o kúzelnom poklade. A ten happy end, to snáď vraví za všetko. A tie hlášky... PS: Neviem ako vám, ale mne osobne sa na celom filme najviac ľúbili jeho aktéri - hlavne už vyššie spomínaná vdova po Harrym, tá bola jednoducho špičková. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Vskutku uvolněná, harmonická a netradiční komedie, kterou charakterizuje delikátně morbidní humor, příjemné obsazení (nejlépe se se svou rolí popasoval mlčenlivý Philip Treux) a uklidňující pastelové barvy technicolorového podzimu. Je tuze patrné, že si ji Hitchcock natočil primárně pro vlastní potěchu, ale jako trefný žertík na účet amerického publika, které prý o mrtvolách nevtipkuje ani v dobrém, funguje také dobře, no ne? :) Ještě podotknu, že ačkoli se v Hitchově filmografii lehce vymyká standardu a nepatří zrovna k jejímu absolutnímu vrcholu (z toho by měl i Harry závrať), je to příznačný snímek přinejmenším z toho důvodu, že pro debutující Shirley MacLaine znamenal start závratné kariéry a pro filmový průmysl počátek jedné z nejlegendárnějších a nejplodnějších autorských kolaborací v kategorii (komplikovaný) režisér + (nerudný) skladatel. Potížím zdar! 4,5* ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Až neuvěřitelná komediální bláznivina se správně poťouchlou hudbou a vtipným scénářem. V životě by mě nenapadlo, že Harryho natočil tvůrce spousty napínavých thrillerů a dvou hororů (Psycho, Ptáci) - Alfred Hitchcock. Velice zajímavý a zábavný příspěvek a bílá vrána v jeho nabité filmografii. P.S. Pány určitě zaujme i tehdy mladičká Shirley MacLaine. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi inteligentne napísané. Prvá hodina je z pohľadu dialógov doslova dokonalá. No, a i keď v záverečnej tretine tvorcovia spustili nohu z pedálu, ja tú štvrtú za odľahčene podanú story, svojsky sarkastickým spôsobom, aký bude pre Hitchcock-a zrejme príznačný, predsa len dám. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock je stálou a dôležitou súčasťou v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Má môj obdiv a rešpekt. Rád sa vraciam ku jeho klasickým snímkom, ale ešte radšej som, keď sa dostanem ku niektorému jeho titulu, ktorý som doteraz ešte nevidel. Tento krát som sa potešil filmom, ktorý natočil v roku 1955. Jedná sa o mysterióznu komédiu "Problémy s Harrym" (The Trouble with Harry). Maestro Hitchcock ma znova prekvapil, potešil a aj pobavil svojim režisérskym kumštom. Jeho čierno čierny morbidný humor ma dokázal po celú minutáž snímku baviť. Je to tak trocha netypické dielo, ktoré vybočuje z jeho bežnej  tvorby, ale v tomto prípade to beriem ako veľké plus. Nebolo to tradične napínavé, ale bolo to nečakane vtipné. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Černočerná komedie o skupince lidí, kteří se chtějí s nejlepším svědomím zbavit jedné mrtvoly, již střídavě pohřbívají a zase vykopávají. Díky jemnému humoru, obsazení (zejména herečkám) a Herrmannovu ústřednímu motivu natočil Alfred Hitchcock vážně půvabnou podívanou, ke které se budu rád vracet. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Lehoučká konverzačka, ve které ani tak nestraší Harry, jako permanentní lopata s lopotou. Nebo obráceně. Je jen otázkou, jestli my jsme tak okorali, nebo zblbli, že podobné postavičky či situace již nepovažujeme za dostatečně bizzare. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Od Hitchcocka bych čekal trošku lepší podívanou, ovšem oproti jiným žánrově stejně laděným počinům je tato záležitost rozhodně v popředí s patřičným náskokem. Ve své podstatě jde tak nějak o konverzační komedii založenou na černém humoru s krimi zápletkou. Potěší herecké výkony, atmosféra a prostředí, ovšem přesto všechno jsou Potíže s Harrym filmem, který bych si od Hitchcocka podruhé nebo spíš potřetí nezopakoval. ()

Reklama

Reklama