Reklama

Reklama

Takoví normální vozíčkáři

  • Maďarsko Tiszta szívvel (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dvacetiletý vozíčkář Zoli se spolu se svým tělesně postiženým kamarádem spojí s bývalým hasičem, který je také upoutaný na invalidní vozík, a dají se do služeb mafie, coby gang nájemných vrahů. Jak už to však v životě bývá, skutečnost je o něco prozaičtější... Maďarský režisér Attila Till v této originální, akcí nabité komedii obratně prolíná realitu s fantazií a přináší nenásilným způsobem vhled do životů hrdinů, žijících na okraji společnosti a toužících po věcech, jež jsou pro lidi bez postižení samozřejmostí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (56)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Klidně bych přidal ještě víc na tom drsným humoru typu mačkání čísla na automatu nebo chytání ryb. Velmi milé překvapení mě čekalo na konci, protože se filmeček ukázal nejen jako vtipný, ale originální a citlivý. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Maďaři jsou zase nekompromisní. Z vozíčkářů udělají nájemný zabijáky a ještě to pojmou jako legraci. Jako dobře, beru to, zase taková komedie to není, ale je pravda, že jsem z toho měl furt lepší náladu, než když bych koukal na nějakou severskou depresívu. Líbí se mi, jak speciálně Maďaři se svým humorem umí být absurdní a tady to vychytali vysloveně parádně. Závěrečný moment je jen takovým příjemným zpestřením, které mě donutilo zamyslet se nad tím, co jsem vlastně viděl. Jako celek ale film funguje skvěle a je fajn vidět, že i lidé s nemocí pohybového ústrojí nebo na vozíku si dokáží udělat legraci sami ze sebe. Respekt a oceňuji film i jako celek. Stylově podobné jako belgická Hasta La Vista. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Maďarsko občas umí překvapit a tahle směsice žánru od Drama, Komedie po Akční s vozíčkáři se mi překvapivě líbila. Film hezky odsýpá a díky neotrelému námětu nestihne nudit. Szabolcs Thuróczy hraje perfektně a občas zatrousí solidní hlášky, jako bonus potěší i slušný počet mrtvol. Líbivé a utkví v paměti. Příběh****, Akce***, Humor***, Násilí**, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí***. 7.5/10. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ve Švédsku a Dánsku dávají hendikepovanejm poukázky do bordelu." Je-li to pravda, tak hluboká poklona, při které mi rupnou záda a stěhuju se na sever pro poukázky. Ovšem v tomto snímku jde o sex jen okrajově a to je škoda, protože by to určitě přineslo nejeden zábavný moment. Jenže tady jsou ve hře comicsoví zabijáci na invalidních vozících, což je nápad hodný velké zábavy, ale ta se dostavovala jen výjimečně - při shybech s vozíkem, při souboji s číselníkem automatu nebo při "rybaření". Jinak je to jen mafiánská story okresního formátu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čakajte kadečo, len nie "normálnych" vozičkárov. Akčné pasáže ma príliš nebrali, lebo samotný nápad je úplne "prejebaný". No a z humornej stránky sa taktiež dalo vyťažiť viac ... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Jestli se takhle chovají normální vozíčkáři, tak to si na ně začnu dávat velký pozor. :D Na jednu stranu bylo těžké si zvyknout na hlavní postavy díky svým různým postižením, protože bylo obtížné si je představit v páchání nekalých činností, ale evidentně to možný je. :D Aspoň to mohlo být vtipnější. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to lepší. Černohumornější, bizarnější. Takhle se střídaji momenty absurdního humoru, dramatu a mladického odboje proti rodičím, a spolu to úplně nedrží, tím spíš když je délka zbytečně naředěna na 105 minut. Nicméně - je super, že na východě něco takového vzniká, a je škoda, že něco podobného nenatočí u nás. 70 % ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Provaz je příjemnější! '' ------ Takoví normální vozíčkáři jsou spíše dramatem než komedií a pokud tak černou jak pohřební prapor. Hned od první minuty jsem si říkal, že ti Maďaří jsou šílenci když natočili takovýto film. Film klouzající hned od prvopočátku na hraně absurdna, ale naprosto uvěřitelným způsobem. Film u jehož 103 minut si divák nutně uvědomí jakou má kliku, když jej nic nebolí. Jakou má naprostou kliku, že naprosto běžné překážky jako je schod či pouhý kopeček vůbec nevnímá, protože nemusí. Pro tělesně postižené je však často jeden obyčejný schod nepřekonatelnou překážkou srovnatelnou nám třeba se závorou a kopeček je pak přímo Evrestem... Jste-li upoutáni na invalidní vozík, vnímáte svět zkrátka jinak a moc dobře víte co vše vám komplikuje pohyb a tudíž život. Udělat tedy z těchto lidí partu gangsterů se mi zdálo skutečně extrémní. Přiblblá ultrakorektnost dnešního světa už i na mne zřejmě lehce vztáhla pracky. Jenže film je natočen tak jinak a tak přirozeně, že za chvilku tu imobilitu úplně přestanete vnímat a uvědomíte si ji jen ve vyhrocených situacích. Ačkolv mi trio ,,gangsterů'' přišlo velmi sympatické, nějak mi něco říkalo, že film bude mít zajímavý zvrat. A měl. A za to dávám tu pátou hvězdu. Moc se mi líbily herecké výkony hlavní trojky a skvěle vybranej byl i srbský mafián z jehož bezcitnosti a prázdných očí šla opravdická hrůza. Skvělý byl i český dabing, krom pana Zahálky exceloval i Cina. Tohle je zkrátka gangsterka fakt točená jinak a čím dál víc nad ní přemýšlím, tím více se mi to líbilo. Dávám tedy za 5 stříknutí voňavky Old Spice (co kdyby šla kolem nějaká kočka). .-) * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jejda, tohle bylo zajímavé. Ne tak vtipné jako spíše nahlížené s nadhledem, který vše dělá přes absurdnost uvěřitelným. Originální příběh, originální postavy, zápletky, zkrátka paráda. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Maďarská wannabe ritchievka ostáva niečo dlžná svojim predobrazom. Nápad je výborný, avšak napriek tomu film nemá obzvlášť zaujímavé postavy, scenár je plný logických dier a nepôsobí príliš konzistentne. Výsledkom potom je, že aj oná niečo vyše hodinka a pol sa mierne vlečie. Každopádne sme sa dozvedeli dôležitú informáciu a zároveň varovanie, že Maďari by sa nemali miešať do rozhovorov o srbskom futbale. Toto posolstvo platí v globálnom merítku. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Já teda nevím, ale asi mám trochu jiný smysl pro humor. Vtipné mi tam nepřipadalo skoro vůbec nic. Střílečka je to dobrá, o tom žádná, ale komedie vážně ne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dobře, Maďarům kvalitní akční komedii závidím, ale přece jen jsem čekal ještě trochu větší grády. Tělesně postižení protagonisté jsou sympatičtí, i když se pohybují daleko za hranou zákona, komiksová stylizace je více než na místě a logické námitky utne závěr, kdy se divák dozví, o co tu vlastně celou dobu šlo. Fajn film, i když si ho tedy umím představit ještě o trochu lepší (70%). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je možné vnímat gangstersko-mafiánskou linku v tomto filmu pouze v rovině fiktivních představ hlavních hrdinů, jako předobraz k tomu jejich komiksovému dílu. Nepostřehl jsem zde totiž žádnou indici nebo výraznější stylizaci, skrze níž by režisér a scenárista v jedné osobě mohl diváka k tomuto vnímání explicitně navádět, takže podle všeho celý tento děj rozehrával (byť s nadhledem) jako reálný. Být to totiž pouze druhá fikce rozehrávaná v myslích hlavních postav během psaní osobitého uměleckého díla, určitě bych se mnohem lépe vypořádal s problémem, který jsem během sledování měl ve vztahu k postavám i celému šílenému příběhu. Sice to nepostrádá nadhled, na druhou stranu mi svým stylem pojící moderní černou komedii, syrový akční thriller a místy i pokus o realistické drama jako celek Takoví normální vozičkáři úplně nesedli a zejména během neuvěřitelně akčního vyvrcholení mi celý děj připadal hodně přitažený za vlasy. Chápu, že to má být absurdní a že jsem se možná tady měl pouze bavit a neřešit reálnost příběhu, ale to by si mě museli ti hlavní hrdinové nejdřív pořádně získat (což se místy z jistého soucitu k postiženým dařilo, ale vzhledem na to cynické jednání a drsnou povahu některých z nich jsem k nim měl po celý čas spíše rozporuplný vztah) a jak jsem zjistil, můj šálek kávy to vyloženě nebyl. Na druhé straně určitě se našly ve filmu momenty, které jsem ocenil (nejvíc asi hlubší drama kolem postavy nejmladšího z party Zoliho a „rybářská“ scéna mi přišla dokonalá), stejně tak se mi líbily osobité výtvarní kresby v celém filmu. Výhodou bolo i poměrně svižné tempo, díky němuž film většinou nenudil. [65%] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Celkem zábavná temná komedie, které dokáže vyvolat emoce. Také akce a drama jsou dobře vybalancované. Film, který poctivě líčí život lidí s postižením. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Magyarská kinematografie mě opět nezklamala. Díky maďarským tvůrcům se mi potvrdilo to, co už dlouho vím- my mrzáci jsme děsně nebezpeční. Sice jsem netušil, že by mohli být někteří z galuskami vybavených kolegů schopni téměř stejných výkonů jako postava Toma Cruise v Mission: Impossible, ale alespoň si budu hlídat slovník, až za mnou zase jednou v ostře zalomené nemocniční chodbě zahvízdají gumy rozjetého invalidního vozíku. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Krušná vozíčkářská realita obalená příběhem z komiksu - není špatný nápad, ale něco mi v tom filmu chybělo... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ono sa to len tvari - ti vozickari ze chcu byt drsni gangsteri a gang. Je to skor ukecany film s krimi zapletkou z Madarska, a vystupuju v nom vozickari. Par scen bolo ale na urovni, to zase jo . 67 % ()

Související novinky

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

23.10.2016

3 kinosály, 4 země, 5 workshopů, 5 dní, 18 hostů, 40 filmů. MFF 3Kino – Praha 2016 proběhne ve dnech 2. až 6. listopadu ve dvou sálech kina Atlas, ale nově i v kině Evald. Festival se i letos… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama