Reklama

Reklama

Vymahač

(festivalový název)
  • Rusko Kollektor (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Artur je chladnokrevný, cynický a mimořádně úspěšný vymahač dluhů. Nečíhá na své oběti v temné uličce, ale systematicky je deptá po telefonu tak dlouho, až mu raději své dluhy vrátí. Jeho reputace mu kromě velmi solidních příjmů, které ho řadí mezi moskevskou smetánku, vydobyla i pár nepřátel. Jednoho večera se proto sám stává obětí, na internetu se totiž objevuje kompromitující video s jeho účastí a on má pouhých několik hodin na to, aby dokázal svou nevinu. Příběh o tom, jak vratká bývá sláva a přízeň bližních, odhaluje v extrémně sevřené a sugestivní formě tristní pravdu o zištnosti a egoismu dnešní společnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (37)

castor 

všechny recenze uživatele

Žádné dvě gorily ve dveřích, Artur deptá dlužníky po telefonu. Chytře, neúnavně, opakovaně. Atmosféra kanceláře, telefon přilepený k uchu. Stačí málo. Jenže kdysi to zřejmě náš hrdina kapku přehnal a dlužník si vzal život. Vendeta přichází od zoufalé manželky. Fyzicky ovšem vnímáme pouze hlavního cynického hrdinu (u ostatních jde pouze o hlasy, popřípadě siluetu). Chladně jednající manipulátor musí očistit své jméno, které velmi rychle očerňuje kompromitující video (ani to neuvidíme), za kterým stojí ona manželka. Oporou je velmi dobrý scénář, celkový koncept a zejména herec Konstantin Chabenskij, který má svou roli pevně v rukou. Možná to jen chtělo pár minut navíc, možná jsme mohli víc píchnout do dnešního sobectví, ostrých loktů i nestálé přízně našich „přátel“ a kolegů. A ač působí hlavní hrdina suverénním dojmem, v duši jde o tragickou postavu. Chytrý morální kus. Nicméně radikální závěrečná pasáž mi nesedla. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dialogovky je asi třeba vysloveně umět. Třeba Francouzi se pro ně doslova narodili. Nicméně tahle ruská jednohubka taky nestojí k zahození. Vymahač je totiž docela zajímavý kousek, který z vymahače udělá oběť. A jelikož je doba taková, jaká je, tak mu tu jeho situaci za to jeho protivenství docela přejete a čekáte, co z ní vyplyne. Nakonec z ní vyplyne to, co byste si představili jen u francouzského dramatu a tak svůj cíl dozajista splní. Já byl spokojený a i když jsem si chviličku zvykal na hlavní herecký výkon, tak nakonec musím říct, že to je asi první dialogovka z Ruska, kterou jsem viděl a rovnou sklízím poklonu. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Psychologická studie vývoje osobnosti, která má vždy všechny trumfy v rukávu až do momentu, kdy špinavou hru začne hrát jedna s obětí. "Obětí". Morální otázka, kdo je tu vlastně oběť, zdali dlužník, nebo věřitel. Zdali vymahač nebo vdova. Morální pocit viny létá jak pingpongový míček sem a tam. Chabenskij tu opět předvádí dokonalý herecký výkon. Úžasné dílo srovnatelné s Locke. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

One man show v podaní ruského herca Chabenského, ale neprichádza nič viac. Žiadny poriadny efekt na diváka, žiadne poslanie, len ustavičné telefonovanie (hoci niekedy i zaujímavé). Vrcholom antilogiky fakt, že ústrednému a jedinému predstaviteľovi tohto snímku každý okamžite dvíha telefón aj v nočných hodinách. Ani raz sa nestane, aby mu niekto nezdvihol. Charakterová premena vymáhača za jedinú hodinu je ale pozoruhodným a kľúčovým motívom tohto filmu, kde sa z bezcitného človeka stane človek túžiaci po láske. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nechce sa mi veriť, že sa podarilo na minimálnom priestore s jediným ( videným ) hercom vytvoriť také kompaktné dielko. Osvetlenie, dialógová ( telefonická ) smršť, inteligentný scenár to sú všetko ozdoby tejto nízkorozpočtovej záležitosti. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Krasovskij si po shlédnutí Lockeho řekl "Proč ne?" a naservíroval nám vlastní verzi s telefonním vymahačem, kterému se během hodiny totálně pose*e život. Vlastně mám jen jedinou výhradu a tou je psí linka. Sice chápu, že se jednalo o snahu hlavního hrdinu nějak polidštit, ale v tomto případě to bylo díky Chabenského projevu zbytečné. Ale to byla jen drobná vada na kráse. Rusové mě v posledních letech začínají bavit bez ohledu na žánr. 85% ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Krasovskij na malé ploše ambiciózně vykresluje nezvykle spletitý příběh. Jeho nízkorozpočtová forma sice lze poznat, vůbec mi však při projekci nevadila. Ba právě naopak, výpravný minimalismus telefonních rozhovorů ústřední příběh upozaďuje, činí z něj jakousi pikareskní kulisu a těžiště přesouvá na Chabenského vymahače, k jehož ztvárnění nemám připomínek. Scénáristicky i režijně zvládnuto perfektně, oceňuji pečlivost k detailům a propracovanou dynamiku. 8/10 [KVIFF 2016] ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Konstantin Chabenskij celý film nevyleze že záběru. Zvláště jeho rozhovory s klienty, tak trochu oběťmi, právě jeho, vymahače, jsou fenomální. Inteligentní, bystrý, bezskrupulózní, to je on, jeden z nejlepších. Už se chystá večer domů, vlastně i na vernisáž, se svojí přítelkyní, když v tom, nečekaný hovor od manželky jednoho z dlužníků, který měl spáchat sebevraždu. A ta paní, té to pálí. Je totiž stejná... No, přesto mě určitou chvilku film absolutně dojmul. Veterinární klinika, ach jo. Hodnocení je na vážkách, takže asi hodně silné tři hvězdičky. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená ruská konverzačka z jednoho prostoru. Není dle mého názoru úplně tak jednoduché natočit podobný typ filmu tak, aby dokázal chytit a zaujmout. Tady se to povedlo a Vymahač je skvělá konverzačka z reálií současného Ruska. Téma je hodně zajímavé. Moralita jednoho a druhého. Kdo by měl být popotahován, ten kdo se nějak zadlužil nebo ten, co z něj dluhy vymáhá a to poměrně nevybíravě. Chabenskij v hlavní roli je super a stopáž dopomáhá údernosti tohoto filmu. ()

Larushka 

všechny recenze uživatele

A proč ne hned pět. Skvělá one man show, Konstantin si to dával. Stopáž byla naprosto odpovídající. Ruské prostředí mi sedělo. Ach jak mi chybí Nočnoj dozor. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Sovětský bořšč bez hovězího a vydané lžíce creme fresh. Ukecaný Oleg Kalachnikoff studoval nedostatečně, a tak skončil v call centru, kde ovládl umění telefonického marketingu. Z tohoto důvodu tráví noci on-line se svou sekretářkou, jež bohužel není divákovi naservírována. Hluché, koktající a kulhající. 42% ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Docela mě to připomnělo film Locke se skvělím Tomem Hardym. Tenkrát jsem si říkal, že one men show má něco do sebe. Rusové se toho chytily jak slepice flusu a natočili obdobný pozoruhodný filmek. Skvělá práce, ale na Locke to nemá ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Snímky tohoto typu jsou nesmírně náročný na natočení, protože to může lehce sklouznout do roviny nudy. Je to v podstatě jenom konverzační a postavený na jednom jediným charakteru, takže scénář musí být takřka dokonalej. Po chvilce sledování mě napadlo - ha, to je skoro stejný jako film Locke. No, není, je to o něco horší. Navíc Locke byl o něco delší a hlavní hrdina celou dobu seděl v autě, tady máme prostory kanceláří, takže by to mělo pomoct v rozmanitosti. Mám tenhle styl hodně rád, nicméně tady docházelo k určitým nelogičnostem (spíš jsem se nad určitýma věcma pozastavil). On je jejich naprosto nejlepší výběrčí, kterej se nebojí brnkat na ty nejchoulostivější struny, aby došlo k převodu peněz, ale když se objeví nějaký záhadný video, ihned (dá se říct během minut) jeho nadřízení a firma obecně od něj dávají ruce pryč, zablokujou mu přístup do systému atd. Předpokládám, že by se za svýho nej zaměstnance, kterej jim do kasy přináší miliony, asi trochu postavili. Toto mně přišlo dost zvláštní a změnilo to celkovej ráz. Nechci se o tom moc rozepisovat, protože bych musel spoilerovat. No a ten úplnej závěr... hm. Každopádně K. Chabenskij svou roli zvládá perfektně a film opravdu po celou dobu drží, to se musí nechat. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Vymahač dluhů telefonista, který dostane ochutnat vlastní medicínu. Úplně špatné to není, ani to nějak exterémně nenudí, protože celý film běží v reálném čase a vlastně hned po chvíli se jde na věc. Ale strašlivě mě iritovala linie s psíkem (někdo se mu snaží zničit život a on má čas řešit cizího psa?) a úplný závěr. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Sevřené drama odrážející současnou ruskou společnost. Alexej Krasovskij zvolil neobvyklou formu dokonalé jednoty místa a děje, one man show Konstantina Chabenskiho v jedné místnosti, jen s telefonem neustále na uchu. Trošku připomíná podobnou formou natočený snímek Noční jízda. Scénář nenudí, zajímavě graduje, jeho vedlejší linie neruší, Chabenskij je skvělý - nemám moc, co bych vytknul. Velmi zralý debut a pěkné čtyři hvězdičky. ()

Související novinky

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama